Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM z "BAJI"

Bonde

Recommended Posts

Elektryka idzie wg projektu. To ważne, żeby dobrze rozplanować co, gdzie ma być, bo nie ma miejsca na poprawki. Jedynie te kable co idą w stropie i posadzkach można zmienić, ale lokalizacji gniaz i wyłączników w balach nie zmienisz. Co innego jest z lokalizacją w ścianach działowych, któych jest całkiem sporo - tu standardowo, można kombinować do woli

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bonde jak będziesz wykańczał (czy wykończał ?) ściany z OSB ?

W łazienkach płytki (najpierw siatka i na to klej)

Reszta różnie - tapeta (byle gruba) lub tynk - na sufitach być może będzie tak: grunt, siatka przymocowana takerem, na nią zaprawa, a na koniec malowanie (tak mi zasugerował jeden fachura co to podobno tak gdzieś robił)

Zamierzam zrobić próby na płytach luźnych różnymi technikami. Będę opisywał wrażenia

Bonde - ja bym już mieszkała w takim stanie zaawansowania :lol:

Cieszę się, że przesilenie poszło w kąt :p A sobie życzę nie mieć go nigdy :lol:

Super pomysł z tymi pstryczkami - fajowo wpasowane w bale. Trochę się podszlifuje i będzie git. Już teraz wygląda znacznie lepiej niż włącznik czy gniazdo na wielkim placku wyszlifowanym w balu. Na pewno u siebie też tak zrobimy...

Bonde, napisz mi proszę, jakiej grubości deski zamawiałeś na opaski i czy było po jednej czy dwie deski złożone do kupy ze sobą.

Bo my tu właśnie między Panami S i T jak między piłą spalinową a takerem - każdy ma swoją rację :lol:

Narcyz

Puszki mamy takie o podwyższonym poziomie bezpieczeństwa (chyba p-ogniowego, niebieskie - elektryk będzie wiedział). Peszel dochodzi do puszki i dalej normalnie - połączenie z gniazdem/włącznikiem.

A opaski do okien kto wam robi ? Nie spieszcie się z montażem w ościeżach, bo i tak wyjmą.

I prośba o komentarze w komentarzach - dziennik będzie czytelniejszy. Dzięki

Pozdro

• 2 weeks później...
Solary może kiedyś - mam wyprowadzoną rurę pod dach. Na razie kominek z płaszczem i kocioł na paliwo stałe (pelety, groszek). Wymiennik jest w wyposażeniu standardowym kotła, do tego będzie zbiornik (o ile pamiętam 100l. ale nie mam pewności:-) oczywiście sprawdzę co tam dogadaliśmy z instalatorem)

Cześć i czołem :D

Bonde, czy masz juz rynny?? Bo przeglądam Twój dziennik i widzę, że masz tak samo cudownie wycięte pod katem prostym jak u mnie...

Jak to cholerstwo teraz obrobić, masz jakiś pomysł??

I miałabym jeszcze do Ciebie duuuużą prośbę o kilka fotek opasek z bliska, plisss :wink:

Pozdrawiam

• 2 weeks później...