agus315 25.01.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Witaj Boorgu! Jaka jest Twoja opinia dotycząca starych (kładzionych przed 1980) parkietów? Mamy mieszkanie z pięknym parkietem z lat 50 i mamy sprzeczne dane odnośnie szkodliwości lepu, który się pod nim znajduje: czy nalezy go bezwzglęnie usunąć - wraz z parkietem i układać wszystko od nowa, czy wystarczy go prządnie wycyklinować i polakierować? Jedni mówią że to, co jest pod spodem, czyli smoła lub subit, truje - inni, że to co miało truć już się ulotniło. Naprawdę nie wiemy co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Po 50-ciu latach to możesz spać spokojnie ! Taki parkiet to prawdziwy skarb, jeśli wymaga cykliny to oczywiście trzeba to zrobić i ... zastanów się czy potem : - polakierować, - zaolejować, - zawoskować ? Pzdr J PS Boorg to chyba w innym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 01.02.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ja też nie pozbywałabym się takiego parkietu. Odnowić i będzie super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 04.02.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ...opinia dotycząca starych (kładzionych przed 1980) parkietów? Mamy mieszkanie z pięknym parkietem z lat 50 i mamy sprzeczne dane odnośnie szkodliwości lepu, który się pod nim znajduje: czy nalezy go bezwzglęnie usunąć - wraz z parkietem i układać wszystko od nowa, czy wystarczy go prządnie wycyklinować i polakierować? Jedni mówią że to, co jest pod spodem, czyli smoła lub subit, truje - inni, że to co miało truć już się ulotniło. Naprawdę nie wiemy co o tym myśleć... Postęp jest największą chorobą ludzkości. W/g mnie niech zwycięża zdrowy rozsądek. Dlatego zgadzam się z przedmówcami. Po 50 latach lep już dawno wysechł na wiór: założe się, że nowa zabudowa kuchenna z MDF ma większą emisję w ciagu tygodnia niż ten stary lep przez cały rok. P.S. Temat lepu w Polsce jest pokłosiem niemieckich rozważań o szkodliwości stosowania smoły, itp. w budownictwie mieszkaniowym. Przez jakiś czas nawet przyklejono do tego ładne hasło "rak w podłodze". W/g mnie temat był potrzebny przy promowaniu ekologicznych rozwiązań w budownictwie. Ekologia jest cool, więc straszenie jest trendy. Finałem niemieckich rozważań było uznanie stosowania lepu/smoły za szkodliwy. Bydowlańcy stwierdzili, że smoła pod parkietem powoduje raka. W ramach rewanżu i wchodzenia sobie w cudze kompetencje, instytuty medyczne nic na temat układania parkietów nie powiedziały. Pewnie używali lepu i... ...nie doczekali końca badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Bydowlańcy stwierdzili, że smoła pod parkietem powoduje raka. W ramach rewanżu i wchodzenia sobie w cudze kompetencje, instytuty medyczne nic na temat układania parkietów nie powiedziały. Pewnie używali lepu i... ...nie doczekali końca badań. Jestem obiema rękami za hehe wyszło ci piękne i prawdziwe zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts