Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM z "BAJI"

Bonde

Recommended Posts

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Okna robią wrażenie, kolor miły dla oka, pasujący do elewacji :p

Super patrzeć na ruch na budowie, aż by się chciało tam być...

Się rozmarzyłam...

Teraz pytanko, dobrze?

Jaka będzie u Ciebie docelowo wysokość ścianki fundamentowej ponad powierzchnią gruntu?? Bo sie waham pomiędzy wysokością jednego bloczka 14 cm, jednak za radą projektanta ok. 30 cm, czyli dwoma warstwami bloczków. Mam 4 pary drzwi tarasowych, ale to jedyne szaleństwo w mojej stodole :lol: Chciałabym uniknąć uciążliwego wychodzenia bezpośrednio na trawę koło domku, bo taras u nas nie przewidziany, a jednocześnie nie mam ochoty na patrzenie jak się niszczą bale...

Jak będziesz miał u siebie??

My startujemy z fundamentami w przyszłym tygodniu, więc zaczynają mi się mnożyć pytania :oops:

Pozdrowionka

No wreszcie start. Trzymam kciuki :D

Planujemy obłożenie elewacji (fundamentu) płytkami kamieniopodobnymi. Już kupiłem - dla mnie bajka :wink: - będą takie jak na kominie (jak znajdziemy wariata, który je na tej naszej wieży położy)

Raczej skałaniam się ku 30 cm, a może nawet trochę więcej.

• 1 month później...

Cały parter termozgrzewka - jedan warstwa, papa 4,2(dość gruba)

Bonde

A jaka to papa?? Taka wierzchniego krycia z posypką czy nie?? Też chcę zamówić 4,2 lub 4,5 (zależy od producenta), żeby nie bawić się w podwójną robotę.

Bo jutro zamawiam i nie chcę, żeby mi ktoś kit wciskał :lol:

Nie poniszczyła się ta papa przy montażu bali, bo widzę w Twoim dzienniku, że zapapowałeś cały parter przed kładzeniem bali...

Bonde...

Odważny jesteś z tą miedzią... Nie boisz się, że jakieś połączenie lutowane będzie nieszczelne?? Tylko nie wiadomo gdzie i kucie, rozwalanie :roll:

My założyliśmy alupexy na parterze i poddaszu 8)

Przy elastycznych rurkach ciętych z metra na odpowiednią długość nie miałbyś np. problemu z przekładaniem ich przez legary. Hmmm.. Może nie aż tak duże problemy :wink:

A hydraulik ma jakiś patent na wybrnięcie z tej sytuacji??

• 2 weeks później...

Powitać, powitać.

No i pogratulować piknej chałpy :)

Sam się kiedyś zastanawiałem nad balami okrągłymi, ale wybraliśmy w końcu płazy, poza tym ze mnie prosty człowiek, to i bale takie wybrałem.... :D:D:D:D

Wełny na razie dałeś 15 cm ? Dojdzie jeszcze druga warstwa ? Planujesz jakąś paroizolację ? A sama wełna to która firma ?

Bonde czy wiesz ile kosztowały Cię drzwi?? Bo to od Urzędowskiego chyba też??

Chciałabym wiedzieć, czy mam sobie zawracać głowę tymi drzwiami, czy je sobie z tej głowy wybić, zanim sie na dobre rozgoszczą :wink:

Super Wam idzie na poddaszu:) Normalnie zazdroszczę (przyznam się, juz trudno..).

A my nawet zera nie osiągnęliśmy :roll: :lol:

Mniej niż zeroooo o....

Powitać, powitać.

No i pogratulować piknej chałpy :)

Sam się kiedyś zastanawiałem nad balami okrągłymi, ale wybraliśmy w końcu płazy, poza tym ze mnie prosty człowiek, to i bale takie wybrałem.... :D:D:D:D

Wełny na razie dałeś 15 cm ? Dojdzie jeszcze druga warstwa ? Planujesz jakąś paroizolację ? A sama wełna to która firma ?

A dzieki, dzieki.

Płaskie też piękne, ale na Słowacji spaliśmy w okrągłych... :lol:

Wełny na razie dałem 10. Następna warstwa będzie 20. Paroizo jak najbardziej. W dachu na wełnę od wewnątrz (no bo niby jak :wink: ) w ścianach i w podłodze po obu stronach wełny. Tym razem przywieźli mi Isovera (wcześniej jak zamawiałem po coś tam, to był Rockwool) i to jest położone. Kupilismy w rolkach, bo taniej wyszło.

Bonde czy wiesz ile kosztowały Cię drzwi?? Bo to od Urzędowskiego chyba też??

Chciałabym wiedzieć, czy mam sobie zawracać głowę tymi drzwiami, czy je sobie z tej głowy wybić, zanim sie na dobre rozgoszczą :wink:

Super Wam idzie na poddaszu:) Normalnie zazdroszczę (przyznam się, juz trudno..).

A my nawet zera nie osiągnęliśmy :roll: :lol:

Mniej niż zeroooo o....

Hej

Nie wiem ile kosztowały drzwi (od Urzędowskiego). Interesowała mnie całościowa kwota za okna i drzwi, ale od ceny ze sklepu trzeba odjąc od 10%

No nie takie mniej niz zero, bo wiedze gromadzisz. Wkrótce jak tempo podkrę cicie... :wink:

Gratuluję mocnej ekipy do pomocy, to naprawdę ważne. :-? Ostatnie zdjęcie z wełną wygląda pysznie - wełna jak krem karpatkowy :wink:

A jak tam nieproszeni lokatorzy? Macie już myszki?

Pozdrawiam serdecznie :D

Aha...u Was jak widać cud jesieni na całego :wink:

No hej

Myszki czmychały spod pozostawionego balota jak poparzone. Bidne, a już myślały, że se cieplutkie lokum znalazły

• 2 weeks później...