Mojo 27.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dom 130m2 powierzchni użytkowej, właśnie skończyłem fundamenty, budowa pod W-wą, okolice Piaseczna:-beton - 4200 pln,-bloczki ok. 3 450 (3,50 netto),- cement, styropian, folie, klej i "czarne mazidło" -2 500- deski, stal, drut, gwoździe - 970 pln,- piach do murowania i na podsypkę fundamentów plus kopara 2 900-Robocizna 6 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.04.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dziwne, koszt bloczków Twojego funademntu jest podobny do kosztu bloczków mojego, zaróno koszt netto za sztukę jak całość, jednak u mnie beton ma kosztować aż 11 tyś. a sama stal 3 tys.W jakiej cenie kupowałeś beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldo1 29.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 średnia cena betonu B20 to niecałe 300 zł brutto za m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 19.05.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Fundament też na 120 cm w ziemi i też 50 cm nad ziemią, wylewany do stalform, dwukrotnie dysperbit, ocieplony styrodurem 6 cm, dość duży bo domek 14,5 na 15,5 - wyszło ponad 45 tysięcy. Robione - październik 2007 i kończone - zagęszczenie i chudziak - marzec 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 21.05.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 co sądzicie o takich wycenach - i dlaczego tak bardzo się mogą różnić? na innych etapach budowy obydwie firmy nie mają takich różnic wartościowych czy ta tańsza oferta jest OK? dla tego projektu (w sumie dość dużego w zakresie fundamentów. Ekipa nr. 1 - z polecenia - wiem że budują dobrze, z głową - 35 tyś za fundamenty : ławy, fundamenty, chudziak. (w domyśle izolacja, ocieplenie) Ekipa nr.2 - przypadkowa - ale mogę zobaczyć inne budowy gdzie obecnie pracują i porozmawiać z inwestorem - 18 tyś za fundamenty (wykop, ściany fund., wylanie betonem, ilozacja pozioma i pionowa, rozprowadzenie kanalizacji i przejść pod wodę i prąd, zasypanie, zagęszczenie i chudziak. zdjęcie ścian parteru/fundament http://images28.fotosik.pl/217/89b7b15e8cd10c17.jpg około 83 mb fundamentu po obrysie domu i ściany nośne w środku domu dodatkowo 27mb - w sumie 110 mb fundamentu do wykonania. + inne prace wyżej wymienone w zakresie fundamentu. w przyszłym tygodniu muszę podjąć decyzję czy któryś z tych 2 wykonawców - czy szybko znajdę kogoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincentwhitestone 22.05.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 a co sądzicie o takim kosztorysie?http://srswiebodzin.home.pl/wycena.tif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete14 10.07.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 To ja tylko do wiadomości forumowiczów: fundament monolityczny o pow. ok. 100 m kw + 6 cokołów betonowych pod słupy tarasu - brutto 44 tys. zł; w tym (najdroższe):robocizna wraz ze sprzętem: 12000beton B20 + pompa (45 m sz.): 15000żwir 0-2 (210 t): 6200stal: 5000.PozdrawiamPiotr z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.07.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 zwir pod fundament .....ummm nie dawałabym ....piasek i to dobrze ubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 12.07.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Ja za fundamenty tydzień temu dałam prawie 50000zł licząc od zebrania humusu. Dom o powierzchni zabudowy 130m2 z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 14.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ja nadal się będę upierał, że płyta fundamentowa powinna być drozsza od tradycyjnych fundamentów. Pisze, ktoś powyżej, że nie obsypywałem piaskiem. To fakt. Ale przecież musiano u mnie wymienić na 1,5 metra wgłąb całą ziemie (która była zupełnie nienośna) i zamiast tego dalismy pospółkę - koszt - po bardzo okazyjnej cenie wyszedł ponad 5000 zł. W tradycyjnych fundamentach nie wymienia się przecież ziemii pod fundamenty. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.07.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ja za fundamenty tydzień temu dałam prawie 50000zł licząc od zebrania humusu. Dom o powierzchni zabudowy 130m2 z garażem. Gratuluje niezłej ceny! U mnie dom o pow 200m2 - 16x13m. Wysokośc ~110cm, Ławy 60cm szer., ściany na 25cm szer., 96mb w sumie. Wszystko lane z gruchy. Weszło 47m3 betonu. Do tego licze jeszcze jakies 18m3 na chudziak. Plus ocieplenie, izolacje i cała reszta (geodeta, ściagnięcie humusu itd.) = 36-37tys zł (z robocizną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Naprawdę cena fundamentów to zależy przede wszystkim od rodzaju działki i sposobu zrobienia fundamentów, można tak : bez zbrojenia ław lać beton w ziemie , bez izolacji , bez styropianu , bez drenażu i beż chudziaka to wtedy pewnie i można za 15 tys zrobić samemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 16.07.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 To prawda. U mnie poszło na zbrojenie płyty fundamentowej 8m na 10 m około 2 ton stali i osiem gruszek z betonem. Teren jak pisałem wcześniej podmokły i grunt nie posiada odpowiedniej nośności. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 16.07.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 PODSUMOWANIE Z KOSZTORYSU - RACHUNKU WYSTAWIONEGO PRZEZ WYKONAWCĘ ZA ROBOTY ZIEMNE I FUNDAMENTOWE DO POZIOMU+-0,00: - RAZEM(cena z kosztorysu ofertowego): 29833,03,- KOSZTY POŚREDNIE(80%): 8113,86,- KOSZTY ZAKUPU(5%): 986,26,- ZYSK(15%): 2738,59,- VAT(7%): 2917,02,CAŁY KOSZTORYS - RAZEM = 44588,74ZŁDo tego dochodzą nasze własne nakłady w wysokości: 5085zł - sami załatwiliśmy pospółkę, wykopanie humusu, i takie tam drobne typu deski dla geodety i rurka pod kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 17.07.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witam ! Za kilka dni mam spotkanie z murarzem odnośnie wykonania fundamentów (stanu zero). Podpowiedzcie mi o co mam pytać aby uniknąć ewentualnych rozczarować przy płaceniu ? Czy powinienem spisać umowę ? Czy pytając o cene pytać o końcową czy poszczególnych etapów prac ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 18.07.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam ! Za kilka dni mam spotkanie z murarzem odnośnie wykonania fundamentów (stanu zero). Podpowiedzcie mi o co mam pytać aby uniknąć ewentualnych rozczarować przy płaceniu ? Czy powinienem spisać umowę ? Czy pytając o cene pytać o końcową czy poszczególnych etapów prac ? Pozdrawiam Spisać umowę! Sama się przekonałam, że warto, szczególnie ze "znajomymi", którzy przecież "muszą" wywiązać się z ustnej umowy, bo są "naszymi znajomymi". W umowie powinna się znaleźć cena końcowa - żeby nie było tak, jak u mnie, że facet, po robocie doliczył sobie to i tamto, bo byłby stratny. Ma być czarno na białym, w 2 egzemplarzach, czego dotyczy umowa: - kupno materiałów(po której leży stronie?), - transport w/w materiałów, - rodzaj materiałów(z czego będziesz budować te fundamenty, firma, itp.), - czy z ociepleniem (jakim? grubość styropianu, firma), - od kogo beton(grucha - gdzie wjedzie - musi być miejsce), - jakie izolacje przeciwwilgociowe, - jakie zbrojenie (np. pręty żebrowane), - transport np.pospółki do zasypania domu, - ubijarka i inne narzędzia, maszyny(kto zapewnia), - zaprawa cementowa, - materiały sypkie np. pospółka do zasypania domu, - kto będzie to zasypywał (koparka?), - zbrojenie betonu siatką zgrzewaną (na całej powierzchni). Trzeba dokładnie zazanaczyć: -kto kupuje i dowozi potrzebne materiały(danej firmy) w wymaganej ilości i konkretnym terminie, - kto załatwia sprzęt typu: betoniarka, ubijarka i inne, - kto załatwia koparkę (osobno płatne operatorowi koparki), - czy stołuje się sam, czy trzeba mu gotować( tu wystarczy ustna informacja). Na koniec trzeba to wpisać do dziennika budowy - kierownik budowy. Chyba wszystko napisałam - wzorowałam się na mojej umowie i doświadczeniu po fundamentach. Życzę solidnego wykonawcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.07.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Rozsądny jest post poprzedni. Jeśli tylko to możliwe to należy ze wszystkimi wykonawcami spisać umowy. Wbrew pozorom stan zero jest niezwykle ważny dla budynku. Dobrze zrobiony to gwarancja uniknięcia w przyszłości (nawet po kliku latach) przykrych niespodzianek typu np. pękanie ścian, wilgoć przenikająca przez fundamenty do środka, grzyb itp. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 29.07.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Fundament 15 na 9 metrów plus dwa tarasy 30 i 12 metrów, sam koszt materiałów - 32.600 zł, z czego samego materiału na tarasy poszło około 10.000 zł (tarasy na gotowo). Czyli można tak powiedzieć, że fundament (stan zero) około 22.000 zł plus robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts