Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to się dołącze. trochę się rozpisze.

mam niedźwiedzia KLZ30, tylko tego starszego ze zbiornikiem 90l, wystarcza w sumie. ale, strasznie dużo pożera gazu. nawet do 20m3!/dobę. jako że gmina planuje dość ciekawe dopłaty do solarów (moj wklad moze wyniesc nawet tylko 15% inwestycji), to zastanamwiam się nad zmodernizowaniem tego zżeracza gazu na coś piec i... właśnie.

mam dom z poddaszem, ten

http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=96

ale powiekszony garaż o 3m, wiec pomieszczenie na górze również się powiekszyło (10m2 tam podane, to mit, to jest normalny pokój nad poddaszem i to teraz tak ze 40m2). z grubsza wychodzi mi że mam coś koło 180m2 +/-

porotherm 25cm + 15cm styropianu na ścianach. na podłodze niestety tylko 8-9cm styropianu pod podłogówką (parter, nie zmienił się powierzchniowo względem projektu, więc podłogówki jest ok 45m2 - w gabinecie nie ma). pod dachówką mam wełnę 25cm i 15cm rozłożone na stropie. okna 1,0.

i teraz, IMO, piec mam zwyczajnie za duży, dlatego tak żre. albo ja nie umiem go ustawić, wiec czy powinienem się go pozbyć i zakupić inny? jaki? ważne, że planuje solary, więc i tak będę miał koszty.

aha, komin mam 15cm z kwasówki a piec jest z otwartą komorą spalania wiec mam zetke w scianie.

dzieki

Prawdopodobnie masz zapotrzebowanie na moc w okolicy 10kW, więc kocioł np. Paradigma Modula II 2...10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C.

Napisz ile osób stale korzysta z c.w.u.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdopodobnie masz zapotrzebowanie na moc w okolicy 10kW, więc kocioł np. Paradigma Modula II 2...10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C.

Napisz ile osób stale korzysta z c.w.u.

a tak, racja. 5. znaczy na razie 2 dorosłe i 3 dzieci 1-5 lat

Dla 5 osób przewiduje się około 6m^2 powierzchni czynnej kolektora próżniowo-rurowego CPC, do tego zbiornik o pojemności około 470l.

Dla 5 osób przewiduje się około 6m^2 powierzchni czynnej kolektora próżniowo-rurowego CPC, do tego zbiornik o pojemności około 470l.

o rany, spory :) planowałem max 250 :)

nicto, akurat jesli idzie o kolektory to gmina zajmie sie inwestycja. przejde sie na zebranie za 2tyg i zobaczymy co oni proponuja.

jeszcze jedno, czy wimiana pieca na kondensat nie wiąże sie czasem z zmiana grzejników bo ja mam Buderusy vk22?

http://allegro.pl/item876037345_grzejnik_buderus_vk22_600_1000_lublin_okazja.html

w sensie na większe, bo mam obliczone na grzanie wodą 60stopni.

czy kondensat to w sumie dobry pomysł jest jak mam podlogowki i grzejników pół na pół i chce coś zrobić? przepłacania po raz kolejny jest mało sensownym pomysłem. kocioł nie jest nowoczesny ale i nie stary.

chyba musze sobie zaprosić do domu jakiegoś projektanta CO...

Ja też proszę o poradę:

Dom o pow. użytkowej 166m2, po podłogach 200 m2. Kubatura 510 m3.

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Rekuperator. Ocieplenie - ściany i podłoga 20 cm styro, dach 30 cm wełna. Rodzina 4 osoby.

Obliczenia z OZC, zapotrzebowanie na CO 8500kWh/rok. Obciążenie cieplne budynku liczone dla -18 stopni C wynosi 5800 W.

Jaki kocioł można polecić do tego domu, w przyszłości rónież solary.

I jeszcze jedno pytanie jak najlepiej sterować strefami pgrzewania podłogowego w takim domu. Planuje dwa rozdzielacze na górze i na dole.

1) Gdzie radzicie zrobić kotłownię? W projekcie mam ją w piwnicy, ale myślę, że lepiej żeby była w pom. gospodarczym - czy to dobry pomysł? Jakieś minusy tego rozwiązania?

Rzuty można zobaczyć tutaj: http://pokazywarka.pl/h6bxoh/

Pozwolę sobie wykopać moje własne pytanie i poprosić o poradę w ww. kwestii. HELP! :-)

1) Gdzie radzicie zrobić kotłownię? W projekcie mam ją w piwnicy, ale myślę, że lepiej żeby była w pom. gospodarczym - czy to dobry pomysł? Jakieś minusy tego rozwiązania?

Pozwolę sobie wykopać moje własne pytanie i poprosić o poradę w ww. kwestii. HELP! :-)

Jak na paliwo stałe i masz piwnice to tylko tam!!!

jeszcze jedno, czy wimiana pieca na kondensat nie wiąże sie czasem z zmiana grzejników bo ja mam Buderusy vk22?

http://allegro.pl/item876037345_grzejnik_buderus_vk22_600_1000_lublin_okazja.html

w sensie na większe, bo mam obliczone na grzanie wodą 60stopni.

czy kondensat to w sumie dobry pomysł jest jak mam podlogowki i grzejników pół na pół i chce coś zrobić? przepłacania po raz kolejny jest mało sensownym pomysłem. kocioł nie jest nowoczesny ale i nie stary.

chyba musze sobie zaprosić do domu jakiegoś projektanta CO...

Broń Boże - nie trzeba wymieniać grzejników, 60stC to świetna temperatura dla kotła kondensacyjnego.

W razie czego mogę podjechać :wink:

Może się pojawię na spotkaniu...(?)

Ja też proszę o poradę:

Dom o pow. użytkowej 166m2, po podłogach 200 m2. Kubatura 510 m3.

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Rekuperator. Ocieplenie - ściany i podłoga 20 cm styro, dach 30 cm wełna. Rodzina 4 osoby.

Obliczenia z OZC, zapotrzebowanie na CO 8500kWh/rok. Obciążenie cieplne budynku liczone dla -18 stopni C wynosi 5800 W.

Jaki kocioł można polecić do tego domu, w przyszłości rónież solary.

I jeszcze jedno pytanie jak najlepiej sterować strefami pgrzewania podłogowego w takim domu. Planuje dwa rozdzielacze na górze i na dole.

Kotły np. takie jak wymienione wcześniej. Jeśli chodzi o sterowanie podłogówką to można użyć np. systemu CF2 Danfossa

Witam,

Ja również proszę o poradę w sprawie instalacji CO/CWU.

2) Projektant instalacji sugeruje kocioł VAILLANT ecoCOMPACT VSC 126/2-C 140PL (ok. 9 tys. zł). Czy to dobry wybór? Zależy mi (jak pewnie wszystkim) żeby piec był ekonomiczny i nie wymagał napraw co sezon/dwa.

Nie spodziewam się, że ktoś mi wskaże konkretny piec, ale chciałbym wiedzieć, czy ten ww. jest OK, czy nie jest to jakiś wyjątkowo awaryjny model, itp. Chętnie też poznałbym opinię instalatorów i serwisantów - panowie dajcie znać, jakich pieców unikać a które są godne rozważenia! :-)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

BG

Kocioł zostawiłbym w piwnicy jednak podniósłbym temperaturę w pomieszczeniu z +5stC do przynajmniej +16stC (straty np. zbiornika będą znacznie mniejsze).

Co do kotła to moim zdaniem lepsza będzie "lodówka" Junkersa Cerapur Modul ZBS 14/100.

Rapczyn rozumiem,ze masz na mysli te kotły:

Paradigma Modula II 2...10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C.

A ile kosztuje ten pierwszy kocioł Paradigma?

I drugie pytanie bo rozumiem, że to sterowanie Danfossa steruje siłownikami na obiegach podłogówki. Możesz powiedzeić z Twojego doświadczenia, czy taki rozbudowany układ opłaca się montować. Czy lepiej zamontować jeden reprezentatywny czujnik np w salonie i obiegi wyregulować ręcznie do tego jedengo pomieszczenia. Czy tak wogóle da się sterować podłogówką?

Jak na paliwo stałe i masz piwnice to tylko tam!!!

Hmm, tam... tzn. gdzie :) - w pom. gosp.?

Nie, póki co będzie kocioł gazowy. Mam dodatkowy komin i być może w przyszłości będzie drugi piec na paliwo stałe (jeśli mnie gaz doprowadzi do ruiny co mam nadzieję jednak nie nastąpi).

A dlaczego nie chcę robić kotłowni w piwnicy? Bo jedyna droga do piwnicy prowadzi przez część mieszkalną a nie chciałbym biegać z popiołem i np. peletami przez hall. :)

Witam

Potrzebuję pomocy w dobraniu kotła kondensacyjnego:

- nowy dom segment środkowy 120m2,

- myślę na kotłem kondensacyjnym Junkers Cerapur Smart ZSBR 16-3A, chyba nie ma sensu wkładać ZSBR 28-3A?. Zastanawiam się jeszcze nad De Dietrich MCR24 , który polecacie

- chce zainstalować kominek z płaszczem wodnym, możecie coś polecić

- zasobnik 150-200 l z dwoma wężownicami, w przyszłości planuję solary

Co myślicie o takiej kombinacji? Z góry dziękuję za pomoc:))

Rapczyn rozumiem,ze masz na mysli te kotły:

Paradigma Modula II 2...10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C.

A ile kosztuje ten pierwszy kocioł Paradigma?

I drugie pytanie bo rozumiem, że to sterowanie Danfossa steruje siłownikami na obiegach podłogówki. Możesz powiedzeić z Twojego doświadczenia, czy taki rozbudowany układ opłaca się montować. Czy lepiej zamontować jeden reprezentatywny czujnik np w salonie i obiegi wyregulować ręcznie do tego jedengo pomieszczenia. Czy tak wogóle da się sterować podłogówką?

Goły kocioł Modula II 2...10 katalogowo to około 2680Euro netto.

Literatura podaje, że największą sprawność układu otrzymuję się mając automatykę pogodową i sterowanie termostatyczne.

Witam

Potrzebuję pomocy w dobraniu kotła kondensacyjnego:

- nowy dom segment środkowy 120m2,

- myślę na kotłem kondensacyjnym Junkers Cerapur Smart ZSBR 16-3A, chyba nie ma sensu wkładać ZSBR 28-3A?. Zastanawiam się jeszcze nad De Dietrich MCR24 , który polecacie

- chce zainstalować kominek z płaszczem wodnym, możecie coś polecić

- zasobnik 150-200 l z dwoma wężownicami, w przyszłości planuję solary

Co myślicie o takiej kombinacji? Z góry dziękuję za pomoc:))

Po pierwsze jeśli chcesz kominek z płaszczem wodnym to wskazane jest mieć zbiornik buforowy o pojemności minimum 50l/kW mocy kominka.

Po drugie taki zbiornik może nam zapewnić przy okazji c.w.u.

Po trzecie kocioł kondensacyjny o mocy maksymalnej w okolicy 10-14kW spokojnie powinien wystarczyć na potrzeby domu o takiej powierzchni.

Po czwarte kolektory podłączone do zbiornika buforowego mogę wspomagać centralne ogrzewanie.

Po piąte wszystko można zgrać jedną automatyką.

RAPczyn

mam ogromną prośbę czy kocioł Junkers CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A będzie wystarczający do domku z poddaszem użytkowym

ok 180mkw użytkowej, kubatura ok. 700m3, styro: podłoga 15cm, ściana 15cm, dach 30cm, zastanawiam się nad podłogówką wszędzie albo system mieszany (jeszcze nie zdecydowałem)

3 osoby, dwie łazienki,

- co myśłisz o tym kotle? (ewentualnie jakaś alternatywa)

- jaki zbiornik (pojemność i firmę polecasz dodam że woda w rejonie jest nie ciekawa po wygotowaniu naczyń dla maluszka na naczyniach zostaje miały osad)

- czy podogówka wszędzie to dobry pomysł?

będę wdzięczny pozdrawiam

Goły kocioł Modula II 2...10 katalogowo to około 2680Euro netto.

Literatura podaje, że największą sprawność układu otrzymuję się mając automatykę pogodową i sterowanie termostatyczne.

Masz na myśli sterowanie termostatyczne na podłogówce?

A no.

Rapczyn jako fachowiec możesz napisać dlaczego Paradigma kosztuje ponad 10 tys zł. a Junkers można kupić za 4 tys. zł. Czy ten piec jest wart tego żeby zapłacić dwa razy tyle za niego. Ma dużą lepszą sprawność? MOże jest mniej zawodny? Czy po prostu płaci się za firmę?

Kurs euro robi swoje, ale faktem jest, że Modula II ma bardzo wysoki stopień wykorzystania do 110,3%, jakość wykonania i materiałów jest bardzo wysoka a odkąd znam Paradigmę, będzie ze 12 lat to nie słyszałem i sam nie doświadczyłem problemów z kotłami - gwarancja dochodząca do 10 lat.

RAPczyn

mam ogromną prośbę czy kocioł Junkers CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A będzie wystarczający do domku z poddaszem użytkowym

ok 180mkw użytkowej, kubatura ok. 700m3, styro: podłoga 15cm, ściana 15cm, dach 30cm, zastanawiam się nad podłogówką wszędzie albo system mieszany (jeszcze nie zdecydowałem)

3 osoby, dwie łazienki,

- co myśłisz o tym kotle? (ewentualnie jakaś alternatywa)

- jaki zbiornik (pojemność i firmę polecasz dodam że woda w rejonie jest nie ciekawa po wygotowaniu naczyń dla maluszka na naczyniach zostaje miały osad)

- czy podogówka wszędzie to dobry pomysł?

będę wdzięczny pozdrawiam

ZSBR 16-3A na 99% da radę do tego zbiornik o poj. ok. 120l z mieszaczem termostatycznym. Zbiornik może być od Junkersa.

Co do systemu ogrzewania to podłogówka i ogrzewanie ścienne są najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli chodzi o filtr montowany przy kranie to polecam eSpring™ sam używam i się sprawdza.