aziel 22.08.2001 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2001 Ze względu na niewielką powierzchnię działki chcę zastosować oczyszczalnię ze złożem biologicznym. Co zrobić z oczyszczonymi ściekami? Wody powierzchniowe w okolicy nie występują, kanalizacji deszczowej brak, miejsca na drenaż rozsączający brak. Czy studnia chłonna da radę? Jak ją zaprojektować - określić przyszłą wydajność bez kosztownych badań geologicznych?Na domiar złego - poziom wód gruntowych raczej wysoki.Może wogóle powinienem zrezygnować z oczyszczalni?Dziękuję z góry za głosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2001 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2001 Bez badań geologicznych - nie brałbym się za studnię - która też jest dość droga. Miałem podobną sytuację, zrobiłem badania (800 PLN) i wyszło, że nie da rady. pozdrawiamAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 18.05.2002 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2002 Jednym z podstawowych ograniczeń przy budowie oczyszczalni ścieków jest odległość drenażu od wszystkich okolicznych studni. Wynosi ona minimum 30 metrów. Można przyjąć, że drenaż dla zupełnie nowoczesnej oczyszczalni będzie wyglądał jak krąg o średnicy 2 metrów i ułożony będzie wokół oczyszczalni. Kształt oczyszczalni to walec o średnicy 2 metry zakopany osią podłużną pionowo. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 21:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts