Gość 14.03.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2002 Agnes jeśli nie masz w projekcie karpiówki to skonsultuj więźbę z konstruktorem bo to jednak 15 kg więcej na metrze niż przy zakładkowej i na takim dachu wyjdzie 3,5 t więcej. Może zajść potrzeba zwiększenia przekroju krokwi a może i dokonania innych zmian w konstrukcji budynku. To też dobry argument na tatka; nie wytrzyma więźba i ściany a nie będziesz zmieniać projektu. Nawiasem mówiąc ja mam zakładkową (bo było taniej), ale obecnie bardziej podoba mi się karpiówka (układana normalnie a nie w koronkę). Owocnego wyboru życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2002 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2002 Aha, jescze jedno. Wydaje mi się że jest różnica w kącie pochylenia dachu dla obu w/w dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 16.03.2002 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Z karpiówką jest więcej roboty jest droższa, cięższa potrzeba więcej łat przy układaniu w łuskę. ale jak to wygląda.Ja osobiście wybrałem karpiówkę naturalną Wiekora mam nieduży dach kopertowy w sumie wyszło 360 m2. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.03.2002 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Nieduży Agnes ma duży 240m2 a Twój nieduży to 360m2. Może podasz jakieś dane dla Agnes, np. cenę ułożenia (rejon Polski) i ilość łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.03.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 jeżeli chodzi o ilośc łat to trudno mi powiedzieć przed zakończeniem pracy ( jeszcze nie skończony cały dach) na pewno wychodzi lekko licząc 2 razy wiącej niż przy układaniu w falbankę. Za ułożenie samej dachówki ceny 20-25 zł za metr.region północno zachodni 30 km od morzaAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 17.03.2002 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Karpiówka czy zakładkowa , ten dylemat to tak jak kolor samochodu przy zakupie. Po połozeniu na dachu najważniejsza będzie trwałość.Decyzja to tylko kwestia gustu i kasy.Przy karpiówce robisz zazwyczaj pełne deskowanie ,przy zakładkowej możesz dać folię nawet najdroższą a i tak wyjdzie taniej.W mim przypadku była tylko kwestia gustu dlatego wybrałem zakładkową.Dyskusja z rodzicami to sprawa konfliktu pokoleń nie warto się przekonywać - nie bedzie efektu.Domu nie budujesz na trzy pokolenia , o wszystkim decydujesz samodzielnie a co najważniejsze zazwyczaj za wszystko płacisz osobiscie.Co do dworków to są też mnich - mniszka ,a w rejonie północno -zachodniej Polski esówka holenderka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbil 18.03.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Dlaczego przy karpiowce nie mozna dac pod spod folii?Przy dechach trzeba dac 2 cm wentylacji, traci sie na izolacji cieplnej. Ja mam trzy bawole oczka i pewno bede "skazany" na karpiowke. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Miazgociąg - ale mnich-mniszka to architektura śródziemnomorska; ewentualnie pasowałaby mi na jakimś dużym budynku klassztornym, a nie na domku.Na ułożenie zakładkowej (firma z Ostrowa Wlkp, budowa w Jarocinie czyli 50km dojazd) kolega dostał ofertę z pożądnej firmy na 21zł/m2. Cena obejmuje montaż niezbędnego opierzenia (kosze, kominy, okna) i rynien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.03.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 jak to jest z tą folia pod karpiówkę ja też nie daje desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 18.03.2002 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Frankai pisałeś przecież o dworku lub rezydencji.Rzeczywiście chyba dobrze prezentuje mnich mniszka prezentuje sie na budynkach w stylu romańskim , ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 No tak - nie sprecyzowałem jakiej rezydencji. Generalnie jednak się zgadzamy, że musi to być coś specyficznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.03.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 oglądałem w zeszłym tygodniu karpiówkę na niedokończonym domu. Zabrakło funduszy na dokończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Chodzi za mną ostatnio ta karpiówka. Gdzie mogę obejrzeć sposoby jej ułożenia? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 14.08.2002 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Karpiówkę układa się na dwa sposoby:w łuskę i w koronkę,przy łusce olacenie musi być gęściejsze(ok.14cm)ale wygląda b.ladnie przy koronce łacenie prawie jak normalnie(ok.28cm)Wlaśnie zmieniam karpiowkę(w pracy)ma ok.30lat(średni PRL)-połowa się"zlasowała"reszta rozpada się w rękach.Pod spod dajemy normalną folię.Ale nowa będzie betonowa esówka.To tyle gwoli informacji.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 16.08.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 wg mnie z dachem pokrytym karpiówką ułożona w łuskę nie może się równać żaden inny dach. Niestety jest to rozwiązanie najdroższe zarówno jeżeli chodzi o materiał jak i robociznę Pomimo moich argumentów ekonomicznych żona uparła się na karpiówkę, jedynym ustępstwem z jej strony jest rezygnacja z zielonego koloru uff. Ciekawe tylko kto zapłaci za ten dach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 kochani, ale gdzie ja moge zobaczyc szczegoly na dachach widzialam, ale chce w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Goli 11.09.2002 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Zdecydowałem się na karpiówkę z Wiekora - w kolorze oliwkowym. Jedno co na razie mogę powiedzieć to kolor jest piękny, natomiast widać na nim najmniejsze otarcie angoby. Niestety, Wiekor oszczędza na pakowaniu dachówek i tego typu otarć jest niemało - zwykłe dachówki nie są bowiem niczym poprzekładane . Oczywiście pozostają reklamacje itp - ale jest to zawsze kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 02.09.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Odnawiam wątek i zapytuję : Czy można bezpiecznie zdecydować się na dany typ dachówki, jeśli kąt dachu jest w dolnej granicy tolerancji tejże dachówki? A konkretnie: marzy mi się marsylka, dla której minimalny kąt nachylenia połaci to 28st , a mój dach ma 30st. Czy to nie jest ryzykowne? Jakie są Wasze doświadczenia? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts