Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie o usterkowość Junkers Cerapur, bo byłem prawie na niego zdecydowany, ale ostatnio rozmawiałem z instalatorem, który nie namawiał mnie bynajmniej na jakąkolwiek markę, ale gdy wspomniałem o tym kotle to stwierdził, że ma znajomego serwisanta, który bardzo sobie go chwali, gdyż wiele ich ostatnimi czasy naprawia - podobno są on produkowane w Turcji i Rumunii co odbiło się niestety na jakości?

Jak się na jego tle przedstawia Saunier Duval ISOTWIN F 25, bo cena jest podobna do Cerapur z dokupionym zasobnikiem.

Czy w podobnych cenach 4-5 tys zł (z zasobnikiem) można na rynku znaleźć inne modele o modulacji od 3-4 kW i mocy minimum 12 kW - byle z zamkniętą komorą spalania.

Pozdrawiam,

popytaj tutaj:

http://forum.muratordom.pl/kociol-junkers-cerapur-smart-zsb-14-3c-w-praktyce,t175156.htm

pozdro

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Panowie buduje do energooszczedny (zap. na cieplo 7-8 kW).

Mysle ze moj kociol powinien miec:

- duza modulacja zaczynajaca sie od jak najnizszej wartosci

- zbiornik ladowany warstwowo

- ze stali szlachetnej

- byc w jednej obudowie !!!

- mozliwosc sterowania wieloma strefami

Pasujace:

- junkers cerapur modul zbs 14/100

- De Dietrich Innovens MCA 15 + zasobnik BS60 D

Inne (nie do konca, wieksza moc, ale mniejszy zbiornik)

- vissman vitodens 222-W

- De Dietrich MCR/II 24/28 BIC 40L

- Junkers Cerapur Acu z zasobnikiem

BTW

Jesli ktos szuka z oddzielnym zbiornikiem, to wtedy polecam bardzo dobry komplet (do domow o malym zapotrzebowaniu na cieplo):

- VICTRIX 2 12 kW + zasobnik 120 INOX

Szukam od 2 miesiecy pieca do siebie. Przeczytalem tyle tego ze chyba moge sie nazwac "Ekspertem" (zartujac).

Jak to mawial Listkiewicz "Jenda czarna owca nie moze przekreslac pracy reszty". Zawsze sie zjadzie ktos "niekontaktowy". Mimo wszystko chyba ogromna siec serwisantow pozwala znalezc osobe kompetentna. Poki nieznalazlem alternatywy dla tego Junkersa. De Dietrich Innovens MCA 15 + zasobnik BS60 D ma emaliowany zbiornik. A junkers jest w calosci ze stali szlachetnej.

Dzisiaj bede pisal do producenta (nie tylko junkersa, ale tez innych), gdyz chce sie zapoznac z krzywa spalania. Mysle ze z spalaniem jest podobnie jak w autach, rozne silniki moga dawac rozna moc przy tym samym spalaniu.

Gdzies znalazlem ze wersja solar:

Junkers CERAPUR MODUL SOLAR zBS 14 210S-3MA

Maks. zużycie gazu GZ50: 1,6 m3/h.

Polecam stronke http://bank.muratordom.pl ktory podaje takie wartosci.

Poki co jestem za junkersem dobry serwis Laur Konsumenta i bardzo dobry serwis.

apropos nagród i laurów, na forum jest wątek właśnie o działaniu seriwsu Junkersa u jednego z forumowiczów :lol:

Żeby nie było sam mam Junkersa ZSB 14-3 :wink:

A jaki zasobnik masz do tego kotla? Ile placisz za gaz?

Dzieki za info.

Poki co jestem za junkersem dobry serwis Laur Konsumenta i bardzo dobry serwis.

apropos nagród i laurów, na forum jest wątek właśnie o działaniu seriwsu Junkersa u jednego z forumowiczów :lol:

Żeby nie było sam mam Junkersa ZSB 14-3 :wink:

A jaki zasobnik masz do tego kotla? Ile placisz za gaz?

Dzieki za info.

zasobnik 200l z dwoma wężownicami (ale nie Junekersa), póki co grzanie tylko górną wężownicą.

co do spalania to za 4 miesiące (połowa października do połowy lutego) wyszło średnio 6,1m3/dobę za c.o. c.w.u i gotowanie. w sumie około 1400 pln (GZ50). Dom 137m2 użytkowej temp. w granicach 20,5-21,5stC.

To mi sie podoba :)

Tez bym chcial taki wynik osiagnac i lecze ze mi sie uda.

Niestety bede mogl to potwierdzic dopiero za rok :(

Czy masz u siebie rekuperator?

Mam prosty reku krzyżowy i gwc ale akurat tym bym się nie sugerował, taniej i lepsze wyniki osiągniesz zatykając kratki na zimę :wink:

To mi sie podoba :)

Tez bym chcial taki wynik osiagnac i lecze ze mi sie uda.

Niestety bede mogl to potwierdzic dopiero za rok :(

Czy masz u siebie rekuperator?

Mam prosty reku krzyżowy i gwc ale akurat tym bym się nie sugerował, taniej i lepsze wyniki osiągniesz zatykając kratki na zimę :wink:

Hehehe. Wiem co masz na mysli.

Ja instaluje tez reku z GWC, ale dospelowskim (rury z glikolem, o ile dobrze pamietam). Bardzo podoba mi sie ten twoj piecyk. Ja pewnie jakbym mial wybierac zestaw (oddzielnie piecyk i zasobnik), to wybral bym VICTRIX 2 12 kW + zasobnik 120 INOX (moze jakis lepszy zasobnik, jeszcze sie na nich dobrze nie znam). Pieknie moduluje od 1,9 kW. Nie spotkalem nizszej, nie liczac auer pieca pulsacyjnego (no ale wez plac 5 tys Euro).

Mice a co ogolnie sadzisz o tym kotle???

Wydaje mi sie ze bedzie ok. Dobra modulacja, male spalanie,ladowanie warstwowe z opcja ECO (ladowanie tylko gornej czesci). Czy myslisz ze lepszy/eknomiczniejszy bedzie jakis o wiekszej mocy ale z mniejszym zbiornikiem?

Kurcze, hmmm. Chociaz jak mam opcje ECO to mi tez bedzie mniej ladowal,a zawsze mam jeszcze zapas wode jesli bym potrzebowal. Sam juz czasem nie wiem. Wydaje mi sie ten piec najlepszy dla mnie.

Jakies rady???

Co ja myślę ? Że jest dobry w kategorii cena/możliwości.

Po swoim przykładzie widzę, że spalanie można ładnie przyciąć.

Mój ma start przy 3,3kW i szkoda, że nie mniej ale trudno - po drugim prawie sezonie jestem zadowolony.

Sterownik FW100 jest trudny do ogarnięcia jak się chce naprawdę pobawić ustawieniami ale potem jest już z górki.

Czasami wydaje się mało elastyczny ale to już kwestia chyba osobistego zapatrywania na elektronikę :wink:

Ogólnie polecam ten kociołek jak ktoś nie chce wydać dużo kasy a chce dobry ekonomiczny kocioł.

Co do mocy, u mnie zasilanie przez 4 miesiące nie wzrosło ponad 35 st na dłużej niż tydzień, gdy temp schodziły do -20 i niżej. Zbiornik grzeje się szybko jak na potrzeby normalnego zużycia - nie widzę sensu podwyższania mocy, u sibie nawet ograniczyłem moc na c.w.u. :lol:

Czyli popierasz moj wybor? Zgadzam sie z Toba ze podstawa to zwrocic uwage od jakiej mocy startuje i jaka jest moc minimalna. Dla tego ten piecyk Immergasa jest super bo moduluje od 1,9 kW (15% mocy). CERAPUR MODUL tez min. moc ma 3 kW (20% mocy), co i tak uwazam za zaduzo,ale niestety nie ma alternatywy. Widze po Twoich doswiadczeniach ze mam dobry tok rozumowania. Uwazam ze moj i Twoj piecyk to i tak zaduzo dla nas. Spokojnie by nam wystarczyly piece o mocy 9-10 kW i modulacji najlepiej od 1kW. Niestety jedyny taki piec jaki istnieje to pulsacyjny.

nie mogę napisać na 100%, że ten piec jest lepszy od innego bo ich nie używałem. Mam zaufanie do marki Junkers, osobiście jestem zadowolony z pieca i sterownika, parametry są dobre więc jeśli cena Ciebie zadowala to należy brać, inaczej można myśleć przez 20 lat który piec wybrać :lol:

aquaPLUS VUI wersja Turbo--co powiecie na ten kociolek ciekawy jestem opinii na jego temat.

Jedyny i ogromny minus to modulacja od prawie 11 kW. Jesli masz energooszczedny dom, to piec bardzo czesto bedzie grzal duzo za duzo niz musi.

Powiedz mi cos wiecej to moge Ci podpowiedziec alternatywe.

Ile chcesz wydac?

Czy ma to byc w jednej obudowie i najlepiej maly? Czy moze masz duzo miejsca (osobnie piecyk i zasobnik)?

Ile osob?

Jakie roczne zapotrzebowanie na cieplo?

Alternatywa dla tego Vallianta:

- VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 kW (http://www.ceneo.pl/1715369) - 5 lat gwarancja, modulacja od 3,3 kW

- De Dietrich MCR/II 24/28 BIC 40L (http://www.ceneo.pl/2186728) - niska modulacja, bardzo dobre przelozenie ceny do jakosci

Moc minimalna nie jest tak bardzo ważna jak się niektórym wydaje. Przereklamowane hasło na które można złapać klienta, bo jest to wartość którą można podać, tak jak spalanie w aucie. Nikt nie podaje róznicy w zużyciu gazu dla mocy minimalnej 1 kW a 6 kW. Tego się nie da zmierzyć w normalnych warunkach. Wybierz taki kocioł którego serwis masz najbliżej, i gwarancja jest długa. pozdr adam

Witam! Pozwole sie podczepic pod temat i zapytac: Instalator zaproponował mi piec kondensacyjny Vaillant 32kW do domu o pow całkowitej 213 m2 (w tym garaz i schowek 30 m2) kubatura 800 m3. Czy aby nie przesadził z moca tego kotła? Na dole mam 40 m2 podłogówki a reszta to grzejniki.Dzieki z gory za opinie :D