Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jeżeli w domu wyliczyłem kaloryfery dla temperatury 40/30 stopni i piec kondensacyjny pracując na maxa nie ogrzeje domu to czy zwiększając temp na zasilaniu do 75 stopni ( grzejniki będą wtedy miały dwukrotnie większą moc ) podniesie się temperatura w domu ? dodatkowa energia z mniejszej sprawności pieca i wzostu spalania ? czy niestety zostanie podane mniej cieplejszej wody i nic to nie da ?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żeby kocioł kondensował potrzebna jest temperatura powrotu nie wyższa niż 54-56 C i nie jest ważna temperatura zasilania,

grzejniki powinieneś mieć dobrane do temperatur pracy 55-45-20 C,

jeżeli będziesz miał dobrane grzejniki do temperatur pracy 70-55-20 też się nic nie stanie,

przez około 95 % sezonu grzewczego kocioł będzie kondensował,

a te parę złotych co zapłacisz za ogrzewanie, oszczędzisz na koszcie grzejników,

aha, temperatury np 70-55-20 oznaczają,

70 to temperatura zasilania, 55 temperatura powrotu a 20 temperatura pomieszczenia,

Dzięki za próbę odpowiedzi ale nie o to mi chodziło, W grzejnikach i podłogówce mam moc około 14 kW przy zasilaniu z kotła o temp 40 i powrotu 30 stopni jeżeli dam na grzejniki wodę o temp 70 - 75 stopni to moc z grzejników i podłogówki wzrasta do około 20 kW. Ale kocioł chcę wziąść około 12 14 kW ? Zapotrzebowanie energetyczne domu około 10 kW czy to wszystko wydoli ?

Oj poprawka zapotrzebowanie energetyczne domu to około 14 - 15 kW i właśnie czy mając przewymiarowane grzejniki przy podaniu wysokiej temperatury na zasilaniu uzyskamy tę brakującą ilość ciepła ? ( moc piecy kondensacyjnych spada wraz z podnoszeniem temperatury wody na zasileniu ), ele moc grzejnika bardzo mocno rośnie wraz z podnoszeniem temperatury na zasilaniu. Dzięki za pojaśnienie.

Oj poprawka zapotrzebowanie energetyczne domu to około 14 - 15 kW i właśnie czy mając przewymiarowane grzejniki przy podaniu wysokiej temperatury na zasilaniu uzyskamy tę brakującą ilość ciepła ? ( moc piecy kondensacyjnych spada wraz z podnoszeniem temperatury wody na zasileniu ), ele moc grzejnika bardzo mocno rośnie wraz z podnoszeniem temperatury na zasilaniu. Dzięki za pojaśnienie.

nie moc a sprawność,

z tym, że i tak jest lepsza niż kotłów tradycyjnych,

jeżeli zapotrzebowanie na ciepło masz 15 kW

a będziesz miał kocioł 14 kW, to najwyżej parę dni w roku będziesz się musiał w domu cieplej ubrać,

ale na komfort ciepłej wody raczej nie licz,

a TUTAJ masz Inovensa MCA 15 z odpowiednimi mocami dla założeń które przedstawiłeś wyżej

Witam,

coraz zimniej za oknem, więc temat kotła nabrał rozpędu.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła:

Dom pod Warszawą, piętrowy z nieużytkowym poddaszem o powierzchni 171 m2 + garaż 29 m2; mieszkańcy: dwie osoby dorosłe i dwójka dzieci. Ogrzewanie podłogowe na parterze (75m2) i dwie łazienki na piętrze (11 m2). W sypialniach (4 x ok. 15m2) - grzejniki, dodatkowo w łazienkach grzejniki drabinkowe, grzejnik w garażu. Okna w pakiecie 3 szybowym, ściany pustaki ceramiczne 29 cm + ocieplenie styropianem 20 cm, rekuperator, strop ocieplenie 30 cm wełny. Dwie łazienki - w jednej prysznic, w drugiej wanna.

Jakiej mocy powinien być kocioł i jaki model wybrać? Rozumiem, że najlepszy jednofunkcyjny kondensat z zasobnikiem warstwowym, z możliwie szerokim zakresem modulacji i dobrym serwisem. W salonie z techniką grzewczą polecano nam WOLF CGS 24/200 z zasobnikiem 90 L, ale po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy to nie za duża moc kotła? Sama zastanawiam się nad Vaillantem VCS 126, ale też nie wiem, czy nie przeginam w drugą stronę? Będę wdzięczna za sugestie, bo mrozy idą i trzeba zacząć grzać...

Dzięki za odzew.

Tylko że ja na razie nie chciałem inwestować w zbiornik z dwiema wężownicami bo taki mają dawać z całym zestawem solarnym i może to być kwestja 6-12 miesięcy a na razie chciałem jakiś mniejszy zbiornik a potem go wykożystać.

Natomiast ostatnio jeszcze zacząłem sie zastanawiać nad piecem tz."lodówka" z układem solarnym i dokupić do tego same kolektory bo reszta juz jest w zestawie.

Taki zestaw zajmie zdecydowanie mniej miejsca żadnych pomp idt. na wieszchu. Czy macie jakieś pojęcie o tego typu urządzeniach jak to się spisuje jakie koszty eksploatacji w porównaniu do osobnego pieca i zasobnika.

Myslałem o takich piecach ewetualnie który lepszy bo jedne mają zasobniki warstwowe inne z wężownicami.

Junkers Cerapur Modul Solar

Immergas Hercules Solar

Vaillant VSC auro Compact

De Dietrich Solneo

Witam

Proszę o poradę specjalistów :)

Dom okolice Wrocławia 140 m2 z Porotherm 24 + styro 15 . Poddasze użytkowe wełna 18+5 cm. Na dole i górna łazienka około 60 m2 podłogowego + razem 15 grzejników i 2 drabinki, rodzina 2+2 . Proszę o podpowiedź co do pieca gazowego (kondensat ? ) na gaz ziemny, do całego zestawu chcę "wpiąć" jeszcze kominek z płaszczem wodnym 18 kW i w przyszłości solary, jaki sterownik, żeby wszystko dobrze funkcjonowało. Proszę także o podpowiedź jaki zasobnik najlepiej wybrać, aby później nic nie przerabiać pod solary.

Liczę na podpowiedź

Pozdrawiam

Andrew

Najlepiej jakiś duży bufor do którego te różne źrodła będziesz mógł podpiąć. Obojętnie czym będziesz chciał grzać wszystko podpinasz pod bufor i dopiero z bufora puszczasz ciepło na instalację za pomocą mieszacza. W schematach producentów ( np. Viessmann ma takie wytyczne projektowe jak to połączyć ) możesz sobie wybrać opcję najbardziej Ci odpowiadającą. Nie wszystkie regulatory solarne współpracują z kotłami :( trzeba uważać. Wybór możliwych rozwiązań jest dosyć duży. powodzenia pozdr adam

Najlepiej jakiś duży bufor do którego te różne źrodła będziesz mógł podpiąć. Obojętnie czym będziesz chciał grzać wszystko podpinasz pod bufor i dopiero z bufora puszczasz ciepło na instalację za pomocą mieszacza. W schematach producentów ( np. Viessmann ma takie wytyczne projektowe jak to połączyć ) możesz sobie wybrać opcję najbardziej Ci odpowiadającą. Nie wszystkie regulatory solarne współpracują z kotłami :( trzeba uważać. Wybór możliwych rozwiązań jest dosyć duży. powodzenia pozdr adam

Jeszcze jedno pytanko :)

jak duży musi być ten zasobnik buforowy , czy ma to być wymiennik dwupłaszczowy i z dwiema wężownicami ??

Pozdrawiam

Andrew

Wielkość bufora w zależności od tego czy chcesz go wykorzystać do akumulacji czy tylko jako odbiornik ciepła/sprzęgło. Jeśli do akumulacji to im więcej tym lepiej, jeśli jako sprzęgło to może być 200 litrów. Rozwiązań buforów jest wiele wybór w zależności od potrzeb a zdania i tak będą podzielone. pozdr adam

Witam,

Przymierzam się do zakupu pieca gazowego i mam dylemat (pewnie jak każdy) jaki wybrać.

Obecnie mam zamontowany kominek z płaszczem wodnym w którym mam zamiar palić zimą. Chcę mieć dobry piec gazowy bo może się zdarzyć że może się mi znudzić podkładanie do pieca i latanie z drewnem.

Dom ma powierzchnię 160 m2 (użytkowa) + garaż 33 m2.

Parter 100 m2 jest w podłogówce a góra w grzejnikach.

Dom ocieplony wełną 12 cm, poddasze 25 cm wełny.

Wszyscy zalecają mi zakup pieca kondensacyjnego. Znajomy i sąsiad ma Viessmann zwykły zakupione 7; 9 lat temu i bardzo sobie chwalą, nie mieli awarii nic. Bym był raczej za tą firmą ale pod uwagę biorę też inne.

Proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam

Michał

Viesmmann prostych atmosferyków za chwilę już nie będzie sprzedawał. Cena kondensacyjnych zeszła do poziomu zwykłych kotłów, był nawet moment gdzie kondesacyjny kosztował taniej niż zwykły z zamkniętą komorą spalania :) Podstawowy kondensat to Vitodens 100 ( dużo elementów z poprzedniego modelu Vitodens 200) lub bardziej rozbudowany Vitodens 200 ( możliwość podłączenia obiegu mieszacza, programowanie). pozdr adam