Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trudne to. Przy piecu kondensacyjnym z tradycyjnymi grzejnikami przy temperaturach 0-10 będzie takie samo zużycie jak przy piecu kondensacyjnym z większymi grzejnikami przy temp -10-0 :) Co do opini to chyba lepiej gdyby wypowiedział się jakiś użytkownik, chyba jest jeden na forum. pozdr adam

no własnie w tym ambaras żeby to jakoś wyliczyć :)

a jest w ogóle możliwe ustawienie instalacji na grzejnikach mniejszych (jak do zwykłego pieca 1-funkcyjnego + zasobnik) na parametry 60/40 lub podobne, żeby kondensacja działała poprawnie?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy normalnych temperaturach (do -5 np. ) kondensacja będzie działała. Dużo jest zależności do jakiej temp. ale dopiero przy dużych mrozach kocioł może przestać kondensować. I tak zawsze średnia sprawność będzie na korzyść kondensata bez względu na to jakie będą grzejnik. pozdr adam

Przy normalnych temperaturach (do -5 np. ) kondensacja będzie działała. Dużo jest zależności do jakiej temp. ale dopiero przy dużych mrozach kocioł może przestać kondensować. I tak zawsze średnia sprawność będzie na korzyść kondensata bez względu na to jakie będą grzejnik. pozdr adam

ok, w takim razie jak z instalacją: załóżmy że zostaną mniejsze grzejniki, wyliczone do pieca zwykłego - jeśli wezmę piec kondensacyjny to na jakie parametry je nastawić?

i jeśli temperatura ma być niższa to czy nie będzie niedogrzania pomieszczeń?

jestem laikiem, wejdę raczej w piec kondensacyjny, proszę o wskazówki co z instalacją?

pzdr!

Witam,

proszę o radę przy wyborze sys. grzewczego.

Dane:

- pow. ok. 230m2, kubatura jakieś 600 m3

- garaż 30m2,

- 2 łazienki, w jednej wanna i prysznic w drugiej tylko prysznic

- podłogówka 50 m2 – obie łazienki, korytarz i kuchnia, wiatrołap

- grzejniki naścienne, w łazienkach 2 drabinki

- ogrzewanie gaz plus kominek

- wentylacji grawitacyjnej - reku brak

- ściany porotherm 24, styropian 15, na fundamentach styropian 12,

- ocieplenie dachu wełna 25

- 3 osoby

Piec będzie umieszczony na poddaszu

Lokalizacja Wrocław

Dzieki, mkarp

Witam

również proszę o pomoc w doborze pieca, w jednej z hurtowni otrzymałam taką propozycję i wycenę, a ja powiem szczerze im wiecej czytam tym wiecej nie wiem :\

Dom parterowy z użytkowym poddaszem, ogrzewanie gazem ziemnym

120 m powierzchni użytkowej plus garaż

ogrzewanie w całym domu podłogowe, plus suszarka w łazience (140 m2 po podłodze)

w domu rekuperator +gwc

ocieplenie domu porotherm 25 +20 cm styropianu platinum

podłoga na gruncie 20 cm

dach 30 cm wełny

okna szczelne

rodzina 2+1 może kiedyś jeszcze 1 :)

jedna łazienka duża na górze, ubikacja na dole, kuchnia

zaproponowano mi piec Kondensacyjny kocioł gazowy Vitodens 222 - W o mocy 19 kW wraz ze:

- sterowaniem pogodowym Vitotronic 200

- zintegrowany system podgrzewu c.w.u.

- pompa obiegu grzewczego

- przeponowe naczynie wzbiorcze

- armatura zabezpieczająca

- naczynie wzbiorcze c.w.u.

cena 8050 netto

do tego Divicon-Compact z mieszaczem:

- wymiennik płytowy z mieszaczem

- pompa obiegowa

- mieszacz 3-drogowy z napędem

- automatyka

- pompa cyrkulacyjna,

- kształtki, filtry.

- ogrzewanie podłogowe,

- Rodzielacze ogrzewania podłogowego wraz z :

- przepływomierzami

- wkładkami termostatycznymi

- zaworami odcinającymi

- zaworami spustowymi

Osprzęt rozdzielaczy:

- szafki rozdzielacza

- złączki rozdzielaczy

- przewody zasilające

- zawory rozdzielaczy

Grzejnik łazienkowy wraz z:

- grzałką elektryczną

- zawór zasilający, zawór powrotny, głowica termostatyczna

całość razem z montażem 32000 brutto

wyszło bardzo dużo a ja naprawdę nie wiem czy to wszystko jest mi niezbędne i dobrze dobrane dla mojego domu

proszę o radę

Witam,

proszę o radę przy wyborze sys. grzewczego.

Dane:

- pow. ok. 230m2, kubatura jakieś 600 m3

- garaż 30m2,

- 2 łazienki, w jednej wanna i prysznic w drugiej tylko prysznic

- podłogówka 50 m2 – obie łazienki, korytarz i kuchnia, wiatrołap

- grzejniki naścienne, w łazienkach 2 drabinki

- ogrzewanie gaz plus kominek

- wentylacji grawitacyjnej - reku brak

- ściany porotherm 24, styropian 15, na fundamentach styropian 12,

- ocieplenie dachu wełna 25

- 3 osoby

Piec będzie umieszczony na poddaszu

Lokalizacja Wrocław

Dzieki, mkarp

Możesz zastosować kotłownie opartą na Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C do tego zbiornik ~160-200l. Jeśli chcesz kominek z płaszczem wodnym to zdecydowanie zalecam zbiornik buforowy.

Witam

również proszę o pomoc w doborze pieca, w jednej z hurtowni otrzymałam taką propozycję i wycenę, a ja powiem szczerze im wiecej czytam tym wiecej nie wiem :\

Dom parterowy z użytkowym poddaszem, ogrzewanie gazem ziemnym

120 m powierzchni użytkowej plus garaż

ogrzewanie w całym domu podłogowe, plus suszarka w łazience (140 m2 po podłodze)

w domu rekuperator +gwc

ocieplenie domu porotherm 25 +20 cm styropianu platinum

podłoga na gruncie 20 cm

dach 30 cm wełny

okna szczelne

rodzina 2+1 może kiedyś jeszcze 1 :)

jedna łazienka duża na górze, ubikacja na dole, kuchnia

zaproponowano mi piec Kondensacyjny kocioł gazowy Vitodens 222 - W o mocy 19 kW wraz ze:

- sterowaniem pogodowym Vitotronic 200

- zintegrowany system podgrzewu c.w.u.

- pompa obiegu grzewczego

- przeponowe naczynie wzbiorcze

- armatura zabezpieczająca

- naczynie wzbiorcze c.w.u.

cena 8050 netto

do tego Divicon-Compact z mieszaczem:

- wymiennik płytowy z mieszaczem

- pompa obiegowa

- mieszacz 3-drogowy z napędem

- automatyka

- pompa cyrkulacyjna,

- kształtki, filtry.

- ogrzewanie podłogowe,

- Rodzielacze ogrzewania podłogowego wraz z :

- przepływomierzami

- wkładkami termostatycznymi

- zaworami odcinającymi

- zaworami spustowymi

Osprzęt rozdzielaczy:

- szafki rozdzielacza

- złączki rozdzielaczy

- przewody zasilające

- zawory rozdzielaczy

Grzejnik łazienkowy wraz z:

- grzałką elektryczną

- zawór zasilający, zawór powrotny, głowica termostatyczna

całość razem z montażem 32000 brutto

wyszło bardzo dużo a ja naprawdę nie wiem czy to wszystko jest mi niezbędne i dobrze dobrane dla mojego domu

proszę o radę

Do takiego domu proponuję albo Junkersa j.w. albo Paradigma Modula II 2-10kW. Twój dom ma prawdopodobnie zapotrzebowanie na moc w granicach 6-7kW.

witam,

jest to moja pierwsza wizyta na forum. przyznam, iż sporo czasu zajęło mi przeczytanie tego tematu

jednak widzę, iż specyfikacja każdego z domów i zapytań jest inna.

Mam nadzieję, iż nie powtórzę zapytania ale poprosiłbym o radę przy zakupie pieca/osprzętu do ogrzewanie gazowego.

Specyfikacja:

- dom typu klocek z płaskim dachem 30 letni

- dom ocieplony styropianem łącznie z dachem. jak się nie mylę 10cm

- okna plastikowe

- brak ogrzewania podłogowego

- centralne nowe ok 5 letnie z cienkimi rurkami i kaloryferami

- aktualnie piec węglowy + bojler, który chcę zastąpić gazowy. gaz ziemny będę miał od jesieni

- kotłownia z wejściem od zewnątrz. mam już wkład kominowy przystosowany do gazu

- 3 osoby w domu

- rejon poznania. więc jeśli ktoś z okolic mógłby pomóc

Jeśli muszę jeszcze jakieś dane podać chętnie dopiszę.

Zależy mi na podaniu modelu najbardziej wg Was odpowiedniego. Pieca + tego co musi wejść jeszcze w skład całości.

Nie ukrywam, iż temat jest dla mnie obcy i nie chcę się tu niepotrzebnie wymądrzać.

z góry dziękuję, tomek

Podstawowe pytanie to ile chcesz na inwestycję przeznaczyć ? Z zasobnikiem czy próba podłączenia do istniejącego? Co to znaczy wkład kominowy przystosowany do gazu ? Ile powierzchni ogrzewanej ma domek

polecałbym kotły z zamkniętą komorą spalania

Czy kondensat czy nie - napewno kondensat lepiej ale jest drożej

Vaillant - solidne kotły - w okolicach Poznania solidny serwis

jak dowiem się więcej to zaproponuję model odpowiedni do potrzeb - mogę zaproponować atrakcyjną cenę

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Myślę, że dużych cudów nie potrzebujesz i prawie każdy kocioł kondensacyjny z zasobnikiem będzie ok. Kwestia jaki duży zasobnik to już zależy do tego czy raczej wanna czy raczej prysznic. Junkers, Viessmann, Vaillant, Immergas, Beretta to urządzenia które są popularne i od lat na naszym rynku więc tak szybko nie znikną.

Bardzo dużo o zapotrzebowaniu Twojego domu mówi metraż :)

Ale wtopa  oczywiście jednej z najważniejszych rzeczy nie napisałem: powierzchnia parteru i piętra razem czyli powierzchnie ogrzewanej to 102m.

Kolejne odpowiedzi na pytania:

- ile chcę przeznaczyć? Stosunkowo odpowiednio do jakości. Nie chcę przepłacić i kupić czegoś co mi jakiś sprzedawca wciśnie (przy braku wiedzy) ale

też nie chcę czegoś taniego czyt. mało sprawnego czy też ekonomicznego i później po roku będę żałował, iż mogłem dołożyć.

- czy z zasobnikiem czy próba podłączenia do istniejącego? To jest dobre pytanie. Tego nie wiem. Jak rozumiem masz tu na mysli wykorzystanie bojlera

który mam aktualnie.

- wkład kominowy przystosowany do gazu znaczy tyle, iż w kominie oprócz kanału z którego teraz idzie dym od pieca węglowego jest kanał

w którym jest wkład z blachy. Jego końcówka wystaje przy suficie w kotłowni. Przynajmniej tak mi sprzedający dom powiedział, iż komin jest przygotowany do gazu. I z tego co widzę tak jest.

- czy kondensat czy nie? To ju zależy od Waszej opinii czy w moim przypadku jest to opłacalne (i o ile większym kosztem)

kolego RAPczyn mógłbyś chociaż szacunkowo wycenić takiego Paradigma II wraz z wszystkim co potrzebne jest do zestawu?

Proszę Ciebie również o informacje jak wygląda sprawa ew napraw/serwisu itd tego pieca.

Mam tu na myśli nie koszty, a dostępność usługi w Wielkopolsce.

Witam proszę o dobór pieca gazowego do domu o parametrach ; pu146m2 , kubatura 512m3 . Dom piętrowy piwnica podłogówka ok.15m2 , parter ok. 40m2 , piętro ok. 10m2 plus 10 grzejników . Dom pustak +12 styropian . Jestem skłony za piecem kondensacyjnym + zasobnik 120l. I chciałbym też do tego piec na węgiel w drugim pomieszczeniu i wszystko to ładnie zgrać. Pozdrawiam:):)

Cerapur Smart 14-3C jest kotłem kondensacyjnym a VU 202/3-5 jest kotłem z zamkniętą komorą spalania. Sprawność 109% do 92% przy najlepszych warunkach pracy dla każdego z kotłów. Właściwie nie ma co porównywać bo to dwie różne generacje kotłów - kocioł kondensacyjny właściwie w każdej dziedzinie bije kocioł z zamkniętą komorą spalania na głowę.