Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podział działki-prosze o pomoc

Gość ceza

Recommended Posts

Gość ceza

witam

potrzebuje pomocy w kwestii podziału działki. będę budował bliźniak i konieczny będzie podział działki i domu na dwie równe części. na etapie zakupu działki nie mogę jej podzielić, gdyz warunki zabudowy mowią o min 1000m działce pod budynek (całość to 1300m). Czy po wybudowaniu będę miał problemy z jej podziałem notarialnym na dwa części (wraz z domem), słyszałem, że może być z tym kłopot.zakładam, że obaj wspólnicy oczywiście wyrażają chęć takiego podziału.W jaki sposób najprościej jest to zrobić?Bardzo prosze o pomoc. Dziękuję z górki.

Przechodziłam podobną procedurę

Wygląda to następująco:

-geodeta wykonuje projekt podziału

-projekt zostaje zatwierdzony w gminie

-geodeta wykonuje mapkę podziału i składa w Wydziale Geodezji

-na mapach w zasobach Wydziału Geodezji dokonuje się zmiany i dopiero wtedy można z tym iść do notariusza

W moim wypadky trwało to kilka miesięcy i kosztowało ok 700zł (geodeta, mapki)

Wydaje mi się,że jeżeli dostaniecie pozwolenie na budowę bliźniaka nie powinno być problemu z podziałem, ale tak naprawdę wszystko zależy od urzędnika w gminie

Pozdrawiam

Proponowałbym udać się do wydziału Urbanistyki i Architektury i pogadać z jakaś symaptyczną osobą która zjamuje się podziałami terenu. Najlepiej udać się ze swoimi warunkami zabudowy ..

Możesz mieć formalny problem z podzileniem nieruchomości.

Jeśli plan przewiduje działki o min wielkości 1000m kw, to nie możes dkonać jej podziału na mniejsze działki ani przed ani po zabudowie. Działka takowa stanowi nieruchomość nie podlegającą już kolejnym podziałom - będzie to wbrew założeniom planu zagospodarowania przestrzennego. Są zapewne w decyzji zapisy o zagospodarowniu działki np. o powierzchni czynnej biologicznie, czy też o powierzchni zabudowy . .podają tam wartości procentowe .. Ja miałem pecha i może się okazać że blixniak na działce 1000m kw może się nawet nie zmieścić przez te dodatkowe uwarunkowania.

Mam też działki gdzie można oczywiście ją zabudowac domem bliźniakiem, ale podziału działki na mniejsze już nie mogę zrobić.

Trzymam kciuki .. i pisz o swoich doświadczeniach

Gość ceza

Wydaje mi sie, że musi być taka możliwość. Istnieje przeciez wiele domów bliźniaków, gdzie w kwestii prawnej każda część wraz z gruntem zapewne ma swojego właściciela>nie naruszam przeciez zasady, ze dom stoi na działce mniejszej niz 1000m.Będzie stał na 1300m, tylko trochę większy. Z resztą według nowego prawa budowlanego i tak traktowany jest jako dom jednorodzinny, dla którego pozwolenia są chyba identyczne jak dla nie biżniaka. Owszem, gmina nie udzieli zgody na budowę, jesli działka zostanie podzielona wcześniej, ale nie widzę przeszkód aby takowy podział został ustanowiony po wybudowaniu. Myślę, ze mój skok ciśnienia po przeczytaniu wiadomości od Piotra jest nie uzasadniony.

pozdr