Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Głowa pęka w szwach a wyboru trzeba dokonać...

Dom 180 m2 podpiwniczony z poddaszem użytkowym. 4 osoby docelowo + 1. Gaz ziemny. kubatura 600m. Ocieplenie dachu - 18 + 5 cm. Ocieplenie ścian - 15 cm. Fundamenty ocieplone Styrodur 10cm. Okna drewniane. Reku + GWC.

Wiem już że:

Kocioł będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem (z mozliwością późniejszego dołączenia solarów - na dzień dzisiejszy przy braku dofinansowań zakładanie solarów jest bezcelowe)

Grzejniki bedą albo Ferroli (bardzo mi sie podobają) albo purmo (zdecydowanie dobra opinia w sieci)

Na części będzie podłogówka (45 m2)

Na polu bitwy pozostały dwie firmy:

Viessmann kontra Junkers.

Na którą się zdecydować i jaki model pieca wybrać?

Wiszący z zasobnikiem obok czy stojący z zasobnikiem już wbudowanym?

Czy wężownicę jaka zostanie do solarów można wykorzystać do ewentualnego podłączenia pieca na inny rodzaj paliwo (paliwo stałe)?

Czy do kotła stojącego z zasobnikiem 150 litrów (bez solarów) można z czasem dołączyć drugi zasobnik wolnostojący (opcja po podłączeniu solarów)?

Witam

Jeżeli planujesz zamontować kolektor solarny, to zrób to teraz lub zapomnij. Dokładanie drugiego zbiornika z pojedynczą wężownicą do istniejącego już zbiornika, zamiast zbiornika biwalentnego ( z podwójną wężownicą) to tylko komplikowanie instalacji i robienie kosztów. Tzw pakiety solarne (kolektor, zbiornik, kocioł) są dużo atrakcyjniejsze cenowo niż składanka. Popytaj o dofinansowanie do solarów w gminie lub BOŚ-u i do przodu.

A poza tym taniej wychodzi zestaw kocioł + podgrzewacz niż analogicznej klasy kompakt.

Junkers czy Viessmann?

Jedni wolą blondynki a inni brunetki. ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i następny dylemat: Dom z zapotrzebowaniem cieplnym ok. max przy tragicznej zimie 15 kw ( wyliczenia własne jak pisałem wcześniej max 1 - 2 strony ). Co kupić ???

Auer 20 kW ( kotłownia pokazowa, + stacja pomp + zbiornik ładowany płaszczowo 130 l z nierdzewki 16 000 zł ), Viessman 333-F ( stary model ze zbiornikiem ładowanym warstwowo z nierdzewki 86 l - lodówka ) produkcja 2007 nowy nieużywany z wystawy moc 13 kW ( moduluje od 3,8 kW ) za 10 000 zł, Immergas Zeus Victrix 26-1 zbiornik 45 l ( wiszący dwufunkcyjny ), za 6500 zł ( moduluje od 3 - 26 kW ), Immergas Zeus Victrix superior ( zbiornik 54 litrów z nierdzewki ) moduluje 4,7 - 26 kW Wszystkie z porównywalną ceną montażu. Koszty corocznego serwisu podobne. I tak dywagując, kupując najtańszy piec zostaje w kieszeni 10 000 które wpłacamy na konto i po 15 latach na 5 procent netto mamy około 20 000 ( czas wymiany kotła, gdzie teoretycznie Auer działa dalej a każdy inny wymieniamy, ale kupujemy znowu tańszy kociołł i znowy nam zostaje, itd. itp a potem to już mnie nie ma ) Pozdrowienia.

Ja mialem podobny dylemat i zdecydowanie biore Auera.

Widze,ze nie zwrociles uwagi na to, ze Auera zestaw co podales to jest kompletna kotlownia, gdzie cala reszta to tylko piece.

Nie uwzgledniasz automatyki, hydrauliki i komina.

W tym zestawieniu przy kotlowni pokazowej nie ma lepszego i atrakcyjniejszego rozwiazania, niz Auer.

To jest moje zdanie i tak jak mowie tez ten piec zakupilem.

Instalacja bedzie poczatkiem wrzesnia.

Nie pamiętam czy ktoś o tym pisał ale takie pytanko. Czy w pomieszczenniach z piecem gazowym ( kotłownia ), i w kuchni z kuchenką gazową może być wentyllacja mechaniczna, czy musi byc też wentylacja grawitacyjna.

Musi byc w tym pomieszczeniu kratka z grawitacyjna.

Ja tez tak mam i piec Auer bedzie ciagnal powietrze bezposrednim kanalem, a w kuchni bedzie kuchenka indukcyjna.

orko - ja przynajmniej nie potrafię znaleźć

w internecie poważnej strony gdzie by

pisało, że tego nie można. Nawiewno-

wywiewna to najlepszy przypadek

mechanicznej wentylacji.

Należy tylko pamiętać aby nie łączyć jej

z wentylacją naturalną zwaną potocznie

grawitacyjną. No i żeby to pomieszczenie

nie było pomieszczeniem przeznaczonym

na pobyt stały ludzi. Dobrze, że szumnie

nie nazywasz tego kotłownią. Ja to bym

sobie jeszcze kiedyś w takim pomieszczeniu

zafundował sobie czujnik gazu.

Witam serdecznie. Przepraszam, jeśli moje pytania (jako laika i na dodatek kobitki ;)) zabrzmią głupio, ale zupełnie nie wiem jak się odnieść do propozycji i wyceny instalatora....

Domek o powierzchni użytkowej 165,25 m2 (wraz z garażem), ściany zewnętrzne trójwarstwowe z pustaków ceramicznych typu "MAX" grubości 19 cm + 10 cm styropian. Rodzinka 4 osobowa, dwie łazienki (2 prysznice, jedna wanna, trzy umywalki, bidet) + oczywiście kuchnia.

Ogrzewanie podłogowe na powierzchni 72,5 m2 (częściowo pod parkiet, częściowo pod ceramikę).

Propozycja instalacji centralnego ogrzewania:

Grzejniki płytowe Kermi V/X2 9 szt.

System ogrzewania podłogowego ROTH

Wszelkie inne niezbędne ustrojstwa typu: izolacja, spinki, pianka montażowa, klej głowice termostatyczne, szafki podtynkowe, automatyka etc.)

Materiały: 16 031,63 zł

Usługa: 3 745 zł

CAŁOŚĆ 19 776,63 zł

Propozycja kotłowni gazowej condens+CWU; osobne sterowanie podłogówką, osobne grzejnikami:

Kocioł Weishaupt 24 kW condens (cena samego kotła 2 600 EURO)

komin kotła condens

armatura pomocnicza kotła

zasobnik cwu 140l

grzałka elektryczna zasobnika

grupa bezpieczeństwa zasobnika cwu

armatura pomocnicza zasobnika cwu z cyrkulacją

Materiały: 22 279,75 zł

Usługa: 1 926 zł

CAŁOŚĆ 24 205,75 zł !!!!!!!!

Chyba najdroższa kotłownia na forum.... Bardzo proszę wszystkich, którzy się znają, o wypowiedź, bo poza gigantyczną kwotą nic mi to nie mówi... Co tu tyle kosztuje? Ktoś ma? Ktoś wie? Warto czy nie warto?

Tak miałoby to wyglądać:

http://img411.imageshack.us/img411/5084/weishaupt.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Odradzono mi montaż kominka z płaszczem wodnym, za to zaproponowano montaż pompy ciepła do grzania wody (koszt ok 9 tys zł). I też nie wiem czy to ma sens.

Z góry dziękuję za pomoc.