Gesiu 22.08.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Bede wylewac fundamenty, wychodzi mi tak: 1) kopie rowy, 2) zamawiam gruche i wylewam chyby beton, 3) układam zbrojenie i zamawiam gruche i zalewam lawy, 4) robie szalunek, zamawiam gruche i zalewam fundamenty, 5) czekam 4 dni, robie zbrojenie wienca, szalunek, zamawiam gruche lub z betoniary zalewam wieniec. Czy tak to powinno wygladac? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 22.08.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Raczej tak:1. zdejmuje humus z calej powierzchni pod i wokol domu2. ew. zdejmuje nadklad ziemi do ok. 5 cm ponad gore law3. wzywam geodete do wytyczenia domu4. wykonuje wypoziomowane lawy deskowe wokol calego domu (odstep od zewnetrznych law ok. 1-3m) wraz z nabiciem gwozdzi + osi5. przygotowuje zbrojenie (nie pociete)6. naciagam zylki bym wiedzial GDZIE kopac7. kopie rowy na lawy (uwaga w przypadku wylewania w grunt (bez szalunku) trzeba maksymalnie zminimalizowac czas gdy rowy pod lawy sa wykopane i nie zalane bo nie kazdy ma szczescie ze np. przez trzy tygodnie dziury pod lawy sie nie zawala))8. wylewam chudziak badz wkladam bloczki fundamentowe pod zbrojenie9. wkladam zbrojenie na chudziak badz podpierajac je gdzieniegdzie bloczkami funadamentowymi (ew. szaluje)10. wylewam beton11. ukladam folie na lawach12. jesli fundament monolityczny to buduje szalunki + zbroje sciany fundamentowe jesli murowany to muruje sciany fundamentowe13. w czasie murowani/szalowania nie zapominam o zostawieniu otworow/wykonaniu przepustow na:a. kanalizacjeb. przylacze elektryczne (jesli ma isc pod ziemia)c. przylacze telekomunikacyjno-kablowe (np. bramofon/dzwonek/zasilanie bramy)d. odwodnienie garazue. doplyw zimnego powietrza do ew. kominkaf. inne rury14. (opcja) wlewam beton do szalunkow jesli fundament monolityczny15. wykonujesz wieniec - jesli jest taka potrzeba16. smarujesz srodkiem wilgociochlonnym17. zasypujesz piachem srodek fundamentow ubijac ja warstwowo (nie za wczesnie by ich nie rozsadzilo - i jesli sa wysokie to przed zasypaniem wykonujesz punkt 18 (19) i 20).18. okladasz styropianem z zewnatrz i ponownie izolujesz przeciwwilgociowo (juz na styropianie)19. (opcja) odkopujesz lawy fundamentowe z zewnatrz i ukladasz drenaz opaskowy20. zasypujesz z zewnatrz fundamenty21. jesli podloga na gruncie to ukladasz instalacje pod plyta podlogi:a. kanalizacjab. ew. peszle elektrycznec. ew. odkurzacz centralnyd. ew. inne rury22. wylewasz chudziakiem podloge To chyba tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.08.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 No to może tak: (??) - decydujesz się na płytę fundamentową Legalett - i: (1) zdejmujesz humus (2) układasz dookoła rurę drenarską (drenaż opaskowy) (3) wysypujesz pospółkę i zagęszczasz, do osiągnięcia założonego poziomu (3a: Sąsiedzi pytają dlaczego zrezygnowałeś z budowy) (4) geodeta wytycza dom (5) układasz kanalizację (6) układasz styropian systemu Legalett (7) układasz w styropianie rury grzewcze i zbrojenia (8 ) zalewasz wszystko z gruchy. Tak to wyglądało u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 22.08.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Jeżeli lejemy chudziaka to normalną dla mnie sprawą jest położenie izolacji pomiędzy nim a ławą. W przeciwnym wypadku może nie warto bawić się w lanie chudego betonu lecz od razu zalać całość ławy. Położenie zbrojenia na dystansach wydaje mi się konieczne w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 22.08.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Prośba do alexsoft . Rozwiń punkt 17- zagęszczanie piachu, właśnie zasypałam ściany fundamentowe z bloczków. Czy muszę odczekać przed zagęszczeniem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 22.08.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Prosze nie miec mnie za GURU - ja jestem wlasnie w trakcie wymurowywania scianek fundamentowych...... Jesli scianki fundamentowe sa niskie (czytaj do metra) i scianki byly murowane partiami to wystarczy poczekac 2-3 dni (jak dobra pogoda) od momentu ukonczenia partii. Jesli zas scianki sa wysokie powyzej metra to trzeba wczesniej zasypac z zewnatrz bo inaczej moga sie zawalic.... Ale w twoim przypadku jest juz popelniony blad bo zageszcza sie WARSTWAMI po 20cm - tego sie nie da zrobic "en bloc" - ryzykujesz to ze twoja szlichta bedzie wisiala w powietrzu bo grunt osiadzie..... (poszukaj postow na temat zlego zageszczenia piachu pod podloga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 22.08.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 22.08.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja niestety wsypałem cały piach od razu. Zalałem go wodą i teraz będę zagęszczał zagęszczarką i polewał wodą. Mam nadzieję, że to wystarczy. Czy na forum są osoby, które nie zagęszczały co 20 cm - czyli zrobiły tak jak ja? Jakie doświadczenia? Pytanie2: Po co robić wieniec w ściankach fundamentowych? Czy to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 27.08.2003 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dzieki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 27.08.2003 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 12. jesli fundament monolityczny to buduje szalunki + zbroje sciany fundamentowe jesli murowany to muruje sciany fundamentowe Mam pytanie czy konieczne jest zbrojenie sciany fundamentowej monolitycznej? Czy nie wystarczy wykonanie wienca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts