darks 25.01.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Mam do wykonania zewnętrzną elewację. Dom wykonany jest z pustaków ceramicznych z Plecewic. Ściana z tych pustaków ma szerokość 45 cm (jedna warstwa pustaków wzdłuż, druga wszerz)w środku są 2 warstwy styropianu po 2,5 cm kładzione na zakładki.I teraz jest problem, czy kłaść dodatkową warstwę styropianu przy robieniu elewacji? Mam mątlik w głowie, bo są dwa sprzeczne stanowiska, jedni mówią, żeby nie kłaść bo dom nie będzie oddychał, inni, że wręcz przeciwnie, że nie ma czegoś jak oddychanie ścian i żeby klaść i to jak najgrubszy, bo wtedy więcej zaoszczędzę energii. Ktoś powiedzial mi, żebym zastanowił się nad termowizję bo to pozwoli mi zobaczyć czy rzeczywiście dom jest ciepły czy wskazane jest dodatkowe ocieplenie. Czy ktoś może mi doradzić? Co zrobić, czy warto robić termowizję? Czy może poszukać jakiegoś doświadczonego budowlańca, tylko gdzie? Czy uważacie, że warto kłaść dodatkową warstwę styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.01.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Mam do wykonania zewnętrzną elewację. Dom wykonany jest z pustaków ceramicznych z Plecewic. Ściana z tych pustaków ma szerokość 45 cm (jedna warstwa pustaków wzdłuż, druga wszerz)w środku są 2 warstwy styropianu po 2,5 cm kładzione na zakładki. I teraz jest problem, czy kłaść dodatkową warstwę styropianu przy robieniu elewacji? Mam mątlik w głowie, bo są dwa sprzeczne stanowiska, jedni mówią, żeby nie kłaść bo dom nie będzie oddychał, inni, że wręcz przeciwnie, że nie ma czegoś jak oddychanie ścian i żeby klaść i to jak najgrubszy, bo wtedy więcej zaoszczędzę energii. Ktoś powiedzial mi, żebym zastanowił się nad termowizję bo to pozwoli mi zobaczyć czy rzeczywiście dom jest ciepły czy wskazane jest dodatkowe ocieplenie. Czy ktoś może mi doradzić? Co zrobić, czy warto robić termowizję? Czy może poszukać jakiegoś doświadczonego budowlańca, tylko gdzie? Czy uważacie, że warto kłaść dodatkową warstwę styropianu? Termowizja jest czymś bardzo dobrym, ale raczej nie pozwoli ci ona stwierdzić, czy robić dodatkową warstwę, czy nie. Za to na pewno pomoże wskazać miejsca mostków termicznych. Oddychanie ścian - jest, czy go nie ma - u ciebie już je zablokowałeś poprzez styropian wewnątrz ściany. Co do tego co robić - trudno powiedzieć. Wg mnie można żyć i z taką ścianą i można docieplić. Wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 26.01.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Termowizja stwierdzi tylko stan faktyczny, np jak murowałeś wieńce to masz tam na 100% mostek w stosunku do reszty ściany. Ocieplaj, niewiele kosztuje, a wyeliminuje sporo niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 26.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 A jaki orientacyjny koszt jest takiej usługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 28.01.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 A jaki orientacyjny koszt jest takiej usługi? 500-1500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 28.01.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jeśli robity są dobrze zrobione - termowizja jest wywaleniem pieniędzy.Jeśli źle - jest bardzo przydatna. Skąd wiedzieć - czy jest dobrze czy źle. Oddychaniem się nie przejmuj. Był kiedyś przyklejony wątek o wełnie i styropianie - mity i fakty. Tam jest dobre wytłumaczenie na wątpliwości. Lepiej ocieplaj i za bardzo się nie przejmuj. To tak na krótko.http://forum.muratordom.pl/czy-sciana-oddycha-welna-czy-styropian-mity-i-fakty,t44269.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.01.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Czy ja dobrze widzę, że chcesz zrobić ścianę cztero-warstową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 28.01.2008 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Czy ja dobrze widzę, że chcesz zrobić ścianę cztero-warstową? Ja się pytam czy to jest celowe? Może i wyjdzie ściana czterowarstwowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts