Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piszesz że Junkers ma fatalną dokumentację techniczną, tyle że w innym wątku to samo mówią o DeDietrich...

Czy na pewno nie ma możliwości by tym Junkersem jakoś posterować zewnętrznie? Choćby jakieś wejścia przekaźnikowe - załącz, wyłącz, itp., może ograniczenie przepływu?

Troszkę muszę zwrócić honor Junkersowi. Mój poprzedni osąd wydałem na podstawie strony junkers.pl. Nie zadałem sobie wtedy trudu poszukania głębiej co zaowocowało by znalezieniem strony http://www.szkolenia-junkers.pl/ na której znaleźć można więcej dokumentacji. Peace bracia junkersowcy:)

Co do 0-10 w DeDietrichu. Przyglądałem się MCA15. Spójrz w instrukcję instalacji na stronę 84. Tabela z parametrami a w śród nich

WEJ. 0-10V NIE / ZAL Uaktywnienie sterowania 0-10V Patrz na poniższe wskazów

VMIN/WYL 0-10V 0 do 10 V Napięcie odpowiada minimalnej temperaturze zadanej

VMAX 0-10V 0 do 10 V Napięcie odpowiada maksymalnej temperaturze zadanej

ZA.T.MIN 0-10V 10 do 70 °C Minimalna temperatura zadana

I dalsze parametry. To jest właśnie sterowanie temperaturą via 0..10

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

serdecznie prosze o porade - no wiec ograniczylem wybor kotla do 2 modeli:

- Vaillant VSC ecoCOMPACT - zakres modulacji 7,2-21

- Viessmann Vitodens 222-F 4,8-19 lub 6,5-26

zastanawiam sie ktory bedzie lepszy?

Segment srodkowy w szeregu, nowo budowany o powierzchni 170m2 - zapotrzebowanie okolo 12-13kW. Rodzina 2+2.

Glownym zagadnieniem jest CWU, 2 lazienki (jest cyrkulacja) czy kociol 4,8-19 ze zbiornikiem warstwowym 100l da nam odpowiedni komfort cwu?

Z grzejnikow purmo, brugman i viessmann, ktore byscie polecali?

Panowie proszę o poradę w sprawie kotła.

A więc mieszkanie na poddaszu(odrębność lokalowa)105m2, sufit 28m wełny, skosy 25cm wełny, sciany 40cm i 8cm styro, wentylacja z odzyskiem. Muszę kupić kocioł i zastanawiam się nad dwoma modelami Viessmann vitodens 222-w 19kw i junkers cerapur modul ZBS 14.

Kocioł ma stać (lub wisieć) w łazience. Dodam jeszcze że mam podłogówkę w łazience i kuchni oraz grzejniki do niskich parametrów na jednym obiegu. Kocioł jako że ma być zainstalowany w miejscu widocznym musi jakoś wyglądać tzn. żeby nie było widać rurek zbiorniczków i innych takich rzeczy. Proszę o poradę ewentualnie inne propozycję.

pzdr

Witam proszę o pomoc w decyzji.

Dom 100m2, 50m2 parter i 50m2 poddasze użytkowe. Kubatura 372 m3

ytong 24 + 15 styro, 25 wełna dach, rekuperator, okna z szybami 0,5, brak mostków termicznych typu balkon itp.

cała powierzchnia w podłogówce + dwie drabinki na niskich parametrach w łazienkach

Jaki piec kupić ? czy warto kondensat (czy oszczędność będzie warta droższego zakupu) ?

potrzebuje 2 funkcyjny bez zasobnika ( decyduje się na mniejszy komfort cwu )

pozdrawiam

Witam proszę o pomoc w decyzji.

Dom 100m2, 50m2 parter i 50m2 poddasze użytkowe. Kubatura 372 m3

ytong 24 + 15 styro, 25 wełna dach, rekuperator, okna z szybami 0,5, brak mostków termicznych typu balkon itp.

cała powierzchnia w podłogówce + dwie drabinki na niskich parametrach w łazienkach

Jaki piec kupić ? czy warto kondensat (czy oszczędność będzie warta droższego zakupu) ?

potrzebuje 2 funkcyjny bez zasobnika ( decyduje się na mniejszy komfort cwu )

pozdrawiam

Zdecydowanie kondensat ale jednofunkcyjny ze zbiornikiem. Junkers Cerapur Smart 14-3C lub Paradigma Modula II 2-10kW

Czyli kondensat.

Mam problem z zasobnikiem chodzi o miejsce (pod kotłem pralka) . Całe życie używałem w mieszkaniach przepływowych gazowych podgrzewaczy i jestem przyzwyczajony i czy naprawdę warto przebudować łazienkę dla tego zasobnika ? ( i więcej zapłacić)

Vaillanty troszkę kosztują. Polecają mi De Dietrich MCR/II 24/28 MI macie jakieś zdanie na jego temat ? i czy by pasował do moich warunków ?

dzięki za odpowiedz !

Pozdrawiam

Zdecydowanie kocioł kondensacyjny. Tani będzie Cerapur Smart 14-3C lub Comfort 16-3A.

po rozmowach z kilkoma hydraulikami mamy 2 oferty najlepsze cenowo:

De Dietrich'a MCR 24/II T ze 120l zbiornikiem z Biawar'u

Vitodens 100-W 26 kW + Vitocell 150 L

proszę napiszcie jak je oceniacie, który byście polecali

dzieki i pozdrawiam

Tak wiem, czym słabszy tym łatwiej będzie uzyskać na powrocie poniżej 30 C żeby kondensował. Dietrich min 6,3 kW będzie się męczył i częściej wyłączał i załączał a tam są straty , czy dobrze rozumuje ? :)

Czy ma sens stosowanie mniejszych niż 100l zasobników (100l mi nie wejdzie) ? . I jeszcze lamerskie pytanie, jakiej budowy potrzebny jest zasobnik ? tzn spotkałem się że ma wymiennik spiralny, dwa płaszcze i jeszcze jakieś tam inne typy ? czy nie wystarczy zwykła "bańka" jak w bojlerze ?. Jeżeli zdecyduje na 1f to będzie to Cerapur junkersa 3,3-14 kW

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Witam

Proszę o pomoc w doborze kociołoka kondensacyjnego:

Dom parter + poddasze użytkowe (nie podpiwniczony) 130m2 + garaż i kotłownia ok 25 (tam tylko grzejniki)

Dom z porothermu 25 + 15 styropianu(na parterze 10cm styropian, strop 5cm, a poddasze docieplone 25 cm wełną min)

na całym parterze ogrzewanie podłogowe + suszarkowy w łazience i ew grzejnik zamiast podłogówki w gościnnym (panele), góra i tu się wachamy czy dać tak samo jak na dole podłogówkę czy grzejniki z racji tego ze mają być panele (tu także prosze o poradę)

grzejnik najlepiej z zasobnikiem cwu ok 120 litrów (na razie 3 osoby w rodzinie docelowo 4)

Z góry dzięki za pomoc

Witam

Proszę o pomoc w doborze kociołoka kondensacyjnego:

Dom parter + poddasze użytkowe (nie podpiwniczony) 130m2 + garaż i kotłownia ok 25 (tam tylko grzejniki)

Dom z porothermu 25 + 15 styropianu(na parterze 10cm styropian, strop 5cm, a poddasze docieplone 25 cm wełną min)

na całym parterze ogrzewanie podłogowe + suszarkowy w łazience i ew grzejnik zamiast podłogówki w gościnnym (panele), góra i tu się wachamy czy dać tak samo jak na dole podłogówkę czy grzejniki z racji tego ze mają być panele (tu także prosze o poradę)

grzejnik najlepiej z zasobnikiem cwu ok 120 litrów (na razie 3 osoby w rodzinie docelowo 4)

Z góry dzięki za pomoc

Jaką moc na centralne ogrzewanie masz napisaną w projekcie domu?

Panowie proszę o pomoc.Jestem w trakcie zakładania gazu.Doradźcie jaki piec dobrac,gdzie najtaniej mozna je kupic oraz jaka jest ich cena.Dom mam troszkę inny niz wszystkie.A wiec.Dom 380m2 pc.,sciany nieocieplone,dach nieocieplony,dom stawiony w 1,5 pustaka.Ilosc półpięter prócz piwnicy 5.Jest to bardzio nietypowy dom postawiony w kształcie litery L gdzie nie ma strychu tylko pomieszczenia mieszkalne pod same krokwie w całym domu.6 osób.Skłaniam sie ku piecowi kondensacyjnemu.Prosze o pomoc.Dziękuję

Proszę o pomoc w doborze kotła.

Mieszkanie: 45 m2 na poddaszu kamienicy.

Instalacja: przygotowana pod kocioł 2funkcyjny turbo w łazience - niedalekie odległości do punktów odbioru wody, także do kuchni (zaraz za ścianą)

Punkty poboru ciepłej wody: prysznic, umywalka, zlew

Jaki kocioł polecacie w takiej sytuacji? Czy warto kondensacyjny (zazwyczaj mają chyba mniejszą minimalną moc co, a przy tym metrażu będzie skręcona na minimum)? Jak zadbać o komfort cwu, bo to interesuje mnie najbardziej? Niestety nie ma miejsca na zasobnik, jedynie można pomyśleć nad kotłem z wbudowanym zasobnikiem, ale czy warto?

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Gabiddon