Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atena - historia pewnej budowy (wcale nie taka krotka)

Recommended Posts

Tak to wygladało jeszcze pół roku temu. Jednak decyzja o budowie dojrzewała już wcześniej. Nie znaliśmy się na budowaniu i nie wiedzieliśmy od czego zacząć. Nasza działka jest dośc mała ok. 630 m2 w prostokącie (20 x 31), więc niewiele projektów można zaadoptować do naszych warunków.

Zaczęliśmy w styczniu 2007 od warunków zabudowy. I tu pierwszy błąd. Niepotrzebnie czekaliśmy na to by to zrobić. Czas trwania to okolo 3 miesiące i można to było zrobić w roku 2006. Zaoszczędzilibyśmy kilka miesięcy.

Po warunkach zabudowy wybraliśmy projekt (oto właśnie nasza Atena). Walczyliśmy między Karminą i Ateną, ale Karmina jest droższa i układ wewnątrz na dole zmuszałby nas do dużych zmian.

Przyszedł czas na pozwolenie na budowę. Nie było łatwo, bo w pewnym momencie okazało się że musimy uzyskać zgodę mininistra infrastuktury (że niby za blisko linii lasu). Właściwie byliśmy bliscy rezygnacji, bo w urzędzie nam powiedzieli, że niewielu dostaje pozwolenie. Ale JEST !!! Dostaliśmy pozwolenie, chociaż po drodze był jeszcze konsultant przeciwpożarowy. Nie wiem dlaczego i jak, ale jest.

Chcieliśmy zacząć jak najszybciej, ale zanim to wszystko się uprawomocniło, najwcześniej moglismy zacząć we wrześniu. Tak też się stało.

Pomijam geodetę, ale ławy powstały błyskawicznie.

Przesyłam dalszy ciąg zdjęć. Powstały ławy, niby są lepsze od tych w projekcie bo są szersze (tak mi powiedział wykonawca), ale juz po ich zalaniu okazało się że coś mi nie pasowało. Nie znam się na budowlance, ale jak widzę, że w projekcie jest ława pod komin w salonie to powinna być w salonie. A u nas okazało się że jest na KORYTARZU !!

Na drugi dzień okazało się, że jednak mieliśmy rację i wykonawca skomentował to krótko: "Dobrze, że Pan to teraz zauważył" (no comments..)

A teraz zdjęcia.