Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Rozglądam się wstępnie za kotłem gazowym (kondensacyjnym?) z zamkniętą komorą spalania (wyprowadzenie przez ścianę), może z zasobnikiem, jakiś fikuśny sterownik ścienny. Jakość!

Dom 130-140m2 (piętrowy o regularnej, prostej bryle, ściana Max 28,8 + 15styro, podłoga 15 styro. Ogrzewanie grzejnikowe, 5 osób, głównie prysznic, okazjonalnie wanna.

taki przykład...: http://allegro.pl/vaillant-pakiet-vc186-vihr150-regulator-i-zestaw-i1357487544.html

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również mam mętlik w głowie i szereg pytań:

Projekt barwny http://projekty.muratordom.pl/projekt_barwny,374,1,.htm

Kubatura wg projektu to 690 m3, jednak z tego co policzyłem to do ogrzania około 500 nawet mniej. Wszystkie dane w linku powyżej. 3 osobowa rodzina docelowo 4, sciany BK 24 klasy 600 +styro lub wełna 15 cm, poddasze welna 25, podoga 10cm styro, cieple okna 3 szybowe, do tego mam już komin shiedel avant dostosowany do kondensata.

Panuje zastosować piec kondensacyjny plus kominek z płaszczem wodnym i teraz moje pytania, (zaznaczam że jestem zielony w temacie a rozwiązania są na postawie przeczytanych informacji na forum):

1. Skłaniam się do samych kaloryferów bez podłogówki, bo kominek z PW kłuci się z podłogówką jeżeli chodzi o zakres temp pracy, co powodowało by konieczność skomplikowania instalacji (duży zasobnik i podejrzewam ze dodatkowe czesci w instalacji)??

2. Czy kominek z płaszczem wodnym i kondensat to tez duzo dodatkowych czesci i komplikacji w instalacji ???

3. jaki kocioł, jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny, (odbiorniki wody są około 3-4 metry od pieca wyjątkiem kuchni ale tu mogę dać bojler na prąd) dylemat z piecem czy jednofunkcyjny z zasobnikiem nie będzie generowal kosztów, czy nie lepszy 2 funkcyjny delikatnym kosztem c.w.u. np.: vitodens 222-W z zasobnikiem 46l.

4. z tego co czytam to przy jednofunkcyjnym do tej kubatury i pow. Spokojnie wystarczy moc max do 14 a nawet do 10kW,

5. jakiej mocy kominek z płaszczem wodnym?

6. czy podłanczać c.w.u do kominka jeżeli będzie dość często używany.

7. nie rozumiem jednego, zbiornik 50l/kW przy kominku z płaszczem wodnym, z tego co czytam to minimalne moce kominków z płaszczem wodnym to około 8 kW, to znaczy ze zbiornik 400 litrów?

Ad.1. i 2. Schemat instalacji gdzie zamiast kolektorów może być kocioł na paliwo stałe/kominek z płaszczem wodnym -> http://www.soltec-schroeder.de/Bilder/Speicher/Hydraulik/Aqua-Expresso-Modula-1hk.pdf miom zdaniem nie jest bardziej skomplikowany, a nawet przy zbiorniku kombi może być łatwiejszy.

Ad.3 Moim zdaniem jednofunkcyjny może być lepiej dobrany do zapotrzebowania budynku niż dwufunkcyjny.

Ad.4. Jeśli w projekcie nie jest nic policzone to by mieć pewność można zrobić obliczenia.

Ad.5. Raczej małej mocy.

Ad.6. Przy zbiorniku kombi (jak na schemacie) mamy to załatwone.

Ad.7. Zalecana pojemność to 80l/kW mocy kominka z PW - przypominam, że mowa tu o zbiorniku buforowym (magazynie energii), nie o zbiorniku ciepłej wody użytkowej.

Witam.

Wybieram kocioł kondensacyjny gazowy do domku 150m2, 4 osoby.

Chciałbym dobry kocioł uwzględniając fakt, że może nie od razu, ale kiedyś założę solary.

Znajomy poleca mi Viessmann Vitodens 343-F. Gdyby nie cena to łatwiej by mi było się zdecydować. Woła 15500 netto + 7% VAT. Z analizy na Allegro widzę, że można go dostać za 16150 brutto (z Vatem 22% - który można w części odzyskać).Daje to około 13.300 netto.

Jakie są ceny realne za taki kocioł?

A może popatrzeć inny model lub producenta?

POZDRAWIAM

Witam,

Czy ogrzewa ktoś może duży dom ( ~~300 m2) gazem z własnej butli lub olejem??

Jak to wychodzi? Chodzi mi o rząd wielkości ceny

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeden z klientów ogrzewał ~320m^2, ciepłolubni, 12000PLN/rok.

Witam.

Chciałbym dobry kocioł uwzględniając fakt, że może nie od razu, ale kiedyś założę solary.

Znajomy poleca mi Viessmann Vitodens 343-F. Gdyby nie cena to łatwiej by mi było się zdecydować. Woła 15500 netto + 7% VAT. Z analizy na Allegro widzę, że można go dostać za 16150 brutto (z Vatem 22% - który można w części odzyskać).Daje to około 13.300 netto.

POZDRAWIAM

Moim zdaniem świetnie pasować może Modula II 10 za zbiornikiem Aqua 190, w przyszłości można do niego podłączyć kolektor próżniowo rurowy CPC 40 Allstar w technologi Aqua. Cena katalogowa Pakietu Modula II, Aqua 190 z automatyką SystaCompact to 4279,79 Euro netto.

Witam.

POZDRAWIAM

możesz mieć coś takiego z De Dietricha

Solneo SGC 23 SOL kocioł kondensacyjny ze zintegrowanym zasobnikiem solarnym o pojemności 200 l. 10990 zł brutto z VAT jeszcze 22%

więcej TUTAJ

żeby była kompletna stacja solarna trzeba dokupić jedynie kolektory

Witam,

Proszę forumowiczów o pomoc w wyborze kotła gazowego do domu z poddaszem użytkowym. Powierzchnia to 136m + 18m garaż, dach dwuspadowy ocieplony wełna 25cm, ściany to 30cm porotherm i 15cm styropian. Docelowo użytkować będą 4 osoby.

Parter ogrzewany podłogówką. (70m) styro 10cm + dodatkowe podwójne grzejniki na parterze znajdują się w:

kotłowni (600x600),

garażu (1000x600),

malej łazience drabinka (600x1150)

w salonie w wykuszu (1200x 600)

Poddasze to również grzejniki podwójne:

3 sypialnie grzejniki 1000x 600)

łazienka to drabinka 600x 1500 + podlogówka w łazience 10m.

Zależy mi również na wyprowadzenia dolot u do pieca przez ścianę bez potrzeby wpinania się w komin ( tam są rury do solarów).

Proszę o wasze rady

Piotr

Czy możecie mi doradzić jaki piec należy wybracdo domu poniżej opisanego? Dodam, iż w domu jest obecnie piec gazowy, który chcemy wymienić.

Dom:

Obecnie 3 kondygnacje.

Poziom 0: korytarz, schody, ubikacja i 1 pomieszczenie biurowe. Garaż oraz 2 pomieszczenia użytkowe [w tym 1 na kocioł do ogrzewania]

Poziom 1: Salon +/-40m2 i kuchnia

Poziom 2: 3 pokoje i łazienka

Poziom 3 - obecnie jest to nieuzytkowe poddasze, ale w przyszlości chcielibyśmy pociągnąc schody o 1 piętro wyżej i zrobić tam 2 pokoje i małą łazienkę. Także piec powinien być przewidziany na wiekszą powierzchnię o jakieś 35m2.

Budynek jest budynkiem 40letnim, z cełgy. Okna plastikowe. Powierzchnia użytkowa to 135m2.

Będziemy również wymieniać grzejniki.

Będę wdzięczna za wskazanie odpowiedniej mocy pieca, który powinien podrzewać wodę i ogrzewać dom [chyba to jest dwufunkcyjny ...] . Hydraulik mówił, że jeśli ogrzewanie wody będzie na poziomie 0 to nie mamy się co martwic tym czy woda na 2gim piętrze a kiedyś i na 3cim będzie wystarczająco ciepła (a czy będzie odpowiednie ciśnienie wody???). Obecnie w tym domu jest zainstalowany Junkers w łazience, który ogrzewa wodę również do kuchni.

Jeśli jeszcze o czymś zapomniałam to proszę pytać - dzięki wielkie!!!!

Cześć.

Czy mogę Was prosić o poradę co "władować" do parterówki z użytkowym poddaszem. Ściany POROTON 25 i 15 wełna mineralna, okna plastik 5 komór, trzy szyby, dach 2 x 15 wełna mineralna.

parter:

- salon z jadalnią i aneksem kuchennym ok - 51 m (podłogówka)

- pokój - 10 m (podłogówka)

- hall - 7 m (podłogówka)

- łazienka - 4 m (podłogówka)

- wiatrołap - 5 m (podłogówka)

- garaż 41,5 m (grzejnik tylko do utrzymania dodatniej temperatury)

poddasze:

* 2 x sypialnia po 16 m (grzejniki)

* korytarz - 6,5 m

* łazienka - 14 m (podłogówka + drabinka)

* pokój 27,3 m (niskie grzejniki przy ścianie kolankowej)

Wg projektu przyjęto kocioł (c.o. i c.w.u.) 24 kW.

Co sklep to inne info. Może mi ktoś coś podpowie?

Jakiej mocy powinien być kocioł gazowy kondensacyjny do dużego energooszczędnego domu

*powierzchnia użytkowa 345m2 + lekko ogrzewany garaż 45m2

*dom ma dużo okien około 100m2 na 550m2 elewacji. Wszteskie okna mają U<1 (pakiet trzyszybowy i cieply profil)

* Ściany są trójwarstwowe z 17cm styropianu szarego platinium w śoodku

*30cm wełny na dachu (około 500m2 dachu)

*20cm styropianu na podłodze

*ogrzewanie podłogowe i grzejniki kanałowe

*instalacja solarna, 3 łazienki

*rekuperacja i wentylacja mechaniczna

*duże okna na południe

*Dom z silki

*Zasobnik na wode 200l?

Mówi mi znajomy instalator że trzeba 39KW ale czy nie za mocny piec na tak zrobiony dom? Takie piece są drogie i nie ma specjalnie wyboru. No i miał to być dom energooszczędny:(

Proszę jakiegoś fachowca o porade.

Z góry dzięki.

Cześć.

Czy mogę Was prosić o poradę co "władować" do parterówki z użytkowym poddaszem. Ściany POROTON 25 i 15 wełna mineralna, okna plastik 5 komór, trzy szyby, dach 2 x 15 wełna mineralna.

parter:

- salon z jadalnią i aneksem kuchennym ok - 51 m (podłogówka)

- pokój - 10 m (podłogówka)

- hall - 7 m (podłogówka)

- łazienka - 4 m (podłogówka)

- wiatrołap - 5 m (podłogówka)

- garaż 41,5 m (grzejnik tylko do utrzymania dodatniej temperatury)

poddasze:

* 2 x sypialnia po 16 m (grzejniki)

* korytarz - 6,5 m

* łazienka - 14 m (podłogówka + drabinka)

* pokój 27,3 m (niskie grzejniki przy ścianie kolankowej)

Wg projektu przyjęto kocioł (c.o. i c.w.u.) 24 kW.

Co sklep to inne info. Może mi ktoś coś podpowie?

Najlepiej jest zrobić obliczenia obciążenia cieplnego budynku - jeśli nie ma ich w projekcie.

Na oko wychodzi między 10kW a 14kW przy -20stC.

ZSBR 16-3A, MCA 15, Modula II / NT 10 lub 20.

Jakiej mocy powinien być kocioł gazowy kondensacyjny do dużego energooszczędnego domu

*powierzchnia użytkowa 345m2 + lekko ogrzewany garaż 45m2

*dom ma dużo okien około 100m2 na 550m2 elewacji. Wszteskie okna mają U<1 (pakiet trzyszybowy i cieply profil)

* Ściany są trójwarstwowe z 17cm styropianu szarego platinium w śoodku

*30cm wełny na dachu (około 500m2 dachu)

*20cm styropianu na podłodze

*ogrzewanie podłogowe i grzejniki kanałowe

*instalacja solarna, 3 łazienki

*rekuperacja i wentylacja mechaniczna

*duże okna na południe

*Dom z silki

*Zasobnik na wode 200l?

Mówi mi znajomy instalator że trzeba 39KW ale czy nie za mocny piec na tak zrobiony dom? Takie piece są drogie i nie ma specjalnie wyboru. No i miał to być dom energooszczędny:(

Proszę jakiegoś fachowca o porade.

Z góry dzięki.

Również kłaniają się obliczenia obciążenia cieplnego budynku.

Moim zdaniem wyjdzie między 17 a 24kW na c.o.

MCA 25; Modula II / NT 20.

Edytowane przez RAPczyn

Witam serdecznie

jestem od nie dawna posiadaczem kotła genus premium fs i podobnie jak u ciebie na dole mam podłogówkę a góry głownie grzejniki w sypialniach plus podłogówkę w górnej łazience.posiadam tego tego jeszcze clima manger który steruje kotłem.

od 3 tygodni mieszkamy w nowym domku i niestety mam kilka problemów z ogrzewaniem domku:

1.nie wiem czy połozenie sterownika jest odpowiednie,mam go na dole w otwartej jadalni i pojawia sie sytuacja ze zaczyna kocioł grzac, u góry grzejniki robia sie szybko ciepłe a podłogówka jeszcze nie, zdaje sobie sprawe z tego ze on zdecydowanie pozniej zaczyna oddawac ciepłe,i dochodzi do sytuacji ze góra jest juz zimna a doł ciepły, jak ten problem rozwiązać??myślałem o przeniesieniu sterownika do góry

2.jakie ustawienia na kotle zrobić , jak krzywa ustawić??jak temperaturę co i cwu?czy samemu ustawić program czy wybrać jeden z fabrycznych??co z funkcja auto???

nie ukrywam ze decydujac sie na ten piec myślałem ze oszczędnym zużyciu gazu, a jak wczoraj sprawdziłem wychodzi około 20m3 na dobe

3.jak ustawiać pompe do podłogówki i termostatyczny zawór mieszajacy???w tej chwili pompa chodzi na pierwszym biegu a zawór ustawiony na 3

4.czytałem ze jest mozliwosc podłaczenia pomp sterujacych dwa obiegami osobno-tak funkcjaa tez jest w piecu,ale czy warto??

czy ktos spotkał sie z takim problemi??i je rozwiązał,prosze o rady i pomoc bo serwisant ktory odpal piec nie bardzo wiedział co i jak

pozdrawiam