Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to ma sens?!!!!! max + gazobeton

Recommended Posts

Planuje ruszyć w tym roku z budową i mam dylemat.

Biorę pod uwagę dwie wersje ścian zewnętrznych. Jedna dwuwarstwowa a druga trzywarstwowa.

Proszę o wasze opinie na ten temat. Chodzi mi głównie o to czy moja propozycja ściany 3wartwowej jest zgodna z prawidłami sztuki budowlanej i czy taka ściana będzie ciepła. Pomińmy kwestię fiansową.

ŚCIANA DWUWARSTWOWA

Od wewnątrz: Pustak ceramiczny MAX (gr.29cm)

Od zewnątrz: Steropian na zewnątrz (gr.15cm)

ŚCIANA TRZYWARSTOWA

Od wewnątrz: Gazobeton (gr.12cm)

między warstwami?: styropian 5 cm

Od zewnątrz: Pustak ceramiczny MAX (gr.19 cm)

z góry dzieki za wszelkie porady

lukol-bis napisał:
Druga wersja lepsza, tylko w odwrotnej kolejności.

Pozdrawiam

Jestem odmiennego zdania.

Pomijając dywagacje nt. wyższości jednej technologii wznoszenia ścian nad drugą, to ściana 3W w podanym przykładzie nie spełnia normy ciepła. Za mało styropianu.

Pozdrawiam.

ProStaś napisał:
  lukol-bis napisał:

Pozdrawiam

Pomijając dywagacje nt. wyższości jednej technologii wznoszenia ścian nad drugą, to ściana 3W w podanym przykładzie nie spełnia normy ciepła. Za mało styropianu.

Pozdrawiam.

Przecież można dać 14,7895411263 cm styropianu.... choćby dlatego żeby sprawić Ci radość.... koszty przecież nie mają znaczenia.

Pozdrawiam

P.S.

Jak widać styropian dobry na wszystko.

lukol-bis napisał:
  ProStaś napisał:
  lukol-bis napisał:

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Przecież można dać 14,7895411263 cm styropianu.... choćby dlatego żeby sprawić Ci radość.... koszty przecież nie mają znaczenia.

Pozdrawiam

P.S.

Jak widać styropian dobry na wszystko.

Styropian nie jest panaceum na wszystko.

Ta ww. ściana to U=0,44 ( mniej więcej ) a to mało by budynek oddać do użytku. Tyle i tylko tyle napisałem.

PS. Dodatkowe 5 cm. styro, to koszt ok. 6 zł./m.kw., a ściana zmieści się w normie.

Pozdrawiam.

Niureczka napisał:
A co jeśli dać Max 19cm + 12 cm styropian + 12 Gazoebeton od środka?

Będzie wtedy ciepło?

Może i bedzie ciepło a może sie zawali całość.

Od śrdka daje sie ściane nośna w tym przypadku pustak Max , ściana gr 12 to na zewnątrz jako wastwa osłonowa.

jajmar napisał:
  Niureczka napisał:
A co jeśli dać Max 19cm + 12 cm styropian + 12 Gazoebeton od środka?

Będzie wtedy ciepło?

Może i bedzie ciepło a może sie zawali całość.

Od śrdka daje sie ściane nośna w tym przypadku pustak Max , ściana gr 12 to na zewnątrz jako wastwa osłonowa.

Jak to się może zawalić??

Przecież to są dwie ściany pustaków, mnóstwo domów zostało w ten sposób wybudowanych i jakoś stoją.

Ściana osłonowa z BK powinna być z zewnątrz bo jest cieńsza a styropian powinien być jak najbliżej zewnątrz budynku. Wtedy strefa przemarzania jest mniejsza. Z drugiej strony cieńsza ściana od zewnątrz wymusza wiązanie obu murów, zewnętrznego i wewnętrznego w trakcie budowy. No i jest problem z tym aby strop oparł się również na tej zewnętrznej scianie.

Ja od swojego kierbuda usłyszałem opinię żeby dać BK od środka. Wtedy mamy gładką ścianę wewnątrz domu. Oznacza to cieńszą warstwę tynku. BK jest pustakiem jednolitym co powoduje że nie ma problemów z wbijaniem gwoździ, haków i wieszaniem np. szafek. Myślę że w tej konfiguracji też będzie. BK ma tę zaletę że jest lepszym izolatorem niż MAX o podobnej grubości.

Gluonek napisał:

Normalnie polecieć w dól na łeb komuś.

Gluonek napisał:

Przecież to są dwie ściany pustaków, mnóstwo domów zostało w ten sposób wybudowanych i jakoś stoją.

Tak że od środka jest 12 cm ? wiem ze takie istnieją ale nie jest to mnóstwo. To mimo wszystko są wyjątki.

Gluonek napisał:

Ściana osłonowa z BK powinna być z zewnątrz bo jest cieńsza a styropian powinien być jak najbliżej zewnątrz budynku. Wtedy strefa przemarzania jest mniejsza.

Pełna zgoda z tym zdaniem.

Gluonek napisał:

Z drugiej strony cieńsza ściana od zewnątrz wymusza wiązanie obu murów, zewnętrznego i wewnętrznego w trakcie budowy. No i jest problem z tym aby strop oparł się również na tej zewnętrznej scianie.

Bzdura. Strop ma sie opierać na ścianie konstrukcyjnej wewnętrznej grubszej.

jajmar napisał:
  Gluonek napisał:

Normalnie polecieć w dól na łeb komuś.

Możesz jeszcze wytłumaczyć dlaczego ten typ ściany może polecieć komuś na łeb a inny nie? Tylko prosiłbym o odpowiedź inną niż "Bo tak...".

Nie wiem jaki typ ściany i z czego budować i mam wciąż dylemat.

Gluonek napisał:

Możesz jeszcze wytłumaczyć dlaczego ten typ ściany może polecieć komuś na łeb a inny nie? Tylko prosiłbym o odpowiedź inną niż "Bo tak...".

Nie wiem jaki typ ściany i z czego budować i mam wciąż dylemat.

Zauważ co ja krytykuje, ściane w układzie od środka 12cm BK+12styro+19 Max , odwróc układ i bedzie ok.

12cm nie spełnia warunków normowych dla ścian nośnych (może być za słaba może być zbyt smukła), ściana wewnętrzna przenosi obciązenia od stropu i dachy budynku.

gluonek, z calym szacunkiem, ale odnosze wrazenie ze zamierzasz skomplikowac w zasadzie dosyc proste sprawe jaka jest sciana trojwarstwowa.

do tego zmien kierbuda - jesli facet uwaza, ze sciana "BK12 od srodka+styro+max" to chyba kupil dyplom na bazarze.

czytaj co pisze jajmar.

w scianei 3W tylko wewn. warstwa jest nośną, reszta to docieplenie. kotwienie scian nie wzmacnia nosnosci, o styropianie nie wspominajac ....

od siebie dodam, ze sciana 3W jest chyba najdrozsza z mozliwych i do tego czasochlonna, ekipa skroi cie jak zloto. poza tym skoro juz, to dlaczego zamierzasz laczyc rozne materialy ?? daj na przyklad BK24cm+3styro+3styro+BK12cm. to stara sprawdzona technologia, malo odpadu i duza dokladnosc.

Dzięki za informacje. Poczytałem trochę i wygląda na to że to ja się pomyliłem. Źle zrozumiałem kierbuda. Chyba nie muszę go zmieniać.

Mój szwagier wybudował dom i dał pełny pustak od zewnątrz, styropian w środku i K3 od wewnątrz. Wygląda na to że niezbyt trafny wybór. Na szczęście (dla mnie) ja mam innego kierbuda.

dziękuję wszystkim za konkretną rzeczową dyskusję.

Wiem już co chciałem wiedzieć.

Może tylko wytłumaczę że ten "zwariowany" pomysł żeby w ścianie trójwarstwowej połaczyć gazobeton i pustak cermaiczny powstał w mojej głowie właśnie dlatego że chciałem uniknąć mozelnego przebijania się w ścianie gdy będę montował instalację elektryczną, odkurzacz centralny itp. itd.

że nie wspomnę już o mocowaniu szafek kuchennych na etapie duuuuuuuużo późniejszym :)

W każdym razie pomysł jak widzę delikatnie mówiąc nietrafiony.

Decyzją forumowiczów buduję: MAX szer.29cm (lub 25) + styropian na zewnątrz.