Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru projektu, prawdopodobnie wybiorę dom bez podpiwniczenia o pow. użytkowej ok 120 m2, tylko nurtuje mnie sposób składowania opału (ekogroszek, retopal)

Na razie innego sposobu ogrzewania domu poza kotłami CO na paliwo stałe nie biorę pod uwage.

Myślałem już o podpiwniczeniu ale tylko pod garażem aby tam zamontować kocioł i trzymać miał luzem.Jak wiadomo workowany retopal jest o ok 130zł droższy na tonie.

Może się podzielicie doświadczeniami z przechowywaniem opału, jaka powierzchnia kotłowni zalecana jest,ile opału zużywacie na podobną powierzchnię uzytkową(120 m2) jak często kupujecie opał w sezonie itd..

https://forum.murator.pl/topic/95043-kocio%C5%82-i-sk%C5%82ad-opa%C5%82u-w-domu-bez-piwnic-jak-sobie-radzicie/

Przy podpiwniczeniu musisz pamiętać o dobrym usytuowaniu schodów na dół lub jakiejś wrzutni, aby tam dostarczyć opał. W moim wypadku będzie postawiona wiata tuż przy budynku. Na razie ekogroszek będzie potem przenoszony w razie potrzeby do środka, ale już myślę jak tu w ścianie wrobić jakąś wrzutnie, aby się w przyszłości nie narobić.

chyba warto zsypnie zrobić aby połowa groszku się sama do piwnicy wsypała, a resztę łopatą :)

Skład opału na podwórku może psuć wygląd ogrodu, i robi problem z częstym przenoszeniem opału do kotłowni.