Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moc minimalna nie jest tak bardzo ważna jak się niektórym wydaje. Przereklamowane hasło na które można złapać klienta, bo jest to wartość którą można podać, tak jak spalanie w aucie. Nikt nie podaje róznicy w zużyciu gazu dla mocy minimalnej 1 kW a 6 kW. Tego się nie da zmierzyć w normalnych warunkach. Wybierz taki kocioł którego serwis masz najbliżej, i gwarancja jest długa. pozdr adam

Masz racje spalanie jest wazne jak juz pisalem. Tylko ciezko dostac cos takiego jak krzywa spalania (ktor mozna byc rozna, a wcale nie musi byc to linia prosta, a moze byc to wykladnicza). Czyli ile kociol pali przy danej mocy. Jednak wiesz dobry piec przy mocy minimalnej napewno bedzie palil najmniej (w swoim zakresie mocy).

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko czy przy mocy minimalnej ma najwyższą sprawność ?

Najwyższą sprawność ma wtedy kiedy pracuje długo na niskiej temp. z tego dla mnie logicznym wnioskiem jest, że im możliwa niższa moc tym lepiej skoro przez powiedzmy połowę okresu grzewczego (jesień, wczesna wiosna) ja potrzebuję 2-3kW do utrzymania stałej temp. w domu.

Witam! Pozwole sie podczepic pod temat i zapytac: Instalator zaproponował mi piec kondensacyjny Vaillant 32kW do domu o pow całkowitej 213 m2 (w tym garaz i schowek 30 m2) kubatura 800 m3. Czy aby nie przesadził z moca tego kotła? Na dole mam 40 m2 podłogówki a reszta to grzejniki.Dzieki z gory za opinie :D

Raczej kocioł za duży, 16-20kW to prawdopodobnie maksimum jakie potrzeba (przyjmując 20W/m^3).

ja parę już late temu kupiłem Berette kondensata

z modułem 2 stref grzewczych + programator bezprzewodowy jakiś czeski

wszystko było sporo taniej, bo sama Beretta trochę tańsza , no i nie wymaga drogiego firmowego bezprzewodowego programatora, czyli 250zł zamiast 750-1000zł. Bereta ma sterowanie programatorem ON/OFF czyli można nawet kupić coś za 50zł zamiast firmówki i identycznie będzie działać

druga zaleta to ten firmowy dopasowany moduł 2 stref grzewczych, gdzie wszystko ładnie da się wysterować

z jedną osobą rozmawiam to ma problem z ustawieniem temperatury grzejniki podłogówka i ciągle reguluje na swoim kotle

druga osoba to ma problem że mimo kondensata ostro gazu kociołek hajcuje a miał być najlepszy.

sporo osób narzeka i ciągle reguluje....

W Bereccie wybrałem opcje pracy ciągłej, Kocioł nigdy się nie wyłącza, tylko moduluje (krzywa grzewcza) i średnio mi spala 20% mniej niż sąsiadów Vieśniaki, Vailanty i inne Mercy

jak kupiłem tą Berettę to diabła sam elektronicznie podłączyłem i odpaliłem, bo nie było czasu wołać serwisanta i hula już któryś rok bez serwisowania nawet. (powinienem zrobić z tym porządek).

Witam! Pozwole sie podczepic pod temat i zapytac: Instalator zaproponował mi piec kondensacyjny Vaillant 32kW do domu o pow całkowitej 213 m2 (w tym garaz i schowek 30 m2) kubatura 800 m3.

Kocioł dużo za duży i to nie chodzi o to że nie zaszkodzi bo zapas będzie, tylko im większa jego moc max. to też przy modulacji palnika, większa jego moc minimalna,a tutaj najlepsza opcja to jak najmniejsza moc minimalna, bo najwięcej paliwa idzie jak są temperatury przejściowe...

Dzieki optykus.Wlasnie piec ma byc maly i z zasobnikiem(2lazienki i 2 kuchnie) domek jest poniemiecki cegla pustka cegla co prawda wymienione sa okna nowy ocieplony dach i nowe ocieplone podlogi ale do energooszczednego to mu daleko(docieplania scian nie planuje)kociolek ten ma wspolpracowac z piecem na paliwo stale.dom ma ok 140m pow.

mam dom o powierzchni ok. 200m. kwadratowych, 2 łazienki, 1 wanna, 1 prysznic, 5 osób. Proponują mi Vaillant vcplus 186/3-5 + zasobnik vinR150 lub Junkers Cerapur Smart 22 + zasobnik 160l. lub Cerapul Comfort 28 + zasobnik 160l. albo Brotje WBS 22kw. zasobnik 120l. Który wybrać, pomóżcie. :wink:

Witam ! Potrzebuję pomocy w dokonaniu wyboru sposobu ogrzewania domku o pow.użytkowej okoł 170m2. Chciałbym połączyć kocioł gazowy ze śmieciuchem i tym zapewnić sobie zarówno co, jak i cwu. Na parterze ma być około 40m2 podłogówki + 7 grzejników, góra podłogówka w łazience + kaloryfery w 4 pokojach i łazience. Rodzina 4 osoby. Każda hurtownia w której byłem proponije co innego , czyniąc inwestycję co raz droższą, bo jaki jest sens montowania solarów za 10 000 zł., do podgrzewania ciepłej wody, jeżeli kocioł gazowy rozwiązuje tę sprawę w zupełności.

Chciałbym połączyć kocioł gazowy ze śmieciuchem i tym zapewnić sobie zarówno co, jak i cwu.

Odpuść sobie montaż tego "śmieciucha"

Ewentualnie zostaw miejsce i kanał dymowy.

Nie bedzie Ci się chciało w nim palić; węgiel i drewno relatywnie drogie a śmieciami NIE WOLNO

bo jaki jest sens montowania solarów za 10 000 zł., do podgrzewania ciepłej wody, jeżeli kocioł gazowy rozwiązuje tę sprawę w zupełności.

nie ma żadnego sensu montowania solarów przy ogrzewaniu gazem ziemnym (nawet z dopłatą)

max.zużycie gazu na CWU poza sezonem grzewczym (w wersji z zasobnikiem i cyrkulacją) to 1,5 m3/dobę czyli 50-70 zł ; przepływowo mniej

max.zużycie gazu na CWU poza sezonem grzewczym (w wersji z zasobnikiem i cyrkulacją) to 1,5 m3/dobę czyli 50-70 zł ; przepływowo mniej[/quote

Dzięki. Śmieciuch (kocioł w którum mogę palić i drewnem i węglem) ma być alternatywą dla gazu. Z tego co piszesz, to uzyskanie cwu z kotła dwufunkcyjnego jest tańsze, a co z komorą spalania, kocioł kondensacyjny czy nie?

Repugnant:

Nie znam sie na instalacjach ktore lacza oba piece,ale pewnie jest to cos ala wspolpraca z kolektorami. Zakladam ze piec na paliwa stale ma wspomagac w "ciezkich chwilach" gazowy i bedziesz go uzywal moze miesiac w roku,a tak to gazowy wystarcz (w okresie przejsciowym powinien Ci pieknie pracowac). Skoro dwa piece musisz kupic, to gazowy powinien byc niedrogi.W takim razie wzialbym jakis piecyk gazowy o malej mocy np. Junkers zSB 14-3C (4tys) i do tego jakis zbiornik 150l z podwojna wezownica. Zeby gazowy sie za badzo nie produkowal wiekszosc roku.

siemiontek1:

Do Ciebie bez zastanawienia wzialbym Junkers Cerapur Modul ZBS 14/100. Jest to piec z wbudowanym zasobnik 100l ladowanym warstwo (odpowiednik 150l z wezownica), stal szlachetna, bardzo ekonomiczny. Obecnie mozna go dorwac za 8tys zl.

DAREX4:

Jesli to nowy dom, docieplony i masz dostep do gazu z sieci to tylko i wylacznie picyk gazowy. Absolutnie zadnych solarow. Jesli nie to wtedy juz trzeba dokladnie rowazyc twoja sytuacje. Spokojnie wystarczy Ci ten sam piecyk co do kolegi powyzej, czyli Junkers Cerapur Modul ZBS 14/100.

Wiesz wiele zestawow oferuje podobne parametry.

Oczywiscie nie mowie ze nie ma innych rozwiazan na rynku. Ja ten piecyk np do siebie tez kupuje. Ma on wszystko czego szukam:

- modulacja od 3 kW

- ekonomiczny

- stal szlachetna z anoda

- ladowany warstwowo z opcja ECO, czyli trzyma w gotowosci tylko gorna warstwe (super sprawa, bo wystarcza na potrzeby 4 osobowej rodziny,a masz zawsze zapas)

- bardzo dobry serwis, ktory notorycznie zdobywa luary konsumenta

- dobre sterowniki

- estetyczny wyglad - preferencje Zony, dla mnie najwazniejsza energooszcz.

Bede mial dom z zapo. na cieplo okolo 7kW i gdybym mogl to wzialbym zestaw Immergas VICTRIX 2 12 kW + zasobnik 120 INOX (razem okolo 7,5 tys). Niestety kotlownie mam nie ocieplona i musze dac piecyk do lazienki na parterze. No i Zonie nie podoba sie taki zestaw. Nieestetycznie to wyglada piecyk i butla pod spodem, wiec musze brac "lodowke".

Jesli zdecydujecie sie innym piecyk (moge tez wam jakies inne zestawy poddac), to pamietajcie o:

- zakres modulacji i najnizsza wartosc mocy!!!

- czy moc max jest wystarczajaco do waszego zapotrzebowania na cieplo

- z czego jest wykonany

- czy macie serwis blisko

- ile bedzie was kosztowac calosc

Inne zestawy ktore bral pod uwage do siebie (tylko z zintegrowanym zasob.)

- De Dietrich Innovens MCA 15 + zasobnik BS60 D

- vissman vitodens 222-W

- De Dietrich MCR/II 24/28 BIC 40L

- Junkers Cerapur Acu z zasobnikiem

- VICTRIX 2 12 kW + zasobnik 120 INOX

Dzięki. Śmieciuch (kocioł w którum mogę palić i drewnem i węglem) ma być alternatywą dla gazu. Z tego co piszesz, to uzyskanie cwu z kotła dwufunkcyjnego jest tańsze, a co z komorą spalania, kocioł kondensacyjny czy nie?

jak najbardziej kondensat - i jeżeli bedzie moc max do 19kw do możesz wypuścić zestaw spalinowy bokiem przez ścianę - nie musisz wtedy rezerwowac drugiego kanału dymowego

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu kilku stron o kotłach jestem bardziej głupszy niż zaczynałem.

Gaz ziemny.

Dom 180m2.

Kubatura około 650m3

podpiwniczony - fundamenty ocieplone styrodurem.

planowane ocieplenie dachu 18cm + 5 cm wełna.

planowane ocieplenie budynku 15cm styro.

Rodzina 4 osobowa (na razie).

Parter:

planowane 50 m2 podłogówki (kuchnia, przedpokój, gabinet, łazienka, wiatrołap), + 5 grzejników (kanałowy w salonie, dekoracyjny na ścianie pomiędzy kuchnią a korytarzem, dwa w jadalni, drabinka w łazience)

Poddasze:

podłogówka w łazience 7m2.

kaloryfery 4 pokoje + drabinka w łazience.

Piwnica:

dwa grzejniki + drabinka w pralnio-suszarni.

Myślę o solarach, ale moze w późniejszym termnie.

Jaki zastosować piec?

Jakich jeszcze informacji muszę udzielić by można było pomóc w wyborze?

Prośba o najlepszy kocioł do domu o kubaturze 750 m 3 z 25 Porotherm ocieplonego 20 cm płyty poliuretanowej o U 0,27 podłogi na gruncie i ściany, 30 cm wełny w poddasze użytkowe, 7 standardowych veluxów, pozostałe okna b. ciepłe o U 0,8 dla całego okna, + rekuperator bez gwc. Mam chyba dobrą ofertę na Vitodensa 333 W za 10 000 brutto o mocy do 13 kW ? Czy polecicie coś lepszego ? Czy te 13 kW starczy. Wykonawca hydrauliki zaczął liczyć mi zapotrzebowanie 100 W/m !!! na moje polecenie robi instalację z zapotrzebowaniem 50 W/m Mam 280 m 2, rodzina 4 osobowa no i brakuje tego 1 kW czy nie ? Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu kilku stron o kotłach jestem bardziej głupszy niż zaczynałem.

Gaz ziemny.

Dom 180m2.

Kubatura około 650m3

podpiwniczony - fundamenty ocieplone styrodurem.

planowane ocieplenie dachu 18cm + 5 cm wełna.

planowane ocieplenie budynku 15cm styro.

Rodzina 4 osobowa (na razie).

Parter:

planowane 50 m2 podłogówki (kuchnia, przedpokój, gabinet, łazienka, wiatrołap), + 5 grzejników (kanałowy w salonie, dekoracyjny na ścianie pomiędzy kuchnią a korytarzem, dwa w jadalni, drabinka w łazience)

Poddasze:

podłogówka w łazience 7m2.

kaloryfery 4 pokoje + drabinka w łazience.

Piwnica:

dwa grzejniki + drabinka w pralnio-suszarni.

Myślę o solarach, ale moze w późniejszym termnie.

Jaki zastosować piec?

Jakich jeszcze informacji muszę udzielić by można było pomóc w wyborze?

Wiele kotlow oferuje podobne parametry i ciezko jest powiedziec wtedy, ktory jest lepsze bo pewnie roznice sa symboliczne.

Musisz odpowiedziec sobie na kilka pytan:

- jak masz zapotrzebowanie na cieplo

- ile chcesz wydac kasy

- jak serwis jest dostepny w twojej okolicy

- jak komfort cieplny chcesz miec (ile cieplej wody potrzebuje, masz duza wanne, z ktorej bedziesz korzystal)

- czy wolisz markowy piec czy moze byc jakas mniej znany

- ile masz miejsca na piecyk

Jesli chodzi o solary, to juz lepiej zainwestuj w rekuperator (jesli mozesz po ciezko bedzie rozporowadzic rury juz w gotowy domu).

Podaj odpowiedzi na powyzsze pytania, to cos doradze.

Prośba o najlepszy kocioł do domu o kubaturze 750 m 3 z 25 Porotherm ocieplonego 20 cm płyty poliuretanowej o U 0,27 podłogi na gruncie i ściany, 30 cm wełny w poddasze użytkowe, 7 standardowych veluxów, pozostałe okna b. ciepłe o U 0,8 dla całego okna, + rekuperator bez gwc. Mam chyba dobrą ofertę na Vitodensa 333 W za 10 000 brutto o mocy do 13 kW ? Czy polecicie coś lepszego ? Czy te 13 kW starczy. Wykonawca hydrauliki zaczął liczyć mi zapotrzebowanie 100 W/m !!! na moje polecenie robi instalację z zapotrzebowaniem 50 W/m Mam 280 m 2, rodzina 4 osobowa no i brakuje tego 1 kW czy nie ? Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Nie wolalbys Junkersa Cerapur Modul 14 kW z 100 zasobinkiem. Dostaniesz za 8 tys. i masz ten dodatkowy 1 kW, a modulacja jest od 3,3 a nie 3,8.

Vitodensa 333 tez jest super.

Wyslkalem do Junkersa email z prosba o krzywa spalania. Jakby Ci sie udalo dostac taki sam wykres/dane dla Vitodensa 333, to moglibysmy je poorwnac. Wtedy widzielibysmy, ktory osiagana dana moc palac jaka ilosc gazu.

BTW

Po co Ci az tak grube ocieplenie sciany?

Sama plyta Ci da U sciany:

U = 1/(0.2/0.027)=1/7.40 = 0.135

U sciany = 1/((0.25/0.27) + (0.2/0.027))=1/(0.92 + 7.40) = 0.120

U sciany = 1/((0.25/0.27) + (0.12/0.027))=1/(0.92 + 7.40) = 0.186

Kazde u sciany ponizej 0.2 jest dobra do domu energooszczednego.

Wiem ze pianka jest droga nie lepiej zejsc do 12 cm i dodac rekuperator.

Wydaje mi sie to sensowniejsze.

Chyba domu pasywnego nie robisz, bo nie widze ani slowa o rekuperatorze.