Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla mnie dobrze dobrany kocioł to taki, który wykonuje najmniej cykli w trybie c.o. i c.c.w. Moc kotła w niewielkim (ok. 150m2) budynku jednorodzinnym dobiera się raczej do pracy w trybie c.c.w bo zapotrzebowanie na energię w tym trybie jest znacznie wyższe niż w trybie c.o. Podajesz że obciążenie Twojego domu to 7,5 KW i taki kocioł przy sprawności 100 % teoretycznie dałby sobie radę z grzaniem budynku, ale nie z grzaniem budynku i grzaniem wody dla kilku osób.

Od 9 lat ogrzewam budynek o obciążeniu 9 KW i wodę dla 4 osób dorosłych i dziecka (raz w miesiącu przez weekend dla 10 osób). Ogólne zużycie wody -śr. 17 m3/mies.- podają tak dla porównania. Mam kocioł VAILLANT -moc obniżona do 16 kW i zasobnik 120 l o mocy wężownicy też 16 kW i ani wody, ani energii dla budynku nigdy mi nie brakło. Temp. wody w zasobniku ustawiona na 55 - 40 i z korzystaniem z prysznica ze zwykłych baterii bez mieszaczy nie ma żadnych problemów. Nie mam cyrkulacji c.c.w i nie widzę w moim przypadku, aby to było do czegoś potrzebne. Wadą tego układu jest to, że ten kocioł ma za wysoką moc minimalną, a to powoduje, że kocioł miast modulować w większym zakresie palnika, wyłącza się. W sumie nic się przez to nie dzieje, ale przez to kocioł wykonuje o wiele więcej cykli załączania, a to ma z kolei jakiś tam niekorzystny wpływ na pracę innych podzespołów kotła. (może przez to po 7 latach padła mi pompa) Idealne byłoby, aby min. moc kotła wynosiła ok. 3-4kW.

Myślę więc, że u Ciebie kocioł o mocy 3-16kW doskonale da sobie radę.

Zasobnik 40 l byłby dobry dla 2, a może 3 osób. Dla większej ilości osób, taki kocioł będzie wciąż jakąś tam prowizorką więc warto pomyśleć o zasobniku większym. Zasobniki mogą być wiszące i niekoniecznie jakieś tam markowe. Może być np. prod. GALMET. ( mam taki i grzeje od 9 lat i nic się nie dzieje).

Przy wyborze kotła warto poczytać, gdzie jest najbliższy serwis i ile sobie życzy za roczny przegląd i konserwację kotła, co dają w ramach gwarancji, jakie są opinie o serwisie na danym terenie i ewentualnie rzucić okiem na dostępność i cenę części zamiennych. Wiem, że serwisy maja wszystko i że na tym etapie wcale się o takich sprawach nie myśli, ale jak mi padła pompa w kotle, to się zdziwiłem. Okazało się, że czekać trzeba 3 dni i zapłacić 750 zł za nową lub 350 za używaną z 3 mies gwarancją. W końcu kupiłem używaną na Allegro za 130 zł z 6 mies gwarancją, bo akurat takie były i miałem ją na drugi dzień. Trzeba pamiętać też o tym, że markowe kotły też mogą się popsuć, jak mój Vaillant, a części zamienne z reguły są znacznie droższe od tych niby gorszych.

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6660845

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

poważnie zastanawiam się nad wymianą starego pieca gazowego Viessmann Litola LVR 29 + zasobnik CeraCell 130 l na jakiś nowszy ( wydajniejszy, oszczędniejszy ) piec. Do ogrzania mam ok. 320 m2 ( 3 kondygnacje w domku ) z czego ok. 1/4 to podłogówka, reszta zwykłe grzejniki panelowe. I tu rodzi się pytanie jaki typ kotła najlepiej wybrać. Widać, że tendencja jest w kierunku kondensacyjnych ale czy moim układzie się sprawdzi ?

Proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Adam

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6663694

Potrzebuję pomocy. Przed nami wybór kotła, który będzie miał za zadanie ogrzać dom o powierzchni 130 m2 po podłogach i przygotować ciepłą wodę dla rodziny (na razie 2+1, w przyszłości może to się zmienić :). W podłodze 10 cm styropianu 0,037, na ścianach będzie 20 cm grafitowego, dach 30 cm wełny. Rekuperacja + szczelne okna. Od czego w ogóle zacząć poszukiwanie kotła i czym się kierować przede wszystkim? A może jakieś konkretne modele, które moglibyście polecić?
https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6668322

Mam pytanie o minimalne ciśnienie wody w obiegu c.o. kotła Termet Ecocondens Crystal 20. W instrukcji obsługi i informacji na stronie internetowej producenta znalazłem informacje tylko o maksymalnym ciśnieniu wody w obiegu c.o. które wynosi 0,3 MPa czyli 3 Bary. Czy mam rozumieć że nie ma określonego minimalnego ciśnienia wody w obiegu c.o. kotła?
https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6670471

• 3 weeks później...

Witam

Jak jeden z wielu zastanawiam się nad wyborem kotła. Może mi ktoś naświetlić przewagę kotła jednofunkcyjnego z zewnętrznym zasobnikiem w porównaniu z kotłem dwu-funkcyjnym z wbudowanym zasobnikiem 42-48l? Mam do ogrzania 150m2, parter podłogówka, piętro w łazięce podłgówka, i żeberka, a w pokojach grzejniki. Zrobiłem wstępne rozeznanie, i cena obu rozwiązań wychodzi podobnie, a że nie mam za dużo miejsca skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu. Kotły przez mnie rozważane (z wbudowanym):

1. Dedietrich MCR/II 24/28 BIC

2. Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A

3. Buderus GB172-24

4. Viessman Vitodens 222-W-19,

5. Immergas VICTRIX ZEUS 26 1 I

Trzy pierwsze w podobnej cenie (około 7000), Viessman drożej (około 9500), Immergas najtaniej (5500).

Skłaniam się do Immergas: jest najtańszy, 5 lat gwarancji i ma najniższą moc minimalną (3,0kW). Możecie skomentować?

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6687627

Przy wyborze jednofunkcyjnego z zewnętrznym /wiekszym/ zasobnikiem potrzebujesz kotła o mniejszej mocy, czyli oszczędniejszego w eksploatacji. Umożliwia też instalację cyrkulacji. Większy zasobnik zapewnia lepszy komfort w dostępie do cwu.

Przy wyborze producenta kieruj się dostępnością serwisu.

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6687814

Zadałem jush to pytanie ale bez odpowiedzi. Czy pompa w Buderusie GB 162 v3. moc 14kW ma wystarczającą moc aby "napedzić" podłogówkę w domu o powierzchni użytkowej domu ok. 129 m2 ? [100% podłogówki]

Pytam bo mam kłopot z rozgrzaniem jednego pomieszczenia rurki są zimne lub ledwo letnie a jedna z tez instalatora jest właśnie taka, i proponuje dołożyć do układu wspomaganie w postaci takie pompy. Układ był jush odpowietrzany robiłem to sam. zostaje jeszcze sprawdzenie filtra wody bo może jakieś brudy złapał.

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6699655

Co to za wyraz "jush" ? Z polskimi znakami nie masz jak widzę problemu.

Jeżeli tylko jedno pomieszczenie jest niedogrzewane, to może zacząć od rozdzielacza- zakręcony zawór, uszkodzony rotametr, może jakiś syfek na wlocie. Pętle masz w miarę jednakowej długości? Gdyby filtr był zatkany, to chyba wszystkie pętle by blokował, prawda? W którym miejscu na rozdzielaczu jest ta feralna pętla podłączona?

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6700151

Co to za wyraz "jush" ? Z polskimi znakami nie masz jak widzę problemu.

Jeżeli tylko jedno pomieszczenie jest niedogrzewane, to może zacząć od rozdzielacza- zakręcony zawór, uszkodzony rotametr, może jakiś syfek na wlocie. Pętle masz w miarę jednakowej długości? Gdyby filtr był zatkany, to chyba wszystkie pętle by blokował, prawda? W którym miejscu na rozdzielaczu jest ta feralna pętla podłączona?

Zawór otwarty, spr.pozycje max. polożeń rotametrów i porównałem z tymi gdzie grzeje. Czy uszkodzony raczej nie bo na rozdzielacz reaguje kiedy odkrecony lub zmkniety rurka odpowiednio ciepła/zimna. Syfek może poszukam,rozumie że na rozdzielaczu. Petle w miare rowne jak pisalem wyzej max.50m (30-50m) Ten pokój to ok 19m2 tam sa 3 sekcje . Na rozdzilacz od zaworu to sà kolejno 2.3.4 sekcja. 3 jest najzimniejsza

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6700479

• 2 weeks później...

też przymierzam się do kotła kondensacyjnego 1F; z OZC wychodzi mi 8 kW (i to przy założonych gorszych izolacjach niż te, które faktycznie dałem); rodzinka 2 + 2, na podłodze ok. 150 m2 projektowanej (nie rzucanej co 10 cm) podłogówki, do tego drabinka w łazience, i 2 spore grzejniki do złamania temperatury w garażu i stryszku nad garażem (byle ok 10 st było)

ryjąc dokładnie ten temat spisałem sobie popularne kotły, w zestawach i bez, i do tego zasobniki wężownicowe

wklejam tabelkę z nadzieją, że się komuś przyda :)

ceny z Allemonopolu, z VAT 23%, bez przesyłki; ponieważ przede mną jeszcze nieco czytania (głównie w temacie sterowania), to pewnie jeszcze tabelkę zaktualizuję; a jakby kto chciał plik źródłowy to chętnie podeślę

kotły zasobniki.jpg

Edytowane przez kater-acme
https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6710173

fotohobby

tak, wiadomo, na stronach wątku wiele osób to mówi i też tak uważam - ja już mam swoich 2 faworytów (Termet Gold i Victrix 12 albo 20) i akurat w obu przypadkach serwis jest albo 3 albo najwyżej 15 km dalej, więc to nie problem - oczywiście każdy powinien to lokalnie sobie sprawdzić,

co do gwarancji masz całkowitą rację, jak będę miał chwilkę to dopiszę - Immergas, Junkers i Buderus bodajże 5 lat dają? za to przy cenach Vailanta 2 lata to kiepsko; Termet daje 3 latka - wszystkie okresy dotyczą sytuacji z montażem i przeglądem/ami przez autoryzowany serwis/instalatora

BrodowskiG

No, Termet Gold b fajnie patrzy - piszą że to nowość; powiesz coś o nim więcej?

edit - wklejam arkusz po lekkich zmianach, z okresem GW na cały kocioł (maks jaki można uzyskać) - warunki uzyskania są różne, różnie kosztują itd.; dodatkowo, na wymiennik ciepła jest (chyba zazwyczaj) dłuższa gwarancja; za dużo kombinacji więc nie wpisuję; jak zauważycie błędy w okresie GW to piszcie i poprawię

kotły zasobniki.jpg

Edytowane przez kater-acme
https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6710607

• 1 month później...

Witam,

od kilku dni też rozmyślam nad wyborem kotła. Moje warunki to:

- dom o pow. 200m2, 100% podłogówka

- rodzina 5 osobowa, w tym 3 dziewczyny; trzy łazienki (w tym 2x wanna normalnych rozmiarów); cyrkulacja

- woda z wodociągu średnio twarda (kocioł dwufunkcyjny nie powinien mieć problemów)

Zależy mi na komforcie w rozsądnej cenie, chciałbym żeby na co dzień instalacja cwu chodziła w temperaturze 45 stopni, żeby można było zwiększyć jej wydajność w przypadku czasowego zwiększenia liczby domowników, a normalnie korzystać w pełni z kondensacji.

Wybór kotła zawęziłem do trzech kondensacyjnych modeli Immergas:

- Victrix X 12 2l (jednofunkcyjny 2-12 kW)

- Victrix X 24 2l (jednofunkcyjny 3-24 kW)

- Victrix X 26 2l (dwufunkcyjny 3-26 kW)

Myślałem o zestawie kocioł dwufunkcyjny + zasobnik warstwowy 120-150l, ale zasobników warstwowych jak na lekarstwo (nie bardzo wiem dlaczego) i nie znalazłem nic w tym rozmiarze. Alternatywa to zasobnik standardowy (najchętniej leżący - mam miejsce pod schodami) o większej pojemności.

I tu pojawia się pytanie - którą opcję wybrać (pojemność zasobnika i ew. namiar też mile widziany).

https://forum.murator.pl/topic/95073-jaki-piec-kocio%C5%82-gazowy/page/253/#findComment-6771170