Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich... watek pasjonujacy wiec przeczytalem jednym tchem, z kilkoma malymi przerwami :D

prosilbym o kilka rad, ale najpierw opis sytuacji:

- dom z poddaszem uzytkowym, po podlogach 220 m kw + 35 m kw garaz + 5 m kw kotlownia (garaz i kotlownia ogrzewane kilka razy w roku, tak zeby temp nie spadla ponizej 0) kubatura wychodzi mi ok 950 m3

- ocieplenie domu: 10 cm styro na gruncie, 15 cm styro na scianach i 25 cm welny na poddaszu, okien troche jest ale bez przesady

- ogrzewanie podlogowe na ok 70 m kw (salon, kuchnia, 2 lazienki, hall i wiatrolap), reszta grzejniki, w salonie kominek do palenia rekreacyjnego z rozprowadzeniem ciepla do 1 pokoju nad salonem

- mam miejsce w kotlowni wiec niekoniecznie musi to byc lodowka

- rodzina 2+2 (na razie dzieciaki malutki, ale kiedys dorosna :)

- piec kondensacyjny, jednofunkcyjny

- nie bawia mnie bajery, ustawianie, korygowanie i inne zabawki... po prostu ma grzac :)

- nie mam kabla z kotlowni do pomieszcznia w ktorym zlokalizowany bylby termometr i sterowanie piecem (mam za to kabel do pogodowki)

no i zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami:

- moc kotla - z osobami z ktorymi rozmawialem to waha sie to od 18-24 kW, co chyba jest dosc sporo..

- wielkosc zasobnika - 120-150 l ?

- marka pieca - polecany byl mi Vaillant... najpierw nasluchalem sie jak kiepawy to jest piec, a potem nasluchalem sie jak kiepawe sa piece polecane mi przez inne firmy :) no i w koncu nie wiem... na piec, zasobnik i sterowanie chcialbym wydac w okolichach 8 tys... no max 10...

- sterowanie: pogodowka czy sterowanie pokojowe? a moze to przenosne bez kabli?

Z gory dzieki za pomoc! :)

Przypuszczam, ze analizujac moj przyklad pare postow wyzej, otrzymasz odpowiedzi na Twoje pytania.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o pomoc w wyborze kotla gazowego:

Mam mieszkanie 34 m kw. Wrocław , potrzebuję kocioł gazowy dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania - będę zakładał co (2 pokoje, kuchnia,łazienka). Jaki proponujecie (musi być dobry servis).

Pozdrawiam

Witam, zamierzam na wiosnę zmodernizować c.o. i zrobić mały remont w domu. Jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego kotła. Bardzo proszę o pomoc gdyż nie jestem ekspertem w tych sprawach.

Przedstawiam kilka szczegółów:

- piwnica ogrzewana o powierzchni 60m^2

- 2 piętra o powierzchni użytkowej 100m^2 łącznie plus klatka schodowa o powierzchni 20m^2

- planuje także przerobić strych domu na poddasze użytkowe o powierzchni 70m^2

- 2x łazienka (w jednej prysznic, w drugiej wanna)

- planuje zrobić ogrzewanie podłogowe w kuchni oraz w dwóch łazienkach ( łączna powierzchnia podłogówki 26m^2)

Kotłownia oddzielna, zlokalizowana w piwnicy o powierzchni 6m^2.

Dom z lat 80, nie ocieplony. Okna jak na razie stare, ale wymianę ich planuje przy modernizacji ogrzewania. W domu mieszka rodzina 4 osobowa.Dodam, że na piec z pakietem przyłączeniowym chciałbym wydać w granicach 9 tyś. zł.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Piotr

Ps. znajomy instalator polecił mi te piece:

1.jednofunkcyjny plus zasonik :

http://allegro.pl/item879901653_vaillant_pakiet_vc_246_vih_150_pog_hit_cena_w_wa.html

2.dwu funkcyjny:

http://allegro.pl/item882741450_kondensacyjny_victrix_superior_26kw_immergas_w_wa.html

Na "duże oko" można się spodziewać, że potrzebujesz kotła o mocy w okolicach 22kW do tego zbiornik 120-150l. Szukaj kotła o jak największej modulacji zaczynającej się od ~5kW. Im wyższa sprawność tym jeszcze lepiej.

prosilbym o kilka rad, ale najpierw opis sytuacji:

- dom z poddaszem uzytkowym, po podlogach 220 m kw + 35 m kw garaz + 5 m kw kotlownia (garaz i kotlownia ogrzewane kilka razy w roku, tak zeby temp nie spadla ponizej 0) kubatura wychodzi mi ok 950 m3

- ocieplenie domu: 10 cm styro na gruncie, 15 cm styro na scianach i 25 cm welny na poddaszu, okien troche jest ale bez przesady

no i zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami:

- moc kotla - z osobami z ktorymi rozmawialem to waha sie to od 18-24 kW, co chyba jest dosc sporo..

- wielkosc zasobnika - 120-150 l ?

- marka pieca - polecany byl mi Vaillant... najpierw nasluchalem sie jak kiepawy to jest piec, a potem nasluchalem sie jak kiepawe sa piece polecane mi przez inne firmy :) no i w koncu nie wiem... na piec, zasobnik i sterowanie chcialbym wydac w okolichach 8 tys... no max 10...

- sterowanie: pogodowka czy sterowanie pokojowe? a moze to przenosne bez kabli?

Z gory dzieki za pomoc! :)

Potrzebna moc kotła powinna wynikać z projektu. Wydaje mi się, że można Junkers Cerapur Comfort ZSBR 16-3A dałby radę "udźwignąć" twój dom. Dla pewności trzeba zrobić obliczenia.

gildor Byłeś na spotkaniu w szkole? Osobiście to mi to brzydko pachnie ze strony eksperta od kolektorów, ale to jest moje zdanie. Pamiętasz może jak nazywa się ta fundacja, która doradza - Pro-energia?

Pozdrawiam.

gildor Byłeś na spotkaniu w szkole? Osobiście to mi to brzydko pachnie ze strony eksperta od kolektorów, ale to jest moje zdanie. Pamiętasz może jak nazywa się ta fundacja, która doradza - Pro-energia?

tak, byłem. nie spodziewałem się takiego tłumu dlatego nie przyszło mi do głowy, żeby się choć telefonami wymienić. ci eksperci to naukowcy z SGGW, więc teoretycy bardziej niż praktycy. nie powiedzieli nic, czego sam nie wiedziałem. bardziej słuchałem wójta, bo to było ciekawsze :)

szkoda, że zapomniałem o tych telefonach... brakuje mi teraz organoleptycznego stwierdzenia przez kogoś kto się zna, czy w ogóle ma sens u mnie montowanie tego jakbym nie wymieniał pieca. bo skoro na to nie dają, to na nowy piec nie wiem czy mi się opłaca wydawać... muszę cos z obecnym podziałać, żeby przestał być spalarnia gazu.

tak, byłem. nie spodziewałem się takiego tłumu dlatego nie przyszło mi do głowy, żeby się choć telefonami wymienić. ci eksperci to naukowcy z SGGW, więc teoretycy bardziej niż praktycy. nie powiedzieli nic, czego sam nie wiedziałem. bardziej słuchałem wójta, bo to było ciekawsze :)

szkoda, że zapomniałem o tych telefonach... brakuje mi teraz organoleptycznego stwierdzenia przez kogoś kto się zna, czy w ogóle ma sens u mnie montowanie tego jakbym nie wymieniał pieca. bo skoro na to nie dają, to na nowy piec nie wiem czy mi się opłaca wydawać... muszę cos z obecnym podziałać, żeby przestał być spalarnia gazu.

Z tego co ja pamiętam to dwóch gości było z SGH i jeden inż. z "fundacji pro-energia" czy jak ona się tam nazywa.

To co proponują to moim zdaniem ma się nijak do tego jak to powinno wyglądać w sposób profesjonalny - chodzi głównie o dobór urządzeń - w Michałowicach już mniej więcej zadecydowali.

No ale nic to trzeba żyć dalej.

Wracając do kotła to dla porównania: dom ~360m^2, 4 os. kocioł atmosferyczny o mocy 50kW przy temperaturach zew.~2stC wciągał 20-25m^3 gazu, osoby raczej ciepłolubne.

Ja trochę nie rozumiem Twojej koncepcji z buforem i zaworem 3d. Jeśli ustawisz go na sztywno to temperatura w podłogówce będzie uzależniona od temperatury w buforze.

Wydaje mi się, że ten zawór powinien być sterowany siłownikiem za pomocą sterownika pogodowego i podawać wodę o odpowiedniej temp. zgodnie z ustaloną krzywą grzewczą.

Pzdr

No i mam ten zawór z tą pogodówką i mogę robić dokładnie tak jak piszesz.

Koncepcja ta ma na celu uniezależnienie się od typu pieca modulacji taktowania itd itp.

Problemem jest miejsce na bufor u mnie akurat nie wiem jak wypadnie porównanie kosztów budowy i eksploatacji.

Z pewnością gdybym miał podwójne zasilanie robiłbym taki bufor od razu no ale jak to przy budowie bywa - poza CO tyle rzeczy innych jest potrzebnych....

Z tego co ja pamiętam to dwóch gości było z SGH i jeden inż. z "fundacji pro-energia" czy jak ona się tam nazywa.

To co proponują to moim zdaniem ma się nijak do tego jak to powinno wyglądać w sposób profesjonalny - chodzi głównie o dobór urządzeń - w Michałowicach już mniej więcej zadecydowali.

No ale nic to trzeba żyć dalej.

no to opowiadaj jak jest profesjonalnie z zestawieniem tego, co oni proponują :)

Wracając do kotła to dla porównania: dom ~360m^2, 4 os. kocioł atmosferyczny o mocy 50kW przy temperaturach zew.~2stC wciągał 20-25m^3 gazu, osoby raczej ciepłolubne.

mój zżera średnio 18m3 przez ostatnie 2 m-ce (czyli raczej temp ok -5), dom mam powiedzmy ze 180m2 i utrzymuje raczej 20-21 stopni. i jak dla mnie to przegięcie, takie spalanie.

Praktycznie nie zdarzają się dwie takie same instalacje i do każdego klienta trzeba podejść indywidualnie, a tu chce się dopasować jedną instalację do wszystkich. Tłumaczenie Pana inż. że jak zbiornik c.w.u. będzie nagrzany do maksymalnej temperatury i płyn w kolektorze odparuje to się para zbierze w naczyniu przeponowym a zabezpieczeniem kolektora jest odpowietrznik przez, który ta para ma się wydostać, że kolektor płaski jest lepszy od próżniowego w zimie, bo jest jak lustro i się nagrzewa i śnieg z niego spływa, że jak są dwa zbiorniki to na zimę odetniemy sobie zaworami zbiornik do kolektorów to nam się straty zmniejszą, różnica kosztów utrzymania między płaskimi a próżniowymi. Byłe tego trochę. Pytanie jeszcze jak zamierzają zabezpieczyć się na wypadek różnic kursowych walut.

Moim zdaniem przedsięwzięcie może nie być bezstronne i uczciwe.

Witam

Domek jednorodzinny z poddaszem użytkowym.

Powierzchnia parteru 90 m2 w czym 35 m2 podłogówka(kuchnia,łazienka,korytarz).

W salonie kominek

Garaż na parterze 20m2

Piętro użytkowe 70m2 z czego 15 m2 podłogówka(korytarz,łazienka)

Kubatura jakieś 700m3

Dom z pustaka porotherm 25 cm ocieplony styropianem 12cm

Dach ocieplony wełną 15cm i 5cm na całej powierzchni i sufit nad piętrem 20cm.

Wylewki robione z 10cm styropianem.

Dom nie podpiwniczony.

Mam osobno pomieszczenie gospodarcze za łazienką gdzie planuje umieścic piec.

Domek troszke pokrzywiony ,dach czterospadowy.

Rodzina narazie 2 ale plany na 4 :)

Piec w projekcie na 14KW

Proponawno mi piec 1funkcujny Vaillant +zasobnik 120l.

Bardzo prosze o podpowiedź

Z góry dziekuje