Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem

Architekt złożyła dokumenty o pozwolenie na budowę

Architekt załączyła tam warunki wody ,prądu ,kanalizacji i złożyła to z dokumentami o pozwolenie.Złożyła także o warunki gazu do gazowni jednak ze warunki szły do mnie prawie 3 wiec nie zostały złozone do pozwolenia na budowę.

W projekcie architektonicznym (gotowcem ) były wszystkie instalacje łacznie z gazem.

Pozwolenie na budowe otrzymałam z wewnętrznymi instalacjami wody i prądu nic nie pisze tam o gazie bo warunki nie zostały dołączone do dokumentacji.

Te warunki posiadam teraz w domu i zastanawiam się co z tym zrobić?czy to jest wielki problem ?czy mam opierdzielić architekta czy co robic ?Czy jakoś moge to naprawić ?

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/

Częsciowo moja wina .Ale architek był opłacony za załatwienie wszystkich formalności .O warunki gazu architekt wystąpił w maju a o pozwolenie na budowe w sierpniu złozył , ja warunki otrzymałam do domu z wrześniu ..Myślałam ze to wszystko tam jest ..zapłaciłam za adaptację gazu w domu ...wiem powinnam go sprawdzic zanim złozy dokumenty i tego nie zrobiłam znaczy sparwdziłam ale na to czy warunki gazu dołożył nie zwróciłam uwagi :(
https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2253493

Jak nie było warunków trzeba było składać zapewnienie o dostarczaniu gazu. Masz bynajmniej dwie drogi postępowania

1)wystąp o zmiane pozwolenia na budowę dołącajac te warunki

2)wystąp o nowe pozwolenie na instalacje gazoą. Wszelkie załączniki do wniosku wszak juz posiadasz. Tak czy inavczej to żaden problem. Jak masz czas to idź w kierunku zamiennego pozwolenia , jak chcesz już ruszać z budową to rób nowe pozwolenia i zaczynaj kopać fundamenty na podstawie starego.

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263235

Bardzo dziwne że skoro wystąpilaś o PnB ze wszystkimi instalacjami, załączając wszystkie projekty to Urzad nie wysłał Ci postanowienia o braku warunków na gaz- to jego obowiązek- wysyłać postanowienia o uzupelnieniu braków jeśli takowe są a z tego ci piszesz- były. A jeśli nie zauważyl braku tych warunków to PnB powinno być na wszystko.

W tej sytuacji, jeśli faktycznie masz w decyzji wyszczególnione na co jest PnB oprócz gazu to możesz albo wystąpić osobno o PnB na gaz lub o zmianę tamtego dołączając tylko 4 egz. Projektu inst. gazowej wraz z warunkami.

Sprawdz faktycznie czy masz w decyzji wyszczególnione wszyściutko: Projekt zagospodarowania terenu (wraz z przyłączami jeśli też składałaś), Projekt architektoniczno- budowlany: architektura, konstrukcja, instalacje (wod-kan, c.o., gaz), ja aż takiej szczegółowej decyzji nie miałem, różnie to urzędy wypisują.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263328

Postanowienie pewnie było ale dla pełnomocnika a ten co miał zrobić jak warunków nadal nie miał?

Lub we wniosku nie zaznaczył gazu skoro nie miał warunków przyłączenia.

Lub zwykła pomyłka urzędnika piszącego decyzje .

Specjalistą nie jestem ale myślę ,że nawet bez takich warunkow mozna udzielić pozwolenia na budowę wewnętrznej instalacji gazowej jeśli są ku temu spełnione wszystkie innw wymagania czyli projekty, uzgodnienia i tak dalej. Urząd może nie dać pozwolenia na dom jeśli nie ma możliwości przyłaczenia do ..... ale gazu to nie dotyczy.

Tak czy inaczej pozwolenie na ten gaz musisz mieć bo inaczej bedzie to nielegalka.

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263447

Postanowienie pewnie było ale dla pełnomocnika a ten co miał zrobić jak warunków nadal nie miał?

Lub we wniosku nie zaznaczył gazu skoro nie miał warunków przyłączenia.

Poinformować inwestora o zaistniałej sytuacji.

Specjalistą nie jestem ale myślę ,że nawet bez takich warunkow mozna udzielić pozwolenia na budowę wewnętrznej instalacji gazowej jeśli są ku temu spełnione wszystkie innw wymagania czyli projekty, uzgodnienia i tak dalej.

Do instalacji gazowej np. uzgodnienia projektu z gazownią nie trzeba mieć tylko warunki właśnie.

Uzgadnia się przyłącze gazu jeśli nie robi przyłącza sama gazownia.

Tak czy inaczej pozwolenie na ten gaz musisz mieć bo inaczej bedzie to nielegalka.

W połowie masz rację, ja jestem ciekaw czy faktycznie wszystko tak wymienili dokładnie i co było objęte wnioskiem, jesli tak to masz rację- nielegalka.

Inwestor powinen mieć do tego wgląd.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263468

Do instalacji gazowej np. uzgodnienia projektu z gazownią nie trzeba mieć tylko warunki właśnie.

Uzgadnia się przyłącze gazu jeśli nie robi przyłącza sama gazownia.

I tu sie właśnie zastanawiam czy aby muszą być warunki przyłaczenia . Warunki przyłaczenia zazwyczaj są pochodną projektu instalacji a więc nie ma powodu aby nie można było zaprojektować i wybudować instalacji wewnętrznej bez warunków przyłączenia. Można nawet założyć ,że robię instalacje gazową przy okazji budowy domu ale nie mam zamiaru jej używać a więc nie przyłaczam jej do sieci, nie staram się o warunki. Z innymi przyłaczami i instalacjami tak łatwo nie jest bo są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania budynku.

W połowie masz rację, ja jestem ciekaw czy faktycznie wszystko tak wymienili dokładnie i co było objęte wnioskiem, jesli tak to masz rację- nielegalka.

Inwestor powinen mieć do tego wgląd.

Pozwolenia na budowę udziela się na wniosek strony. Wszystko co jest zawarte we wniosku musi znaleźć się potem w decyzji chyba ,że w toku postępowania inwestor zmienił wniosek . Więc jeśli wnioskodawca napisze "pozwolenie na budowę domu" to tyle ma w decyzji.

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263835

Właśnie o to chodzi- gaz to gaz na resztę instalacji nie musisz mieć PnB ale na gaz tak i warunki są tym jedynym wymogiem właśnie.

Co do drugiego to masz rację w 100%- to co na wniosku to w decyzji.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263883

Jak z tym gazem to dokładnie jest. Powolenie na budowę miałam razem ze wszystkimi warunkami na gaz, a jak chciałam zrobić instalację gazową to i tak musiałam robić dokładny projekt wewnętrznej instalacji gazowej ( czyli od płotu) i występować o osobne zezwolenie budowlane na gaz.

W zezwoleniu na budowę wyraźnie pisało, że do budowy instalacji gazowej trzeba wystąpić o osobne zezwolenie. Też tak mieliście?

Bacha

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2263924

Jak z tym gazem to dokładnie jest. Powolenie na budowę miałam razem ze wszystkimi warunkami na gaz, a jak chciałam zrobić instalację gazową to i tak musiałam robić dokładny projekt wewnętrznej instalacji gazowej ( czyli od płotu) i występować o osobne zezwolenie budowlane na gaz.

W zezwoleniu na budowę wyraźnie pisało, że do budowy instalacji gazowej trzeba wystąpić o osobne zezwolenie. Też tak mieliście?

Bacha

Bzdury, jeśli do PnB całej inwestycji dołączny był projekt instalacji gazu i był objęty wnioskiem to PnB powinno obejmować również instalację gazową.

Nic nie wymaga OSOBNEGO PnB jeśli może być dane kompleksowo.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2264036

Gość ZW

Czy jesteście absolutnie pewni że w pozwoleniu jest potrzebne jakieś szczególne podkreślenie gazu żeby można było budować z gazem ?

Ja mam w projekcie "gazowy kocioł dwufunkcyjny" koniec cytatu (sic). W pozwoleniu nie ma ani słowa o instalacjach.

W końcu zrobiłem na prąd, przy odbiorze nikt nawet nie mrugnął.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2264147

j-j

Chwila. Na podstawie warunków przyłaczenia gazu nie można wydać pozwolenia na budowe instalacji. Potrzebny był projekt budowlany , którego zapewne zabrakło albo nie spełniał wymogów prawa stąd konieczność opracowania nowego projektu i uzyskania nowego pozwolenia.

bwronka napisał:

Bacha

Bzdury, jeśli do PnB całej inwestycji dołączny był projekt instalacji gazu i był objęty wnioskiem to PnB powinno obejmować również instalację gazową.

Chwila. Na podstawie warunków przyłaczenia gazu nie można wydać pozwolenia na budowe instalacji. Potrzebny był projekt budowlany , którego zapewne zabrakło albo nie spełniał wymogów prawa stąd konieczność opracowania nowego projektu i uzyskania nowego pozwolenia.

j_j

Właśnie o to chodzi- gaz to gaz na resztę instalacji nie musisz mieć PnB ale na gaz tak i warunki są tym jedynym wymogiem właśnie.

Wedłóg czego takie stwierdzenie?. Gaz jest taką samą instalacją jak każda inna i na tej samej podstawie prawnej się ja projektuje co np instalacje elektryczną. I jest wręcz odwrotnie. Bez instalacji gazowej można założyć funkcjonowanie budynku jako całości a bez instalacji elektrycznej już nie. To samo jest z wentylacja, kanalizą, wodą.

Przyjęło się ,że do projektów dołącza się warunki przyłączenia. Ale byłbym w stanie udowodnić, że dozaprojektowania wewnętrznej instalacji warunki przyłaczenia nie są potrzebne bo mówia one o przyłączeniu instalacji do sieci a nie o samej instalacji.

A że instalacja gazowa jako jedyna nie jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania dudynku to nie utrzymała by sie teza ,że skoro nie ma warunków tym samym nie ma możliwości przyłaczenia budynku do sieci to odmawia się udzielenia pozwolenia na budowe domu.

Ps. Od lat pytam i nie otrzymałem jak dotąd odpowiedzi. Gdzie w PB lub w innych aktach prawnych jest zapis z którego wynika ,że tylko instalacje gazowe budujemy na podstawie pozwolenia ba budowę a inne np elektryczne juz nie. Proszę wiec j_j o jakiś cytacik jeśli coś wiesz na ten temat.

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2264155

j-j

bwronka napisał:

Bacha

Ja tak napisałem?

Przecież napisałem "jeśli dołączony był projekt inst. gazu".

Jeśli nie było, to oczywiste że nie można wydać PnB na gaz, wcale nie uważam inaczej.

Wedłóg czego takie stwierdzenie?. Gaz jest taką samą instalacją jak każda inna i na tej samej podstawie prawnej się ja projektuje co np instalacje elektryczną. I jest wręcz odwrotnie. Bez instalacji gazowej można założyć funkcjonowanie budynku jako całości a bez instalacji elektrycznej już nie. To samo jest z wentylacja, kanalizą, wodą.

Z gazem nigdzie nie napisałem że jest konieczny do wydania w ogóle Decyzji o PnB.

Zgadza się niby na każdą instalację wg prawa powinno być PnB ale Urzędy nie zawsze wymagają, jakoś szczególniej patrzą na inst. gazu.

Poza tym nie raz spotkałem się z PnB tylko architektury i konstrukcj, i potem składane na PnB była tylko inst. gazowa osobno jako dodatek i nie było problemu żadnego.

Ale wg prawa nie powinno się tak robić to fakt, powinny być wszystkie instalacje.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2264401

Z tego co było u mnie, mogę powiedzieć, że:

do PnB należało dołączyć zapewnienia o wodzie, kanalizacji/szambie.

Ja składałam: projekt architektoniczny + szambo, i takie mam pozwolenie: na budynek + zbiornik bezodpływowy.

Można było złożyć: projekt architektoniczny + szambo/ kanalizacja + gaz, i takie pozwolenie się otrzymywało.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/95027-pozwolenie-na-budowe-taki-ma%C5%82y-problemik/#findComment-2264976