Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak ale temperatury powietrza większe niż 8C mamy przeważającą część roku,

ze słońcem to już nie tak do końca,

poza tym w przypadku zbiornika biwalntnego,

a takie się przeważnie instaluje w nowych budynkach, sprawność układu jest znacznie niższa,

witam, proszę o propozycje wyboru pieca gazowego dla poniższych warunków:

dom parterowy, nie podpiwniczony, poddasze nieużytkowe, pow. użytkowa 107 m2

ytong 24cm + 15 cm styro, strop lekki ocieplony wełną 30 cm, wentylacja grawitacyjna, bez solarów, kominek z dgp (jako dodatek)

z uwagi na parkiet na 80 m2 powierzchni - będą grzejniki, podłogówka ewentualnie w kuchni, łazience i wc

jaki piec gazowy do ogrzewania i cwu? w domu będą mieszkały 2 dorosłe osoby

z góry dziękuję z propozycje

witam, proszę o propozycje wyboru pieca gazowego dla poniższych warunków:

dom parterowy, nie podpiwniczony, poddasze nieużytkowe, pow. użytkowa 107 m2

ytong 24cm + 15 cm styro, strop lekki ocieplony wełną 30 cm, wentylacja grawitacyjna, bez solarów, kominek z dgp (jako dodatek)

z uwagi na parkiet na 80 m2 powierzchni - będą grzejniki, podłogówka ewentualnie w kuchni, łazience i wc

jaki piec gazowy do ogrzewania i cwu? w domu będą mieszkały 2 dorosłe osoby

z góry dziękuję z propozycje

Np. ten 2-10kW http://paradigma.pl/Kotly_kondnsacyjne.html do tego zbiornik ~120l

Na forum sporo jest ciekawych przykładów zastosowań pojedynczych typów pieców do konkretnych budynków. Zauważyłem że jest tu kilka osób które zawodowo zajmują się instalacjami kotłów ze sporą wiedzą i znajomością rynku, jednak brakuje informacji - pewnego zestawienia które marki kondensatów są godne polecenia w poszczególnych przedziałach cenowych. Gdy patrzę na ceny kondensatów - Viessmann, DeDietrich, Vailant – to raczej trudno znaleźć kondensat we wspomnianych tutaj cenach 3-4 tys. PLN. Mam prośbę do osób zorientowanych w temacie o takie krótką charakterystykę poszczególnych przedziałów cenowych – czy i dlaczego np. ma sens płacić 12 tys. Za Viessmanna i czy jest alternatywa za np. 4-5 tys. na kocioł innej marki, jeżeli tak to skąd taka różnica cenowa.

Tak konkretnie to szukam kotła kondensacyjnego do domu 200m2 z podłączeniem do solarów – ogrzewanie c.w.u.

I z innej beczki – jak jest realizowane zabezpieczenie przed zamarzaniem wody która jest nośnikiem energii cieplnej w zestawach Paradigma?

Odpowiedni algorytm w automatyce dba o bezpieczeństwo.

Tylko na czym ten algorytm polega? By zapobiec zamarznięciu trzeba do układu doprowadzić ciepło. Jak to jest realizowane? - tracimy energię z zewnętrznego źródła na dogrzanie tej wody? To chyba słaby punkt bo Paradigma nie rozwija tego wątku na swoich stronach... Choć sama zasada wykorzystania wody jako nośnika mi się podoba.

Witam,

Czy dla pieca kondensacyjnego lepszym rozwiązaniem jest komin wpuszczony w szacht z cegły (czyli spaliny rurą powietrze na zewn. rury w szachcie) czy też wypuszczenie rury w bok przez ścianę.

W szachcie komin miałby ok. 8m wysokości, w bok miałby ok. 1,5 i skierowany byłby w stronę zachodnią z której często wieje.

Instalator twierdzi że ten przez ścianę taniej a do efektywności kotła nie ma znaczenia.

Od razu dodam: domek 190m, sama podłogówka.

Kociołek jaki myślałem to Junkers Cerapur Smart 14-3 - chyba że polecicie coś innego w podobnej cenie a wg. was koledzy lepszego...

pozdr

Tylko na czym ten algorytm polega? By zapobiec zamarznięciu trzeba do układu doprowadzić ciepło. Jak to jest realizowane? - tracimy energię z zewnętrznego źródła na dogrzanie tej wody? To chyba słaby punkt bo Paradigma nie rozwija tego wątku na swoich stronach... Choć sama zasada wykorzystania wody jako nośnika mi się podoba.

Duże znaczenie ma to jak zbudowana jest instalacja, w skrajnym przypadku do 2% uzysku kolektora będzie poświęcone na zabezpieczenie przed zamarznięciem. W praktyce jest to około 0,3% uzysku.

Duże znaczenie ma to jak zbudowana jest instalacja, w skrajnym przypadku do 2% uzysku kolektora będzie poświęcone na zabezpieczenie przed zamarznięciem. W praktyce jest to około 0,3% uzysku.

A co w przypadku gdy mamy przez cały tydzień temp. -20st.C i jest pochmurno? Skąd kolektor czerpie wtedy ciepło na ochronę?

witam

wykonawca proponuje nam kocioł buderusa GB162. jakaś nowość ma w tym roku pojawić się w Polsce a od 2 lat jest w Europie zachodniej. do tej pory model teo kotła był przeznaczony do domów wielorodzinnych a teraz wypuszczają model dl małych domów. wiem że wybór kotła to ważna rzecz ale jak próbuję zrozumieć coś z tych wszystkich postów to mnie krew zalewa.

A co w przypadku gdy mamy przez cały tydzień temp. -20st.C i jest pochmurno? Skąd kolektor czerpie wtedy ciepło na ochronę?

Albo -20stC albo pochmurno ;)

Gdy są siarczyste mrozy to jest piękne słońce, w ciągu dnia kolektor spokojnie może doładować zbiornik c.w.u. oraz dzięki świetnej izolacji może zgromadzić wystarczającą ilość energii na noc do następnego dnia.

Gdy jest pochmurna to jest też ciepło - czy może raczej nie ma bardzo niskich temperatur.

W przypadku kiedy nie ma "w kolektorze" wystarczającej ilości energii automatyka dba o to by temperatura kolektora wynosiła nie wiele powyżej 0stC.

witam

wykonawca proponuje nam kocioł buderusa GB162. jakaś nowość ma w tym roku pojawić się w Polsce a od 2 lat jest w Europie zachodniej. do tej pory model teo kotła był przeznaczony do domów wielorodzinnych a teraz wypuszczają model dl małych domów. wiem że wybór kotła to ważna rzecz ale jak próbuję zrozumieć coś z tych wszystkich postów to mnie krew zalewa.

GB162 to kotły dużej mocy 80, 100kW. Może raczej chodziło GB152?

Jeżeli planujesz zamontować kolektor solarny, to zrób to teraz lub zapomnij. Dokładanie drugiego zbiornika z pojedynczą wężownicą do istniejącego już zbiornika, zamiast zbiornika biwalentnego ( z podwójną wężownicą) to tylko komplikowanie instalacji i robienie kosztów.

Niby dlaczego ? Można dać mały zbiornik ogrzewany gazem (po co grzać 300l i uzyskiwać dzięki temu dużo większe straty ciepła) i duży (w przyszłości) grzany solarami. Podłączając to szeregowo za pomocą jednej obiegówki mieszać w nich wodę, gdy w solarnym będzie cieplejsza. Zero komplikacji, a zwykły sterownik różnicowy może się zająć takim mieszaniem. Ważne jest natomiast wcześniejsze założenie rur dach-kotłownia lub zarezerwowanie kanału, żeby potem nie kuć.

rwxw napisał:

Niby dlaczego ? Można dać mały zbiornik ogrzewany gazem (po co grzać 300l i uzyskiwać dzięki temu dużo większe straty ciepła) i duży (w przyszłości) grzany solarami. Podłączając to szeregowo za pomocą jednej obiegówki mieszać w nich wodę, gdy w solarnym będzie cieplejsza. Zero komplikacji, a zwykły sterownik różnicowy może się zająć takim mieszaniem. Ważne jest natomiast wcześniejsze założenie rur dach-kotłownia lub zarezerwowanie kanału, żeby potem nie kuć.

To chyba do mnie. Czekam na dalszą dyskusję w tej kwestii, bo nie ukrywam, ze temat mnie wciąż bardzo interesuje.