Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka karpiówka czy falista?

Recommended Posts

Agnes jeśli nie masz w projekcie karpiówki to skonsultuj więźbę z konstruktorem bo to jednak 15 kg więcej na metrze niż przy zakładkowej i na takim dachu wyjdzie 3,5 t więcej. Może zajść potrzeba zwiększenia przekroju krokwi a może i dokonania innych zmian w konstrukcji budynku. To też dobry argument na tatka; nie wytrzyma więźba i ściany a nie będziesz zmieniać projektu. Nawiasem mówiąc ja mam zakładkową (bo było taniej), ale obecnie bardziej podoba mi się karpiówka (układana normalnie a nie w koronkę). Owocnego wyboru życzę.

jeżeli chodzi o ilośc łat to trudno mi powiedzieć przed zakończeniem pracy ( jeszcze nie skończony cały dach) na pewno wychodzi lekko licząc 2 razy wiącej niż przy układaniu w falbankę. Za ułożenie samej dachówki ceny 20-25 zł za metr.region północno zachodni 30 km od morza

Andrzej

Karpiówka czy zakładkowa , ten dylemat to tak jak kolor samochodu przy zakupie. Po połozeniu na dachu najważniejsza będzie trwałość.Decyzja to tylko kwestia gustu i kasy.Przy karpiówce robisz zazwyczaj pełne deskowanie ,przy zakładkowej możesz dać folię nawet najdroższą a i tak wyjdzie taniej.W mim przypadku była tylko kwestia gustu dlatego wybrałem zakładkową.Dyskusja z rodzicami to sprawa konfliktu pokoleń nie warto się przekonywać - nie bedzie efektu.Domu nie budujesz na trzy pokolenia , o wszystkim decydujesz samodzielnie a co najważniejsze zazwyczaj za wszystko płacisz osobiscie.Co do dworków to są też mnich - mniszka ,a w rejonie północno -zachodniej Polski esówka holenderka.

Miazgociąg - ale mnich-mniszka to architektura śródziemnomorska; ewentualnie pasowałaby mi na jakimś dużym budynku klassztornym, a nie na domku.

Na ułożenie zakładkowej (firma z Ostrowa Wlkp, budowa w Jarocinie czyli 50km dojazd) kolega dostał ofertę z pożądnej firmy na 21zł/m2. Cena obejmuje montaż niezbędnego opierzenia (kosze, kominy, okna) i rynien.

• 4 months później...

Karpiówkę układa się na dwa sposoby:w łuskę i w koronkę,przy łusce olacenie musi być gęściejsze(ok.14cm)ale wygląda b.ladnie przy koronce łacenie prawie jak normalnie(ok.28cm)Wlaśnie zmieniam karpiowkę(w pracy)ma ok.30lat(średni PRL)-połowa się"zlasowała"reszta rozpada się w rękach.Pod spod dajemy normalną folię.Ale nowa będzie betonowa esówka.To tyle gwoli informacji.Mario

wg mnie z dachem pokrytym karpiówką ułożona w łuskę nie może się równać żaden inny dach. Niestety jest to rozwiązanie najdroższe zarówno jeżeli chodzi o materiał jak i robociznę :sad: Pomimo moich argumentów ekonomicznych żona uparła się na karpiówkę, jedynym ustępstwem z jej strony jest rezygnacja z zielonego koloru uff.

Ciekawe tylko kto zapłaci za ten dach ....

• 4 weeks później...
Zdecydowałem się na karpiówkę z Wiekora - w kolorze oliwkowym. Jedno co na razie mogę powiedzieć to kolor jest piękny, natomiast widać na nim najmniejsze otarcie angoby. Niestety, Wiekor oszczędza na pakowaniu dachówek i tego typu otarć jest niemało - zwykłe dachówki nie są bowiem niczym poprzekładane . Oczywiście pozostają reklamacje itp - ale jest to zawsze kłopotliwe.

• 11 months później...

Odnawiam wątek i zapytuję :) :

Czy można bezpiecznie zdecydować się na dany typ dachówki, jeśli kąt dachu jest w dolnej granicy tolerancji tejże dachówki?

A konkretnie: marzy mi się marsylka, dla której minimalny kąt nachylenia połaci to 28st , a mój dach ma 30st. Czy to nie jest ryzykowne?

Jakie są Wasze doświadczenia?

pozdrawiam :D