Tolka1719505693 10.12.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Bonde, dzięki za namiar. Zapisuję sobie. Jakbym nigdzie nie znalazła czegoś, co by mnie w równym stopniu zachwyciło (i tak pięknie komponowało się z drewniakiem), to będę z panem negocjować. Gotowa jestem osobiście go przewieźć (450 km). A że teściowie mieszkają niedaleko, to i rodzinę by się odwiedziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 11.12.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Cze Agagaj Maluję lateksowym Duluxem. Najpierw żółtym. Po 2-krotnym pomalowaniu niestety widoczna jest różnica między gipsem, a kartonem. Druga próba była na obudowanym kominie u Dziedzica. Niestety, chociaż tam zdecydowanie bardzej przyłożyłem się do gipsowania i szlifowania. Niestety tu też nie byłem zadowolony z efektu - komin przy oknie jest ładnie eksponowany przez światło... Przyszedł Świergol i powiedział, że jego tata jak robił u nich to gipsował całość. Jeszcze jeden spec wyraził podobną opinię, no i do roboty. Nie chciałem ryzykować i kładę na całość. Może gdzieś w tych moich działaniach kryje się błąd? Czekam na sugestie Podziwiam, że Ci się chce Ja bym w swoim lenistwie dodatkowo 2 razy pomalowała i różnica zaczęłaby się w końcu zacierać (mam nadzieję). U mnie w wynajmowanym mieszkaniu w łazience piony wentylacyjne są obudowane g-k i szpachlowane gipsem. Więc wniosek taki, że tak się robi i już. Wszystko ładnie sie trzyma i rzeczywiście nie ma różnicy w fakturze... To dużo zapału życzę w takim razie Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 21.12.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Podczytuję cię ...i podczytuję a że się jeszcze nie ujawniałam - wykorzystam święta Kiedyś męczyłam wszystkich o wykonawcę - dziś dom stoi - a ja dziękuję, bo dobrze pamiętam kto mi wówczas pierwszy odpisał i doradzał http://img696.imageshack.us/img696/4117/780e00482900e151c2099c5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 21.12.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Aga. To wasza chatynka? Pikna Dużo ciepła życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 21.12.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Aga. To wasza chatynka? Pikna Dużo ciepła życzę Na "obrazku" nieeee ... w dzienniku ! Czeka do wiosny i rzucamy się na wykańczanie - zanim zrobi to pierwsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 23.12.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://lh4.ggpht.com/_s9QJncbwfnM/SzE0bDTSLCI/AAAAAAAAOxw/2wHWbPU9gA4/boze_narodzenie21.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 24.12.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Życzę Wam, abyście w nadchodzące Święta zostali przygnieceni nadmiarem zdrówka, miłości, uśmiechu, pyszności, szczęścia a na Nowy Rok marzeń "spełnialności" i obyście potrafili te prezenty docenić Aga z rodzinką http://img69.imageshack.us/img69/649/swietatr3.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 01.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 http://i675.photobucket.com/albums/vv111/iwonaz4/th_nadzieja1.jpg ...chciałabym mieć więcej siły, więcej wiary, więcej miłości i więcej nadzieji, że świat można zmienić na lepsze, dobrem uleczyć zło, miłością ratować beznadzieję, rozpaczliwym pragnieniem odnaleźć małe istnienie by odpędzić samotność i strach, stać się niezłomnym wojownikiem by odnależć to co zagubione... I.Z. Z całego serca życzę tego Nam wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 05.03.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Ups Spojrzałem właśnie na datę ostatniego wpisu. Trochę wstyd. Tym bardziej że w dziennikach innych jak przerwali po zakończeniu budowy wymądrzałem się i wzywałem do działania. Święta racja Co do podłóg, legary podłogowe powinny być przykręcone do ścian . Można montować kątownikami, które nadają sztywność i teraz wiem, że było to konieczne. Trochę się pan Staszek uparł i sufit na parterze w paru miejscach się ugiął przy ścianach Następnym razem położę na podłogo OSB 22mm, podobno też byłoby sztywniejsze niż dwie warstwy 12-nastki. Przy chodzeniu podłoga cokolwiek tańczy i zastanawiam się, jak długo panele wytrwają. Tylko nie rozumiem do końca w czym rzecz z tymi ugięciami przy ścianach. Legary leżą na balach stropowych w poprzek. To one się ugięły czy płyta OSB 2x12 mm?? Niby legary w ogóle nie powinny być montowane na sztywno do niczego, a jedynym usztywnieniem powinna być montowana od góry np. płyta OSB.. Legary jeszcze przed nami. A już wiem, że w jednym miejscu mamy różnicę ok. 3 cm pomiędzy poziomem dwóch sąsiednich bali stropowych - będzie jazda Widzę, że szybko doszedłeś do wniosku, że samemu zawsze się zrobi lepiej Pan Staszek poprawiał nam zastrzały przy słupach, bo kierbud kazał. Efekt jest taki, że musimy przed zabudowa poddasza kupić belki 12x12 i powymieniać zmarnowany materiał. Jak wytłumaczyć, że zastrzały to nie ozdoba a element konstrukcyjny i 0,5 cm szpary pomiędzy słupem i zastrzałem nie przenoszą obciążeń z dachu pomimo wbitego gwoździa?? Już nawet nie chcę sobie przypominać o dziurach na węgłach pod dachem i o bylejakości ich zatkania.. Ehhhh.. Mistrzowie ciesielki.. Na pytanie jak dom pod kątem ciepła odpowiem - ciepły choć przewiewny. Trzeba koniecznie pouzupełniać włóknina te szczeliny między balami, które się nie zamknęly na ścisk, bo przy silnych wiatrach niestety hula cokolwiek po kątach. Dużo masz takich miejsc, gdzie bale nie doszły do siebie, a nawet się rozsunęły?? Bo u nas takich jest ich sporo.. Ale przyczyna raczej nie leży w jeszcze osiadającym domu - u mnie mnóstwo takich miejsc, gdzie bal jest zbyt głęboko podcięty, bo widać, że dołem doszedł do bala pod nim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 10.03.2010 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aga Jeśli chodzi o strop to jest tak: bale stropowe, na nich (wpoprzek) przykręcone legary - są więc prostopadłe do części ścian i właśnie jak się od dołu spojrzy na OSB to jest ugięta wzdłuż tych ścian. Nawet jak się ją od dołu popchnie to chodzi luźno. Oczywiście nie stwierdzę teraz czy ugina się sama OSB, czy obwieszają się też lagary (nie przymocowane do do tych prostopadłych do nich ścian), ale to obwieszenie świadczy raczej, że legary też trochę chodzą - ostatnim ich punktem podparcia przed ścianą jest bal stropowy oddalony od tej ściany o dobty metr. Szpary rzeczywiście są z 2 powodów - za duże wycięcia i tu nic nie zrobisz poza utykaniem wełny; oraz brak osiadania. Może jakby popuścić bardziej śruby pod słupami byłoby cokolwiek lepiej, ale ściany już pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypink 14.03.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Hej Bonde! Tu Aga mypink! Widzę, że lubicie eksperymentować z kolorami tak jak my-wyszło naprawdę pięknie! Okiem kobiety potwierdzam, że Małżonka ma "nosa", fototapeta i kolor na korytarzu rewelacja! A tak przy okazji: jak otwieracie (nie pytam już o mycie) okno na klatce schodowej, hę??? Bo my mamy z tym "leciutki" problemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 15.03.2010 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Dzięki za zachwyty - Żonka już przeczytała. Okno na klatce schodowej - cóż może wstyd się przyznać, ale jeszcze nie było myte A do otwierania mamy taki teleskopowy pręt Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S-Dorota 19.03.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Fototapeta śliczna ale ten wrzos mi osobiście nie bardzo pasuje. Może dlatego że podobny kiedyś miałam i bardzo szybko mi się znudził Ciężko potem zamalować. Ważne że Wam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 01.04.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Pełnych nadziei i radości ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY życzy Nel z rodzinką http://arch.blox.pl/resource/marthastewart_com_dekoracje_wielkanocne_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypink 03.04.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 WESOŁYCH, ZDROWYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ORAZ MOKREGO UBRANIA W DNIU WIELKIEGO LANIA ŻYCZĄ Aga i Marcin PS. Ale nam Murator świąteczne jajko-niepospodziankę zrobił z tą aktualizacją! Ciężko się teraz połapać ale jakoś powolutku się odnajdujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.04.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 http://www.matkapolka.com.pl/picart/wielkanoc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shirly1 06.05.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam. Wciąż zbieram opinie posiadaczy domków z drewna i tak jeszcze do lipca Chciałam i tu poprosić o pomoc w mojej pracy magisterskiej poprzez wypełnienie ankiety http://webankieta.pl/ankieta/w1hpw40e16is. To naprawdę nie potrwa długo a większość pytań jest tylko na zaznaczenie bądź wymaga krótkiej odpowiedzi. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 14.06.2010 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Odpowiedz dla Tomka (pytanie ze strony dziennika). Co do białych sufitów nasze inspirtacje pochodzą z tej strony: http://www.osadabale.pl/galeria.html Sam nie malowałem, ale majstry narzekali, że na ofoliowanie bali zszedł im cały dzień.Efekt końcowy super - jeśli chodzi o kolor, bo następnym razem pewnie bym tynkował i dopiero malowanie, a nie tapeta z włókna szklanego jak u nas - widac łączenia płyt OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 14.06.2010 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dom ma ok 200 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypink 26.06.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Cześć Bonde. Czy moglibyśmy mieć prośbę o troszkę fotek z wykończonych wnętrz?! Pleeeeeease Myślę, że znaleźlibyśmy poparcie w naszej prośbie u innych forumowiczów także My właśnie szalejemy we wnętrzu i chętnie zerkamy do innych - a już najciekawiej zagląda się do kogoś kto już zamieszkuje swoje bale. Mamy też jedno pytanko: czy wewnątrz bale smarowaliście lub malowaliście czymkolwiek? A poza myciem robiliście coś z balami, np. szlifowaliście? Na zdjęciach z salonu nie widać specjalnie dużo, ale wydawało nam się, ze bale są po prostu ładnie umyte. My zastanawiamy się nad kilkoma opcjami: woskowanie, olejowanie, lakierowanie lub malowanie jakąś wodną farbą, bo nie chcemy tak zostawiać bali "bez niczego". pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts