Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie do użytkowników ewentualnie osób które zetknęły się z piecykiem, jestem zainteresowany zakupem piecyka IMMERGAS VICTRIX X 24 1-F, to co mi się podoba to cena hurtownia wyprzedaje stany i zaproponowali mi 3.900zł, piecyk ma 5 lat gwarancji i bynajmniej na moim terenie spory serwis, w przeciwieństwie np. WOLF-a nad którym się zastanawiałem,

drugie pytanie to zasobnik chcę do niego ok 160litrów czy może polecicie coś dobrego, zastanawiałem się nad INOX-em ponieważ u mnie jakość wody to tragedia, ale cena INOX-a to też tragedia, doradźcie coś.

pozdrawiam

WB

mam pytanie, muszę zdecydować się wreszcie na kocioł kondensacyjny instalatorzy twierdzą że najlepiej dać 24kw stąd moje pytanie o immergas vitrix,

dom to ok. 170mkw, sporo okien dachowych, podłoga 20cm styro, ściana 15cm (lepsiejśego), dach 25cm wełny, went. grawitacyjna, dwie łazienki, 4 osoby, myślę o grzejnikach niskotemperaturowych i podłogówka ok 70mkw (dwie łazienki, salon, kuchnia)

wstawiam link do projektu bo nie wiem czy podana kubatura 700m3 jest realna bo coś mi za dużo wychodzi:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php

zastanawiam się nad piecykiem Junkers Cerapur Comfort 16kw ma bardzo fajną modulację od 3,3 i do tego zasobnik ok 160 litrów,

tylko pytanie czy wystarczy, pomóżcie bo dzisiaj max jutro muszę kupić piec z innych przyczyn mnie czas ciśnie na dokonanie zakupu do końca paździrrnika

help

WB

Witam,

Mam dwa tematy związane z ogrzewaniem.

1. Dom moich teściów na wsi.

Dom dwukondygnacyjny z nieużytkowym strychem, dach 2-spadowy, dom jest poniemiecki, więc swoje lata ma.

Powierzchnia domu to jakieś 140m2 (w tym korytarze, pomieszczenie techniczne), wysokość 2,6 m.

Ściany grubości 40cm nieocieplone na tą chwilę, natomiast w planach jest ocieplenie styropianem 15 cm, stropu 20-25 cm wełny. Obecnie jest kocioł na węgiel. Rury miedzane, grzejniki wymienione na nowe. Okna wymienione na plastiki. Wentylacja oczywiście grawitacyjna.

Na parterze przy pomieszczeniu technicznym gdzie obecnie jest piec i gdzie w przyszłości ma być nowy kocioł gazowy, będzie łazienka z umywalką i prysznicem, obok łazienki jest kuchnia (odległość jakieś 3-4 m w poziomie od kotła), a na piętrze , nad łazienką druga łazienka z prysznicem , wanną i umywalką.

Na parterze oprócz kuchni, łazienki, pom. technicznego , jest salon (ok. 25m2), na piętrze łazienka i cztery pokoje.

Acha, będzie kominek z rozprowadzeniem ciepła na górę do wszystkich pokoi, który będzie używany do ogrzewania i dogrzewania domu w większym lub mniejszym stopniu.

Teściowie są oszczędni z używaniem wody więc ich potrzeby CWU są raczej małe (głównie prysznic jest używany) przez cały rok. Problem z CWU może się ewentualnie pojawić gdy zjedzie się rodzina na święta (dodatkowe 4 osoby dorosłe i dwoje dzieci)i to tylko na Boże Narodzenie.

Piec ma być gazowy na gaz płynny, w perspektywie kilku lat ma być gaz ziemny doprowadzony.

Ze względu na bliskość (15km) salonu firmowego i serwisu Viessmanna , na tą chwilę brana jest pod uwagę ta marka, gdyż inne marki jakoś w tamtym regionie nie są mocne.

Teraz pytanie jaki piec. To że kondensacyjny to już udało mi się przekonać teściów. Tylko pytanie o model i rodzaj zbiornika na CWU. Czy kocioł Vitodens 200-W czy też pozostać przy Vitodens 100- W lub ew Vitodens 222-W. No i jaka moc.

Był instalator z salonu firmowego no i od razu wyskoczył mi z solarami, co wg mnie przy tylko 2 osobach które mieszkają tam przez cały rok i ich zużycie wody jest małe jest pozbawione sensu. Tak więc podchodzę ostrożnie do jego propozycji i szukam porady neutralnych specjalistów.

Warianty jakie wstępnie wybrałem:

a) Vitodens 100 W moc 9-26 kW + zbiornik 120 ltr + wymagany wówczas wkład do komina (szacuję że potrzebny będzie ok. 8,5 m wkładu do komina co zwiększa koszty inwestycji)

b) Vitodens 200W moc 4,8-19,0 kW + zbiornik: a) 80 ltr wiszący lub b) 120 ltr stojący + wyprowadzenie przewodu spalinowego przez ścianę (co chyba powinno w pewnym stopniu różnicę w cenie pomiędzy kotłami Vitodens 100 i Vitodens 200.

c) Vitodens 200W moc 6,5-26,0 kW + zbiornik a) 80 ltr wiszący lub b) 120 ltr stojący + wkład do komina.

d) Czy też rozważyć kocioł Vitodens 222-W ze zintegrowanym zbiornikiem 46 ltr, pytanie o jakiej mocy 4,8-19,0 kW czy też 6,5-26,0 kW.

Patrząc się na wielkość zbiornika i potrzeby CWU to ten ostatni byłby najodpowiedniejszy dla teściów, pytanie czy poradziłby sobie przy wizycie dodatkowych osób no i czy moc 4,8-19,0 kW wystarczyłaby do ogrzania domu i utrzymania CWU na zadowalającym poziomie (prysznic + kran 1-2 w tej samej chwili).Jak wyglądałaby sytuacja w przypadku brania kąpieli w wannie. Jak długo oczekiwałoby się na uzupełnienie zbiornika.

Jak to wygląda z wydajnością CWU dla tych kotłów, a szczególnie tego ostatniego.

2. Drugi temat jest zwiany ze mną.

W przyszłym roku ma się rozpocząć wspólna budowa bliźniaka.

Podaję parametry dla jednej połówki bliźniaka:

Parter 87 m2 , poddasze użytkowe h>1,90m – 58m2, po podłodze 74m2, wysokość pomieszczeń 2,7 na parterze i 1,15-3,08 na poddaszu. Ściany silikat 18cm + 20 cm styropianu termo Lambda, poddasze 30 cm wełny, podłoga na parterze 20 cm styropianu.

Parter : kuchnia, łazienka z prysznicem, umywalką, oddzielne WC z umywalką. Poddasze: łazienka z wanną i umywalką. Łazienki są bezpośrednio nad sobą. Łazienka i WC na parterze przylegają ścianami bezpośrednio do pomieszczenia technicznego gdzie będzie stał piec. Kuchnie są w pewnym oddaleniu od pieca – około 8-9m.

W łazienkach i holach podłogówka, w reszcie standardowe grzejniki. Każdy z bliźniaków będzie miał swój kominek z DGP.

Obie połówki będą połączone wspólnym wejściem z holem wejściowy skąd będą prowadziły drzwi do poszczególnych bliźniaków i wspólnym pomieszczeniem technicznym gdzie będzie znajdowała się wspólna kotłownia (jeden piec gazowy na gaz ziemny ze zbiornikiem ).

No i pytanie do instalatorów jaki piec kondensacyjny i jaki zbiornik aby mógł „obsłużyć” obie połówki bliźniaka. Czy zakładając , że oba bliźniaki będą dobrze ocieplone to czy moc kotła może się mieścić w zakresie do 21kW (wyprowadzenie przez ścianę przewodu pow-spalionwego) czy też musi przekroczyć tę wartość. Oczywiście byłby zamontowane oddzielne liczniki dla poszczególnych połówek tak aby można było podzielić koszty wg faktycznego zużycia każdej ze stron.

Co do lokatorów to w jednej połówce 2 osoby dorosłe + 1 dziecko, w drugiej połówce 2 osoby starsze – raczej oszczędnie dozujące wodę i utrzymujące temperaturę w domu na poziomie 20-21 stopni.

Jeśli coś wymagałoby dodatkowego wyjaśnienia to proszę pytać.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam. Staje przed trudnym momentem, z ktorym trzeba sie zmierzyc. Doborem osprzetu hydraulicznego i pieca do budowanego przeze mnie domu jednorodzinnego. Stad morze pytan... ale po kolei:

I. DOM - Jednorodzinny z uzytkowym poddaszem (projekt Hornówek). Ponad 250 m2, w tym około 100 m2 ogrzewania podłogowego, 3 łazienki, rodzina 4-osobowa + ewent. goscie. Dom dobrze ocieplony: budynek z porothermu 35 + wełna 20 cm, 30 cm wełny na poddaszu, okna drewniane z pakietem trójszybowym.

II. PIEC - Kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą spalania, wiszacy, niedrogi . O jakiej mocy? Czy te do 28 kW to nieco nie za malo? Z doborem oscyluje wokol kotlow ok 30-35 kW. Na chwile obecna mam na uwadze dwa:

1) Junkers Cerapur Comfort ZBR 35-3A

2) Viessmann Vitodens 200-W (8,8 - 35 kW)

De Dietricha nie chce, co do Vaillanta tez jestem sceptyczny (obecnie uzytkuje taki piec). Ale czekam na sugestie.

III. URZADZENIA WSPOLPRACUJACE

W domu planuje instalacje kominka z plaszczem wodnym (od razu) i prawdopodonie solarów (jak beda w gminie dotacje, rury mam wyprowadzone). Kominek raczej bedzie w systemie otwartym i zakladam ze wspomoze ogrzewanie CWU oraz instalacji CO. Czy moze lepiej zaryzykowac z wkladem do obiegu zamknietego?

IV. WYMIENNIK CIEPŁEJ WODY

Interesuje mnie ACV Multi Energy 400. Czy wg Was nadaje sie do podpiecia powyzszych urzadzen? Czy kominek podpiac przez wymiennik ciepla a solary bezposrednio?

Licze na porade i Wasze opinie co do wymienionego osprzetu. Czy powyzszy system bedzie wydolny? A moze cos w nim zmodyfikowac? Z gory dzieki.

Bardzo proszę Was o opinię, a w szczególności szanownego eksperta. Czy piec die dietrich MCA 15/bs60 jest dobrym rozwiązaniem w przypadku domu parterowego o pow. 100 m2 bez uzytk. poddasza, sufit podwieszany ocieplony watą 25 cm ściany porotherm 24 cm plus styropian 15 cm wszędzie ogrzewanie podłogowe dom będą zamieszkiwały 2 osoby posadzka 12 cm styropianu. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Bartek

To i ja się podłączę do tematu:" Jaki kocioł gazowy"

Wg projektu:

"Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła budynku 11.95kW

Rozwiązanie techniczne:

Zapotrzebowano kocioł gazowy jednofunkcyjny wiszący o mocy 24 kW (np. Viessmann Vitopend 100) "

Pomóżcie dokonać wyboru pieca gazowego wraz z solarami. Bardzo mi zależy na jakości, sprawności, niezawodności, wyposażeniu- najlepiej, aby, kocioł i solary były jednego producenta ( jeden serwisant, kompatybilne, itp.) Mój wybór padł na dwie firmy Viessman i Vailant znajomi, wykonawca i paru instalatorów z okolicy polecają jako z górnej półki kocioł –Broetje –szczerze nie znam tej marki i nie wiem czy faktycznie jest on taki super. Bardziej skłaniam się ku Wieśkowi.

Chciałem Paradigme, ale nie ma instalatorów i serwisantów w mojej okolicy….więc odpada.

A tak wygląda mój dom:

http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m496ddd1b0b438

1.Parter ogrzewanie podłogowe

2. Kominek w salonie bez płaszcza wodnego

3. Wentylacja mechaniczna- rekuperator

4 Poddasze ogrzewanie podłogowe w łazience, reszta grzejniki.

Dom budowany poczynając od fundamentów:

-ława fundamentowa wys. 40, szer. 60 beton B-25

-ściana fundamentowa z bloczków bet. wys. 24, szer. 12

- ocieplenie - hydropian 15cm

-dysperbit 2 razy do wysokości cokołu

-siatka z włókna szklanego- zbrojona i zatopiona w kleju

-folia kubełkowa

-piach zasypowy.

ściany:

- solbet

- ocieplenie wełna 20

- tynk

Poddasze:

-folia paroiz.

-Dachówka

ocieplenie wełna 25 cm

Rodzina 5 osobowa:

-rodzice,

-córka 12 lat,

-córka 5 lat,

-syn 4 lata,

Zwyczaje rodzice

- kąpiel, co dzień,

- dzieci kąpiel, co dwa dni,

- do 15.00 Wszyscy poza domem

zależy mi szczególnie, aby podkręceniu ciepłej wody z kranu leciała zaraz ciepła woda, solary mają służyć głównie do ogrzania CWU

BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYBORZE VAILLANT, BROETJE, VIESSMAN?!

Opis bardzo szczegółowy :))) Jeśli Viessmann to już raczej nie Vitopend tylko Vitodens. Jeśli osobne sterowanie i programowanie grzania dla dwóch obiegów to Vitodens 200 a nie Vitodens 100. Solary Viessmann też ma tylko ważne żeby kupić z odpowiednim sterownikiem aby kocioł go widział. Zasobnik min. 300 litrów i to obojętnie czy z solarami czy bez ( te kobietki zawyżą zapotrzebowanie na cwu :) )

Vaillant ostatnio dziwną politykę prowadzi więc lepiej uważać. Broetje to krzemoaluminium które się mocno brudzi i trudne do wyczyszczenia. pozdr adam

Mam kocioł Brotje 24E-prosiłbym na jego temat opinie experta praktyka.

Ze swej strony żałuję ,że nie mam kotła z komorą zamkniętą. Powód- rzadko go używam( mam kominek z p.w. i solary do c.o.) i ostatniej zimy jak chciałem uruchomić go to miałem wytworzony ciąg wsteczny w kominie (spaliny i para wodna w kotłowni) Musiałem wietrzyć i zmienić na właściwy ciag w kominie ( rozpalona gazeta :) )

I tu moja rada dla wybierających kocioł- lepiej dołożyć pare złotych na kocioł z komorą zamkniętą i nie miec w/w sensacji.

Pozdrawaim w bólach budowania

Witam wszystkich.

Korzystając z możliwości jakie daje forum proszę o poradę jaki polecilibyście mi piec (CO + CWU) do tego domku:

- parterowy z użytkowym poddaszem bez podpiwniczenia, dach dwuspadowy (ściana kolankowa na wysokości 120 cm)

- powierzchnia użytkowa parteru 75m^ , poddasza 55m^ (tak na oko bo kupiłem go i ma dużo przeróbek względem projektu) - łącznie jakieś 130m^ pow. użytkowej

- zbudowany z betonu komórkowego gr. 24 + 15cm styropianu

- w podłodze 12 cm styropianu, fundamenty ocieplone 5 cm styrodur na głębokość 90 cm

- dom wybudowany na Podkarpaciu, koło Krosna

- dach: między krokwiami 15cm wełny + 10cm w poprzek

- instalacja częściowo zrobiona- rozprowadzenie miedzią - łącznie 13 grzejników (z czego dwa małe - w suszarni i w ganku 60/40 pojedyncze)

- podłogówka w łazience na parterze 4 m^ + grzejnik 60/40 podwójny ... i na poddaszu w łazience 5m^ + grzejnik 60/40 podwójny (obie podłogówki na RTL-ach)

- kominek z rozprowadzeniem ciepła (DGP) na większość pomieszczeń (nie ma w łazienkach, ganku i pokoju 22m^na poddaszu) - nie wiem czy będę miał czas często palić:sleep:

- mieszkańców 2+1 :)

- wentylacja grawitacyjna

- grzejniki już wiszą: płytowe, raczej nie przewymiarowane

I tak się zastanawiałem czy aby nie połączyć: mały piec na paliwo stałe + gazowy (z zamkniętą komorą lub kondens) + zasobik. Wiem o układzie otwartym i zamkniętym - wymiennik. Niestety nie wiem kiedy pójdę tam mieszkać- praca:bash:

No i z kasiurką to szaleć za bardzo nie mogę więc poproszę o porady rozsądne cenowo.

Z góry dziękuję za udzieloną odpowiedź:)