Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpis do ksiegi wieczystej nowego domu

KAMYCZEKC

Recommended Posts

Dwa lata temu dostaliśmy od rodziców działkę, zbudowaliśmy dom, zakończyli budowę , dostali nowy numer i zamieszkali. proszę o poradę co wpisać w księdze wieczystej i w jaki sposób aby księga była aktualna, ponieważ kierownik w sądzie powiedział że mogę sobie wpisać dowolny tekst :o , a od porad są notariusze.

Dziękuje

• 2 weeks później...
Do Sądu do Wydz. Ksiąg Wieczystych składa się wniosek o ujawnienie nieruchomości (sprostowanie wpisu), ja dodatkowo musiałam dołączyć aktualny wypis z ewidencji gruntów - ale wtedy w księdze widnieje tylko wpis że są to tereny mieszkaniowe - co ponoć jest jednoznaczne z tym, że na działce jest budynek. Jeśli chcesz żeby sam budynek widniał w tej księdze to potrzebny jest wypis z karty budynku - do dostania w Urzędzie Miejskim - tam gdzie składa się całą dokumentację zw. ze zgłoszeniem budynku do odbioru. I to by było na tyle :)

• 2 years później...
Do Sądu do Wydz. Ksiąg Wieczystych składa się wniosek o ujawnienie nieruchomości (sprostowanie wpisu), ja dodatkowo musiałam dołączyć aktualny wypis z ewidencji gruntów - ale wtedy w księdze widnieje tylko wpis że są to tereny mieszkaniowe - co ponoć jest jednoznaczne z tym, że na działce jest budynek. Jeśli chcesz żeby sam budynek widniał w tej księdze to potrzebny jest wypis z karty budynku - do dostania w Urzędzie Miejskim - tam gdzie składa się całą dokumentację zw. ze zgłoszeniem budynku do odbioru. I to by było na tyle :)

czy to jest jednoznaczne, czy nie.

Złozyłem wniosek o ujawnienie w KW, dostałem wczoraj zawiadomienie, dzisiaj zrobiłem wypis z KW i napisane jest w polu 1.4-O sposób korzystania - B tereny mieszkaniowe, natomiast w podrubryce 1.4.2 - budynek jest brak wpisu.

to dobrze jest czy źle?