Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie.Niedawno kupilam dom ,który zostal tak wybudowany,że w swietle bramy wjazdowej na posesję stoi słup Telekomunikacji. Pisalam w sprawie przestawienia tego slupa do Tepsy i dostałam odpowiedź,ze slup zostanie przestawiony w podanym terminie.Jak termin minął i słup dalej stal napisałam ponownie i dostałam odpowiedź,ze slupa nie przestawią,bo mają trudności w " uzyskaniu stosownych pozwoleń i zgód określonych Prawiem Budowlanym".Moje pytanie jest zastępujące:

1. Czy sama nie mogę się starać o te pozwolenia i zgody?

2. Jakie przepisy Prawa Budowlanego to regulują?

Pozdrawiam.Krystyna.

https://forum.murator.pl/topic/95037-s%C5%82up-tepsy-w-%C5%9Bwietle-bramy-wjazdowej-na-posesje/

A tak przekornie się zapytam - przed zakupem ten słub nie przeszkadzał ;)

Sądzę, że samemu nie można wystąpić o owe pozwolenia, no chyba że TP Ciebie upoważni do występowania w ich imieniu. To tak jakbym ja chciał składać za Ciebie o powzolenie na budowę.

Myślę, że możesz się cieszyć, że TP wogóle chce z Tobą rozmawiać. Na forum pojawiają się inne wątki ze skrzynkami elektrycznymi czy innymi słupkami, w których ich właściciele wogóle nie myślą o ich przestawianiu.

TEPSA musi uzyskać pozwolenie od Gminy lub Starostwa na postawienie słupa

w innym miejscu, tak aby nie kolidować z innym mediami, które mogą

przebiegać w tym samy pasie, przed domem (wogdociąg, gazociąg itp.).

To wszystko niestety trwa (mapy,projekty, pozwolenia), ale naciskaj ich.

Może w Gminie/Starostwie udzielą Ci informacji, na jakim etapie utknęła sprawa. Zadaj im pytanie na piśmie.Muszą odpowiedzieć.

Miałam bardzo podobny problem 3 lata temu, bo słup stał na mojej działce,

ale w końcu się udało.

Zależy gdzie ty go chcesz przestawić. Jeśli w obrębie swojej działki to nie ma żadnego problemu. Pozwoleniami możesz się jak najbardziej zająć smaa. Musisz mieć tylko warunki techniczne od tepsy i umocowanie prawne. Ale dziwne troche, że oni sami na swój koszt chcą go przestawiać no chyba ,że mają zamiar zbywać cię do .......

Nic nie zastąpi konkretnej rozmowy na piśmie .

Miałem podobną sytuację. Opisałem w dzienniku. Trwało to około miesiąca a może nawet dwa. Zasada jest jedna. Słup muszą przestawić ale kwestia jest gdzie ma on stanąć.

Jeśli pozwolimy postawić go na naszej działce to jest to kwestia aby tepsa załatwiła ekipę i dźwig (tydzień) i bez najmniejszych kosztów go przestawiają.

Jeśli chcemy pozbyć się słupa na dobre to tepsa musi załatwiać pozwolenia np u właściciela pasa drogowego aby tam słup umieścić i to trwa min rok czasu. No i tepsa musi mieć środki finansowe.