Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sledze ten watek juz od pewnego czasu i podobnie jak wielu innych poprzednikow ciagle zastanawiam sie nad wyborem odpowiedniego pieca gazowego do naszego domku 150m2 (ok. 350m3).

Wybor tym trudniejszy, ze chcialbym, aby mogl on wspolpracowac z piecem na paliwa stale ( odp. junkers supraclass 20kw/ patrz. http://forum.muratordom.pl/post4037646.htm#4037646 ).

Niedawno wlasnie zdecydowalem sie na piec Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C ( lub Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3C ), gdyz spelnia on wszelkie niezbedne nam parametry. W momencie, gdy pozostalo mi jedynie dobranie odpowiedniej mocy pieca calkowicie ostyglem po przeczytaniu opini na temat serwisu Junkers-a ( patrz. http://forum.muratordom.pl/junkers-awaria-podejscie-producenta,t179901.htm ).

Teraz pozostaje mi tylko oczekiwac na wasza pomoc i jakies konkretne propozycje co warto w takiej sytulacji wybrac.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocioł jednofunkcyjny małej mocy ze zbiornikiem c.w.u. ~150l

Kotły takie jak we wcześniejszych moich postach, np.: Modula II 2-10, Cerapur Smart/Comfort, itp.

jarett co do kotła to j.w.

PS. Czasem Segem i Denso - lubię francuskie.

Czemu polecasz jednofunkcyjny? Będzie oszczędniejszy od 2-funkc. z małym zasobnikiem?

I czy 2-10 kW to wystarczy na takie chatki jak nasze?

Ja się nawet obawiałem, że to 18 co mam w projekcie to będzie mało.

Licząc nawet 430m^3 x 25W = 10750W więc spokojnie mały kocioł wystarczy.

Kocioł jedno-funkcyjny małej będzie oszczędniejszy.

Junkers Cerapur Comfort ma zakres mocy od 3,3 do 15,9kW.

Kocioł jednofunkcyjny małej mocy ze zbiornikiem c.w.u. ~150l

Kotły takie jak we wcześniejszych moich postach, np.: Modula II 2-10, Cerapur Smart/Comfort, itp.

A jakas podpowiedz co do stojacych?

Co sadzisz o Vissmannie 222-F? To co prawda dwufunkcyjny z zasobnikiem warstwowym. Wiem, ze gorsza modulacja ale rodzina ma Vissmanna wiec zdazylem sie do niego jakos przyzwyczaic:)

Jeśłi Viessmann to Vitodens 333-F 3,8-13kW

Junkers Cerapur Comfort ma zakres mocy od 3,3 do 15,9kW.

Junkers:

min. moc cieplna (80/60°C): 3,3kW

min. moc cieplna (40/30°C): 3,7kW

nominalna moc cieplna (40/30°C): 14,2

Ferroli:

Minimalna moc cieplna c.o. (80/60°C): 2.9kW

Minimalna moc cieplna c.o. (50/30°C): 3.2kW

Maksymalna moc cieplna c.o. (80/60°C):17.7kW

witam,

ja wstępnie jestem zdecydowany na Junkers Cerapur Comfort ten Ferroli wygląda ciekawie i cena fajna ale nie wiem czy się zdecyduje na niego, za dużo niewiadomych: brak opinii na forach, nie wiadomo jak z serwisem a ma to ogrzać dom w zimie, mam jeszcze trochę czasu do namysłu ale będę uważnie śledził ten wątek, pozdrawiam wszystkich

Witam

Jestem zainteresowany zakupem tego pieca (Immergas Zeus Vitrix 26 1L)

http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/2f_z/vz26/26_1_i.htm

Ma szeroką modulację 3-26kw(przynajmniej tak podaje producent)

zasobnik wbudowany 45L,

2 funkcyjny z zamkniętą komorą

Będzie u mnie pracował z modułem wysoka niska temperatura(40m2 podłogówki -parter + 13 grzegników stalowych parter i poddasze)

---

Projekt http://www.dominanta.pl/oferta/Gucio_II.html

ok160 m2 do ogrzania- dobrze ocieplony

docelowo użytk. 2+2

Pytanie czy ktos z was użytkuje konkretnie ten model ?, jak się sprawuje itd.

W mojej okolicy jest mocny przedstawiciel tej firmy.

Dziekuje za ewent.odpowiedzi

Witam

Jestem zainteresowany zakupem tego pieca (Immergas Zeus Vitrix 26 1L)

http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/2f_z/vz26/26_1_i.htm

Ma szeroką modulację 3-26kw(przynajmniej tak podaje producent)

zasobnik wbudowany 45L,

2 funkcyjny z zamkniętą komorą

Będzie u mnie pracował z modułem wysoka niska temperatura(40m2 podłogówki -parter + 13 grzegników stalowych parter i poddasze)

---

Pytanie czy kocioł 2-funkcyjny przy 2 łazienkach (+ osobne WC) to dobry pomysł ?

łazienka w na poddaszu wanna

wc na parterze zlikwidowane

nie wiem masz inny pomysł?

Jednofunkcyjny z zasobnikiem:

- VICTRIX X 12 2 I

http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/1f/victrix_x_2/x_12_2_i.htm

- Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C

http://www.rtvagd.sklep.pl/junkers/cerapur_smart_zsb_14_3c_19028.php5

- Ferroli ECONCEPT TECH 18-25-35A

http://www.ferroli.com.pl/product,256,ECONCEPT_TECH_18_25_35A.html

Pzdr

Zastanawiałem sie jedynie nad wielkościa zasobnika w tego rodzaju kotła. Sąsiad ma centralę kondensacyjna WOLF CGW 20/120- bardzo dobry piec(cena dosć spora) twierdzi na rodzine 2+2 wystarczajacy.(zaożenie jest jednak takie- korzystanie z prisznica i wanny jednoczesnie-raczej nie wskazane) U mnie wanna raczej weekendowo. Ten immergas ma bardzo dobry wydatek ciepłej wody 16l/min, docelowo 13l/min.

zastanawiam sie nad sterowaniem- czyli czujnik temeratury pogodowy na zewnątrz + czujnik temp. podłogówki wewn, 1 czujnik temp.wewnatrz do pomieszczeniea z kaloryferem(regulacja na termostatach).

Przy normalnym steroeniku pogodowym piec "nie widzi" mojego dopalania kominkiem z grawitacyjnym rozprowadzeniem.

Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum, jestem laikiem w sprawie ogrzewania dlatego proszę o wyrozumiałość.

Właśnie jestem w trakcie adaptacji poddasza w domu z lat 70. Owo poddasze było dostawione z pustaka pianowego, na to styropian 10 cm. Dach ocieplony wełną 25 cm, w podłodze styropian frezowany 5 cm., okna nowe plastikowe. Całość to powierzchnia ok 90 m. Korytarz, łazienka i aneks kuchenny wyposażony w podłogówkę, w sumie ok 38 m.

I tu moje pytanie, czym to najlepiej i oczywiście najbardziej ekonomicznie będzie ogrzać. Przyznam szczerze, że biorę pod uwagę piec gazowy dwufunkcyjny lub kocioł na ekogroszek. Proszę doradźcie...

Pozdrawiam.

Kociol ACV z Belgii? Bo to byla propozycja nr2. Poza tym moze te uwagi krytyczne, to kwestie jednostkowe. W swoim zyciu mialam juz kociol Vaillant, teraz mam w mieszkaniu Junkers i nigdy nie mialam zadnych problemow. Obecnie przymierzam sie do domku i wiadomo, chcialabym cos dobrego. Zaczynam czytac forum i jestem w kropce.

Witam,

Mam pytanie o usterkowość Junkers Cerapur, bo byłem prawie na niego zdecydowany, ale ostatnio rozmawiałem z instalatorem, który nie namawiał mnie bynajmniej na jakąkolwiek markę, ale gdy wspomniałem o tym kotle to stwierdził, że ma znajomego serwisanta, który bardzo sobie go chwali, gdyż wiele ich ostatnimi czasy naprawia - podobno są on produkowane w Turcji i Rumunii co odbiło się niestety na jakości?

Jak się na jego tle przedstawia Saunier Duval ISOTWIN F 25, bo cena jest podobna do Cerapur z dokupionym zasobnikiem.

Czy w podobnych cenach 4-5 tys zł (z zasobnikiem) można na rynku znaleźć inne modele o modulacji od 3-4 kW i mocy minimum 12 kW - byle z zamkniętą komorą spalania.

Pozdrawiam,

Ja tez szukam kotla do energooszczednego domu (zap. na cieplo 7-8 kW). Mysle ze kociol powinien:

- duza modulacja zaczynajaca sie od jak najnizszej wartosci

- zbiornik ladowany warstwowo

- ze stali szlachetnej

- byc w jednej obudowie

- mozliwosc sterowania wieloma strefami

Pasujace:

- junkers cerapur modul zbs 14/100

- De Dietrich Innovens MCA 15 + zasobnik BS60 D

Inne (nie do konca, wieksza moc, ale mniejszy zbiornik)

- vissman vitodens 222-W

- De Dietrich MCR/II 24/28 BIC 40L

- Junkers Cerapur Acu z zasobnikiem

BTW

Jesli ktos szuka z oddzielnym zbiernikiem, to wtedy na bardzo dobry jest komplet:

- VICTRIX 2 12 kW + zasobnik 120 INOX