Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AD2 Ile macie łazienek? (wanien, pryszniców?) Ja na 3 osoby biorę 150l - więc u was to minimum 300l

Mamy 3 lazienki. 2 wanny i prysznic. 2 lazienki sa malo uzywane, jedna przez osobe starsza.

Edytowane przez myhau

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedz mi jeszcze czy dopłacając do Buderusa czy Vaillanta dostanę coś więcej, co będzie miało bezpośredni wpływ na zużycie czy komfort.

Ten Junkers jest bardzo dobrze opisany i raczej chwalony, a z resztą to różnie bywa, ale informacji jest jakby miej :-)

Dzisiaj się dowiedziałem, że przede mną jeszcze daleka droga - instalacja w przyszłym roku - a do tego mapy, projekty, kominiarze i tylko kasa....

RAPczyn możesz mi jeszcze podpowiedzieć co myślisz o piecu Buderus GB022+zaobnik 120 l+sterowanie RC35 w cenie około 5,5 tyś

Dzisiaj miałem pierwszego instalatora, który zaproponował takie rozwiązanie do mojej aktualnej kotłowni jako najtańsze w w stosunku "jakość/cena"

Co o tym myślicie?

Witam i proszę o poradę w wyborze kotła gazowego bo im wiecej czytam tym mam wiekszy mętlik

Powierzchnia użytkowa domu 280 m2

w tym powierzchnia garażu 36,0 m2 (będzie na razie nieogrzewany)

Kubatura 1100,0 m3

Dom zbudowany z porothermu 25, ocieplony styropianem 12cm,

poddasze 10cm+ 20 cm wełny

do tego rekuperator +GWC

planujemy równiez zasobnik na wodę 150 l., ew. z dwoma wężownicami 300 l.

Parter ogrzewany będzie podłogówką i częściowo grzejnikami (5 szt) , poddasze głownie grzejnikami (9szt), podłogówka jedynie wspomagająco w korytarzu i łazienkach. Częściowo podłogówka rozwiązana jest jako powrót z grzejników. Chcielibyśmy wybrać kocioł, który pozwli na niezależne sterowanie grzejnikami i podłogówką .

mój instalator twierdzi, że będziemy potrzebować kocioł o mocy 35KW . Wstępnie został wybrany kondesat viessmanna model Vitiodens 200W, jednak cały czas zastanawiam sie czy jest to dobry wybór. Dlatego też chciałalbym prosić mądre głowy na tym forum o poradę. Co myślicie o ww. kotle i czy jest dla nego jakaś (najlepiej tańsza) aletrantywa?

Witam Forumowicze!

Proszę o poradę w kwestii zakupu kotła gazowego do CO i CWU.

Poniżej dane domu:

Powierzchnia użytkowa [ i ] 109,1 m2

Powierzchnia podłóg [ i ] 151,2 m2

Powierzchnia całkowita 165,3 m2

Kubatura 589,0 m3

Wysokość 7,72 m

Dom zbudowany z porothermu 25 + styro 12. Na strychu wata 25. Garaż ogrzewany (pomiędzy garażem a domem jest styro 5 cm. Dom posiada 11 grzejników. Jest bardzo ciepły. Częściowo ma podłogówkę (ok. 35 m2). Mieszkać będą w nim 2 dorosłe osoby i jedno dziecko.

Wstępnie planuję kupić piec dwufunkcyjny kondensacyjny. Czy moglibyście doradzić konkretnego producenta i model za sensowną cenę?

Dziękuję i pozdrawiam

Michał

Witam

dylemat wart 3000 pln. roznica pomiedzy Vitodens 100 a Vitodens 200

znaczna roznica w zakresie modulacji a dom:

porotherm 38cm

welna 15cm

poddasze 25cm supermata

podloga 15 cm szary styropian

powierzchnia ok 190 z garazem

cały dół podłogówka

Dom M20 z Muratora

sprzedawca sugeruje ze roznica pomiedzy tymi modelami nie za szybko zwroci sie ze wzgledu na nizsza prace V200

no i nie wiem... wiem ze gaz z butli...

doradzicie?

N

Edytowane przez Novatino

RAPczyn proszę odpowiedz na moje pytanie,

Witam,

Teraz i mnie dotknął problem wyboru kotła

Domek ma ok. 130 m2 pow. użytkowej, kubatura 650m3, parter + poddasze, ceramika 25+12cm styro, poddasze wełna 20+10, podłoga na gruncie 15 cm styro

dwie łazienki (w jednej prysznic w drugiej wanna), 8 grzejników + dwa łazinkowe, podłogówka max. 30 m2, dwie osoby dorosłe + dwoje dzieci, i teraz problem jaki kocioł myślimy o jednofunkcyjnym z zasobnikiem 150l, może do tego solary, zwykły czy kondensat, jak z tą mocą, jeżeli dobrze patrzę to w projekcie jest 24 kw dla c.o. to chyba dużo, ile potrzeba dla ogrzania wody?) sprawdzałam u nas dostepność serwisu znalazłam: veissman, vaillant i wolf, do innych się nie przyznają

prosze o radę

Doczytałam w projekcie, że Kocioł przeiwdziany to Veissman Vitopend 100,

znalazłam jeszcze w książce serwis Immergas i Junkersa,

Witam.

Moim zdaniem Junkers Cerapur Smart 14-3C może być odpowiednim kotłem dla twoich potrzeb, do tego zbiornik 150l lub ~200l przy kolektorach w technice AquaSystem. W razie czego mogę pomóc w dostępie.

RAPczyn możesz mi jeszcze podpowiedzieć co myślisz o piecu Buderus GB022+zaobnik 120 l+sterowanie RC35 w cenie około 5,5 tyś

Dzisiaj miałem pierwszego instalatora, który zaproponował takie rozwiązanie do mojej aktualnej kotłowni jako najtańsze w w stosunku "jakość/cena"

Co o tym myślicie?

GB022 ma niską sprawność raptem do 107% oraz wysoką moc minimalną 6kW. Moim zdaniem lepszy będzie Comfort 16-3A

Edytowane przez RAPczyn

Witam i proszę o poradę w wyborze kotła gazowego bo im wiecej czytam tym mam wiekszy mętlik

Powierzchnia użytkowa domu 280 m2

w tym powierzchnia garażu 36,0 m2 (będzie na razie nieogrzewany)

Kubatura 1100,0 m3

Dom zbudowany z porothermu 25, ocieplony styropianem 12cm,

poddasze 10cm+ 20 cm wełny

do tego rekuperator +GWC

planujemy równiez zasobnik na wodę 150 l., ew. z dwoma wężownicami 300 l.

Parter ogrzewany będzie podłogówką i częściowo grzejnikami (5 szt) , poddasze głownie grzejnikami (9szt), podłogówka jedynie wspomagająco w korytarzu i łazienkach. Częściowo podłogówka rozwiązana jest jako powrót z grzejników. Chcielibyśmy wybrać kocioł, który pozwli na niezależne sterowanie grzejnikami i podłogówką .

mój instalator twierdzi, że będziemy potrzebować kocioł o mocy 35KW . Wstępnie został wybrany kondesat viessmanna model Vitiodens 200W, jednak cały czas zastanawiam sie czy jest to dobry wybór. Dlatego też chciałalbym prosić mądre głowy na tym forum o poradę. Co myślicie o ww. kotle i czy jest dla nego jakaś (najlepiej tańsza) aletrantywa?

Wydaje mi się iż powinien wystarczyć kocioł o mocy ~20kW (wypadałoby policzyć).

Świetnym rozwiązaniem będzie kocioł Paradigma Modula II 4-20kW z automatyką Systa Comfort dla 2 obiegów grzewczych z mieszaczami.

Witam

Proszę o poradę w takim przypadku,

Dom około 100m2 parter i mieszkalne poddasze dość dobrze ocieplony.

Kotłownia w piwnicy dwa piece prosty węglowy i wysłużony gazowy (do wymiany) podłączone do jednego komina(w środku rura z nierdzewki).

Instalacja co grzejniki wydajna przez większość czasu wystarcza 40 stopni na piecu.

Jest jeszcze drugi komin ale ma załamania i trudno byłoby wstawić tam rurę ,(może 80).

Potrzebuję pieca jednofunkcyjnego poniżej 15kw z jak najmniejszą mocą minimalną.

Chciałbym zachować piec węglowy i w związku z tym kilka pytań.

1 Czy jest możliwe zachowanie tego jak jest ,czyli wymiana pieca,jeśli tak to na jaki?

2 Czy można łączyć piec węglowy i gazowy bezpośrednio do instalacji c.o. i jakie są tego konsekwencje lub przeciwwskazania?

3 Jaki piec i w jaki sposób podłączyć przy zachowaniu pieca węglowego?

4 Jakie są rozwiązania zapobiegające wyłączenia pieca gazowego przy braku prądu w sieci i z grubsza ich koszt np, do pieca kondensacyjnego?

DANE

- powierzchnia: 171 m2 + 23 m2 garaż

- kubatura: 730 m3

- kondygnacje: dwie pełne

- ogrzewanie: podłogowe na całej powierzchni

- wentylacja: mechaniczna, rekuperator, bez GWC

- solary: nie przewiduję

- moc: według projektanta instalacji 19kW

ZAŁOŻENIA

- wysoki komfort CWU

- dobry serwis we Wrocławiu

- wysoka niezawodność

Dla takich założeń wstępnie wybrałem dwa:

- Viessmann Vitodens 333-F

- ELIDENS DTG 1300 ECO.NOX PLUS / V 130 lub ELITEC DTG 1300 ECO.NOX / V …

Który wg Fachowców? To prawda, że Viessmanny są gorsze jakościowo, czy większa ilość złych opinii wynika po prostu z większej ilości sprzedanych kotłów?

Witam wszystkich użytkowników forum:)

Pilnie potrzebuje kupić piecyk gazowy do podgrzania wody , ponieważ stary junkers padł i nie mamy ciepłej wody w mieszkaniu w bloku:(

a ze jestem zielony w tych sprawach bardzo prosił bym o pomoc w wyborze piecyka .

Jaka firma?jakie zalety ma dany model?jakie wady?czy z otwarta komora czy zamknięta?czy z hydrogeneratora, czy bez ? Na pewno podgrzewacz wodny nie możne być na świeczkę:) a i żeby był oszczędny i niezawodny:)

Cena plus minus 1500zł a możne oczywiście być tańszy:)

z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez baggio10

DANE

- powierzchnia: 171 m2 + 23 m2 garaż

- kubatura: 730 m3

- kondygnacje: dwie pełne

- ogrzewanie: podłogowe na całej powierzchni

- wentylacja: mechaniczna, rekuperator, bez GWC

- solary: nie przewiduję

- moc: według projektanta instalacji 19kW

ZAŁOŻENIA

- wysoki komfort CWU

- dobry serwis we Wrocławiu

- wysoka niezawodność

Dla takich założeń wstępnie wybrałem dwa:

- Viessmann Vitodens 333-F

- ELIDENS DTG 1300 ECO.NOX PLUS / V 130 lub ELITEC DTG 1300 ECO.NOX / V …

Który wg Fachowców? To prawda, że Viessmanny są gorsze jakościowo, czy większa ilość złych opinii wynika po prostu z większej ilości sprzedanych kotłów?

Witaj Według mnie to instalator troche się pomylił(czytaj ok 100% ,chyba że budynek jest z lat 60 i nie modernizowany termicznie) z zapotrzebowaniem na ciepło.Wg niego masz zapotrzebowanie ok 100 w/m2 a prawda jest taka że wspołczesne budynki mają około 50 w/m2 przy wentylacji grawitacyjnej i około 35W/m2 przy wentylacji z rekuperatorem.W zwiazku z tym zapotrzebowanie w twoim przypadku oscyluje w okolicach 10 kW .Idąc dalej masz podłogówkę wszędzie więc konsekwentnie myśląc kociołek kondensacyjny i tu według mojego doświadczenia polecił bym Centrale kondensacyjną firmy WOLF CGW 11/100 + BM tj.sterowanie pogodowe .

Witam.

To może i ja się dołączę do zapytania o kociołek.

Parametry.

Poddasze domu jednorodzinnego. Mazowsze. Pow grzania ok 75m2, Ściany 2 warstwowe ok 40 cm (suporex i cegła silkatowa) Dach ocieplony wełną 25cm.

2 pokoje na grzejnikach (ok 35m2) pozostałe 40 podłogówka plus drabinka w łazience.

Mieszkać będą 2 osoby plus dziecko.

Myślałem o Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C lub Immergas VICTRIX X 12 2 I

Co do CWU o raczej obstawiam zasobnik tylko teraz nie wiem czy w zestawie z piecem czy może kupować osobno.

Dlatego mam takie pytania.

Jaki z tych kotłów polecacie (chyba że inny)?

Czy zasobnik dokupować oddzielnie np. Biawar czy z zestwu np do junkersa ST 120-1 Z? Zasobnik Junkersa nie oszukując jest strasznie drogi.

Z góry dziękuje za rade.

pozdrawiam

Bodosz

Cześć. Krótkie pytanie. Czy przy zapotrzebowaniu cieplnym na ogrzewanie domu około 12 - 13 kV, przy zbiorniku do solarów 300 l dwuwężownicowym należy zwiększyć moc kotła do około 19 kV ? ( kocioł mniejszej mocy nie będzie sprawnie przygotowywał cwu w tak dużym zbiorniku ? ). Dzięki za odpowiedź.

Witam!

I ja tez bardzo poproszę znawców tematu o porade co do wyboru pieca. Musze w ciągu najbliższych dni podjąc ostateczną decyzje...

Dom częściowo podpiwniczony (40m2 i 2 grzejniki), parter 100 metrów (podłogówka + 2 grzejnik), garaz 30 m2 ( 1 grzejnik dla złamania temp), piętro 130 m2 po podłodze (scianka kolankowa od 110cm), czyli licząc dobre 250 m2.

15 cm styropian, dach 25 cm wełny, będzie wentylacja mechaniczna, okna 3 szybowe o współcz. 0,7.

Niestety ponoć najlepszy kocioł na rynku MODULA u mnie odpada m. in ze wzgledu na cenę, dlatego zacząłem rozglądać sie za innymi.

I tak zastanawiam się nad jakimś innym ekonomicznym kociołkiem 1 funkcyjnym.

Widzę często polecany jest De Dietrich, ale startuje z mocą ponad 6 kW, mi natomiast wpadł w oko IMMERGAS Victrix 24 który jak widze ma modulacje juz od 3 kW.

Jak wypada ten Immergas na tle konkurencji? ;-)

Bardzo proszę speców od technik grzewczych o poradę w tej kwesti ;-)

Z gory dziekuje

Paweł