Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

45 TYSIĘCY ZA FUNDAMENTY Z MATERIAŁEM!

burifanek

Recommended Posts

Dom 130m2 powierzchni użytkowej, właśnie skończyłem fundamenty, budowa pod W-wą, okolice Piaseczna:

-beton - 4200 pln,

-bloczki ok. 3 450 (3,50 netto),

- cement, styropian, folie, klej i "czarne mazidło" -2 500

- deski, stal, drut, gwoździe - 970 pln,

- piach do murowania i na podsypkę fundamentów plus kopara 2 900

-Robocizna 6 000

• 3 weeks później...

co sądzicie o takich wycenach - i dlaczego tak bardzo się mogą różnić? na innych etapach budowy obydwie firmy nie mają takich różnic wartościowych

czy ta tańsza oferta jest OK? dla tego projektu (w sumie dość dużego w zakresie fundamentów.

Ekipa nr. 1 - z polecenia - wiem że budują dobrze, z głową - 35 tyś za fundamenty : ławy, fundamenty, chudziak. (w domyśle izolacja, ocieplenie)

Ekipa nr.2 - przypadkowa - ale mogę zobaczyć inne budowy gdzie obecnie pracują i porozmawiać z inwestorem - 18 tyś za fundamenty (wykop, ściany fund., wylanie betonem, ilozacja pozioma i pionowa, rozprowadzenie kanalizacji i przejść pod wodę i prąd, zasypanie, zagęszczenie i chudziak.

zdjęcie ścian parteru/fundament

http://images28.fotosik.pl/217/89b7b15e8cd10c17.jpg

około 83 mb fundamentu po obrysie domu i ściany nośne w środku domu dodatkowo 27mb - w sumie 110 mb fundamentu do wykonania.

+ inne prace wyżej wymienone w zakresie fundamentu.

w przyszłym tygodniu muszę podjąć decyzję czy któryś z tych 2 wykonawców - czy szybko znajdę kogoś innego

• 1 month później...

To ja tylko do wiadomości forumowiczów: fundament monolityczny o pow. ok. 100 m kw + 6 cokołów betonowych pod słupy tarasu - brutto 44 tys. zł; w tym (najdroższe):

robocizna wraz ze sprzętem: 12000

beton B20 + pompa (45 m sz.): 15000

żwir 0-2 (210 t): 6200

stal: 5000.

Pozdrawiam

Piotr z Poznania

Ja nadal się będę upierał, że płyta fundamentowa powinna być drozsza od tradycyjnych fundamentów. Pisze, ktoś powyżej, że nie obsypywałem piaskiem. To fakt. Ale przecież musiano u mnie wymienić na 1,5 metra wgłąb całą ziemie (która była zupełnie nienośna) i zamiast tego dalismy pospółkę - koszt - po bardzo okazyjnej cenie wyszedł ponad 5000 zł. W tradycyjnych fundamentach nie wymienia się przecież ziemii pod fundamenty.

Pozdr,

Ja za fundamenty tydzień temu dałam prawie 50000zł licząc od zebrania humusu. Dom o powierzchni zabudowy 130m2 z garażem.

Gratuluje niezłej ceny! :)

U mnie dom o pow 200m2 - 16x13m. Wysokośc ~110cm, Ławy 60cm szer., ściany na 25cm szer., 96mb w sumie. Wszystko lane z gruchy. Weszło 47m3 betonu. Do tego licze jeszcze jakies 18m3 na chudziak. Plus ocieplenie, izolacje i cała reszta (geodeta, ściagnięcie humusu itd.) = 36-37tys zł (z robocizną).

PODSUMOWANIE Z KOSZTORYSU - RACHUNKU WYSTAWIONEGO PRZEZ WYKONAWCĘ ZA ROBOTY ZIEMNE I FUNDAMENTOWE DO POZIOMU+-0,00:

- RAZEM(cena z kosztorysu ofertowego): 29833,03,

- KOSZTY POŚREDNIE(80%): 8113,86,

- KOSZTY ZAKUPU(5%): 986,26,

- ZYSK(15%): 2738,59,

- VAT(7%): 2917,02,

CAŁY KOSZTORYS - RAZEM = 44588,74ZŁ

Do tego dochodzą nasze własne nakłady w wysokości: 5085zł - sami załatwiliśmy pospółkę, wykopanie humusu, i takie tam drobne typu deski dla geodety i rurka pod kominek.

Witam !

Za kilka dni mam spotkanie z murarzem odnośnie wykonania fundamentów (stanu zero). Podpowiedzcie mi o co mam pytać aby uniknąć ewentualnych rozczarować przy płaceniu ? Czy powinienem spisać umowę ? Czy pytając o cene pytać o końcową czy poszczególnych etapów prac ?

Pozdrawiam

Witam !

Za kilka dni mam spotkanie z murarzem odnośnie wykonania fundamentów (stanu zero). Podpowiedzcie mi o co mam pytać aby uniknąć ewentualnych rozczarować przy płaceniu ? Czy powinienem spisać umowę ? Czy pytając o cene pytać o końcową czy poszczególnych etapów prac ?

Pozdrawiam

Spisać umowę! Sama się przekonałam, że warto, szczególnie ze "znajomymi", którzy przecież "muszą" :wink: wywiązać się z ustnej umowy, bo są "naszymi znajomymi".

W umowie powinna się znaleźć cena końcowa - żeby nie było tak, jak u mnie, że facet, po robocie doliczył sobie to i tamto, bo byłby stratny. Ma być czarno na białym, w 2 egzemplarzach, czego dotyczy umowa:

- kupno materiałów(po której leży stronie?),

- transport w/w materiałów,

- rodzaj materiałów(z czego będziesz budować te fundamenty, firma, itp.),

- czy z ociepleniem (jakim? grubość styropianu, firma),

- od kogo beton(grucha - gdzie wjedzie - musi być miejsce),

- jakie izolacje przeciwwilgociowe,

- jakie zbrojenie (np. pręty żebrowane),

- transport np.pospółki do zasypania domu,

- ubijarka i inne narzędzia, maszyny(kto zapewnia),

- zaprawa cementowa,

- materiały sypkie np. pospółka do zasypania domu,

- kto będzie to zasypywał (koparka?),

- zbrojenie betonu siatką zgrzewaną (na całej powierzchni).

Trzeba dokładnie zazanaczyć:

-kto kupuje i dowozi potrzebne materiały(danej firmy) w wymaganej ilości i konkretnym terminie,

- kto załatwia sprzęt typu: betoniarka, ubijarka i inne,

- kto załatwia koparkę (osobno płatne operatorowi koparki),

- czy stołuje się sam, czy trzeba mu gotować( tu wystarczy ustna informacja).

Na koniec trzeba to wpisać do dziennika budowy - kierownik budowy.

Chyba wszystko napisałam - wzorowałam się na mojej umowie i doświadczeniu po fundamentach.

Życzę solidnego wykonawcy!

Rozsądny jest post poprzedni. Jeśli tylko to możliwe to należy ze wszystkimi wykonawcami spisać umowy. Wbrew pozorom stan zero jest niezwykle ważny dla budynku. Dobrze zrobiony to gwarancja uniknięcia w przyszłości (nawet po kliku latach) przykrych niespodzianek typu np. pękanie ścian, wilgoć przenikająca przez fundamenty do środka, grzyb itp.

Pozdr,

• 2 weeks później...