Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Optykus, pisałem że daję rekuperator, mam dostęp do taniej pianki. Mam nadzieję że dom wyjdzie gdzieś blisko pasywnego. Dziwi mnie ogólny nakaz dużej ilości okien od południa w domach pasywnych ?? U mnie w pierwsze słoneczne dni przez szyby o U 0,5 nic się nie nagrzewa ( zupełny brak uczucia ciepła na twarzy, termometr położony na słońcu nie nagrzewa się ) Zresztą zimą ile jest tych słonecznych dni ? Latem może być większy problem z ciepłem. Pozdrowienia.

optykus napisał:

Musisz odpowiedziec sobie na kilka pytan:

- jak masz zapotrzebowanie na cieplo

- ile chcesz wydac kasy

- jak serwis jest dostepny w twojej okolicy

- jak komfort cieplny chcesz miec (ile cieplej wody potrzebuje, masz duza wanne, z ktorej bedziesz korzystal)

- czy wolisz markowy piec czy moze byc jakas mniej znany

- ile masz miejsca na piecyk

Jesli chodzi o solary, to juz lepiej zainwestuj w rekuperator (jesli mozesz po ciezko bedzie rozporowadzic rury juz w gotowy domu).

Podaj odpowiedzi na powyzsze pytania, to cos doradze.

Zapotrzebowanie na ciepło - (te muszę obliczyć - 21-22 stopnie),

Kasy nigdy za wiele więc raczej pośrednio,

O serwisy muszę się dowiedzieć,

Wanna będzie narożna 150cm x 100

Piec raczej markowy (VAILLANT, JUNKERS , VIESSMANN)

Piec będzie w piwnicy (20m2) wysokość piwnicy 190cm.

Rekuperator i GWC - jest.

Ponieważ do piątku byliśmy przekonani, że dom będziemy ogrzewać olejem - nie miałam żadnych wątpliwości w temacie pieca. Okazało się jednak, że będziemy używać kotła gazowego.

Dom 300 m2, parter + poddasze użytkowe, trójwarstwowe ściany z pustaka ceramicznego, okna u=1,0, w całym domu ogrzewanie podłogowe, 4 osoby dużo i w podobnym czasie kąpiące się. Podstawowe pytanie - czy kocioł gazowy cicho pracuje?

Jaki kocioł wybrać - zależy mi na cyrkulacji, automatycznym odpowietrzaniu i na wszystkim innym co praktyczne i przydatne w piecu. Podpowiedzcie.

Krzywa spalania ? spadnie ciśnienie gazu i praktyka jebiot teoriu :)

Zgadza sie. Jednak nie mozna do tematu podchodzi w ten sposob, to tak samo jakbys kupowal auto i sie dowiadywal ile pali, a po chwili walil sie w leb mowiac "Co mi z tego jak bede tankowal paliwo do dupy" albo "Bede jezdzil na oponach cienkich jak barszcz lub grubych jak traktorze" :))) .

Poza tym jak spadnie cisnienie, to co ma do znaczenia jaki masz piecyk, efekt jest ten sam.

czy 14 kw na dom 200 m to nie zamało a po zatym jaki wpływ na zużycie gazu ma ta niższa wartość podawana na początku opisu mocy danego kotła

Po 1. Przepraszam, ze zalozylem ze 14 kW Ci wystarczy. Masz racje musisz ustalis jakie masz zapotrzebowanie na cieplo. Jesli do 14 kW to spoko, jesli nie to poszukamy czegos innego. Generalnie dla nowego domy (ocieplonego i itd) powinno wystarczyc.

Po 2. Jesli masz dwa kotly o podobnej mocy maksymalnej a moduluje od roznych wartosci, to ten co moduluje od nizszej teoretycznie pownien byc bardziej oszczedny. Jednak to moze tylko potwierdzic krzywa spalania. Piec wiekszosc czasu bedzie pracowal z niska moca (okresy przejsciowe, cieplejsze dni zima, dogrzanie wody). Praktycznie duzo moc osiaga tylko przy grzaniu wody na biezace potrzeby i jak zaczyna grzac wode w co.

Dzięki Optykus, pisałem że daję rekuperator, mam dostęp do taniej pianki. Mam nadzieję że dom wyjdzie gdzieś blisko pasywnego. Dziwi mnie ogólny nakaz dużej ilości okien od południa w domach pasywnych ?? U mnie w pierwsze słoneczne dni przez szyby o U 0,5 nic się nie nagrzewa ( zupełny brak uczucia ciepła na twarzy, termometr położony na słońcu nie nagrzewa się ) Zresztą zimą ile jest tych słonecznych dni ? Latem może być większy problem z ciepłem. Pozdrowienia.

Masz racje z tym rekuperatorem. Pomylilo mi sie z poprzedni postem.

Jesli masz rekuperator, to kazdy piec Ci wystarczy na grzanie. Na pewno Twoje zapotrzebowanie na cieplo nie bedzie wieksze niz 14 kW, takze na CO potrzebujesz napewno czegos z minimalna moca. I do tego zasobink ladowany wartswo. Czy wolisz zintegrowany czy osobno, to juz Twoja decyzja.

Tak jak pisalem Vitodens 333 jest to tez super piecyk.

W domach pasywnych kazda forme energii trzeba pozyskiwac/odzyskiwac. Na tym to polega. Ja sie zastanawiam, czemu jeszcze nie powstaly zbiorniki bufforowe (cos jak szamba) z ktorych beda rury z glikolem i beda odbierac energie, ktora ucieka z domu z woda. Chodzi mi o to ze jak bierzesz prysznic, to ciepla woda splywa do sciekow. Czemu nie odzyckac z niej ciepla???

Co do przeszklen od strony poludnia, to u mnie to dokonale widac. Mieszkam obecnie w Dublinie (wlasnie wracam i zaczynam budowe) w apartamentowcu i moje lokum ma wszystkie okna na polnoc. Bylem ogladac mieszknia po przeciwnej stronie i powiem Ci ze w sloneczne dni slonce, takze grzeje ze nie ma co nawet wlaczac grzania. Co do zyskow w dni pochmurne, ciezko mi cos powiedziec. Na pewno jakis tam uzysk jest, ja tam zawsze bardziej mysle o naturalnym swietle w mieszkaniu.

optykus napisał:

Musisz odpowiedziec sobie na kilka pytan:

- jak masz zapotrzebowanie na cieplo

- ile chcesz wydac kasy

- jak serwis jest dostepny w twojej okolicy

- jak komfort cieplny chcesz miec (ile cieplej wody potrzebuje, masz duza wanne, z ktorej bedziesz korzystal)

- czy wolisz markowy piec czy moze byc jakas mniej znany

- ile masz miejsca na piecyk

Jesli chodzi o solary, to juz lepiej zainwestuj w rekuperator (jesli mozesz po ciezko bedzie rozporowadzic rury juz w gotowy domu).

Podaj odpowiedzi na powyzsze pytania, to cos doradze.

Zapotrzebowanie na ciepło - (te muszę obliczyć - 21-22 stopnie),

Kasy nigdy za wiele więc raczej pośrednio,

O serwisy muszę się dowiedzieć,

Wanna będzie narożna 150cm x 100

Piec raczej markowy (VAILLANT, JUNKERS , VIESSMANN)

Rekuperator i GWC - jest.

Jak masz rekuperator z GWC i tak docieplony dom to pewnie zapotrzebowanie tez nie przekroczy 10 kW. Kazdy piec do CO ci wystarczy, jedynie cwu jest do pomyslenia. Masz ta wanne, ktora srednio ma pojemnosc 200l. Musisz miec zasobnik ktory wieksza ilosc bedzie trzymal (na pewno nie cala, ale czesc i czesc do robic), albo taki ktory bedzie mial duza moc i tworzyl ja na biezaco. Jak znam zycie to z tej wanny bedziesz korzystal "raz na ruski rok", wiec chyba oszczedniejsze bedzie koncentracja na ogrzewaniu i prysznicu, a zeby piecyk byl wstanie ja dostarczyc.

Ja stawiam na piecyki tylko ze stali szlachetnej i duza modulacja.

Z zintegrowanym zasobnikiem

Junkers Cerapur Modul zbs 14kW + 100l/150l (do wyboru) zasobnik

Viessman Vitodens 333-F 13 kW (lub 19kW) + 100l zasobnik

Valliant VSC ecoCOMPACT 126-C 140 (wersja z zasobnikiem warstwowym 100 l.) - emaliowany zasobnik, moduluje od 5 kW-15 kW

Bez zasobinka:

Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3 (wczesniejszy i tanszy Junkers zSB 14-3C)

Junkers CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3

Viessman Vitodens 300-W 13 kW

Valliant VC ecoTEC plus 126/3-5 (moduluje od 6-12 kW)

Do tych piecow dobrac jakis zasobink ladowany wartswowo (jesli nie bedziesz mial solarow).

Vallianty wypadaja duzo gorzej w porownaniu do Junkersa i Viessmana.

Ponieważ do piątku byliśmy przekonani, że dom będziemy ogrzewać olejem - nie miałam żadnych wątpliwości w temacie pieca. Okazało się jednak, że będziemy używać kotła gazowego.

Dom 300 m2, parter + poddasze użytkowe, trójwarstwowe ściany z pustaka ceramicznego, okna u=1,0, w całym domu ogrzewanie podłogowe, 4 osoby dużo i w podobnym czasie kąpiące się. Podstawowe pytanie - czy kocioł gazowy cicho pracuje?

Jaki kocioł wybrać - zależy mi na cyrkulacji, automatycznym odpowietrzaniu i na wszystkim innym co praktyczne i przydatne w piecu. Podpowiedzcie.

Nie wiem jak tam u Ciebie z zapotrzebowaniem na cieplo. Ty potrzebujesz pieca,ktory zapewni Ci bardzo duzy komfort cieplej wody.

Chyba najbardziej odpowiedni dla Ciebie w dobrej cenie:

- De Dietrich Innovens MCA 25 + zasobnik BS100 (20 l/min, 600 l/h, cena 8,5 tys)

Witam. Proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego.

Budynek o pow. użytkowej 250 m2 w przyszłości 300m2 (adaptacja pod mieszkanie piwnicy). Budynek niepodpiwniczony parter: garaż i wcześniej wspomniane miejsce do adaptacji na mieszkanie, 1piętro mieszkanie 100 m2 ( grzejniki żeliwne ), 2 piętro ( mieszkanie 100 m2) grzejniki płytowe plus podłogówka w łazience, poddasze około 40 m2.

Dom z suporeksu ocieplony 12 cm styropianu, dach ocieplony wełną mineralną 15 cm.

Kubatura około 750 m2

W budynku będą mieszkały 2 rodziny

Czy warto inwestować w piec kondensacyjny ??

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu kilku stron o kotłach jestem bardziej głupszy niż zaczynałem.

Gaz ziemny.

Dom 180m2.

Kubatura około 650m3

podpiwniczony - fundamenty ocieplone styrodurem.

planowane ocieplenie dachu 18cm + 5 cm wełna.

planowane ocieplenie budynku 15cm styro.

Rodzina 4 osobowa (na razie).

Parter:

planowane 50 m2 podłogówki (kuchnia, przedpokój, gabinet, łazienka, wiatrołap), + 5 grzejników (kanałowy w salonie, dekoracyjny na ścianie pomiędzy kuchnią a korytarzem, dwa w jadalni, drabinka w łazience)

Poddasze:

podłogówka w łazience 7m2.

kaloryfery 4 pokoje + drabinka w łazience.

Piwnica:

dwa grzejniki + drabinka w pralnio-suszarni.

Myślę o solarach, ale moze w późniejszym termnie.

Jaki zastosować piec?

Jakich jeszcze informacji muszę udzielić by można było pomóc w wyborze?

Prawdopodobnie wystarczy Modula II 2-10 z PEPS lub Cerapur Smart 14-3C.

PS. Co do kolektorów to dziś na swojej instalacji maksymalna zarejestrowana temperatura do godziny 10:15, na kolektorze wynosiła 96,8stC.

Prośba o najlepszy kocioł do domu o kubaturze 750 m 3 z 25 Porotherm ocieplonego 20 cm płyty poliuretanowej o U 0,27 podłogi na gruncie i ściany, 30 cm wełny w poddasze użytkowe, 7 standardowych veluxów, pozostałe okna b. ciepłe o U 0,8 dla całego okna, + rekuperator bez gwc. Mam chyba dobrą ofertę na Vitodensa 333 W za 10 000 brutto o mocy do 13 kW ? Czy polecicie coś lepszego ? Czy te 13 kW starczy. Wykonawca hydrauliki zaczął liczyć mi zapotrzebowanie 100 W/m !!! na moje polecenie robi instalację z zapotrzebowaniem 50 W/m Mam 280 m 2, rodzina 4 osobowa no i brakuje tego 1 kW czy nie ? Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Modula II 4-20 lub Cerapur Comfort 16-3A. Jeden lepszy, drugi tańszy.

W nowych budynkach kocioł może być zainstalowany w pomieszczeniach o wysokości min. 2,2m

Optykus: Po 2. Jesli masz dwa kotly o podobnej mocy maksymalnej a moduluje od roznych wartosci, to ten co moduluje od nizszej teoretycznie pownien byc bardziej oszczedny. Jednak to moze tylko potwierdzic krzywa spalania. Piec wiekszosc czasu bedzie pracowal z niska moca (okresy przejsciowe, cieplejsze dni zima, dogrzanie wody). Praktycznie duzo moc osiaga tylko przy grzaniu wody na biezace potrzeby i jak zaczyna grzac wode w co.

Tak jak pisalem wczesniej. Dostalem dzisiaj odpowiedzi od Immergas i Junkers odnosnie ilosci spalanego gazu przy danej mocy.

Immergas VICTRIX X 12 2 I

http://www.freeimagehosting.net/uploads/th.3f6b0131a5.jpg

Junkers CERAPUR Modul 14 kW z 100l zasobinkiem:

1,6 m3/h jest to maksymalne zużycie gazu (GZ50) dla tego kotła i tylko

taka informacja obecnie dysponujemy. Z taka informacja można założyć dla

uproszczenia charakterystykę liniową, która już łatwo można wyznaczyć.

Uzylem wiec proporcji i otrzymalem:

14 - 10

1,6 - x

x = 1,6 * 10 / 14

x = 1,14

14 - 3

1,6 - x

x = 1,6 * 3 / 14

x = 0,34

Co nie do konca musi byc prawda, bo przy skok o 1 kW spalanie spada o 0,14.

Natomiast w Immergasie to wynosi 0,105.

Immergas wyglada na bardziej ekonimiczny piecyk

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu kilku stron o kotłach jestem bardziej głupszy niż zaczynałem.

Gaz ziemny.

Dom 180m2.

Kubatura około 650m3

podpiwniczony - fundamenty ocieplone styrodurem.

planowane ocieplenie dachu 18cm + 5 cm wełna.

planowane ocieplenie budynku 15cm styro.

Rodzina 4 osobowa (na razie).

Parter:

planowane 50 m2 podłogówki (kuchnia, przedpokój, gabinet, łazienka, wiatrołap), + 5 grzejników (kanałowy w salonie, dekoracyjny na ścianie pomiędzy kuchnią a korytarzem, dwa w jadalni, drabinka w łazience)

Poddasze:

podłogówka w łazience 7m2.

kaloryfery 4 pokoje + drabinka w łazience.

Piwnica:

dwa grzejniki + drabinka w pralnio-suszarni.

Myślę o solarach, ale moze w późniejszym termnie.

Jaki zastosować piec?

Jakich jeszcze informacji muszę udzielić by można było pomóc w wyborze?

Prawdopodobnie wystarczy Modula II 2-10 z PEPS lub Cerapur Smart 14-3C.

PS. Co do kolektorów to dziś na swojej instalacji maksymalna zarejestrowana temperatura do godziny 10:15, na kolektorze wynosiła 96,8stC.

Prośba o najlepszy kocioł do domu o kubaturze 750 m 3 z 25 Porotherm ocieplonego 20 cm płyty poliuretanowej o U 0,27 podłogi na gruncie i ściany, 30 cm wełny w poddasze użytkowe, 7 standardowych veluxów, pozostałe okna b. ciepłe o U 0,8 dla całego okna, + rekuperator bez gwc. Mam chyba dobrą ofertę na Vitodensa 333 W za 10 000 brutto o mocy do 13 kW ? Czy polecicie coś lepszego ? Czy te 13 kW starczy. Wykonawca hydrauliki zaczął liczyć mi zapotrzebowanie 100 W/m !!! na moje polecenie robi instalację z zapotrzebowaniem 50 W/m Mam 280 m 2, rodzina 4 osobowa no i brakuje tego 1 kW czy nie ? Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Modula II 4-20 lub Cerapur Comfort 16-3A. Jeden lepszy, drugi tańszy.

W nowych budynkach kocioł może być zainstalowany w pomieszczeniach o wysokości min. 2,2m

Piece pulsacyjne to super sprawa, ale pewnie nie na kieszen dla 95% forumowiczow . :D

Piece pulsacyjne to super sprawa, ale pewnie nie na kieszen dla 95% forumowiczow . :D

A kto pisał o Auer Pulsator?

Przepraszam tak pomylilo mi sie. Miales na mysli piece Paradigma.

Dostalem od nich wycene wstepna na 5ty Euro.

Pakiet Modula ll 4 - 10 kW, z regulacjq Systacornfort i Stacja PEPS 4046 euro

Zbiornik cieplej wody Aqua 120 z anodq magnezowa 791 euro

Pompa Grundfos UPS 25160 S2 ( 2-stopniowa ) 107 euro

Razem prawie 5 tys euro.

Nie wiem jak tam u Ciebie z zapotrzebowaniem na cieplo. Ty potrzebujesz pieca,ktory zapewni Ci bardzo duzy komfort cieplej wody.

Chyba najbardziej odpowiedni dla Ciebie w dobrej cenie:

- De Dietrich Innovens MCA 25 + zasobnik BS100 (20 l/min, 600 l/h, cena 8,5 tys)

Jesteś wielki :D Dziękuję Ci bardzo.

A kto pisał o Auer Pulsator?

BTW

Tak zestawiajac trzy piece:

Junkers CERAPUR Modul 14 kW - 8,5 tys zl

Paradigma Modul II 4..10 kW - 4 tys Euro + VAT

Auer Kocioł Pulsacyjny 20i - 11 tys zl + VAT

Ktory wydaje Ci sie najsensowniejszy (mam na mysli koszt kotlowni jakos do ceny). DO mnie chybanjbardziej przemawia kociol pulsacyjny.

Poprosilem o wycene calej kotlowni, bo buduje nowy dom, jak tylko dostane podziele sie z wami.