Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja czy wskazana

darks

Recommended Posts

Mam do wykonania zewnętrzną elewację. Dom wykonany jest z pustaków ceramicznych z Plecewic.

Ściana z tych pustaków ma szerokość 45 cm (jedna warstwa pustaków wzdłuż, druga wszerz)w środku są 2 warstwy styropianu po 2,5 cm kładzione na zakładki.

I teraz jest problem, czy kłaść dodatkową warstwę styropianu przy robieniu elewacji? Mam mątlik w głowie, bo są dwa sprzeczne stanowiska, jedni mówią, żeby nie kłaść bo dom nie będzie oddychał, inni, że wręcz przeciwnie, że nie ma czegoś jak oddychanie ścian i żeby klaść i to jak najgrubszy, bo wtedy więcej zaoszczędzę energii.

Ktoś powiedzial mi, żebym zastanowił się nad termowizję bo to pozwoli mi zobaczyć czy rzeczywiście dom jest ciepły czy wskazane jest dodatkowe ocieplenie.

Czy ktoś może mi doradzić? Co zrobić, czy warto robić termowizję? Czy może poszukać jakiegoś doświadczonego budowlańca, tylko gdzie?

Czy uważacie, że warto kłaść dodatkową warstwę styropianu?

Mam do wykonania zewnętrzną elewację. Dom wykonany jest z pustaków ceramicznych z Plecewic.

Ściana z tych pustaków ma szerokość 45 cm (jedna warstwa pustaków wzdłuż, druga wszerz)w środku są 2 warstwy styropianu po 2,5 cm kładzione na zakładki.

I teraz jest problem, czy kłaść dodatkową warstwę styropianu przy robieniu elewacji? Mam mątlik w głowie, bo są dwa sprzeczne stanowiska, jedni mówią, żeby nie kłaść bo dom nie będzie oddychał, inni, że wręcz przeciwnie, że nie ma czegoś jak oddychanie ścian i żeby klaść i to jak najgrubszy, bo wtedy więcej zaoszczędzę energii.

Ktoś powiedzial mi, żebym zastanowił się nad termowizję bo to pozwoli mi zobaczyć czy rzeczywiście dom jest ciepły czy wskazane jest dodatkowe ocieplenie.

Czy ktoś może mi doradzić? Co zrobić, czy warto robić termowizję? Czy może poszukać jakiegoś doświadczonego budowlańca, tylko gdzie?

Czy uważacie, że warto kłaść dodatkową warstwę styropianu?

Termowizja jest czymś bardzo dobrym, ale raczej nie pozwoli ci ona stwierdzić, czy robić dodatkową warstwę, czy nie. Za to na pewno pomoże wskazać miejsca mostków termicznych.

Oddychanie ścian - jest, czy go nie ma - u ciebie już je zablokowałeś poprzez styropian wewnątrz ściany. Co do tego co robić - trudno powiedzieć. Wg mnie można żyć i z taką ścianą i można docieplić. Wybór należy do ciebie.

Jeśli robity są dobrze zrobione - termowizja jest wywaleniem pieniędzy.

Jeśli źle - jest bardzo przydatna.

Skąd wiedzieć - czy jest dobrze czy źle.

Oddychaniem się nie przejmuj. Był kiedyś przyklejony wątek o wełnie i styropianie - mity i fakty. Tam jest dobre wytłumaczenie na wątpliwości.

Lepiej ocieplaj i za bardzo się nie przejmuj.

To tak na krótko.

http://forum.muratordom.pl/czy-sciana-oddycha-welna-czy-styropian-mity-i-fakty,t44269.htm