Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem użytkownikiem centrali CGS-20/160 już trzeci sezon i jestem bardzo zadowolony.

Garfield

Moduł MM jest modułem mieszacza sterującego podłogówką. Dla obiegu podłogówki z uwagi na jej dużą bezwładność parametr wpływ pomieszczenia powinien być oczywiście ustawiony na OFF. Dla obiegu grzejników jak najbardziej na ON. Automatyka Wolf’a jest na tyle rozbudowana, że można to wszystko pogodzić. Ciekawi mnie czy w module BM w „USTAWIENIA PODSTAWOWE” widzisz oba obiegi. Bo jeżeli nie to w module MM masz ustawiony jeden obieg grzewczy - fabrycznie tylko obieg mieszacza (parametr MI05=8). Zresztą zbyt mało danych podałeś aby to stwierdzić. Po co w ogóle montowałeś MM skoro przez rok było OK ? Masz podłogówkę ? Jeżeli tak to jak nią sterowałeś do tej pory ?

Uzywa używa :)

Jestem po 1 sezonie i non stop c.w.u. (CGB-11). Kociołek pięknie pracuje i nic negatywego się jeszcze nie działo. Niezależny serwisant co był na pierwszym uruchomieniu (ma również autoryzację na pozostałych znanych producentów) gratulował świetnego wyboru.

Mam idetyczny kocioł i jestem bardzo zadowolona. Jedyne czego mi brakuje to sterownik pokojowy działający bezprzewodowo. Obecny, który mam powiesiłabym w innym miejscu, muszę czekać do pierwszego malowania.

Witam potrzebuję pomocy w wyborze kotła gazowego.

Z mężem kupiliśmy dom w zabudowie szeregowej. Jest to 155m^2 skrajna dwu piętrowa (parter i dwa piętra) szeregówka. Gaz ziemny, około 30 m^2 podłogówki, dwie łazienki, 12 grzejników, narazie 2 użytkowników w planach następni. Najbardziej oddalona od pieca jest kuchnia - około 6 m. Mamy założone DGP, tak więc planujemy zimą dogrzewać szergówkę kominkiem. Będę wdzięczna za pomoc.

Moje wątpliwości:

1.

Junkers moduluje już od 3,3kW (to moje zapotrzebowanie przy +9stC)

Immergas moduluje od 4,7kw (to moje zapotrzebowanie przy +4stC)

2.

Junkers sam z siebie nie obsłuży dwóch obiegów grzewczych

Immergas sam z siebie obsługuje do 3 obiegów grzewczych

3.

Junkers ma zapas 3kW na CWU

Immergas ma zapas 15kW! na CWU

(jakby co mam mieć kominek, ale czy zapas i ew. margines błędu do wyliczeń Audytora OZC wystarczy na sam gaz?)

4.

Zasobnik CWU: Junkers 100l / Immergas 120l - wg producenta obydwa piece współpracują z solarami (to opcja na przyszłość)

Jeżeli mądrzejsi ode mnie lub użytkownicy tych pieców mogą wskazać mi lepszy wariant lub wyprowadzić mnie z błedu będę wdzięczny.

Chodzi mi głównie o rozwiązanie 2 pierwszych wątpliwości.

PS.

Cena pieca (na korzyść Junkersa) nie będzie dla mnie miernikiem.

Ad2. Junkers przy automatyce FW200+ IPM2 obsłuży dwa obiegi grzewcze.

Ad3. Nawet gdyby był aż taki błąd z OZC i -20stC jest przez tydzień(?).

Ad4. Każdy kocioł będzie współpracował z kolektorami słonecznymi, natomiast tych zbiorników/zasobników ciepłej wody użytkowej bezpośrednio nie da się podłączyć z kolektorami (są dwa wyjątki).

Jeszcze raz ja,

Pytanie: Jaka jest różnica między zasobnikiem a wymiennikiem?

Oraz czy warto zastępować oryginalne zasobniki, zasobnikami innej firmy.

Zastanawiam sie nad kupnem zasobnika/wymiennika firmy Biawar do pieca Junkers Cerapur Smart. Zasobnik Junkersa dokładnie 2x droższy :/

Czy są jakieś przeciwskazania??

Czy jest wogóle jakaś różnica w funkcjonalności takich zestawów??

No i poradzcie na co zwracac uwage przy takich kombinacjach - zaczynajac od tego czy powinienem sie rozglądać za zasobnikiem czy wymiennikiem. :)

Pozdrawiam

Jestem użytkownikiem centrali CGS-20/160 już trzeci sezon i jestem bardzo zadowolony.

Garfield

Moduł MM jest modułem mieszacza sterującego podłogówką. Dla obiegu podłogówki z uwagi na jej dużą bezwładność parametr wpływ pomieszczenia powinien być oczywiście ustawiony na OFF. Dla obiegu grzejników jak najbardziej na ON. Automatyka Wolf’a jest na tyle rozbudowana, że można to wszystko pogodzić. Ciekawi mnie czy w module BM w „USTAWIENIA PODSTAWOWE” widzisz oba obiegi. Bo jeżeli nie to w module MM masz ustawiony jeden obieg grzewczy - fabrycznie tylko obieg mieszacza (parametr MI05=8). Zresztą zbyt mało danych podałeś aby to stwierdzić. Po co w ogóle montowałeś MM skoro przez rok było OK ? Masz podłogówkę ? Jeżeli tak to jak nią sterowałeś do tej pory ?

sterowanie było za pomocą zwykłego zaworu trójdrożnego i działało, ale jak widać zachciało mi sie troche automatyki i mam problem.

tak, w BM widzę oba obiegi i MM i zwykły,

tak, miałem ze wpływ pomieszczenia w obiegu zwykłym był ON a w mieszaczu był OFF teraz jest wszędzie ON i działa w miarę dobrze, choć wiem ze jest źle. może jakiś innym parametr mam źle ustawiony?

Zasobnik czyli zbiornik wody, a wymiennik to coś co robi wymianę ciepła i raczej nie to powinieneś brać pod uwagę. Wymiennik jest też w kotłach które przepływowo grzeją wodę i może dlatego pomieszanie.

Co do oryginalnych zasobników i oryginalnych inaczej. W zestawach jednego producenta moc kotła i moc wężownicy jest dobrana tak aby wykorzystać to co daje kocioł. Jeśli połączysz kocioł z innym zasobnikiem to może być tak, że kocioł daje dużo a zasobnik odbiera tylko część tego. Czyli dłuższy czas podgrzewu wody, przegrzew i taktowanie kotła, głośna praca. pozdr adam

pozostaje jeszcze podejście serwisu do takiego innego zestawu, czy w przypadku problemów z kotłem będą chcieli podjąć się naprawy

To ja moze pokaze skad mi sie wział ten 'wymiennik' :

http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/zasobniki-c.w.u.-i-wymienniki-pionowe/menu-id-113.html

Z opisu tych urzadzen wnioskuje ze odpowiedni dla mnie bedzie jednak 'wymiennik' bo on ma mozliwość grzania wody - posiada wężownice o której Ty też wspomniałeś. Natomiast zasobnik tylko magazynuje wode i nie posiada wężownicy.

Niech ktoś jeszcze potwierdzi ze dobrze to rozumiem ;)

Wielkie dzieki Serwis24 za odpowiedz i za zasygnalizowanie tego ewentualnego problemu z ta gwarancja na kocioł... trzeba to sprawdzić.

Chociaż widziałem sklepy które takie właśnie kombinacje sprzedają,

o tutaj przyklad:

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/sklep/kotly_i_piece_gazowe/junkers/Pakiet%20JUNKERS,CERAPUR%2014kW%20zasobnik%20150L,rid,6753.html

Pozdrawiam,

Kamil

Ad2. Junkers przy automatyce FW200+ IPM2 obsłuży dwa obiegi grzewcze.

Ad3. Nawet gdyby był aż taki błąd z OZC i -20stC jest przez tydzień(?).

Ad4. Każdy kocioł będzie współpracował z kolektorami słonecznymi, natomiast tych zbiorników/zasobników ciepłej wody użytkowej bezpośrednio nie da się podłączyć z kolektorami (są dwa wyjątki).

Dzięki za podpowiedź co do Junkersa.

Jakie to wyjątki kiedy można połączyć kolektory z tymi zasobnikami?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

A na marginesie to po co producent reklamuje możłiwosć podłączenia kolektora skoro nie podgrzeje on wody na takim zasobniku :(

Moze to nie po temacie. Ale to tez warto wiedziec.Kupilem Buderusa pelny

wypas i przegiecie totalne.(porownujac to mialem potrzebe Golfa a kupilem

BMW 7) A juz zupelna porazka to sterownik .Nie do ,,rozgryzienia".Robi co chce i kiedy chce. Umie go ustawic tylko jeden serwisant za niemale pieniadze.Dzisiaj juz wiem ma byc prosto i z r o z u m i a l e.Warto o tym wiedziec przed kupnem.

Krzymi

Witam wszystkich.

Stoję przed wyborem kotła do ogrzewania domu.

Oto najważniejsze dane:

> dom parterowy + poddasze użytkowe = 233 m2 (pow. całkowita z garażem);

> ogrzewanie podłogowe (kuchnia, jadalnia, hall, łazienka (6 sekcji) = razem około 50 m2.;

> w łazienkach dodatkowe grzejniki drabinkowe;

> wszystkie inne pomieszczenia - grzejniki (płytowe-stalowe lub żeberkowe aluminiowe);

> technologia - ściany zewnętrzne suporeks 24 cm, ścianki działowe cegła K-3 12 cm, ocieplenie 15 cm styropian;

> poddasze ocielone wełną 15+5 cm (w jętkach) i po krokwiach do kalenicy 15 cm.;

> osobna kotłownia z kominem

> mieszkańcy = 2 osoby dorosłe.

Z góry dziękuję za sugestie i doradztwo. :)