pado 18.02.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Daggulka napisała :być może dom ma postawiony z odmiany 600 , a garaż z odmiany 400 Z tego co wiem była to odmiana 700 czyli super twarda + otynkowana na zewnątrz. Wewnątrz garaż nie otynkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 To znalazłam w internecie. Nie ręczę za wiarygodność , bo to ytong się produkował: "Wyroby budowlane dzieli się wg zawartości pierwiastków promieniotwórczych na trzy grupy: najmniej ma ich beton komórkowy produkowany na bazie piasku, beton zwykły, cegła sylikatowa, gips i wapno; średnią zawartość ma beton lekki z kruszywem keramzytowym; podwyższoną zawartość ma cegła ceramiczna z glin krajowych, żużlobeton i beton komórkowy produkowany przy użyciu popiołów lotnych. " W bardziej wiarygodnych źródłach Instytutu Fizyki znalazłam jedynie informację o radonie "Istotnym źródłem radonu mogą być również odpady antropogeniczne powstające podczas przeróbki surowców mineralnych oraz materiały budowlane wykonane z żużli i popiołów. Gdzie wobec tego możemy znaleźć promieniotwórczy radon? * w glebie lub skałach, na których zbudowane są nasze domy, * w materiałach budowlanych, wytworzonych z żużli i popiołów, pochodzących z terenów o dużej zawartości pierwiastków z szeregu uranowego..." czyli nie brać BK szarego z jeleniogórskiego, krakowskiego, wrocławskiego i olsztyńskiego, a brać z bydgoskiego, włocławskiego i toruńskiego.... Generalnie od dawna wiadomo, że w popiołach mamy skoncentrowane to wszystko, co w skale wyjściowej. Czyli muszą być większe stężenia tych promieniotwórczych pierwiastków też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 18.02.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 EZS napisał : Generalnie od dawna wiadomo, że w popiołach mamy skoncentrowane to wszystko, co w skale wyjściowej. Czyli muszą być większe stężenia tych promieniotwórczych pierwiastków też... Ciekawe i trudno sie z tym nie zgodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.02.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 proponuuję także: nie jeść-bo zanieczyszczone owoce i warzywa, nie pić-bo konserwanty, nie używać telefonów komórkowych, nie oglądać telewizji, nie korzystać z komputera a broń boże z mikrofali...oraz w ogóle nie mieszkać, bo skoro pustaki są takie promieniotwórcze to strach pomyśleć o cemencie bzdura.....bzdura....bzdura..... żeby nie powiedzieć g....g.....g...... wszystkie materiały dopuszczone do obrotu spełaniają normy bezpieczeństwa ...nie popadajmy w paranoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 18.02.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 to ostatnie zdanie to by była esencja moim zdaniem.....ale mając do wyboru biały i szary beton komórkowy w tej samej cenie wybrałbym pewnie biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 19.02.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja również wybrałem biały choć droższy to wg wszystkich opinii lepszy . A ściany to tylko niewielki % wydatków i uważam ,że nie warto oszczędzać. Biednego nie stać na kupowanie tanich rzeczy , bo płaci dwa razy - ja też jestem tego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 19.02.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja również wybrałem biały choć droższy to wg wszystkich opinii lepszy . A ściany to tylko niewielki % wydatków i uważam ,że nie warto oszczędzać. Biednego nie stać na kupowanie tanich rzeczy , bo płaci dwa razy - ja też jestem tego zdania. Z drugiej strony: "Oszczędzają bogaci to i nam się opłaci" Ja zamówiłem biały, bo szary który znalazłem był minimalnie tańszy. Jeśli różnica w cenie byłaby większa to bym rozważył zakup szarego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 19.02.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mariucha napisał : Ja zamówiłem biały, bo szary który znalazłem był minimalnie tańszy. Jeśli różnica w cenie byłaby większa to bym rozważył zakup szarego Jak kupowałem różnica w cenie była na poziomie 0,70 zł. Wolałem zapłacić te nieco ponad 700 zł więcej za siporeks biały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mariucha napisał : Ja zamówiłem biały, bo szary który znalazłem był minimalnie tańszy. Jeśli różnica w cenie byłaby większa to bym rozważył zakup szarego Jak kupowałem różnica w cenie była na poziomie 0,70 zł. Wolałem zapłacić te nieco ponad 700 zł więcej. i co Ci to dało? chyba tylko spokojne sumienie biednego nie stac bo płaci dwa razy...zgodze się w niektórych przypadkach.... natomiast podciąganie takiego hasełka pod temat "bk biały czy szary" jest kompletna bzdurą... że niby co? szary Ci sie rozleci? rozsypie? myszy Ci zeżrą? bez przesady mój dom stoi nieotynkowany od wiosny ubiegłego roku...otynkowac planuje dopiero na jesien br. ....nic mi się nie sypie, nie kruszy.... według mnie te bzdury o których tu piszesz to powielanie jakichś zasłyszanych stereotypów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja bym powiedziała, że trwalszy jest ten lepiej zrobiony, niezależnie od koloru Jeżeli będzie to sam piach (biały) lub sam popiół (szary) ze śladową ilością cementu, to każdy się rozleci... Mnie jednak jakoś ten biały bardziej pasuje... dla lepszego samopoczucia, co właściwie nie ma znaczenia, bo mam dom z ceramiki a tylko 3 ściany wewnętrzne z BK Nawiasem mówiąc mam kozłowice, czyli z terenów bardziej promieniotwórczych . Właśnie przedwczoraj to stwierdziłam. Straszne. Dlaczego Białystok nie ma wytwórni maxa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 19.02.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Daggulka napisała : mój dom stoi nieotynkowany od wiosny ubiegłego roku...otynkowac planuje dopiero na jesien br. ....nic mi się nie sypie, nie kruszy.... według mnie te bzdury o których tu piszesz to powielanie jakichś zasłyszanych stereotypów Każdy ma prawo wybrać co jemu bardziej pasuje i w czym chce mieszkać . Zreszta najlepszy materiał potrafi spartolic kiepska ekipa wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 pewnie, że każdy ma prawo budować z czego mu się podoba.... ale to nie o to chodzi chodzi o powielanie błędnych informacji....wielu "nowych" szuka tutaj odpowiedzi na swoje pytania....szuka, czyta te bzdury i łyka jak pelikan.... a potem powtarza dalej ...i tak się tworzy obiegowa plotka pt. " bo szary beton komórkowy jest gorszy" , albo "bo szary beton komórkowy to jest be, a biały cacy" to nic, że kasy braknie już w połowie budowy-najważniejsze, że na podstawie zasłyszanych na forum news'ów ma dom z droższych o połowę materiałów budowlanych , bo tak jest trendy i "niby" lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 19.02.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Daggulka napisała to nic, że kasy braknie już w połowie budowy-najważniejsze, że na podstawie zasłyszanych na forum news'ów ma dom z droższych o połowę materiałów budowlanych , bo tak jest trendy i "niby" l Kasy jak zawsze braknie pewnie każdemu z nas . Tym co mają jej nadmiar jest pewnie niewielu. Jeżeli uważasz ,że 0,70 zł x 1075 bloczków to sporo - takie jest Twoje prawo , ja tak nie myślę . chodzi o powielanie błędnych informacji....wielu "nowych" szuka tutaj odpowiedzi na swoje pytania....szuka, czyta te bzdury i łyka jak pelikan.... a potem powtarza dalej ...i tak się tworzy obiegowa plotka pt. " bo szary beton komórkowy jest gorszy" , albo "bo szary beton komórkowy to jest be, a biały cacy" Każdy materiał musi spełniać normy , Ty wybrałaś szary ja biały i niech tak pozostanie - każdy przy swoich racjach i swoim materiale .Po wielu latach pewnie okaże się kto miał rację i czy ta polemika miała sens. Tylko pewnie nas juz nie będzie na Forum lub na tym świecie , a nasze dzieci nawet o tych dylematach nie pomyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.02.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 no właśnie....to po co się żyłować z kasą? spłacać kredyty ponad normę bo na forum budowlanym coś się komuś zdawało? a swoją drogą....faktycznie, każdy powinien mieć swój rozum i oddzieliś fakty od zasłyszanych stereotypów ... i wybrać właściwie....tylko nie zawsze to takie proste . ostatnio nawet się zastanawiałam.... przecież są ludzie którzy nie czytają muratora, o forum nawet nie słyszeli....i wybudowali po staremu, mieszkają...są szczęśliwi na swoim .... i dochodzę do wniosku że niewiedza jest zbawieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 20.02.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ja w innej sprawie Daggulka szacuneczek widzę jak walczysz o "szaraczka" jak tygrysica Ale sama powiedz jakbyś miała kasy b/o albo różnica między bk białym a szarym byyłaby mało istotna to czy zdecydowałabyś się na szary bk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 20.02.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Daggulka napisała :ostatnio nawet się zastanawiałam.... przecież są ludzie którzy nie czytają muratora, o forum nawet nie słyszeli....i wybudowali po staremu, mieszkają...są szczęśliwi na swoim .... i dochodzę do wniosku że niewiedza jest zbawieniem Czasami faktycznie niewiedza jest dobra , tylko jak okaże się ,że z niewiedzy jakąś błędna decyzję podejmujemy to wtedy są dopiero problemy . Czasami nie do odwrócenia i żałujemy naszej głupoty. Dlatego staram się czytać aby wiedzieć więcej a i tak nie będę wszystkiego wiedział jak i Ty Daggulko zresztą. Zresztą spójrz na temat szerzej każdy budowlaniec ma inne zdanie na temat materiałów , budowy , itd. Dla jednego istnieje tylko ceramika dla innego tylko BK. Ostatnio rozmawiałem z budowlańcem zresztą bardzo dobrym (i niestety drogim) - domy ,które on budował dla siebie , córek i syna były postawione nie z BK , porothermu i czy czegoś innego - tylko z czerwonej palonej i pełnej cegły. Ściany Ociepla ocieplał styropianem 20 cm i taka jest jego teoria . Tylko cegła i nic innego . Na moje pytanie co sadzi o BK powiedział mi ,że jest to rewelacyjny materiał na garaże i obory .A co sądzi o np. Ytongu - rewelacja - pytanie na ile lat !! Zresztą jak wcześniej napisałem wybrałaś szary - taki był Twój wybór - mi nic do tego . Ja wybrałem biały bo dla mnie oszczędność nieco ponad 700 zł jest niewielka i w ostatecznym rozrachunku warta wydania na lepszy według mnie materiał. Zresztą jak rozmawiałem w kilku hurtowniach przed kupnem to niestety nikt mi nie polecał szarego BK np. Kreisela. Nie dość ,że niewiele tańszy to odmiana 700 i tylko w wersji na zaprawę bo chropowaty. Ot i tyle na ten temat z mojej strony !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 20.02.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Zdecydowanie stawiam na Siporeks biały . Dlaczego : lepiej wykonany , lepsze właściwości, mniej promieniotwórczy , wieksza dokładność wykonania . Daggulko Xella uznała ,że dba o swoja jakość i nie produkują materiałów z odpadów kominowych typu BK szary.To chyba coś znaczy. Zresztą Ytong ma swoją markę i nie produkuje tandety - widać to nawet po opakowaniu materiału. Zresztą jak jeżdziłam po hurtowniach nie widziałam zapakowanego szarego Siporeksu tak jak np. Ytong. A materiał ten niestety ciągnie wodę o czym wiesz i dlatego jego opakowanie jest dla mnie ważne !!Zamówiłam też siporeks biały bo nie zamierzam też oszczędzać na ścianach , a potem na forum bronić Siporeksu szarego jak lwica .Wybrałaś szary więc bądź tolerancyjna dla tych co kupili biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 20.02.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Daggulka jest wyrozumiała dla wyborów,których dokonali inni, natomiast nie jest wyrozumiała dla powtarzania nieuzasadnionych teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.02.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Zdecydowanie stawiam na Siporeks biały . Dlaczego : lepiej wykonany , lepsze właściwości, mniej promieniotwórczy , wieksza dokładność wykonania . Daggulko Xella uznała ,że dba o swoja jakość i nie produkują materiałów z odpadów kominowych typu BK szary.To chyba coś znaczy. Zresztą Ytong ma swoją markę i nie produkuje tandety - widać to nawet po opakowaniu materiału. Zresztą jak jeżdziłam po hurtowniach nie widziałam zapakowanego szarego Siporeksu tak jak np. Ytong. A materiał ten niestety ciągnie wodę o czym wiesz i dlatego jego opakowanie jest dla mnie ważne !! Zamówiłam też siporeks biały bo nie zamierzam też oszczędzać na ścianach , a potem na forum bronić Siporeksu szarego jak lwica . Wybrałaś szary więc bądź tolerancyjna dla tych co kupili biały. Daggulka piszesz o fałszywych teoriach, cały wątek się to przewala a na koniec masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.02.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Budujcie sobie z czego chcecie-przeciez nie zmuszam nikogo do wyboru szarego bk .... tylko nie powtarzajcie zasłyszanych gdzieś błędnych niepotwierdzonych informacji malinka.... nie kupuję tego co napisałaś...to są tylko Twoje spostrzeżenia niepoparte niczym konkretnym ....są producenci którzy produkują tylko biały a inni produkuja tylko szary... jeszcze inni jak Prefabet Bielsko (ja tam kupowałam) produkują i taki i taki (albo jakis czas szary, a jakiś czas biały).... nie dlatego że ten jest be, a tamten cacy...po prostu nastawiają się na produkcje akurat takiego materiału i już ...bo akurat na niego jest zbyt, bądź akurat na niego maja maszyny nastawione . Co do opakowania...wiekszej bzdury nie słyszałam ...bk czy to biały czy szary zawsze jest zapakowany w folię - na paletach ...takie są wymogi...jesli jest inaczej, to najwyraźniej rękę do tego przykładała hurtownia , pośrednik lub inna osoba trzecia Tak, bronię bk szarego....nie dlatego, że ja z niego budowałam i bronie swoich racji.... bronię, bo szlag mnie trafia kiedy krtoś z niewiedzy powtarza jakies zasłyszane ploty ... a inni czytają i wierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts