Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

To może i ja się dołączę do zapytania o kociołek.

Parametry.

Poddasze domu jednorodzinnego. Mazowsze. Pow grzania ok 75m2, Ściany 2 warstwowe ok 40 cm (suporex i cegła silkatowa) Dach ocieplony wełną 25cm.

2 pokoje na grzejnikach (ok 35m2) pozostałe 40 podłogówka plus drabinka w łazience.

Mieszkać będą 2 osoby plus dziecko.

Myślałem o Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C lub Immergas VICTRIX X 12 2 I

Co do CWU o raczej obstawiam zasobnik tylko teraz nie wiem czy w zestawie z piecem czy może kupować osobno.

Dlatego mam takie pytania.

Jaki z tych kotłów polecacie (chyba że inny)?

Czy zasobnik dokupować oddzielnie np. Biawar czy z zestwu np do junkersa ST 120-1 Z? Zasobnik Junkersa nie oszukując jest strasznie drogi.

Z góry dziękuje za rade.

pozdrawiam

Bodosz

To i ja dodam że wentylacja mechaniczna z odzyskiem jest i już nawet funkcjonuje :-)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

I ja tez bardzo poproszę znawców tematu o porade co do wyboru pieca. Musze w ciągu najbliższych dni podjąc ostateczną decyzje...

Dom częściowo podpiwniczony (40m2 i 2 grzejniki), parter 100 metrów (podłogówka + 2 grzejnik), garaz 30 m2 ( 1 grzejnik dla złamania temp), piętro 130 m2 po podłodze (scianka kolankowa od 110cm), czyli licząc dobre 250 m2.

15 cm styropian, dach 25 cm wełny, będzie wentylacja mechaniczna, okna 3 szybowe o współcz. 0,7.

Niestety ponoć najlepszy kocioł na rynku MODULA u mnie odpada m. in ze wzgledu na cenę, dlatego zacząłem rozglądać sie za innymi.

I tak zastanawiam się nad jakimś innym ekonomicznym kociołkiem 1 funkcyjnym.

Widzę często polecany jest De Dietrich, ale startuje z mocą ponad 6 kW, mi natomiast wpadł w oko IMMERGAS Victrix 24 który jak widze ma modulacje juz od 3 kW.

Jak wypada ten Immergas na tle konkurencji? ;-)

Bardzo proszę speców od technik grzewczych o poradę w tej kwesti ;-)

Z gory dziekuje

Paweł

gdzieś czytałem że modulacja poniżej 20% ma słaba wydajność (ale prosiłbym o potwierdzenie tego stwierdzenia przez jakiś fachowców) - temu większość pieców gazowych 24 kW ma modulacje od 6kW.

Witam

dylemat wart 3000 pln. roznica pomiedzy Vitodens 100 a Vitodens 200

znaczna roznica w zakresie modulacji a dom:

porotherm 38cm

welna 15cm

poddasze 25cm supermata

podloga 15 cm szary styropian

powierzchnia ok 190 z garazem

cały dół podłogówka

Dom M20 z Muratora

sprzedawca sugeruje ze roznica pomiedzy tymi modelami nie za szybko zwroci sie ze wzgledu na nizsza prace V200

no i nie wiem... wiem ze gaz z butli...

doradzicie?

N

Z Viessmann`a najlepszym będzie Vitodens 300-W 19kW. Jeśli bierzesz inne firmy pod uwagę to może być tani Junkers Cerapur Smart 14-3C (lub Comfort 16-3A) oraz bardzo dobry Paradigma Modula II 2...10kW (lub 4...20kW) - trzeba zrobić obliczenia obciążenia cieplnego aby mieć pewność, która moc będzie wystarczająca.

W razie czego mogę pomóc.

DANE

- powierzchnia: 171 m2 + 23 m2 garaż

- kubatura: 730 m3

- kondygnacje: dwie pełne

- ogrzewanie: podłogowe na całej powierzchni

- wentylacja: mechaniczna, rekuperator, bez GWC

- solary: nie przewiduję

- moc: według projektanta instalacji 19kW

ZAŁOŻENIA

- wysoki komfort CWU

- dobry serwis we Wrocławiu

- wysoka niezawodność

Dla takich założeń wstępnie wybrałem dwa:

- Viessmann Vitodens 333-F

- ELIDENS DTG 1300 ECO.NOX PLUS / V 130 lub ELITEC DTG 1300 ECO.NOX / V …

Który wg Fachowców? To prawda, że Viessmanny są gorsze jakościowo, czy większa ilość złych opinii wynika po prostu z większej ilości sprzedanych kotłów?

Jak wyżej, kocioł De Dietrich raczej nie większy niż 15kW (MCA 15 lub DTG 1300-15)

Witam

Proszę o poradę w takim przypadku,

Dom około 100m2 parter i mieszkalne poddasze dość dobrze ocieplony.

Kotłownia w piwnicy dwa piece prosty węglowy i wysłużony gazowy (do wymiany) podłączone do jednego komina(w środku rura z nierdzewki).

Instalacja co grzejniki wydajna przez większość czasu wystarcza 40 stopni na piecu.

Jest jeszcze drugi komin ale ma załamania i trudno byłoby wstawić tam rurę ,(może 80).

Potrzebuję pieca jednofunkcyjnego poniżej 15kw z jak najmniejszą mocą minimalną.

Chciałbym zachować piec węglowy i w związku z tym kilka pytań.

1 Czy jest możliwe zachowanie tego jak jest ,czyli wymiana pieca,jeśli tak to na jaki?

2 Czy można łączyć piec węglowy i gazowy bezpośrednio do instalacji c.o. i jakie są tego konsekwencje lub przeciwwskazania?

3 Jaki piec i w jaki sposób podłączyć przy zachowaniu pieca węglowego?

4 Jakie są rozwiązania zapobiegające wyłączenia pieca gazowego przy braku prądu w sieci i z grubsza ich koszt np, do pieca kondensacyjnego?

Ad.1 Prawdopodobnie trzeba przerobić układ c.o. na układ zamknięty ( z naczyniem wzbiorczym przeponowym) oraz doprowadzić komin do kotła kondensacyjnego (są elastyczne rury spalinowe dające szanse wykorzystania drugiego szachtu.

Ad.2 Najlepiej jest podłączyć kocioł na paliwo stałe do zbiornika buforowego, jeśli to stary kocioł to prawdopodobnie będzie musiał pracować w instalacji otwartej.

Ad.3 Modula II 2...10kW.

Ad.4 UPS ~450Pln

Dzięki za już

będę jeszcze Cię męczył jak dostną kolejne oferty,

czy ten Junkers Comfort 16-3A występuję w zestawie z jakimś zasobnikiem, czy wtedy jest to zestaw optymalny, czy lepiej zakupić zasobnik równie dobry (jaki) innej firmy?

Może kupić zbiornik innego, tańszego producenta.

Dzięki za odpowiedź RAPczyn,

doczytałam w projekcie że kubatura pom. ogrzewanych to 380 m3 (650 to kubatura całego domu razem z garażem), czy ten kociołek ogrzeje nam domek i wodę czy nie jest za mały, poniewaz podłogówki będzie mało to czy mam przewymiarować grzejniki, ?

Spokojnie powinien ogrzać dom.

Witam.

Parametry.

Poddasze domu jednorodzinnego. Mazowsze. Pow grzania ok 75m2, Ściany 2 warstwowe ok 40 cm (suporex i cegła silkatowa) Dach ocieplony wełną 25cm.

2 pokoje na grzejnikach (ok 35m2) pozostałe 40 podłogówka plus drabinka w łazience.

Co do CWU o raczej obstawiam zasobnik tylko teraz nie wiem czy w zestawie z piecem czy może kupować osobno.

Czy zasobnik dokupować oddzielnie np. Biawar czy z zestwu np do junkersa ST 120-1 Z? Zasobnik Junkersa nie oszukując jest strasznie drogi.

Z góry dziękuje za rade.

pozdrawiam

Bodosz

Może być Biawar, Immergas ma fajny zakres mocy ale niską sprawność.

Cześć. Krótkie pytanie. Czy przy zapotrzebowaniu cieplnym na ogrzewanie domu około 12 - 13 kV, przy zbiorniku do solarów 300 l dwuwężownicowym należy zwiększyć moc kotła do około 19 kV ? ( kocioł mniejszej mocy nie będzie sprawnie przygotowywał cwu w tak dużym zbiorniku ? ). Dzięki za odpowiedź.

