Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak biały czy szary?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ludzie nie denerwować się 8)

szary = zawiera popoły - jak komuś to m=nie przeszkadza to niechaj buduje, jest pewnikiem tańszy w zakupie a w zamieszkaniu pewnie nie zauważy różnicy :)

zaleciłbym jedynie aby zwrócić uwagę na jakość produktu, jak widzę niektóre bloczki które po dotarciu od producenta rozlatuję się na magazynie, to nawet gospodarczego bym z tego nie budował.... :-?

Mówi się że są przez to promieniotwórcze szkodliwe dla zdrowia.

Jesli patrząc w tej perspektywie, to ceramika też jest promieniotwórcza (w końcu wypalana z gliny), żwir tez promieniuje radonem, żyły wodne nie pozwalaja spać, promieniowanie kosmiczne rozbija DNA, itd

Wszystko nas zabije prędzej czy później

:lol:

Polecam szary - bo tańszy. A że mniej ładny... Owszem dom budowany z szarego może nie budzi takiego zachwytu znajomych, bo oni powiedzą, że z takiego to obory widzieli i inne takie tam kurniki. Ale szary jest ok 3 zł tańszy. Jedyne na co warto zwrócić uwagę to na dokładność wykonania. Ja kupowałem z Prefabet Łagisza i okazał sie beznadziejny (w Castoramie w marcu 2007 po 7,3 zł) - różnice pomiędzy niektórymi bloczkami były ponad 2 cm (to skrajna wartość). Udało mi sie wyegzekwować rabat 10% więc jestem zadowolony. Wydaje mi się białe ogólnie będą dokładniejsze bo mniejsza liczba producentów je produkuje (m.in. Solbet i HH) i są oni (producenci) jakby bardziej uznani (chyba). Z drugiej strony wczoraj widziałem w LeroyMerlin białego BK24 po 9,70. A szary jest na składach w mojej okolicy po 10 zł.

Podsumowując - bierz co tańsze, ale popatrz co bierzesz :-)

• 3 weeks później...
Wczoraj oglądałem szary BK był z niego postawiony garaż. Właściciel mówił mi ,że zaoszczędził kilka złotych , a teraz widzi jaki jest kruchy w porównaniu do białego .

a nie mówił przypadkiem ile czasu stoi nieotynkowany? :evil:

kruchośc bk zależy od jego klasy a nie od tego czy jest biały czy jest szary

bk klasy 400- najbardziej kruchy, ale też najcieplejszy

bk klasy 600- najmocniejszy ale też najchłodniejszy

być może dom ma postawiony z odmiany 600 , a garaż z odmiany 400