Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ruszt do sufitu podwieszanego

Recommended Posts

mario69 - może napiszę tak:

RomKon to nasze forumowe guru od zabudowy poddasza :wink: .... zarówno w teorii jak i w praktyce (pracuje przy tym, więc wie z pierwszej ręki :wink: )

Ta więc: wszelkie poradniki, instruktaże, fachowcy zalecają układanie profili co 40cm .... i tej wersji się tu wszyscy trzymają :roll: ....nio i tak rzeczywiście jest optymalnie :roll:

Natomiast w praktyce jak to w praktyce... ja np. mam co 60cm , ale nie namawiam bo tak się robić ponoć nie powinno :wink:

mario69 - może napiszę tak:

Ta więc: wszelkie poradniki, instruktaże, fachowcy zalecają układanie profili co 40cm .... i tej wersji się tu wszyscy trzymają :roll: ....nio i tak rzeczywiście jest optymalnie :roll:

Natomiast w praktyce jak to w praktyce... ja np. mam co 60cm , ale nie namawiam bo tak się robić ponoć nie powinno :wink:

co 40 lub co 50 i płyta poprzecznie do profili :)

...okażę się cool-turalny i krzyczeć nie będę... ale powinienem!!! Bez 2 zdań! A na Ciebie daggulko nie nakrzyczałem bo... lubię smoki... :wink:

:D :D :D

Stelaż pod płyty nie jest z AL tylko zwykła blacha ocynkowana. Powinno się dawać profile co 40cm ale jeśli już ktoś się uparł to może co 50cm ale 60cm to już przeszłość. Kiedyś (chyba z 10 lat temu) była jeszcze taka opcja ale były problemy i teraz żaden producent systemów tego nie zaleca. Tu akurat nie powinno się szukać oszczędności. Płyty daje się w poprzek profili i ciętą krawędź obowiązkowo podpiera się na profilu!!!

mario69 wrzuć w szukaczkę.... wiem upierdliwa jest ale zawsze coś się znajdzie...

..a co do guru... to wasz guru jest tylko człowiekiem i nie ma boskiej nieomylności!...nie jest doskonały... daleko mu jeszcze do tego... więc bierzcie na niego poprawkę! ...ja Wam dobrze radzę!!!

a co sie bedzie działo jezeli dałem płyte wzdłuz profili (profil co 40cm wiec 4profile wypadaja na szerokosc płyty).to jest sufit nie na poddaszu tylko obnizony na stropie betonowym.

jaka najlepiej uzywac tasme do spoin?czy tasma z flizeliny jest ok?

skoro już to teraz użyj dobrej szpachli np Vario albo Uniflot, wtapiaj flizelinę w szpachlę, obyś nie "zaszpachlowywał" taśmy, zachowaj dylatację wokół ścian,

dobrze chociaż, że to strop betonowy, na drewnianym spekałoby jak w banku,

flizelina może być

robię ruszt z profili alum. w\g zalecen ma byc co 40 cm profil ale stwierdzam ze co 60 cm starczy lączenie plyty będzie na profilu .Czy juz ktos tak robil nie bedzie pęknięc na łączeniach plyt? :D

Zrobiłem tak jak mówisz i popękało na łączeniach prostopadłych do profili, pomimo, że dałem tam dodatkowo "poprzeczki".

robię ruszt z profili alum. w\g zalecen ma byc co 40 cm profil ale stwierdzam ze co 60 cm starczy lączenie plyty będzie na profilu .Czy juz ktos tak robil nie bedzie pęknięc na łączeniach plyt

ruszt krzyżowy dwupoziomowy lepiej przenosi napręzenia

pierwszy co 60 - drugi co 40

flizelina lub taśa papierowa zamiasta tradycyjnej siatki z włókna szklanego, taśme papierową przed użyciem namoczyć w wodzie by nie ciągneła wody z gipsu