adiz1 07.05.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 FN z całym szacunkiem dla twojej wiedzy "kominkowej", ale w kwestii wentylacji mechanicznej z systemem odzysku ciepła z Tobą się nie zgodzę. "Reku" stworzony jest do pracy ciągłej. Nieporozumieniem jest tylko okresowe ( sugerujesz tylko 3 razy dziennie włączyć centralę) włączanie wentylacji. To MA chodzić 24h/dobę! Inaczej nici z komfortu (świeże powietrze), odzysku ciepła i zdrowia (grzyb murowany). W jednej sprawie "przyklasnę". Przy dobrze zaizolowanym domku i odpowiednim układzie pomieszczeń można zrezygnować "z reku" + DGP na rzecz samej wentylacji z odzyskiem. Efekt grzewczy będzie gorszy niż to co dało by DGP (cudów nie ma - to nie te temperatury i przepływy powietrza w m3/h), ale nie brniemy niepotrzebnie w koszty. Nie będzie też w pomieszczeniach efektu "suszarki" bo ani to komfortowe ani zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.05.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witam. Adiz1 - jeżeli chcesz porozmawiać na poważnie i kompetentnie o rekuperacji i kominku, zadzwoń do katowickiego przedstawiciela Dospela (lub podjedź - masz blisko, ul. Żwirki i Wigury, boczna od Kościuszki). Jak umówisz się z właścicielem to Ci wszystko wyjaśni. Projektuje i nadzoruje wykonywanie dla Dospela instalacji zarówno domowych jak i o wiele bardziej skomplikowanych - przemysłowych. I to od samego początku istnienia tej firmy. Ja też myślałem kiedyś że reku to "chodzi" (a przynajmniej powinno) cały czas w domu... Wyznaję zasadę że jak czegoś nie wiem to staram się dowiedzieć tego u samego żródła. Rekuperacją steruje się tak samo jak np. ogrzewaniem, ustawiając pracę tego systemu pod konkretne zapotrzebowanie i tryb życia domowników. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts