Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ad.1. i 2. Schemat instalacji gdzie zamiast kolektorów może być kocioł na paliwo stałe/kominek z płaszczem wodnym -> http://www.soltec-schroeder.de/Bilder/Speicher/Hydraulik/Aqua-Expresso-Modula-1hk.pdf miom zdaniem nie jest bardziej skomplikowany, a nawet przy zbiorniku kombi może być łatwiejszy.

Ad.3 Moim zdaniem jednofunkcyjny może być lepiej dobrany do zapotrzebowania budynku niż dwufunkcyjny.

Ad.4. Jeśli w projekcie nie jest nic policzone to by mieć pewność można zrobić obliczenia.

Ad.5. Raczej małej mocy.

Ad.6. Przy zbiorniku kombi (jak na schemacie) mamy to załatwone.

Ad.7. Zalecana pojemność to 80l/kW mocy kominka z PW - przypominam, że mowa tu o zbiorniku buforowym (magazynie energii), nie o zbiorniku ciepłej wody użytkowej.

Im więcej czytam tym dochodzę do wniosku że im bardziej skomplikowana instalacja tym więcej problemów, już nie mówiąc o cenach całości, które nigdy się nie zwrócą, np kominek z płaczem wodnym, ostatnio wyczytałem na forum, wypowiedz instalatora że wykonał instalacje CO kominek z płaszczem, bufory, pąpy, zabezpieczenia upsy i inne bajery, piec kondensacyjny, dom 180 m2, podłogówka grzejniki, całość to koszt 55 000, z tego jak sie domyślam to połowa kwoty jak nie więcej czynią te dodatki do kominka z PW, zabezpieczania bufory pompki, a do tego wypowiedzi osób które palą codziennie w kominku z PW żeby ogrzewać tym dom musi być palone dość intensywnie, drewno musi być składowane 2 lata, do tego już nie mowie o ustawieniu takiego systemu żeby to hulało tak jak trzeba i przynosiło realne oszczędności, im bardziej rozbudowany system tym teoretycznie też więcej awarii, do tego serwisanci robocizna części to wszystko są koszty , więc wydłuża się okres zwrotu i teraz moje wnioski, po co to wszystko, po co tak komplikować całość, więc dochodzę do pkt wyjścia i projektuje instalacje od nowa, jak najprościej, zwykły kominek tylko dla klimatu, kocioł jednofunkcyjny kondensat z zasobnikiem, i tu jeszcze muszę poczytać o tym czy dawać podłogówkę, czy tylko kaloryfery w całym domu, i jak się mają koszty dla takiego budynku jak mój, jaka będzie różnica w kosztach instalacji.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_barwny,374,1,.htm

Może ktoś z instalatorów podpowie, np z kotłem junkers cerapur smart ZSB 14-3 C, jaka mo być różnica w kosztach instalacji podłogówka / kaloryfery dla mojego projektu link powyżej?

Z tego co porównuje ten kociołek ma dobre parametry za w miarę przystępną cenę, do kondensat pasuje podłogówka, ale to znowu dodatkowe elementy, bo na poddaszu kaloryfery.

Edytowane przez Conrad&Beata

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś z instalatorów podpowie, np z kotłem junkers cerapur smart ZSB 14-3 C, jaka mo być różnica w kosztach instalacji podłogówka / kaloryfery dla mojego projektu link powyżej?

Z tego co porównuje ten kociołek ma dobre parametry za w miarę przystępną cenę, do kondensat pasuje podłogówka, ale to znowu dodatkowe elementy, bo na poddaszu kaloryfery.

Kotłownia z jednym obiegiem grzewczym oparta na produktach Junkers (ZSB 14-3C, ST 160, FW100,...) to koszt brutto 12202,83 PLN wg katalogu.

Kotłownia z dwom obiegami grzewczymi w tym jednym z mieszaczem (ZSB 14-3C, ST 160, FW200, IPM 2, HW 50...) to koszt brutto 16635,75 PLN wg katalogu.

Kotłownia z dwom obiegami grzewczymi z mieszaczami i zbiornikiem buforowym z przygotowaniem ciepłej wody użytkowej (ZSB 14-3C, SP 750-1, FW200, IPM 2,...) to koszt brutto 30470,79 PLN wg katalogu.

Edytowane przez RAPczyn

Witam

Miałem pytać przed następnym sezonem ale nieszczęście przyszło wcześniej.

Proszę o pomoc w doborze kotła.

Dom 120m/parterowy/ podłogówki 25m reszta grzejniki. Budowany w 2008r/ocieplony. Do tej pory kocioł miałowy z 3 metrowym wymiennikiem (nie wiem ile KW).

Podczas ogrzewania temperatura na piecu około 45 st to w domu 24 bez dużej różnicy na temperaturę zewnetrzną. (łącznie z ogrzewaniem c.w.u.)

Całkowite zapotrzebowanie w/g projektu to 11630 W przy kotle proponowanym viessmann vitopend 100 WHEAz zasobnikiem vitocell 100 poj 120 dm*

Jaki kocioł zakupić ?

... więc dochodzę do pkt wyjścia i projektuje instalacje od nowa, jak najprościej, zwykły kominek tylko dla klimatu, kocioł jednofunkcyjny kondensat z zasobnikiem, i tu jeszcze muszę poczytać o tym czy dawać podłogówkę, czy tylko kaloryfery w całym domu, i jak się mają koszty dla takiego budynku jak mój, jaka będzie różnica w kosztach instalacji.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_barwny,374,1,.htm

Jeśli cos mogę podpowiedzieć z perspektywy 3 zimy w podobnym wielkościowo domu:

*przy kominku jeśli jeszcze możesz zrób nawiewy do kilku pomieszczeń

* tam gdzie płytki - podłogówka obowiązkowa :)

A propos kosztów cwu - przy cyrkulacji są one oczywiście wieksze gdyż następuje szybsze wychładzanie zasobnika ale do zaakceptowania - np u mnie średnia z okresu letniego to 1,2 m3 gazu dziennie przy cyrkulacji pracującej ok 12 godzin w cyklach 15 minut on - 15 minut off

Pozdrawiam

M

Kotłownia z jednym obiegiem grzewczym oparta na produktach Junkers (ZSB 14-3C, ST 160, FW100,...) to koszt brutto 12202,83 PLN

Sorry za głupie pytanie, ale co to jest kotłownia ? Bo kocioł kosztuje ok 4tys, a reszta ? Czy to znaczy, że jak kocioł kosztuje 10tys to cena kotłowni też rośnie proporcjonalnie ? Pytam bo mam wycenę całej instalacji wod-kan i co (kal+pod.) za 24tys. Skoro kotłownia wyjdzie 16tys, to 8 cała instalacja...?

Witam

Miałem pytać przed następnym sezonem ale nieszczęście przyszło wcześniej.

Proszę o pomoc w doborze kotła.

Dom 120m/parterowy/ podłogówki 25m reszta grzejniki. Budowany w 2008r/ocieplony. Do tej pory kocioł miałowy z 3 metrowym wymiennikiem (nie wiem ile KW).

Podczas ogrzewania temperatura na piecu około 45 st to w domu 24 bez dużej różnicy na temperaturę zewnetrzną. (łącznie z ogrzewaniem c.w.u.)

Całkowite zapotrzebowanie w/g projektu to 11630 W przy kotle proponowanym viessmann vitopend 100 WHEAz zasobnikiem vitocell 100 poj 120 dm*

Jaki kocioł zakupić ?

Może kondensat Buderus GB022+120l+RC35 taki zestaw kosztuje ok.5500 PLN może nie najnowszya,ale sprawdzony.

Ja posiadam taki piec już 4 sezon.Dom budowany w sezonie 2006/2007 w okolicach Bydgoszczy o powierzchni 160m2 (105m2 na parterze i 54m2 na piętrze + antresola nad salonem,pomieszczenia wysokie 2.85 m,) - kubatura ok 750m3.Dom użytkowany od 2007 roku, Sciany porotherm 25cm +17cm styropianu, posadzki 15cm styropianu,poddasze 25cm wełny,"czapa 45cm wełny.Okna na profilach Veka Perfectline, szyby 1.0.Piec kotłownia Buderus-kondensat,jednofunkcyjny GBO22( 6,7-28kw)+120 litrowy zasobnik do CWU+sterownik RC30.Zbiornik gazu wkopany w ziemie.Na dole 72m2 podłogówki- 5 układów z podtynkowymi sterownikami pokojowymi (Siemens) obsługującymi listwe rozdzielacza za pomocą siłowników elektrycznych (Heimeier),Instalacja niskotemperaturowa,9 grzejników odpowiednio przewymiarowanych , na listwie od podłogówki założone RTL-e( Heimeier),bo instalacja bez mieszacza.Zasilanie na wyjściu- podłogówka 38 C ,wysoka,bo mam dechy,grzejniki 40 C - 42 C ( krzywa grzewcza mocno spłaszczona,max temp grzania zblokowana max na 42 C) sterowana pogodówką..Ustawiony własny program grzania.Zapotrzebowanie cieplne domu ok 8 KW,piec mocno przewymiarowany, pracuje z mocą 25-34% (funkcja monitoring ster.RC 30),max. zużycie gazu(przy 100% mocy) , i przy max sprawności 107% z temp. wody w układzie 40/30- 3,34 L/h.Temperatura zadana w części dziennej 21.5 st.C,w pokojach 21.5 st C,łazienki 23 st. C.Przed sezonem odświerzałem ściany i przy okazji wyrzuciłem piec kominkowy-zużycie gazu LPG (CO,CWU,kuchenka),bez dodatkowego żródła ogrzewania.Zuzycie LPG od momentu grzania tj. 10.09.2010-09.01.2011r- 1000 L,odpowiednio IX-110L,X-220L,XI-250,XII-320L,I.2011-100L.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Jeżeli chodzi o moc, to ja się nie znam ale korzystałam z jakiejś stronki na necie gdzie wyliczało się potrzebna moc do budynku na kocioł i wychodziło mi mniej więcej ok 21kW. I jak dotychczas żaden z fachowców(hydraulików i gazowników) nie mówił mi że to jest za duża moc.

co do wyboru sprzetu to zostaje Amelia j.w.

natomiast wybrałąm taki zestaw BUDERUS KOCIOŁ GB022 +ZBIORNIK120l+RC35+SI+FB+FA, co o tym sadzicie?

Okazało się dzisiaj że solarów z gminy nie będzie:sad::sad::sad: i czy zasobnik na wodę 120l będzie ok, czy za duży?

Ja myślałam nad 80l ale mowił mi znajomy, że to za mało, no i sama już nie wiem.:confused:

De Dietrich, nie wyszedł bo w moim regionie ciężko z serwisem do takiego sprzętu i mówili ze części też ciężko dostać, takze sie niezdecyduję. Przestraszyłam się ze nie bedę umiała sama rozgryźć ustawień i nikt mi w tym nie pomoże ;(

Napiszcie proszę co sadzicie o tym Buderusie?

Mam ten kociołek 4 lata,jest OK.

Sorry za głupie pytanie, ale co to jest kotłownia ? Bo kocioł kosztuje ok 4tys, a reszta ? Czy to znaczy, że jak kocioł kosztuje 10tys to cena kotłowni też rośnie proporcjonalnie ? Pytam bo mam wycenę całej instalacji wod-kan i co (kal+pod.) za 24tys. Skoro kotłownia wyjdzie 16tys, to 8 cała instalacja...?

Taki skrót myślowy.

Sam kocioł to nie wszystko - układ spalinowo-powietrzny, automatyka, grupy grzewcze, itd. W zależności od układu c.o. cena może się różnic tak jak pokazałem wyżej.

Właśnie jestem na etapie robienia c.o w mieszkaniu i mam pytanie do fachowców: czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kotłami. Potrzebny jest dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania, 24kW.

Oto:

1. Junkers Ceraclass Excellence 24kW ZWC

2. Termet MiniTerm GCO-DP-21-23 (24/24 kW)

Parametry bardzo zbliżone. Niemieckiego wpisał mi do projektu mój projektant ale to jeszcze można zmienic.

Różnica w cenie: 1500zł na korzyśc polskiego kotła, różnica w częsciach wg znajomych mających junkersa też całkiem spora.

Aha do producenta, firmy Termet mam jakieś 10km, wiec i serwisantow jest w okolicy kilku :)

Witam

Chciałem zapytać o różnice w wyposażeniu pieców.

Mam na oku trzy piece Junkers Cerapur 14-3 , Junkers Comfort 16-3 i De Dietrich INNOVENS MCA 15 uporządkowane od najtańszego do najdroższego i moje pytanie co który piec ma więcej w wyposażeniu standardowym czyli co i tak będę musiał dokupić do tańszego pieca. Co byście polecili dom ok:140m ściana 25 + 15styropian poddasze wełna 30 dwie łazienki w jednej prysznic w drugiej prysznic i wanna z tym ze maksymalnie jednocześnie będą tylko dwa pobory wody chodzi o kąpanie. Ogrzewanie kaloryfery plus 4 małe pętle podłogówki łącznie ok30m2

Docelowa planowane są solary.

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez fijasek

Chciałabym ostatecznie potwierdzić wybór kotła.

- dom parterowy o powierzchni 150m2, kubatura 500m3 (zawyżone przez wysoki salon)

- wysoki salon 40m z nieogrzewaną antresolą

- w całym domu podłogówka (plus grzejnik drabinka w łazience i pralni)

- dwoje dorosłych plus 2 (3) dzieci

- porotherm 25 plus 20 cm styropianu

- dom rozległy (garaż niepowiązany z domem, nieogrzewany):

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/ShVt_3Phs5I/AAAAAAAAAQ8/mXaAa-tXO2w/s512/uk%C5%82ad%20ma%C5%82y%20koncepcja%203.1.jpg

Wybraliśmy kocioł Vaillant ecoTEC PLUS VC 186 3-5 + VIH R 120 :

http://www.ceneo.pl/292353s

Bylismy pewni swego wyboru, ale pojawili się różni doradcy twierdzący, że to za mała moc na taki rozległy dom - mylą się, czy mają rację?

Chciałabym ostatecznie potwierdzić wybór kotła.

- dom parterowy o powierzchni 150m2, kubatura 500m3 (zawyżone przez wysoki salon)

- wysoki salon 40m z nieogrzewaną antresolą

- w całym domu podłogówka (plus grzejnik drabinka w łazience i pralni)

- dwoje dorosłych plus 2 (3) dzieci

- porotherm 25 plus 20 cm styropianu

- dom rozległy (garaż niepowiązany z domem, nieogrzewany):

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/ShVt_3Phs5I/AAAAAAAAAQ8/mXaAa-tXO2w/s512/uk%C5%82ad%20ma%C5%82y%20koncepcja%203.1.jpg

Wybraliśmy kocioł Vaillant ecoTEC PLUS VC 186 3-5 + VIH R 120 :

http://www.ceneo.pl/292353s

Bylismy pewni swego wyboru, ale pojawili się różni doradcy twierdzący, że to za mała moc na taki rozległy dom - mylą się, czy mają rację?

Moim zdaniem za duży, prawdopodobnie max zapotrzebowania na moc to 10kW (spodziewałbym się rzędu 7,5kW przy -20stC). Sprawdź czy w projekcie domu masz napisane jaka jest potrzebna moc na c.o. lub może jest projekt c.o. gdzie można sobie zsumować wszystkie moce.