Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atena - historia pewnej budowy (wcale nie taka krotka)

Recommended Posts

jerry102

napisz jakie planujesz ogrzewanie. Ja zastanawiam się czy płaszcz wodny do kominka, czy rozprowadzenie ciepłego powietrza, poza tym będę grzała gazem.

Czym kryjesz dach?? dachówka czy blacha?? i w jakim kolorze. Interesuje mnie też kolor elewacji??

Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Nie planujemy kominka z płaszczem. Ogrzewanie gazowe jak u was. Jeśli chodzi o parter to tak jak pisałem chcemy zainstalować ogrzewanie wodne podłogowe (oprócz gabinetu i garażu), a na górze grzejniki naścienne.

Dach kryjemy dachówką ceramiczną w kolorze miedź (już jest zamówiona). Natomiast kolor elewacji jest jeszcze nieustalony tzn. moja żona ma dwa kolory żółty (jakis odcień) lub łososiowy. Ale to nie jest sprecyzowane.

Anula napisałaś że nie masz tego słupa w salonie. Jak zatem rozwiązałaś problem podtrzymania stropu ? Przedłużyłaś ściankę ? Jestem ciekaw, choc dla nas troche za późno na tego typu zmiany.

Pozdrawiam

Witam

tak przedłużyłam ścianę. Jak mówiłam szkoda mi było szalenie tego filarka ale cóż. Zresztą w dzienniku celowo zamieściłam zdjęcia drugiej ateny z filarem i schodami w salonie. no nie wiem kwestia gustu ale jakoś do mnie nie przemawia.

Zlikiwidowałam tak jak Ty drzwi w pomieszczeniu gospodarczym. Nie ukrywam, ze pod wpływem tego co napisałeś,. To jest dobry pomysł, ale za późno na wieksze onko więc zostanie takie jakie jest, czyli takie jak w projekcie.

Wczoraj dostałam kosztorys okien. Zrezygnowałam z łuku w onkie balkonowym na górze. Napisałam wszystko w komentarzach do mojego dziennika, w tym odpowiedź na Twoje pytania o okna.

Czy możesz mi napisać ile będzie kosztował twój dach i jakiej firmy zamówiłeś dachówkę. Możesz napisać na prywatną skrzynkę.

Będę wdzięczna.

Wczoraj szukałam okien dachowych i znalazłam na allegro promocyjne ceny Veluxa. musze tam zadzwonic.

:lol:

• 4 weeks później...
A tu ścianka kolankowa gotowa razem z wieńcem. Podnieśliśmy ją o jeden bloczek. Teraz wewnątrz jest dużo lepiej, ale dach sie podniósł i problem był z daszkiem nad wykuszem.

Możesz opowiedzieć nam jakiego typu problemy miałeś z dachem po podniesieniu ścianki kolankowej? Planujemy tez podnieść te ściankę i chcielibyśmy wiedzieć wcześniej :)

pozdr

Dodałem kilka zdjęć. Wiecej bedę mógł wrzucić dopiero pod koniec tygodnia. Od wczoraj rozpoczęły sie prace związane z tarasaem wejściowym. Mamy już wylane ławy pod ten taras. Myślę, że na koniec tygodnia bedę mogł go pokazać.

Wciąż mamy nieskończony dach. Zostały jeszcze podparcie dachu jedną belką i małe poprawki. Jak dotąd żadna dachówka nie spadła pomimo takich wiatrów, orkanów itd... :lol:

Jeśli chodzi o problem z dachem po podniesieniu ścianki kolankowej, to widać na zdjęciu, które wrzuciłem dziś na swój dziennik. Po prostu, daszek nad wykuszem się podniósł (przez podniesienie ścianki kolankowej) i wchodziłby na okna w lukarnie. Musiałem go zmienić. Nie wiedziałem o tym wcześniej, szczerze mówiąc, ale też nikt mnie nie uświadomił. Jak teraz rozmawiałem z cieślami to doszliśmy do porozumienia, że zrobią mi mały daszek nad wykuszem. I mówiąc szczerze jestem zadowolny, bo wygląda to bardzo dobrze.

• 1 month później...