agagaj 23.05.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Sto lat dla Grzegorza i 100 ton orzeszków dla inwestora Ta ścianka zamiast słupa to bez Twojej świadomości powstała?? Aż się boję myśleć co jeszcze się może wydarzyć Też mamy słup w projekcie i związane z nim plany, więc tak łatwo mu nie odpuścimy na korzyść jakiejś ściany Cieplutko pozdrawiam i duuuuużo słonka życzę Wierna fanka dziennika budowy P.S. Czekam bardzo cierpliwie na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 23.05.2008 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Hej Jakoś tak se ubzduraliśmy ten słup, chyba mieliśmy na myśli inne i nam się przeniosło... W projekcie jest faktycznie ścianka o szerokości 1 m. Zresztą od razu znaleźliśmy dla niej wstępne zastosowanie - jakaś witrynka od strony pokoju, albo... nie, to jeszcze nie ten etap, przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 25.05.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Pięknie, pięknie...Jaki duży ten Wasz dom! Nie tyle co do samego nieba, ale prawie od równika do równika Czy Wiecie już jakie będziecie mieli schody wewnętrzne? Może macie już wybraną firmę? Z jakiego drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 29.05.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Fakt, kawał bloku nam wyszedł O schodach wiemy na razie tyle, że będą drewniane... Muszą być zabudowane z jednej strony, bo wchodzą w połowie (górną częścią) do pokoju na dole. Mam jakieś namiary na ludzi od schodów, alew jeszcze nic nie obgadaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 29.05.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 O schodach wiemy na razie tyle, że będą drewniane... Muszą być zabudowane z jednej strony, bo wchodzą w połowie (górną częścią) do pokoju na dole. Mam jakieś namiary na ludzi od schodów, alew jeszcze nic nie obgadaliśmy A nie podobają sie Wam schody od Osady z półbala?? Ja bym się dała dla nich pokroić (no może bez solenia ) Wiem, że nie masz czasu, ale ZA MAŁO piszesz i ... stanowczo wklejasz ZA MAŁO zdjęć Popraw się - przywołuję Cię do porządku!! Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 06.06.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 I jedna ważna uwaga dla tych, którzy będą tak budować. Nasz dom jest ściągnięty coś około dwudziestoma śrubami. Do każdej musi być dojście (otwory w ścianach w drugim balu od dołu, wcześniej opisane przeze mnie jako gniazda "prądowe" ). Jeden taki otwór pojawił na ścianie , która będzie zakryta kominem - zdjęcie powyżej. Jak się nie trudno domyślić dojście tam będzie mocno ograniczone i co??? Bo ja wiem... A bo to człowiek gapi sie w projekt i rozmyśla nad tym, gdzie będą śruby BATY DLA ARCHITEKTA Super domek. Niesamowite są bale stropowe poddasza. Urokliwie będzie to poddasze wyglądało, ale cena za taką konstrukcję też pewnie daje się we znaki Pozdrawiam ze słonecznego Wrocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 10.06.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Rzeczywiście architekt się nie popisał Jeśli chodzi o koszty to z kolegą, który buduje "normalne" domy na sprzedaż rozmawiałem i koniec końców koszty wyszły podobnie (mniej/więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 10.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Rzeczywiście architekt się nie popisał W jednej adaptacji, która robił dla znajomych budujących z Osadą, bale stropowe były 2,46 m od powierzchni chudziaka Nieźle się ludzie nakombinowali, żeby się belkami w czoło do końca swych dni nie pukać Jak tak patrze na te Wasze bale, to mnie trafia, że się kornikiem nie urodziłam Normalnie bym je pożarła... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 11.06.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 No to ja się cieszę, żeś nie kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 19.06.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 A może podbitka (nadbitka) mogłaby być w kolorze okien i drzwi?? Wszystkie kolorki elewacji by sie wtedy ładnie prezentowały... Tak myslę Ostatnio rozmawialiśmy z przyszłym sąsiadem, budującym domek 2 działki od naszej. Pytał jakie kominy stawiamy. I czy wiemy, ze systemowy musi być podparty w co najmniej 2 miejscach?? Jasne, wiemy - tylko nie możemy!!! Bo bal osiada, bo minimum bezpieczeństwa p. poż musi być!! Ciekawa jestem, jak u Was murarz to rozwiążę... Widzę, że Wy tez macie tylko drewno i cegłę w głowie U nas również ścianki działowe w kuchni z będą cegły Wydzielimy z ich pomocą malutką spiżarnie.. Mało tego - cała 3 metrowa ściana za kominkiem będzie z cegły, a na niej będą oparte dwie belki stropowe.Za ścianą ceglaną schody z półbala. Resztę działówek mamy zamiar zrobić również z cegły. Tylko to obłożenie komina cegłą jakoś mi nie pasuje. Mało, że komin ładne parę tysiaków, to jeszcze go czymś przykrywać Chyba i tak nie da sie tego uniknąć. Co to za cegła na Twojej ściance za kominem?? Ze zdjęć niewiele można wywnioskować Widzę tylko, że kratówka, ale klinkierowa, czy zwykła?? I ile płacicie murarzowi za m2 wymurowania takiej ładnej ściankii? I ostatnie pytanko: Czy macie cały parter w papie termozgrzewalnej czy na lepiku? Może odezwiesz się w wątku domy z bali, żeby inni mogli podziwiać Twoje cacko z drewna Pozdrawiam serdecznie i... wielu pomysłów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 23.06.2008 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Pomysł na kolor podbitki dobry - chyba pójdziemy w tym kierunku. Pomysł na kominy jest taki - wewnątrz cztery pręty stalowe jako zbrojenie, pod stropem zrobimy opaskę stalową na kominie z uchami po bokach do nich zostaną przyczepione pręty stalowe (też z uchami- łączenie na zasadzie łańcucha) i te pręty będą po bokach komina przymocowane do bali (jak nie trudno się domyślić też ucho w ucho. W ten sposób ruchomość bali zapewniona i zabezpieczenie przed ewentualnymi ruchami komina też, chociaż murarz i kierbud stwierdzili, że musiałby wiać halnym żeby te pustaki systemowe z rusztem ruszyć. Obudowa z cegły spowodowałaby podwojenie kosztów komina (3,5pln za cegłę - robocizna ) U nas działówek na dole jak na lekarstwo - kuchnia oddzielona od korytarza i pokój ("taki pod schodami") - czyli 2 ścianki. Cegła zwykła, nawet II klasy bo ma jakieś pęknięcia - ale nam właśnie o to chodziło, żeby nie była wymuskana Jak pisałem powyżej liczenie ścianki nie idzie na metry tylko od sztuki (aż mi się wierzyc nie chce) po 3,5 netto Cały parter termozgrzewka - jedan warstwa, papa 4,2(dość gruba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezka 21.07.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Przykro mi Kuzyn... Chciałabym wlać w Ciebie otuchę i powiedzieć, że to już koniec kłopotów ale wszędzie tam gdzie musisz polegać na dobrej woli "fachowców" musisz liczyć się z rozczarowaniem. My też stoimy. Wykończeniówkę mieli robić już od ubiegłego tygodnia, wejdą może w sierpniu... Mieszkamy na betonie, na razie jest po harcersku ale wesoło, nawet nam nie przeszkadza jak Zuza niezdarnie je lub pije ale ten ciągły bałagan zaczyna do szału doprowadzać. Trzymam mocno kciuki, pozdrawiam.Kolor domku wyszedł piękny... Przeczekacie i będziecie szczęśliwi w swoim gniazdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 22.07.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Bezka Witam No słyszałem żeście poszli na całość i... czekacie. Z drugiej strony będzie was teraz ponaglać sytuacja, a wy jeszcze bardziej budowlańców a oni... może się zlitują. Dach ruszył, ale wiem, że podłogi nie będą robione od razu, bo ekipa walczy gdzie indziej. Cóż się zobaczy Trzymajcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 22.07.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 No to gratulki moje w rece Twoje Powodzonka P.S. Kolor chatki bezbłędny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.07.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Ha! Jak tylko zobaczyłam te zdjęcia z lotu ptaka od razu wiedziałam, że jesteś sąsiadem świercza! Życzę powodzenia i pozdrawiam. A ja myślałam, że mam deja vu Gratuluję Wam przepięknego domku i równie pięknej okolicy, jak również... sąsiedztwa :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 29.07.2008 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Dzięki piękne. Świercze też się ucieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezka 30.07.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Nareszcie się doczekałam zdjęć Jest przepięknie, jaka to radość patrzeć jak na oczach ludzkich takie cudo wyrasta !!! Bardzo się cieszę, że się cieszycie. Pozdrawiam serdecznie i budujcie się dalej tak pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonde 30.07.2008 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Bezka Może też coś wrzucisz do patrzenia. Jak nie tu to gdzie indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dzięki piękne. Świercze też się ucieszą No, baa. Też bym się cieszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezka 30.07.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 U nas czas zatrzymał się w miejscu, totalne sf. Roboty pełno, a z miejsca nie widać Niestety opuściliśmy się z dokumentacją fotograficzną, nawet małżowinek nie ma żadnych dowodów na to, że sam styropian układa muszę to nadrobić, coś Ci tam wkleję, na pewno. Buziaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts