Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po przeczytaniu formu zgłupiałem. Wczoraj byłem w salonie Viessmanna i miałem kupić Vitopend100 z zasobnikiem 150L. Ale facet powiedział, że ten model to głownie idzie ne developerkę bo jest tani a do domów ludzie biorą kondensacyjny ( nie pamiętam modelu ) ale koszt to 12tys PLN.

Dom mam z Ytonga 36,5 + syropian 8cm.

I już teraz zupelnie nie wiem co wybrac. To co zwróciło moją uwagę na formu to to, że większośc z was nie bierze pod uwagę Viessmanna. Dlaczego?

arkadiusz napisał:
OK, dzięki. Jeżeli ktoś jeszcze jakieś argumenty to poproszę.

Chciałbym w tym tygodniu kupić piec i mieć już to z głowy.

za deditrichem najlepszy argument to jednak cena/jakosc. Kondensat dobrej jakosci z zasobnikiem 100l, sterownikiem pogodowym, czujnikiem temp zew, interfacem z zaworem mieszjacym i podlaczeniem do komina wyszedl mnie 6400PLN brutto - wszystklo oryginał

Jak pisalem w innym watku mcr24 jest do konca wrzesnia w promocji i goly kociol z zasobnikiem w ofercie dla instalatorow wychodzi jakies 4800 brutto.

arkadiusz napisał:
po przeczytaniu formu zgłupiałem. Wczoraj byłem w salonie Viessmanna i miałem kupić Vitopend100 z zasobnikiem 150L. Ale facet powiedział, że ten model to głownie idzie ne developerkę bo jest tani a do domów ludzie biorą kondensacyjny ( nie pamiętam modelu ) ale koszt to 12tys PLN.

I już teraz zupelnie nie wiem co wybrac. To co zwróciło moją uwagę na formu to to, że większośc z was nie bierze pod uwagę Viessmanna. Dlaczego?

JA POSTAWIŁEM NA BERETTĘ KOMPACT GREEN I NIE ŻAŁUJĘ ! BYŁ O POŁOWĘ TAŃSZY OD PODOBNEGO VIESSMANNA. MAM 3 LATA GWARANCJI I SUPER SERWIS ! SPRZEDAWCY VISSMANNA BYLI BESZCZELNI I IGNOROWALI MOJE PYTANIA. . . NON STOP POWTARZALI ŻE VISSMANN TO "MERCEDES" WŚRÓD PIECY. ŻAŁOSNE. . . ZADUFANE PALANTY !

arkadiusz napisał:

Arkadiuszu, jeśli mogę Ci coś zasugerować. Proponuję abyś podjechał sobie do Starej Wsi koło Nadarzyna do firmy Instalsan-bud. Porozmawiaj z właścicielem Panem Janem Pawlicą, a na pewno Ci doradzi co wybrać. Facet ma pojęcie i nie opowiada farmazonów. Przecież nie masz daleko, a rozmowa nic nie kosztuje. Sklep wygląda imponująco.

Kochani, pomóżcie, jaki piec gazowy wybrać do niewielkiego domku 140 m. Ma być przede wszystkim ekonomiczny i tani w eksploatacji. 2-funkcyjny czy może 1-funkcyjny? A może kondensacyjny albo taki z zasobnikiem? Jestem całkiem zagubiona.[/b]

Malwinek,

fajne masz cyferki po lewej stronie ekranu :D , a ponieważ też mam taką cyferkę ( tylko jedną :cry: ), odpowiadam.

Przeczytaj też teksty tam zawarte, a znajdziesz odpowiedź.

A na poważnie.

Czy chodzi Ci o piec, czy kocioł ?

Rozumiem, że o kocioł.

Za mało danych aby Ci pomóc.

Ile osobowa rodzina ?

Jak ocieplony dom ( bilans energetyczny ) ?

Jakie ogrzewanie ; grzejniki, podłogówka ?

... ekh, gdyby odpowiedź na Twoje pytanie była oczywista ... :roll:

My mamy też mały domek -120m i planujemy podłogówkę plus kaloryferki. Do grzania kupujemy Vaillanta:

http://www.allegro.pl/item241567651_vaillant_ecotec_vc_plus_186_3_5_vih_r_120_.html

Tylko weźmiemy większy zasobnik dwuwężownicowy -200-300l bo chcemy dogrzewać wodę kominkiem z płaszczem wodnym. Jest to kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny. Cena samego pieca bez zasobnika -ok 5tys. Ten konkretnie model i firmę polecił nam nasz instalator -zainstalował już kilkanaście tych pieców i wszyscy sobie chwalą :)

Kociał jednofunkcyjny z zasobnikiem min. 120l (komfort) oraz koniecznie wersja Turbo (zamknieta komora spalania). Podlogowka na osobnym obiegu. Wystaraczy ci piec do gora 21KW (najwazniejszy by mial modulowany planik w naj najwiekszym zakresie np. 5-20KW, a nie 12-20). Rozgladaj sie za vaillantem, buderusem, Detrichem (czy jakos tak).

MARTiiii napisał:
Rozgladaj sie za vaillantem, buderusem, Detrichem (czy jakos tak).

Ja bym mocno polecał De Dietrich - maja teraz duza promocje na kotły MCR. Kocioł z zasobnikiem 100L mozna kupic za 5000PLN brutto. Jakosciowo to w zasadzie to samo co vaillant. Buderus i viessman sa wedlug mnie przereklamowane choc znawca tematu nie jestem :oops: Aha modulacja w zakresie 6 - 24kW i do tego kondensat.

• 3 weeks później...

Co sądzicie o tym kotle, bo jakoś nie mogłem znaleść opinii na jego temat, a można go kupic w promocji z zasobnikiem 120 l za 5000 PLN netto . Czy wymiennik ze stopu aluminium, który on posiada jest trwały?

Mam do wyboru też Ulrich Wandich Futura+ z zasobnikiem 100l za 4200 PLN (z 7% VAT)- który warto brać?. A może inny kocioł z zasobnikiem ( ale do ok. 5500 brutto)? Dom nowy- szczelinówka+ 15 cm stropian, pow. użytkowa 120 m2, 3 osoby, 3 punkty pobory cwu.

Dzięki za poradę

Witam; ja również cały czas zastanawiam się nad wyborem kotła - 125,91 powierzchni użytkowej i ok. 280 m powierzchni całkowitej (Dom za Rogiem z Muratora wersja z podwójnym garażem ale on będzie zmniejszony). Planujemy ogrzewanie podłogowe ok. 30m2 na dole i łazienka na górze pow. po podłodze 13,18. Jaki kocioł wybrać - dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania i zasobnikiem czy też dwufunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem. Jakie duże grzejniki będziemy potrzebować przy kotle kondensacyjnym, jak to obliczyć?.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam. :wink: