Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A teraz nasuwa się inne pytanie.

Może zafundować sobie wszędzie ogrzewanie podłogowe bez mieszacza bo z tego co czytam zastosowanie mieszacza przy kondensacie trochę mija się z ideą tego pieca.

Tak - popieram :) 100% podłogówki i piec kondensacyjny - to baardzo słuszne rozwiązanie

jesli to by miał obyć do 14kW to ja proponuje Junkersa CS 14-3 - u mnie 2 rok sprawdza sie wyśmienicie

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli masz grzejniki, to załatwią Ci to zawory termostatyczne na grzejnikach, jeśli podłogówkę, to możesz zdać się na jej samoregulujące właściwości lub zamontować w kluczowych miejscach (np. ten pokój z kominkiem) sterownik + siłownik(i) na zaworze(rach) na rozdzielaczu.

Druga kwestia, to poszukaj kotła ze sterowaniem pogodowym z automatyczną adaptacją za pomocą sterownika pokojowego. Wadą tego rozwiązania jest konieczność zakupu sterownika pokojowego pracującego z danym kotłem, a nie byle jakiego taniego on/off. Możesz też stosować pogodówkę z odcięciem grzania przez sterownik on/off, gdy zagrzejesz dom kominkiem, czy słońcem. Przewodowy - musisz mieć kabel, bezprzewodowy - musisz kupować baterie.

Dziękuje za odpowiedź,

Grzejniki będą w całym domu poza kuchnią gdzie jest podłogówka. Co do kotła to jestem zdecydowany na Immergas'a Victrixa 12 sterowanie Car V2 + Sonda zewnętrzna. Będą też termostaty na grzejnikach. Z tego co wyczytałem to ten sterownik posiada funkcje "autoadaptacji" czy do tego sterownika należy dokupywać jeszcze sterownik pokojowy typu on/off ?? Grzejniki bede dobierac do temperatur 50/40 i mam nadzieje ze taki zestaw bedzie komfortowy ale i ekonomiczny, co wy na to ?

Pomóżcie mi coś wybrać, bo się załamię!

Czy do wnęki o szerokości 45 cm i wysokości 250 cm da się zamontować kocioł?

Chciałam dać jednofunkcyjny z małym zasobnikiem, ale nie mogę skompletować.

Instalacja w 2-poziomowym mieszkaniu z 2 łazienkami, ok. 100 m2, mieszkanie środkowe, zapotrzebowanie na ciepło C.O. na pewno poniżej 10 kW.

Konieczne:

1. Zamknięta komora spalania

2. Cichy - piec wisi w łazience w mieszkaniu.

3. Ma wejść do tej wnęki, 45 cm szerokości i 250 cm wysokości. Przedtem był 2-funkcyjny z wbudowanym 60 l zasobnikiem, ale się zepsuł. Oczywiście nie wisiał w tej wnęce, bo był olbrzymi i łazienka wyglądała okropnie.

4. Odległości serwisowe muszą być zachowane ( od sufitu, ścian etc.) no i ewentualne naczynie wzbiorcze do tej wnęki też powinno wejść.

5. W ostateczności może być dwufunkcyjny - łazienki są jedna nad drugą.

Brak wrażenia kotłowni w łazience ( wnękę można zabudować) jest w tym wypadku ważniejszy nawet od oszczędności gazu...

Poratujcie!!!

Witajcie,

posuzkuję kotła kondensacyjnego, niestety pomimo lektury całego tematu ciężko mi zdecydować na konkretny model oraz podjęcie decyzji

czy miałby to być piec jedno funkcyjny czy może dwufunkcyjny. Piec ma być umieszczoy w łazience gdzie niestety nie ma zbyt wiele miejsca na zasobnik :(.

Segment środkowy ze ścianami ocieplonymi styropianem (24cm). Całkowita powierzchnia to 140m w tym 25m garaż i 20m poddasze.

W domu są dwie łazienki z ogrzewaniem podłogowym jedna z prysznicem druga z dużą wanną, piec umieszczony jest w łazience na 2gim piętrze. Na 1 i 2 piętrze 3 duże pionowe kaloryfery VASCO, na parterze i poddaszu 2 małe kaloryfery poziome.

Obecnie wygląda to w ten sposób:

http://img41.imageshack.us/img41/2893/20110510319.th.jpg

http://img59.imageshack.us/img59/3871/dsc06524v.th.jpg

http://img847.imageshack.us/img847/9540/dsc06527c.th.jpg

Po lekturze tematu i wymianie wiadomości z forumowym specjalistą (RAPczyn) głównie brane są pod uwagę:

1.JUNKERS Cerapur Smart ZSB 14-3 C

2. Junkers Cerapur Comfort 16-3A

3. Paradigma Modula NT 3

4. De Dietrich MCA 15

Czy może lepsze byłoby takie rozwiązanie z wbudowanym zasobnikiem?

VAILLANT ecoCOMPACT VSC 126/2-C140

Z góry dziękuję za wszelkie rady i mam nadzieję że w końcu uda mi się na coś zdecydować.

Edytowane przez jarroo

Witam proszę o pomoc w wyborze pieca gazowego do nastepującego domu (Topaz II, MG Projekt, podpiwniczony): pu 270m2 , kubatura 990m3 . Dom piętrowy, piwnica użytkowa pod całością ok 140m2, prawie cała w gruncie. Podłogówka tylko kuchnia, sień i łazienka ok.25-30mkw , plus ok 20 grzejników . Warszawa. Mur Thermopor 25cm +15cm styropian . Rozważam piec kondensacyjny + zasobnik ok 200l (5 osób). Docelowo reku.

i jeszcze pytania bonusowe:

1. mam policzony certyfikat energetyczny - czy da się powiązać zapotrzebowanie na energie końcową z optymalna mocą kotła?

2. Jakie przyjąć założenia do policzenia mocy grzejników? nie chcę przewymiarować i przepłacić, a potem wszystko skręcać maksymalnie. Czy da się założyć np 50-60W/mkw? Czy reku na to wpływa i czy da się ten wpływ oszacować?

Uff. Mnóstwo pytań. Byłabym wdzięczna za fachową poradę.

Pozdrawiam

Pomóżcie mi coś wybrać, bo się załamię!

Czy do wnęki o szerokości 45 cm i wysokości 250 cm da się zamontować kocioł?

Chciałam dać jednofunkcyjny z małym zasobnikiem, ale nie mogę skompletować.

Instalacja w 2-poziomowym mieszkaniu z 2 łazienkami, ok. 100 m2, mieszkanie środkowe, zapotrzebowanie na ciepło C.O. na pewno poniżej 10 kW.

Konieczne:

1. Zamknięta komora spalania

2. Cichy - piec wisi w łazience w mieszkaniu.

3. Ma wejść do tej wnęki, 45 cm szerokości i 250 cm wysokości. Przedtem był 2-funkcyjny z wbudowanym 60 l zasobnikiem, ale się zepsuł. Oczywiście nie wisiał w tej wnęce, bo był olbrzymi i łazienka wyglądała okropnie.

4. Odległości serwisowe muszą być zachowane ( od sufitu, ścian etc.) no i ewentualne naczynie wzbiorcze do tej wnęki też powinno wejść.

5. W ostateczności może być dwufunkcyjny - łazienki są jedna nad drugą.

Brak wrażenia kotłowni w łazience ( wnękę można zabudować) jest w tym wypadku ważniejszy nawet od oszczędności gazu...

Poratujcie!!!

Immergas Victrix 12KW - 440mm szerokości 250mm głębokości 795mm wysokości, jednofunkcyjny. Może cos takiego wejdzie. Jest jeszcze dwufunkcyjny o tych samych wymiarach lecz o dużo większej mocy 26KW do twojego mieszkania chyba troche za duzy.

Edytowane przez adam998

Te 40 cm przemawiają za Junkersem natomiast moc minimalna 1.9 KW w Immergasie do 3,5 kW w Junkersie przemawia za immergasem.

Dzięki za odzew :-)

Sprawdziłam w instrukcji, niestety Immergas nie wejdzie do wnęki, 5-10 cm odległości do serwisowania jest potrzebne.

Junkers wchodzi - tylko 1 cm od ściany wymagany. Zasobniki Junkersa wszystkie są za szerokie, tylko 50 i 75 l mają 45 cm szerokości, ale są wiszące - a ja potrzebuję stojący pod kotłem ( pomijam astronomiczną cenę tych zasobników, katalogowa 2700 zł netto).

Na zasobnik ( razem z ew. naczyniem wzbiorczym) po powieszeniu Junkersa (z uwzględnieniem odległości serwisowych) zostaje 96 cm wysokości i 45 szerokości. Musi to być zasobnik stojący. Póki co nie znalazłam takiego :-(

Poszukaj czegoś stojącego z wbudowanym zasobnikiem modul lub vitodens 333 lub 222.

Nie doczytalem dokładnie wymiarów :-( myślałem ze wcześniej w Tej wnece wisiał kocioł. Miałem taki wiszący i poznie stojący z zasobnikiem się zmieścił.

Poszukaj mniejszego zasobnika nie okrągłego.

Edytowane przez aadamuss24

Saunier Duval Posiadam Kocioł F 30 As + sterownik exacontrol EA7R te kotły mają WADĘ FABRYCZNĄ

w oprogramowaniu sterownika .Skutek taki że piec bez jakiejkolwiek kontroli

pracował z pełną mocą ,mimo zupełnie innych nastaw, wybiło zwór bezpieczeństwa a on dalej pracował . W ciągu jednej doby

zużył gazu za ponad 200 zł w domu było ponad 27 stopni. Sprawa nie dotyczy jednego urządzenia

wszystkie mają taką wadę , oprogramowanie nr 2.1 .Wymieniono mi sterownik z czujnikiem temperatury wesja 2,2

i w momencie przejścia na 2012 kocioł znowu przestał pracować !. Czekam ponad 1.5 miesiąca na naprawę

dostałem nowe exacontrol radio wersja 2,2 strefa 1 i na następny dzień nowa usterka nie czyta temperatury zewnętrznej czyli krzywe grzewcze

nie działają .

Vaillant i Saunier Duval - na dzień dzisiejszy to chyba jedna firma ten sam serwis etc!!!!

Osobiście zastanawia mnie jak taki zestaw mógł otrzymać certyfikat ten zestaw jest po prostu niebezpieczny.

Zachowanie Centrali w Warszawie jest nie na miejscu , Serwis tu nie wiele może zrobić bo wadę oprogramowania

naprawić nie mogą muszą czekać od producenta ,żebym chociaż usłyszał przepraszam !!!!

Przestrzegam wszystkich właścicieli sterowników exacontrol Radio -saunier teraz je wymienia ale

przyznać do błędu i zagrożeń się nie chce .

Dla przestrogi innych będe opisywał sprawę gdzie się da !!!

Saunier Duval Posiadam Kocioł F 30 As + sterownik exacontrol EA7R te kotły mają WADĘ FABRYCZNĄ

w oprogramowaniu sterownika .Skutek taki że piec bez jakiejkolwiek kontroli

pracował z pełną mocą ,mimo zupełnie innych nastaw, wybiło zwór bezpieczeństwa a on dalej pracował . W ciągu jednej doby

zużył gazu za ponad 200 zł w domu było ponad 27 stopni. Sprawa nie dotyczy jednego urządzenia

wszystkie mają taką wadę , oprogramowanie nr 2.1 .Wymieniono mi sterownik z czujnikiem temperatury wesja 2,2

i w momencie przejścia na 2012 kocioł znowu przestał pracować !. Czekam ponad 1.5 miesiąca na naprawę

dostałem nowe exacontrol radio wersja 2,2 strefa 1 i na następny dzień nowa usterka nie czyta temperatury zewnętrznej czyli krzywe grzewcze

nie działają .

Vaillant i Saunier Duval - na dzień dzisiejszy to chyba jedna firma ten sam serwis etc!!!!

Osobiście zastanawia mnie jak taki zestaw mógł otrzymać certyfikat ten zestaw jest po prostu niebezpieczny.

Zachowanie Centrali w Warszawie jest nie na miejscu , Serwis tu nie wiele może zrobić bo wadę oprogramowania

naprawić nie mogą muszą czekać od producenta ,żebym chociaż usłyszał przepraszam !!!!

Przestrzegam wszystkich właścicieli sterowników exacontrol Radio -saunier teraz je wymienia ale

przyznać do błędu i zagrożeń się nie chce .

Dla przestrogi innych będe opisywał sprawę gdzie się da !!!

Ja wybrałem gaz, a mianowicie centrala CSZ 11 Wolf i pewnie bym nie miał większych uwag, gdyby nie totalnie nieprofesjonalna firma montażowa. Kupiłem piec w lipcu 2011, czekałem na pierwsze uruchomienie dopiero w listopadzie 2011, a do dnia dzisiejszego jeszcze nie jest w pełni uruchomiona i nawet nie mam dokumentacji, ani gwarancji. Masakra, ciągłe telefony i zwodzenie ze strony firmy ALFA PROJEKT z Jaworzna ul. Olszewskiego oficjalnego dystrybutora Wolfa co do terminu zakończenia w pełni instalacji. Już nie mam siły i dalsze postępowanie będę prowadził przez rzecznika konsumenta. Dziwi mnie tylko, że tak nierzetelne firmy dostają autoryzację z Wolfa.

• 2 weeks później...

Witam,

Mianowicie mam kilka pytań dotyczących mojego domu, ponieważ jestem laikiem w kwestii ocieplenia i ogrzewania itp. Mam możliwość zakupu kotła VAILLANT VSC ecoCOMPACT 196/2-C150 w bardzo atrakcyjnej cenie, lecz nie wiem czy będzie on wystarczający by ogrzać mój dom. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc w przybliżonym zapotrzebowaniu na ciepło mojego domu byłbym ogromnie zobowiązany ( próbowałem z ozc lecz jest to dla mnie czarna magia). Patrząc na dane projektowe oraz dodane ocieplenie, jakbyście ocenili ocieplenie budynku (dobre/złe, czego brakuje)?

Na chwilę obecną za ogrzewanie obiektu odpowiedzialny jest stojący kocił jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania Vaillant VK 31kW 4/1 XEU wraz z zasobnikiem Vaillant VIH Q 200. Dodatkowo w salonie umieszony jest kominek marki Spartherm o mocy nominalnej 11 kW z rozprowadzeniem grawitacyjnym gorącego powietrza do dwóch pomieszczeń powyżej.

Dane obiektu:

Instalacja C.O. to jeden obieg dla grzejników stalowych płytowych, podwójne oraz dwa aluminiowe. Instalacja cieplna to rury stalowe w kotłowni mają przekrój max 40mm i od niej odchodzą poszczególne „piony”. Wszystkie kaloryfery posiadają zawory termostatyczne oraz termostaty. Cyrkulacja C.O. wywołana przez pompę obiegową. Rury wystające izolowane są pianką PoolFlex, te które są w ścianach zapewne są „gołe”. Brak ogrzewania podłogowego oraz wentylacja jest grawitacyjna kominowa bez rekuperatora.

Budynek to narożny obiekt w zabudowie szeregowej oddany do użytku w 1994 roku. Obiekt jest częściowo podpiwniczony, jednokondygnacyjny z poddaszem mieszkalnym. Dom w 2006 roku doczekał się remontu wewnętrznego wymiany dachu oraz docieplenia - warstwa styropianu min. 15 cm.

Okna są bardzo duże i jest ich sporo wykonane z PCV oraz szyby podwójnej Pilkington wypełnionej gazem ( data produkcji circa 1995). Są szczelne, jeśli nie były to je uszczelniłem. Dodatkowo 95% okien posiada rolety przeciwwłamaniowe, które jak są spuszczane stanowią jeszcze jakąś barierę przed zimnem.

Piwnice – 47,2 m2 ( ogrzewanie piec plus grzejnik 140x50 cm)- brak potrzeby ogrzewania.

Parter – 108,6 m2 + garaż w bryle budynku – 15,9m2 ( długość grzejników 470x60cm + 360x50cm oraz garaż 80x50cm - nieogrzewany )

Poddasze z antresolami – 105,6 m2 ( długość grzejników 240x60cm + 620x50cm)

Powierzchnia całkowita to 347 m2, powierzchnia użytkowa 189 m2 oraz kubatura równa 750 m3.

Materiały budowlane:

1. 1.Ściany fundamentowe wykonane z cegły pełnej ceramicznej, kl. 100 na zaprawie cementowej = 50 at. Grubość ścian to 38 cm. W ten sam sposób wykonano ściany piwnicy. . Ławy fundamentowe posiadają izolację poziomą z dwóch warstw papy asfaltowej na lepiku. Ściany piwnic posiadają izolację pionową x2 z Abizolu R+P. Ściany zew. 6cm wełny mineralnej. Wszystkie pomieszczenia „mokre” posiadają izolację przeciwwilgociową ułożoną na podłodze.

2. 2. Ściany przyziemia są wyniesione 45 cm ponad teren w narożniku pół-zach. Posadzka garażu, pokoju dziennego oraz jadalni spoczywa na gruncie. Podłogi na gruncie, na całej powierzchni są izolowane poprzez papę asfaltową, która ułożona jest na podłożu betonowym oraz izolację termiczną z styropianu 4cm. Ściany zew. wykonano jako warstwowe, jednak z przemiennością materiałów ściennych. Ściana szczytowa północna wykonana jest z cegły kratówki 25 cm, wełny min. 6 cm oraz warstwy oblicowej z cegły dziurawki 12 cm. Warstwy cegieł przewiązane są z drutem grubości 6mm. W ścianach podłużnych budynku wsch. i zach. zastosowano jako warstwę nośną, konstrukcyjną grub. 24 cm, gaz beton odm.7. Izolacja wykonana z wełny min. 6 cm. oraz warstwy oblicowej wykonanej z cegły kratówki 12 cm. Warstwy murowe przewiązane drutem 6mm co trzy warstwy. Ściany obustronnie tynkowane cem-wap. Dom w 2006 roku doczekał się remontu docieplenia - warstwa styropianu min. 15 cm.

3. 3. Ściany poddasza, warstwowo wykonano z cegły szczelinówki grub. 19 cm. Na zaprawie cem-wap. Ocieplenie to wełna mineralna 6cm. Warstwa zew. oblicową stanowi cegła dziurawka grub. 6,5cm na zaprawie cem-wap.. Tynk obustronny cem-wap. Łączna grubość ściany zew. poddasza wynosi 35 cm plus warstwa styropianu 15 cm.

4. 4. Więźba dachowa. Dach budynku jest wielopoziomowy, wielopołaciowy, utrzymujący zasady dwuspadową. Główna konstrukcją dachu stanowi więźba drewniana w układzie krokwiowo – płatowym. Krokwie o wymiarach 7x14 cm (podstawowe), 10x14 (naprężone). Płatwie o wymiarach 16x20cm Płatwie stropowe 12x12cm. Deskowanie dachu z desek sosnowych grub. 25 mm. Pokrycie dachu dachówką bitumiczną. Pod całym stropodachem jest wyłożona izolacja termiczna ze styropianu grub. 15 cm, ułożona na warstwie paraizolacji. Podczas remontu dodano jeszcze nieznane ilości wełny mineralnej.

Z góry dziękuję za przebrnięcie przez mój post oraz za ewentualną pomoc,

Szeregowiec

Edytowane przez szeregowiec350

nie wiem czy będzie on wystarczający by ogrzać mój dom. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc w przybliżonym zapotrzebowaniu na ciepło mojego domu byłbym ogromnie zobowiązany

Ogrzewasz już dom, więc znasz rachunki. 1m3, to około 10kWh. Napisz ile gazu zużywasz, to oszacujemy potrzebną moc, na oko 20kW powinno bez problemów wystarczyć, bo gdyby taki kocioł grzał przez dobę, to by zużył 48m3 gazu, razy 30 dni, daje prawie 1500m3 gazu miesięcznie, więc koło 3000 zł. Mam nadzieję, że płacisz mniej...

Ogrzewasz już dom, więc znasz rachunki. 1m3, to około 10kWh. Napisz ile gazu zużywasz, to oszacujemy potrzebną moc, na oko 20kW powinno bez problemów wystarczyć, bo gdyby taki kocioł grzał przez dobę, to by zużył 48m3 gazu, razy 30 dni, daje prawie 1500m3 gazu miesięcznie, więc koło 3000 zł. Mam nadzieję, że płacisz mniej...

Dzięki za przebrnięcie przez post i pomoc.

Nie mogę podać dokładnych danych ponieważ, bardzo dużo podróżowaliśmy(pracowaliśmy) przez ostatnie dwa lata i dogrzewaliśmy kominkiem. Dogrzanie domu po np. dwu tygodniowej lub kilkudniowej nieobecności wiązało się z tym, iż gazomierz bardzo szybko i długo "cykał" :) więc wspomagaliśmy się kominkiem. Ogólnie dopiero po tej zimie wiem jak powinno się ogrzewać dom - wystudzanie domu,pieca jak i zasobnika c.w.u. to chyba najgorsza możliwa opcja.

Co do "namacalnych faktów" to zużycie od 31.10.2011 do dziś wyniosło 1320 m3 gazu oraz 3mp dębu plus ok. 25 paczek brykietu. Tylko te dane też nie są 100 % adekwatne ponieważ miałem źle ustawione podgrzewanie zasobnika z c.w.u i jego podgrzanie w trakcie dnia wynosiło ok 4m3/24h ! Pod koniec stycznia to poprawiłem i jest lepiej bo ok 1,5 m3/24h.

Co do faktów zaobserwowanych w trakcie tych najmroźniejszych dni w tym roku piec w ciągu doby spalał max do 28m3/24h ( maks tem. zasilania na piecu była 65st.), wczoraj tem. -1/-7 spalił ok 12m3/24h ( w obydwa przypadki wliczone zużycie na potrzeby c.w.u ). Temp w domu to około 17-22 stopnie w zależności od pomieszczenia. Sprawność mojego pieca gdy był nowy to pewnie koło 91%, dziś prawie 18 lat później jak ma około 80-85% to jest bardzo dobrze więc to jest następna kwestia która upośledza wyliczenia.

Co do faktów zaobserwowanych w trakcie tych najmroźniejszych dni w tym roku piec w ciągu doby spalał max do 28m3/24h

O to właśnie chodziło, warto zapisywać takie dane. Jeśli nie paliłeś wtedy kominkiem, to masz maksymalne zapotrzebowanie na moc grzewczą w okolicach 10, max 12kW. Jeśli paliłeś, to trudno określić, bo nie wiadomo ile drewna poszło. Jako, że masz starego atmosferyka, a chcesz go wymienić na kondensat, to rzeczywiste zapotrzebowanie będzie trochę mniejsze.

Po długim wychłodzeniu murów trzeba je znów nagrzać i to trwa i wymaga energii. Jeśli jednak Cię nie było przez 2 tygodnie, to nie miało sensu utrzymywać 20 stopni, lepiej zejść do 10, a później dogrzewać. Dogrzewanie boli, bo kocioł pracuje non-stop, ale jak uśrednisz z okresem nieobecności, to nie będzie tak źle.

Witam.

Poszukuję pieca gazowego dwu funkcyjnego do pomieszczenia 40m2.

Najbardziej zależy mi, aby był to piec nie duży, aby nie reagował bardzo na spadki ciśnienia wody, elektroniczny zapłon i stała temperatura wody do ustawienia. Energooszczędny.

Jaki piec polecicie? Myślę nad jakimś Termetem.

Czy taki np : http://allegro.pl/kociol-termet-miniterm-gco-dp-21-23-piec-2-funkc-i2173990341.html wystarczył by?

Lub coś może polecicie?

• 2 weeks później...

Drodzy forumowicze,

bardzo potrzebuję Waszej pomocy.

Stoję przed wyborem pieca gazowego do mojego domku. Dom ma 82 m2 powierzchni, parterowy, ściana 24 + 15 styropian. Podłogówka w kuchni, salonie + 27 żeberek, , przedpokoju + 10 żeberek, łazience + 10 żeberek, wiatrołapie + 10 żeberek. Na pewno będzie piec na paliwo stałe + piec gazowy dwufunkcyjny. Ciepła woda z gazowego lub przy paleniu węglem z zasobnika zamontowanego przy piecu węglowym. Komin systemowy.

Proszę doradźcie co mam kupić, albo przynajmniej udzielcie jakiś fajnych porad.