Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak biały czy szary?

Recommended Posts

Ja w innej sprawie :D

Daggulka szacuneczek :D widzę jak walczysz o "szaraczka" jak tygrysica :D Ale sama powiedz jakbyś miała kasy b/o albo różnica między bk białym a szarym byyłaby mało istotna to czy zdecydowałabyś się na szary bk?

magi...nie wiem co bym zrobiła gdybym miała kasy jak lodu bo nie mam :roll:

ale jednoczesnie wiedząc , że nie mam kasy a wierząc w zasłyszane super news'y to pewnie też kupiłabym biały :wink:

natomiast bestia ze mnie taka, że zanim uwierzę to muszę się dokładnie dowiedzieć...i poczytałam...i nie uwierzyłam w "gorszość" bk szarego...nie przekonują mnie argumenty niepopoarte faktami , albo hasełka budujących damulek "bo biały jest ładniejszy"

interesują mnie suche fakty.... i te suche fakty przekonały mnie, że to materiał jak każdy inny...

-promieniowanie na poziomie ceramiki, a ceramiki jakoś nikt nie neguje

-dokładność wykonania nie zależy od tego czy to jest biały czy szary, tylko od producenta

-wskaźniki cieplene... zależą tylko i wyłącznie od odmiany 400, 500 czy 600

itd...itp....

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DAGGULKO : Jeżeli uważasz ,że dodatek popiołów z kominów nie zmienia nic w parametrach materiału to OK.

Moje zdanie jest inne - też czytałem i to sporo i nie robię wody na młyn piszac o tym.

Jasne ,że nie ma materiału idealnego. Kupiłaś szary ciesze się bo taka była Twoja decyzja . Wyszło Ci ,że nie ma róznicy miedzy białym , a szarym oprócz ceny to OK.

Ja uważam inaczej i taka jest moja decyzja .Kupiłem biały , damulką nie jestem i twardo stąpam po ziemi.

Świadomie wolałem zapłacić za czystszy materiał ,który nie jesrt mieszany z popiołami z komina. Zreszta etap produkcji pustaków Alfa z dodatkiem żuzla juz minął.Mam nadzieje ,że bezpowrotnie

Tak na marginesie w 2 hurtowniach BK szary był tylko w odmianie 700 , a w jednej natrafiłem na typ 600.

Wolę zaoszczędzić na np. kafelkach kilka złotych i wydać je na lepszy materiał na sciany niz odwrotnie.

Zresztą zasada w Poznaniu panuje jedna : warto zapłacić więcej za towar markowy niz kupic gorszy dwa razy co i tak bedzie kosztowało wiecej.. A nerwów nie liczę !

Na koniec tej dyskusji życzę Ci Daggulko wszystkiego naj , naj .... i pozdrawiam

ciekawi mnie czego używałeś zamiast cementu....bo ten to ma dopiero skład :evil:

temat dotyczący materiałow budowlanych pt. "promieniowanie" i "popioły" jest dla mnie śmieszny .... przy teraźniejszym stylu życia samo życie jest 1000 razy bardziej szkodliwe niż ściany w domu :roll: ... no i przecież sa normy dopuszczające do obrotu materiały...gdyby były faktycznie szkodliwe to byłyby wycofane...zresztą tak jak już napisałam wczesniej- ceramika ma tyle samo...ludzie budują i nikt na to nie psioczy :roll:

Daggulka napisała

malinka.... nie kupuję tego co napisałaś...to są tylko Twoje spostrzeżenia niepoparte niczym konkretnym ....są producenci którzy produkują tylko biały a inni produkuja tylko szary... jeszcze inni jak Prefabet Bielsko (ja tam kupowałam) produkują i taki i taki (albo jakis czas szary, a jakiś czas biały).... nie dlatego że ten jest be, a tamten cacy...po prostu nastawiają się na produkcje akurat takiego materiału i już ...bo akurat na niego jest zbyt, bądź akurat na niego maja maszyny nastawione .

Szary pewnie produkują jak nawiozą im sporo popiołów z elektrociepłowni :evil:

Ale przysłowie "cena czyni cuda jest zawsze aktualne "

Hm...kupowałam taki materiał jaki aktualnie był w hurtowniach .... przypominam że była to wiosna ubiegłego roku i deficyty w magazynach, ale gdyby nawet nie było takiej własnie sytuacji to postąpiłabym dokładnie tak samo.

Kasa... buduję z kredytu jak 3/4 osób na tym forum.... buduję tanio bo nie bawi mnie dożywocie w spłacie kredytu ponad moje możliwości , lub obarczaniem spłatą moich dzieci w razie mojej śmierci.

Czasem warto postawić sobie za cel "być" a nie "mieć".

A co do właściwości szarego bk ... przeczytałam wszystko co było na forum, dużo z tego co było w necie, pogadałam z ludźmi którzy z tego budowali i ja też z niego wybudowałam ...na tym opiera się moja wiedza....a twoja na czym? skoro negujesz moją wiedze w tym temacie - proszę Cie bardzo o fakty a nie o pomówienia.

CYTUJĘ : Różnica w kolorze betonu komórkowego wynika z rodzaju kruszywa, jakie zostało zastosowane do jego produkcji. Biały kolor uzyskuje beton komórkowy, taki jak YTONG, produkowany na bazie piasków kwarcowych. Materiał ten jest pochodzenia naturalnego i występuje w naturze w dużych ilościach. Szary beton komórkowy produkowany jest z wykorzystaniem popiołów lotnych, powstałych w wyniku procesu spalania węgla.

Zdrowszym materiałem jest niewątpliwie piasek kwarcowy, dzięki któremu biały beton komórkowy charakteryzuje się bardzo niską promieniotwórczością naturalną oraz zapewnia sprzyjający mikroklimat.

Filip27 - bardzo ciekawy materiał warty przeczytania

Dzisiaj w ramach luzu zabrałem do pracy kawałek szarego betonu komórkowego z Bielska i potraktowałem go licznikiem geigera-müllera (nie wiem czy to odpowiednie urządzenie do tego typu pomiarów) - radiometr nic nie wykazał - wskazówka nie ruszyła się ,więc może nie jest tak źle :wink: .pozdr

nie jest źle ( a przynajmniej tak samo źle jak przy ceramice), ale przecież niektórym nie przegadasz...mają od razu wizję psa z czterema ogonami lub raka u każdego z członków rodziny ...to koniec dyskusji z mojej strony

Daggulka napisała :

nie jest źle ( a przynajmniej tak samo źle jak przy ceramice), ale przecież niektórym nie przegadasz...mają od razu wizję psa z czterema ogonami lub raka u każdego z członków rodziny ...to koniec dyskusji z mojej strony

Widać ,że jesteś sama obdarzona proroczą wizją i żyjesz zgodnie z zasadą co nie jest po mojej myśli jest złe . No cóż jesteś taka osobą i nikt i nic Cię nie zmieni , ale to jest Twój problem nie mój :evil:

Na szczęście nie mój problem !!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Tak na marginesie to może poszukasz pracy jako rzecznik prasowy producenta szarego BK. Byłabyś rewelacyjna .!!

Szkoda ,że nie budowałaś z polnego kamienia - może byłoby taniej i bezpieczniej dla Ciebie i Twojej rodziny. :o :o

może i jestem jaka jestem-łatwiej mi się z tym żyje- i nie powinno Cię to obchodzić , za to Ty na pewno masz skłonności do przesady i tego Ci nie zazdroszczę-Twojej rodzinie również, ani Twojej ekipie budującej :roll:

zresztą szczerze wali mnie co o mnie myślisz ...z a to jeździć po sobie jak po dzikiej świni nie dam ,więc uważaj z kim zadzierasz kochana :evil:

spostrzeżenia odnośnie mojej osoby zostaw dla siebie :roll:

ciekawi mnie czego używałeś zamiast cementu....bo ten to ma dopiero skład :evil:

temat dotyczący materiałow budowlanych pt. "promieniowanie" i "popioły" jest dla mnie śmieszny .... przy teraźniejszym stylu życia samo życie jest 1000 razy bardziej szkodliwe niż ściany w domu :roll: ... no i przecież sa normy dopuszczające do obrotu materiały...gdyby były faktycznie szkodliwe to byłyby wycofane...zresztą tak jak już napisałam wczesniej- ceramika ma tyle samo...ludzie budują i nikt na to nie psioczy :roll:

Słuszna uwaga.

U mnie jednak jest biały BK, odmiana 600 z solbetu. Bardzo dobry materiał i godny polecenia.

Daggulka napisała :

zresztą szczerze wali mnie co o mnie myślisz ...z a to jeździć po sobie jak po dzikiej świni nie dam ,więc uważaj z kim zadzierasz kochana

spostrzeżenia odnośnie mojej osoby zostaw dla siebie

Jesteś niestety na poziomie na którym nie zamierzam z tobą dyskutować .A swój cięty język spróbuj stępić na swoim szarym pustaku z BK, ale on też tego nie wytrzyma bo jest po części z popiołu (z elektrociepłowni lub huty sama pewnie wiesz najlepiej ,który jest lepszy).

:lol: :lol:

alez zazarta dyskusja :D

to i ja sie dolacze

nie badalam ktory jest bardziej promieniotworczy - nie bede sie wymadrzac wiec w kwestiach o ktorych mam male pojecie

ale

mam pewne spostrzezenia

widze roznice pomiedzy Ytongiem a Solbetem - oba biale

solbet wzielismy na scianki dzialowe - ze wzgledu na cene i dostepnosc materialu - kiedy kupowalismy bloczki Ytong byl deficytowy

wnioski:

sciana z ytonga - biala - z solbetu - poszarzala

a przeciez oba bk biale

solbet smierdzi chlorem - osobiscie przenosilam 9 palet bloczkow sprzed domu do garazu - straszny smrod byl - sam domestos

bloczki solbet byly pokruszone - ale mialy faktycznie inna twardosc - natomiast zaskoczeniem bylo dla mnie ze bloczki byly polaczone - np po 2-3 sztuki - fabrycznie....nijak je uniesc, nijak z nich murowac. Wiele z nich nadpeknietych w polowie ...raczej nie wynika to z ich transportowania czy rozladunku - ale moze z faktu ze pakowane byly jeszcze "cieple"

poniewaz dzialowki murujemy z mezem sami - widze teraz te niedociagniecia w jakosci bloczkow - czasem trzeba zrywac bloczek bo jeden drugiemu nierowny i "leci" i wkurza to strasznie...i opoznia robote

tak wiec bialy czy nie bialy - nie wszystko zloto co sie swieci

• 2 weeks później...