Nie ma potrzeby zwiększania mocy (kW). Kocioł jest podłączony tylko do górnej wężownicy, więc ogrzewa ~130l.

Witam!

I ja tez bardzo poproszę znawców tematu o porade co do wyboru pieca. Musze w ciągu najbliższych dni podjąc ostateczną decyzje...

Dom częściowo podpiwniczony (40m2 i 2 grzejniki), parter 100 metrów (podłogówka + 2 grzejnik), garaz 30 m2 ( 1 grzejnik dla złamania temp), piętro 130 m2 po podłodze (scianka kolankowa od 110cm), czyli licząc dobre 250 m2.

15 cm styropian, dach 25 cm wełny, będzie wentylacja mechaniczna, okna 3 szybowe o współcz. 0,7.

Niestety ponoć najlepszy kocioł na rynku MODULA u mnie odpada m. in ze wzgledu na cenę, dlatego zacząłem rozglądać sie za innymi.

I tak zastanawiam się nad jakimś innym ekonomicznym kociołkiem 1 funkcyjnym.

Widzę często polecany jest De Dietrich, ale startuje z mocą ponad 6 kW, mi natomiast wpadł w oko IMMERGAS Victrix 24 który jak widze ma modulacje juz od 3 kW.

Jak wypada ten Immergas na tle konkurencji? ;-)

Bardzo proszę speców od technik grzewczych o poradę w tej kwesti ;-)

Z gory dziekuje

Paweł

Jak wyżej. Po obliczeniu obciążenia cieplnego budynku może się okazać iż wystarczy np. Jenkers Cerapur Comfort 16-3A.

Witam,

posiadam piec gazowy Puma 80 do ogrzewania wody i co. Niestety ostatnio się psuje (gaśnie płomień przy odkręcaniu wody) kilka razy byli "fachowcy" i nic nie poradzili. Dopiero ostatni powiedział , że jest to stary piec, do którego nie ma już części i po prostu wszystko się w nim pozatykało. Więc decyzja - kupić nowy piec. Jestem w tym temacie kompletnie zielona, pomóżcie proszę.

Mam małe mieszkanie dwupoziomowe (na dole kuchnia, łazienka, przedpokój, na górze jeden pokój o łącznej powierzchni pokrywającej tą na dole minus schody)

Malutka łazienka (2x2,5x3m) w której wisi piec

W mieszkaniu dwa kaloryfery + 1 w łazience.

Mieszkam tylko ja z dzieckiem, nie potrzebujemy więc pieca o dużej mocy czy pojemności.

Jaki piec byłby najlepszy do mojego mieszkania? A może coś z moją Pumą można by zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisał bodosz

Witam.

Parametry.

Z góry dziękuje za rade.

pozdrawiam

Bodosz Może być Biawar, Immergas ma fajny zakres mocy ale niską sprawność.

Ale jaką cenę !!! ( dziś dostałem propozycję na zestaw eco plus 100 ( czyli kociołek Victrix 12 kW + zasobnik 100 l za 5400 zl ), i moje pytanko.

Jak dobrać optymalnie zestaw do produkcji cwu dla piecy jednofunkcyjnych o mocy 10 -14 kW dla 4 - 5 osobowej rodziny, 2 prusznice + 1 wanna + kuchnia + czasami goście, zasobnik "zwykły" czy warstwowo ładowany ?, czy do każdego kotła można zamiennie stosować te dwa rodzaje zasobników ?? ( dom ogólnie ma zapotrzebowanie grzewcze poniżej 10 kW). Dzięki i pozdrowienia.

witam

dom z garażem: ~ 150 m2 (BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu) 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach

myślałem o: Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 ale osoba robiąca instalacje twierdzi, że taki piec może być niewystarczający

i proponuje DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20 (ceny obu pieców na tym samym poziomie)

czy mogę prosić o opinię, który z tych dwóch pieców będzie lepszym rozwiązaniem dla takiego budynku.

pozdrowienia

witam

dom z garażem: ~ 150 m2 (BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu) 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach

myślałem o: Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 ale osoba robiąca instalacje twierdzi, że taki piec może być niewystarczający

i proponuje DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20 (ceny obu pieców na tym samym poziomie)

czy mogę prosić o opinię, który z tych dwóch pieców będzie lepszym rozwiązaniem dla takiego budynku.

pozdrowienia

Liczą na oko, budynek ma obciążenie cieplne na poziomie ~10kW więc moim zdaniem J. spokojnie wystarczy.

Liczą na oko, budynek ma obciążenie cieplne na poziomie ~10kW więc moim zdaniem J. spokojnie wystarczy.

dziękuje za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie dot. Junkers-a, czy ten pakiet (F.01L.2TH.CS3) wymaga jeszcze dodatkowych rzeczy, żeby to wszystko ze sobą połączyć ?

pozdrowienia

Nie słuchając się naszego instalatora :lol2: wybraliśmy w końcu piec---Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C.

Dom parterowy bez poddasza użytkowego 140m2,w tym powierzchni mieszkalnej 104m2.W związku z tym mam pytanie....

Jaki będzie najlepszy zasobnik dla 4 osób,chodzi o pojemność,producenta i rodzaj(są chyba też jakieś warstwowe :confused: )

W domu dwie łazienki,w jednej wanna,a w drugiej kabina prysznicowa.

Edytowane przez agata39

Możecie powiedzieć czy taka wycena jest do przyjęcia:

kocioł vitodens 200+zasob 150l -10290,-

vitotrol 200 programator tygodniowy -425,-

zestaw bazowy w szacht -415,-

rura 80/1000 viessmann - 8x66,- = 528

zawór 3-drogowy do podłogówki - 611,-

siłownik do zaworó 3-drodowego -1530,-

złaczki przyłączeniowe - 70,-

urządzenia do montażu kotłowni - około 1700,-

Witam.

Jeśli można to ja również poprosze o pomoc w wyborze pieca.

Dom ma następujące parametry: parterówka z poddaszem użytkowym, poroterm + 10cm styropianu, całośc ma 135m2, parter w całości podłogówka, poddasze w całości kaloryfery, okna z normalnymi tj. podwójnymi szybami, brak rekuperatora. 2 osoby.

Instalator zaproponował mi piec DE DIETRICH MCR II 24 kondesacyjny o mocy od 6,3 do 25,3 kW + BS 100L.

Czy macie jakieś sugestie co do spasowania pieca do domu. Czy ten piec nie dysponuje za duża mocą i bedzie tym samym charakteryzował się zmniejszoną sprawnością.

Z góry dziekuje za informacje.

Edytowane przez sewrryn

Ale jaką cenę !!! ( dziś dostałem propozycję na zestaw eco plus 100 ( czyli kociołek Victrix 12 kW + zasobnik 100 l za 5400 zl ), i moje pytanko.

Jak dobrać optymalnie zestaw do produkcji cwu dla piecy jednofunkcyjnych o mocy 10 -14 kW dla 4 - 5 osobowej rodziny, 2 prusznice + 1 wanna + kuchnia + czasami goście, zasobnik "zwykły" czy warstwowo ładowany ?, czy do każdego kotła można zamiennie stosować te dwa rodzaje zasobników ?? ( dom ogólnie ma zapotrzebowanie grzewcze poniżej 10 kW). Dzięki i pozdrowienia.

Automatyka kotła powinna rozumieć iż ma do czynienia ze zbiornikiem warstwowym.

Zbiornik ciepłej wody powinien mieć minimum 150l (zalecane 200l).

Witam.

Jeśli można to ja również poprosze o pomoc w wyborze pieca.

Dom ma następujące parametry: parterówka z poddaszem użytkowym, całośc ma 135m2, parter w całości podłogówka, poddasze w całości kaloryfery, okna z normalnymi tj. podwójnymi szybami, brak rekuperatora. 2 osoby.

Instalator zaproponował mi piec DE DIETRICH MCR II 24 kondesacyjny o mocy od 6,3 do 25,3 kW + BS 100L.

Czy macie jakieś sugestie co do spasowania pieca do domu. Czy ten piec nie dysponuje za duża mocą i bedzie tym samym charakteryzował się zmniejszoną sprawnością.

Z góry dziekuje za informacje.

Prawdopodobnie wystarczy De Dietrich MCA15 oraz zbiornik 100 (do 3 osób).