Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko się zgadza. Powiem więcej. Różnica pomiędzy wszystkimi kotłami powoli robi się coraz mniejsza. Coraz więcej małych producentów zajmuje się w zasadzie konfekcjonowanem kotłów. Tzn, kupują gotowe palniki, gotowe kotły, gotowe sterowanie, skłądają do kupy i spzedają pod swoją marką. Zaczyna to przypominać rynek elektroniki (np.: producentów "baniek" do monitorów jest na świecie kilkunastu - reszta to tylko konfekcjonerzy).

Różnice zaczynają się przy wchodzeniu w szczegóły. Te tańsze są mniej dopracowane, mniej przetestowane, mają mniej dodatkowych akcesorii, itd..

Wybór przez to staje się trudniejszy bo różnice, są mniej wyraźne i mniej weryfikowalne. Bo trudno oszacować rzeczywistą wartośc mniejszej (o ile !?) awaryjności, czy łatwiejszej obsługi. Ja myślę, że to pójdzie w tą samą stronę co przemysł motoryzacyjny czy elektroniczny. Wielcy będą rozwijali i produkowali kluczowe elementy systemów, a sprzedawać będą pod swoim szyldem najnowsze rozwiązania (drożej), a pod szyldami przejętych mniej znanych producentów rozwiązania niskobudżetowe. Tak jak Skoda jest klonem VW.

Ja z tego wszystkiego odłożyłem temat na potem. Mam jeszcze czas, teraz muszę szybko wybierać dachówki, okna, itp...

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasiu a co sadzisz o tym niedzwiedziu dobra to propozycja czy nie

cala kotlownnia to wydatek rzedu 5 tysiow,

po zatym ni w zab porownywac tego niedzwiedzia z wiszacym Vaillantem raczej trzeba byloby go porownywac z zeliwnym Vaillantem ktory rowniez ma moc (17-26kW). Z reszta popatrzylem w katalogach i wszystkie zeliwne maja podobna moc minimalna ok 17 kW. W dodatku ten niedźwiedź ma moc modulowana natomiast wiekszosc zeliwnych nie ma takiej regulacji - posiada ja Vaillant 2 stopniowy - ( tylko maly detal - kosztuje ok. 10 tys zl.)

Moze ktos jeszcze dolaczy sie do dyskuji.

POzdr. KOwal

Nie wypowiem się na temat Niedźwiedzia bo go jeszcze nie montowałem natomiast słyszałem od kolegów instalatorów pochlebne zdanie na jego temat. Natomiast gorzej przedstawiała się podobno sprawa serwisu.

"podobno Vaillant i Saunier Duval naleza juz do tej samej grupy grzewczej Hepworth".

Otóz Hepworth i Saunier Duval należą do grupy Vaillanta - drobna różnica.

Ogólnie ten niedźwiedź wygląda przyzwoicie i jak twierdzą sprzedawcy z którymi rozmawiałem dobrze się sprzedaje i nie ma reklamacji. Coś tam słyszałem o nim niepochlebnego ale było to chyba związane z tym podejrzeniem, że to to samo co produkują w Czechach.

Natomiast nie do końca rozumiem o co chodzi z tą modulacją. Słyszałem, ze kotłów żeliwnych modulować się nie da. Te dwustopniowe Vaillanta mają dwie moce - pełna i niepełna (około 50%). Tak więc albo niedźwiedź nie ma modulowanej mocy tylko jest dwustopniowy, albo zastosowano w nim technikę, której Vaillant jeszcze nie opanował (w co wątpię).

IMHO jedynym sposobem jest pospacerować sobie po firmach ciepłowniczych i zadawać pytania. Ja po pierwszej rundzie wiem już duuużo więcej niż z broszur. Ale nazbierało mi się sporo sprzeczności i wątpliwości. Teraz muszę zrobić drugi rajd - instalator przyparty do muru często zmenia zeznania (z pamiętnika Winetou :smile:).

do VPS

"Otóz Hepworth i Saunier Duval należą do grupy Vaillanta - drobna różnica" - zgadza sie,

czy to az tak wielka roznica - w kazdym badz razie moze Vaillant wymusi na nich co by nie robili szajsu :smile:

do Jasia

jesli chodzi o tę moc to rzeczywiscie jest ona modulowana - tak mnie zapewnialo kilku sprzedawcow i serwisanci - ten niedzwiedz to takie niewiadomo co (polaczenie wiszacego jednofunkcyjnego i stojacego zeliwnego razem). Mowie Wam bylem do niego nastawiony na ANTY bo caly czas bylem nastawiony na Junkersa i Vaillanat a tu taka niespodzianka. Bylem chyba w 5 firmach i kazdy z nich mowil to samo ze jest to naprawde dobra kotlownia (oczywiscie bylem u takich sprzedawcow, ktorzy maja w swojej ofercie kotly roznych firm) wiec chyba nie zalezy im az tak bardzo czy kupie takiej czy innej marki. Wlasciwie powinnoby im zalezec wepchnac mi cos drozszego aby miec wieksza marze i zysk.

Dziaj calkowicie jestem w kropce i zmienil mi sie nieco poglad na te sprawe. Ale chyba jest takie powiedzenie ze tylko krowa nie zmienia pogladow :smile:. Poczekam jeszcze na Wasza opinie i moze sie zdecyduje na tego niedzwiedzia. Cala kotlownia z pogodowka, sterowaniem i cyrkulacja wychodzi gdzies 5400 brutto. To calkiem niezla cena za zeliwo:smile:

Znalazem coś tu

http://www.systemgaz.republika.pl/Saunier_stojace.htm

Niedżwiedź - Dwufunkcyjny, kocioł gazowy, żeliwny, stojący, niskotemperaturowy z dwustopniowym modulowanym palnikiem atmosferycznym

Jest też nasz Termet bardzo podobny do Niedźwiedzia

http://www.termet.com.pl/

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-24 18:08 ]

Odpowiem iście Salomonowom radą .Kociol ma pare zabezpieczeń ,które nie pozwalają na przegrzanie ,ale takie sytuacje się zdażają .Gas powinien być zawsze a nie jest .Przy dużym poborze wpompowywane jest powietrze żeby utrzymać ciśnienie .Mieszkam w górach gdzie domków letniskowych jest tysiące ,i każdy mówi nie możliwe a stało się.Co do "niedzwiedzia " poziwiom uwidim jak mawiają nasi wchodni sąsiedzi ,Zraziłem się raz i nie wierzę już tej firmie ,ale to jest moje subiektywne odczucie.Do towarów naj naj naj podchodzę z rezerwą.

Błam dzisiaj raz jeszcze w tej firmie indtalacyjnej..i powiedziano mi ze ten piec dwufunkcyjny thermatek 23KW jest b.bobrym piecem i ma rozwiazania jak vailant..jest tylko tanszy ..z przyczyn np...skoda tansza jest od VW mimo ze to klonik...jak tiu ktos pisal..

I JUZ MI SIE POMIESZALO....

ten wlasciciel firmy to znajomy i jakos nie sadze zeby pakował...mine..robie u nich wszystko z systemu hepworth..

Pogubiłam sie juz:smile:

Proszę zrobić tak jak dyktuje sumienie ,bo to Pani bedzie mieszkała w tym domu i Pani bedzie się cieszyć instalacją .Ja mówię tylko co ja bym zrobił w swoim domu i nie musi to być nie omylna decyzja .Wszyscy znają mój stosunek do plastików ,do kotłów ,i istalacji .Życzę powodzenia i zadowolenia z wyboru .

Nieśmiało nadmienie, że nasz kocioł uruchamia się sam po zaniku mocy. Jest to bardzo częste w naszej okolicy /brak prądu w dzień przez 0,5godz/. Wracając do domu wieczorem poznajemy, że nie było prądu tylko po rozlegulowaniu się zegara na kuchence gazowo-elektrycznej. :razz: