Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol beretta

Recommended Posts

planuje zakup kotla c.o beretty kompaktII15\24 dwufunkcyjny.Wszyscy polecaja na forum viessmany junkersy vaillanty ale nikt nie pisze o beretce a wedlug danych producenta ten kociol to full wypas i cena ok .Czy ktos uzytkuje kotly tej firmy i ma jakies doswiadczenia w eksploatacij tych kotlow

Witam

Ja mam od 3 m-cy berette kompakt II 24 e.s.i. jednofunkcyjny turbo (z zamkniętą komorą spalania). Jak dla mnie jest OK, zwłaszcza za tą kasę - zapłaciłem coś koło 2800pln.

Współpracuje on ze 100 l zasobnikiem Biawar, 6 grzejnikami purmo i 50-60 m2 podlogówki. Dom około 120 m2 , 4 osoby, kolejne 3 rachunki miesięczne za gaz to 191 pln, 221 pln i 225 pln. W tym oczywiscie grzanie ciepłej wody i kuchnia gazowa. Jak dla mnie rewelacja, miesieczne koszty mam na poziomie 50 m2 mieszkania w bloku, w ktorym mieszkałem, albo i mniejsze. Oczywiscie należy wspomniec, ze mam kominek, Tarnava 14kW z DGP. We wspomnianym czasie spaliłem ze 2-2,5 m3 drewna.

Jedna rzecz, którą nie do końca kumam w tym kotle (o którą zresztą kiedyś tu pytałem) to jak poznać jaką mocą pracuje kociołw danej chwili. Na wyświetlaczu jest płomyczek, wg instrukcji kociol wtedy pracuje, ale nie wiem kiedy jaką mocą a ma przecież modulowany palnik i moc w zakresie chyba 8-24kW.