Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka karpiówka czy falista?

Recommended Posts

Sąsiad ma piękną karpiówkę która waży ok. 60 kg m2. Ekipa troszkę !!! zawaliła podczas układania efekt był taki, że musiała poprawiać po sezonie.

Za ułożenie karpiówki i za samą dachówkę zapłacisz dużo więcej niż za falistą.

Moja rada, jeżeli ci się bardzo, bardzo podoba karpiówka to ją kupuj, jeżeli masz choćby cień wątpliwości to nie kupuj.

Oczywiście decyzja należy do ciebie.

Zuzka,dom ma być dla mnie ,nie słucham ślepo ojca,dlatego dowiaduję się na temat dachówek.On jako doswiadczony budowlaniec też się zna na wielu rzeczach ale o tym co ma być decyduję ja,a przed powzięciem decyzji rozważam wszelkie za i przeciw.taka już jestem :smile: pozdrawiam

Agnes - co do dachówki - zdecydowanie jestem za zakładkową (cena). Natomiast radzę ci się zastanowic (jeżeli nie jest za późno) nad drewnianym stropem. Ja tez taki miałem miec u siebie ale po wizycie w domu z drewnianym stropem uznałem to za nieporozumienie (dudni!). Ja zmieniłem na Terivę i mam nadzieję, że sie sprawdzi.

pozdrawiam,

Agnes - Ty płacisz, Ty mieszkasz, Tobie się podoba - bez dwóch zdań: daj zakładkową, a Tatę ugłaskaj, bo jako nadzorca może się jeszcze przydać.

TomekM - Agnes ma poddasze nieużytkowe i buduje się w jeden sezon, więc nie ma sensu zmiana typu stropu.

Dach o normalnych płaszczyznach, nawet z dużą ilością koszy, dasz radę pokryć normalną, a liczba odpadów nie jest aż tak straszna. Trochę gorzej jak masz bawole oko, bo przy zakładkowych tylko niektórzy producenci mają specjalne dachówki na ten element. Bawole oko jednak zwykle daje się przy domach dworkowych, a tam karpiówka i tak bardziej pasuje.

Dobra, nie byłem w temacie co do domu Agnes więc się z tym stropem pospieszyłem. Przy okazji mam pytanie: główna część dachu mojego przyszłego domu to typowa piramida (40% spadu) i potrzebuję na czubek taką specjalną dachówkę. Są takie dla "piramid" o podstawie trójkąta ale czy ktoś widział (ma namiary) na dachówkę dla zakończeń "piramid" o podstawie kwadratu?