GGGosik 31.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Muszę sprostować ten środek Kamień i rdza! Firma ta wprowadziła nowy płyn kamień i rdza i jest inny!!! Nie mogę jednak gwarantować jakości tego środka muszę go sprawdzić u siebie.... Co zaś się tyczy impregnatów do fug: byłam wczoraj w sklepie budowlanym kupować dodatkowe fugi i wzięłam do rąk impregnat firmy Sanprofi (coś takiego) i chciałam kupić... a Pani na to, że tej fugi, którą kupuję nie trzeba impregnować, (Atlas - jakaś lepsza jakość, droższa tym samym, do łazienek i pomieszczeń narażonych na silne zabrudzenia), szkoda wydanych pieniędzy. Dlatego może jednak tu chodzi o jakość tych fug? Pozdrawiam, GGGosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.01.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 impregnaty do fug nie zniwelują ich brudzenia ....zapobiegną tylko głębszemu wnikaniu brudu w głąb fugi .Zaimpregnowaną fugę być może łatwiej będzie doczyścić niż nie zaimpregnowaną ....Jasna fuga zawsze będzie sie brudziła ....nie ma bata ...nie ma cudów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 01.02.2008 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 impregnaty do fug nie zniwelują ich brudzenia ....zapobiegną tylko głębszemu wnikaniu brudu w głąb fugi .Zaimpregnowaną fugę być może łatwiej będzie doczyścić niż nie zaimpregnowaną ....Jasna fuga zawsze będzie sie brudziła ....nie ma bata ...nie ma cudów .... I tu jest pies pogrzebany Ciemna fuga też się brudzi Mam mieszane uczucia, bo gres mieszany - jasny z ciemnym - fuga ciemna. Coś musiałam wybarć Na dzień dzisiejszy ta sama fuga na jasnym gresie wygląda na brudną i burą, a na ciemnym na zakurzoną i burą Już godzinę po wymyciu. Zaimpregnowane, więc rzeczywiście wystarczy przejechać mopem, ale zaraz osiada cały ten pył po budowie i wygląda jak wygląda U mnie super - fugi może piękne nie są, ale ginie gdzieś ten kontrast między ciemną fugą a jasnym gresem, którego bałam się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 01.02.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Jestesm przed zakupem jasnej fugi. Pan w sklepie zaproponował epoksydową(czy jakoś tak), czy warto wydać na tą fugę wiecej pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.02.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Jestesm przed zakupem jasnej fugi. Pan w sklepie zaproponował epoksydową(czy jakoś tak), czy warto wydać na tą fugę wiecej pieniędzy? wczesniej w tym watku pisali, ze warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maffin 01.02.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ja równiez mam ten problem. Mam jasnobeżową fugę z Kerakollu i strasznie załazi. Nie mam juz siły tego czyśćić. Przed świętami kupiłam drapak metalowy i Cillita - kamień i rdza. Efekt: świetny, ale niestety po 2 tygodniach fugi znowu zaczęły zachodzic brudem (podczas mysia podłogi mopem brud wchodził w szczeliny i osadzał się tam), jak myje podłogę normalna szmata (na kolanach ) to fugi przetrwają ok 3 tyg. i znowu nadają się do mycia. Jednym słowem syzyfowa praca. Aha nadmienię, że w brudzeniu tych fug gorliwie pomagają mój 2 letni synek i pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 01.02.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A czy to prawda, że fugi epoksydowe nie nadają się na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 01.02.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ja równiez mam ten problem. Mam jasnobeżową fugę z Kerakollu i strasznie załazi. Nie mam juz siły tego czyśćić. Przed świętami kupiłam drapak metalowy i Cillita - kamień i rdza. Efekt: świetny, ale niestety po 2 tygodniach fugi znowu zaczęły zachodzic brudem Obym się myliła, ale mam takie obawy, czy używanie takich żrących odkamieniaczy jak cillit itp. nie spowoduje, że fuga zrobi się porowata, jakieś mikrouszkodzenia i brud będzie się osadzał coraz szybciej? Te odkamieniacze chyba tylko ceramiki sanitarnej nie niszczą, ale już np. emalię na wannie potrafią załatwić odmownie Wiem co mówię, bo w ten sposób mój slubny załatwił wannę w służbowym mieszkaniu, urodziwa nie była, chciał ja doczyścić a skończyło się... wymianą na nową pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 U nas są epoksydowe waniliowe ale i tak zachodzą. Z tym że nie myję podłogi na kolanach codziennie (czasem nawet nie co tydzień) Płytki też zachodzą bo są chropowate takie Jadę co jakiś czas chlorem - albo wylewam chlor na podłogę jak jest bardzo zabrudzona, czekam minutę lub pięć a potem szczotką na kiju albo rozcieńczonym. Potem dwa razy wodą i jest jak na sali operacyjnej mikroby giną, mam miłe poczucie absolutnej higieny i czystości. Trochę śmierdzi (przez tydzień) ale to mija. Raz wykonałam impregnację środkiem Atlasu - szorowałam na kolanach, podłoga była śliczna i błyszcząca i na jakis czas nie łapała brudu. Ale już mi się nie chce. Mam w domu ok 80 m powierzchni z płytkami. Wart też zadziałać mleczkami do czyszczenia - też mogą sobie poradzić bo są silnie działające. Jeśli ktoś lubi tematy rustykalne to mocno polecam duże kafle i do tego grubą szarą fugę (na tarasie mam 1 cm szerokości, nie łapie brudu, są super do zmywania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 01.02.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 no właśnie żeby zimpregnowac fugi trzeba je najpierw wyczyścić u mnie wszystkie fugi były szare bez względu czy jasne czy ciemny brąz na razie czyszczę te jasne bo te ciemne mamy w pomieszczeniu gospodarczym ale szlag mnie trafia jak widzę je na mokro ciemne a potem w kolorze szarości spróbowałam tym cilitem te ciemne ale jakoś nie widzę efektu za to ścierka była brązowa spróbuję tym octem MÓJ SPRAWDZONY SPOSÓB: Mam w kilku pomieszczeniach( łazienka, wiatrołap, korytarz) czarne płytki i czarne fugi.Czarne były zaraz po zafugowaniu i ani dnia dłużej. Myłam wodą z octem i innymi cudami i...nic. Więc zrobiłam tak: kupiłam taki specjalny olej do klinkieru(mała buteleczka ok.17 zl) w Castoramie na dziale budowlanym. Olejem tym pokrywa się np.bruk klinkierowy by ładnie się błyszczał. Wzięłam ten olej+ mały pędzelek i malowałam fugi dwa razy, by dobrze wniknął. Oczywiście przed całą skomplikowaną procedurą trzeba umyć płytki i poczekać aż wyschną. Wszystko to robiłam póżnym wieczorem , żeby mi nikt nie łaził. Rano umyłam płytki płynem z dodatkiem octu i teraz mam piękną czarną fugę. Żeby nie było zbyt pięknie to rano czynność mycia trzeba powtórzyć ok.5 razy bo się olej rozmazuje, ten którym upaćkałyśmy kafelki przy okazji oliwienia fugi. Robiłam to 3 miesiące temu i do dzisiaj wygląda dobrze i mam nadzieję,ze nie będę musiała powtarzać już nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 07.02.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 moje fugi ciągle białe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 07.02.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Jadę co jakiś czas chlorem - albo wylewam chlor na podłogę jak jest bardzo zabrudzona, czekam minutę lub pięć a potem szczotką na kiju albo rozcieńczonym. Potem dwa razy wodą i jest jak na sali operacyjnej mikroby giną, mam miłe poczucie absolutnej higieny i czystości. Trochę śmierdzi (przez tydzień) ale to mija. też tak robię-tylko ze w łazience:) jest taka bajka "Bliźnięta CRUMP" Kto widział to wie o co chodzi:) generalnie jednak uzywanie chloru na dużych powierzchniach jest bardzo niezdrowe dla śluzówek oka, nosa, gardła. Zwłaszcza skoro piszesz, że śmierdzi przez tydzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 09.02.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 do czyszczenia fug potrzeba: 1. soda oczyszczona 2. ocet 3. szczoteczka do zębów na fugę sypiemy sodę, polewamy odrobiną octu (może też być ocet zmieszany z wodą - wiecej octu jednak niż wody) - pobuzuje troszkę i szorujemy szczoteczką. doczyściłam tak fugi w łazience. Przy większych powierzchniach to zabawa jednak dla bardziej cierpliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 09.02.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 jestem przed fugowaniem jasnych kremowych płytek na calym parterze. Po przeczytaniu Waszych doświadczeń mam problem, myślłam o jasnej fudzie, Ciemna brązowa wg mnie nieładnie odcina się od jasnych płytek. Nie wyobrażam sobie abym miała całe 50m kwadr. przejśc na kolanach ze szczoteczką do zębów, za jaką karę?? Poza tym kręgosłup tez już nie ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 09.02.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Nie dajmy sie zwariować Za ileś lat wymienimy fugi.... a przez ten czas zbierajmy kaskę na tę wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 09.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Jak to jest w praktyce z tym wymienianiem fug? One są bardzo twarde, im starsze tym bardziej. Wiem, jest taki skrobak, nawet kupiłam, próbowałam kiedyś na kawałku i dałam spokój, bo to potworna robota usunąć nawet z m2, a tak z 30-40m?! No i żeby nie uszkodzić płytek, szczególnie te nie-gresowe, szkliwone. Jak odprysną, to kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 10.02.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Tak jak pisałam, mam jasną fugę epoksydową, sama fuga nie wciąga brudu, da się doczyścić, brud nie wżera się w fugę. Jednak tylko w miejscach gdzie się intensywnie chodzi. Doczyszczenie fugi nie jest dużym problemem. Chodzi bardziej o płytki. Kupiłam urządzenie do mycia podłóg parą - zobaczymy jak się spisze, zaraz uruchamiam i dam znać. Być może wyjdzie taniej niż wszystkie środki do czyszczenia Polecam albo fugę szarą (pasuje do surowego stylu lub "rustykalnych" płytek) albo jasną epoksydową, jedmnak warto zabezpieczyć no i trzeba często zmywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 10.02.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Mój fachowiec mówi że epoksydowe fugi są duzo droższe i nie maja dużej gamy kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 18.03.2008 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 dla zainteresowanych od czasu akcji ze szczotką i Cilitem myłam podłogę tylko mopem z płynem do mycia naczyń czy co tam miałam pod ręką i bez specjalnego męczenia organizmu do dzisiaj fugi są białe myłam raz w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.03.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Gdzieś czytałam o środkach do zabezpieczenia jasnych fug przed brudzeniem. Podobno myje się je doskonale... Sama będę musiała takie kupić, bo niedługo kładą mi fugi na podłogach... to bajer jest ja mam fuge jasminowa, zaimpregnowana byla preparatem hagesan,,,i co...szkoda kasy sprobuje tym cilitem. mam tez hagesana do mycia fug tez jest ok...imprgnac to wyciaganie kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts