Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak biały czy szary?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, ja tutaj "swiezutka" ;) :oops:

Niedawno podjelam decyzje o budowie malego domku dla 1-2 osob. Ma byc bardzo oszczednie i praktycznie jednoczesnie. Czytam Wasze posty o bloczkach, o fundamentach, o dachach, o projektach, itd.

Jestem pod wrazeniem wiedzy wielu z Was i z tego doswiadczenia chce skorzystac. Znajac sile reklamy, uprzedzen, niesprawdzonych opinii dochodze do wniosku, ze: 700 zl tez nie lezy na ulicy - wiec bloczek szary i zaoszczedze na docieplaniu, przeciez ma to byc prawie "kurnik"; ogrzewanie kominkiem + elektryczne; dach dwuspadziowy, a o reszcie jeszcze "pomysle"

A tak na marginesie mala uwaga 8) Szanujmy sie wzajemnie, nawet gdy puszczaja nerwy :) Sledzac Wasze posty widze, ze nie czytacie ze zrozumieniem wypowiedzi poprzednikow, a "bierzecie" tylko to, co chcecie i przechodzicie do ataku albo wyciagacie pochopne wnioski. Na szczescie nie wszyscy :p

W tym miejscu - wyrazy szacunku dla Daggulki za rzeczowe rady :)

Pewnie ,że Ytong to Ytong - za jakośc trzeba zapłacić , ale warto !!

Tak Ytong w Polsce to przedewszystkim zdzierstwo.Ja chcialem kupic material na budowe z Ytonga.Laskawie dostalem oferte .Sciana jednowarstwowa 36,5 cm ,Ksztaltki U , nadproza ,klej tez do zaplacenia ,scianki dzialowe itp. ijak zobaczylem wycene to omalo nie spadlem z krzesla.Transport w okolice Warszawy.Ot Xella Polska.Szukalem gdzie indziej i sklad budowlany z Lubina zaoferowal mi ten sam material z Niemiec o 28 % taniej.Ale zdecydowalem sie na Solbet wyszedl jeszcze taniej .Xella Polska ma jakies klopoty prawne za zmowe cenowa ,i jesli ich ukaraja to zasluzenie.Zgadzam sie ze jakosc jest wazna ,ale w Polsce za jakosc generalnie sie przeplaca.

• 2 weeks później...
Muruję działówki z szarego BK12 Prefabet Kozienice. Jestem bardzo zadowolony, bloczki równe, muruję na klej. Gęstość 500 bardzo łatwo w razie czego zeszlifować (kilka razy trafia się bloczek odrobinę wyższy/niższy, ale to naprawdę rzadkość). Polecam tym, którzy liczą się z pieniążkiem. W styczniu kupowałem po 5 zl brutto. Acha, zapakowany tak samo ładnie jak Ytong :-)

• 4 weeks później...

No to i ja.

Tak jak dagulka mam dom zbudowany z szarego betonu. Cytuje tutaj naszego ukochanego MURATORA:

Słyszałam, że do produkcji betonu komórkowego stosowane są pyły z elektrowni i dlatego bloczki mogą być promieniotwórcze. Czy wyroby ceramiczne są zdrowsze od betonu komórkowego?

Wbrew pozorom to beton komórkowy jest materiałem pewniejszym. Popioły stosowane do produkcji niektórych rodzajów bloczków z betonu komórkowego są dokładnie badane pod względem promieniotwórczości. Dopuszczane są jedynie te, których promieniowanie nie przekracza wartości określonych w odpowiedniej normie. Beton komórkowy powinien więc być materiałem bezpiecznym i zdrowym. Cegły i pustaki ceramiczne – produkowane z surowców naturalnych – powszechnie uważane są za zdrowsze. Rzadko też bada się ich promieniotwórczość. Tymczasem podstawowy surowiec stosowany do ich produkcji – a są nim różnego rodzaju gliny – ma najwyższą promieniotwórczość wśród surowców naturalnych.

Najmniejszą promieniotwórczość mają piasek, cement (bez dodatków), wapno i gips.

Mimo tych zastrzeżeń zarówno wyroby ceramiczne, jak i z betonu komórkowego są bezpieczne dla człowieka: ich promieniotwórczość mieści się w granicach określonych w normie.

I tak na marginesie: ile czadu dają komórki, mikrofalówki, ile syfu jest na marchewce zasadzonej w ogródku itp. itd. Nie wpadajmy w paranoję. :lol:

• 6 months później...
  • 2 months później...