Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam takie pytanie czy jest sens kupować droższe kotły kondensacyjne typu viesmann który kosztuje 15000 czy lepiej jednak tańszy powiedzmy 6000.

Rozumiem że będę różnicę ale czy to jednak ma sens ta różnica może dopiero się zwróci po 10 latach a wcześniej może kocioł się zepsuć.

jeśli kocioł za 6000 to jaki polecacie?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W projekcie mam Vaillanta ecoTeca 186 o mocy 18kW. Moim faworytem jest Vitodens 200-W (19kW). Zacząłem jednak szukać czegoś tańszego (w tym wątku). Pojawiło się na tapecie kilka ciekawych konstrukcji ale o niższej mocy. I tu zacząłem się zastanawiać - czy może da się mniej niż te 18-19kw.

Dom taki: http://z500.pl/projekt/z127.html - całkowita 170m2, użytkowa 125m2, kubatura 410. Mały i zwarty. Docelowo 4 mieszkańców. Dwie łazienki (w tym jedna z wanną bez hydromasażu). Solbet 24cm (600) docieplony 15cm styro (035 lub lepszy), podłoga 10cm styro (też dobry), poddasze 25cm wełna, okna Jezierski Elita Thermo (pakiet 3szybowy u-0,5). Wszystkie te parametry lepsze niż zakłada projekt. Wszędzie grzejniki (zastanawiam się nad podłogówką w łazienkach i sieni ale tylko w celach komfortowych nie grzewczych). Rozważam też instalację solarną. Garaż nieogrzewany.

I teraz pytanie - może do tego domu wystarczy 16 lub nawet 14 kw?

PS. Rozmawiamy oczywiście o gazowym, kondensacyjnym, jednofunkcyjnym.

djpafcio

poniewaz nie masz obliczonego zapotrzebowania na energie dla Twego mieszkania koszty mozna oszacowac tylko teoretycznie na podstawie Twojego zuzycia ekogroszku

i tak:

zuzyles 4t/sezon, wartosc opalowa ok 8000kWh, sprawnosc pieca ok 65% co daje zapotrzebowanie roczne na energie ok 21000kWh

zatem teoretycznie roczne zuzycie gazu na ogrzewaniu kotlem kondensacyjnym(sprawnosc 100%) wyniesie u Ciebie ok 2100-2200m3 co daje koszt ok 3500-3700zl + oplaty stale(przesyl 40, abonament 10) ok 600 zl

zaleta jest to ze nie trzeba sie meczyc ze zwaleniem wegla do piwnicy, popiolem, rozpalaniem itp

decyzja nalezy do Ciebie

Face

bardzo proszę o taki przelicznik dla mnie, tj:

6t miału, liczac miał po 500 zł. to daje równe 3000 na sezon. Oczywiście liczę bez transportu, a to jest 3 razy po 2 t plus wnoszenie oraz wynoszenie popiołu, drewno, stare gazety, zapałki :D

dzięki

wartosc opalowa mialu to 2,1-5 kWh/kg

przyjmijmy srednio ok 4 kwh/kg, zatem teoretyczne zapotrzebowanie na energie to:

6000 x 4 x 0,65 = 15600 kWh

co oznacza ze potrzebujesz ok 1600m3 gazu do ogrzania budynku przez 1 sezon grzewczy

pamietaj ze to tylko teoretyczne zapotrzebowanie co znaczy ze moze byc trafione w 100% a moze byc zanizone o np 30 %

wplywna zapotrzebowanie zalezy od powierzchni budynku i jak ocieplony budynek, jaki komfort-temp panowala w budynku przy grzaniu mialem, jaki rodzaj instalacji itp

wartosc opalowa mialu to 2,1-5 kWh/kg

przyjmijmy srednio ok 4 kwh/kg, zatem teoretyczne zapotrzebowanie na energie to:

6000 x 4 x 0,65 = 15600 kWh

co oznacza ze potrzebujesz ok 1600m3 gazu do ogrzania budynku przez 1 sezon grzewczy

pamietaj ze to tylko teoretyczne zapotrzebowanie co znaczy ze moze byc trafione w 100% a moze byc zanizone o np 30 %

wplywna zapotrzebowanie zalezy od powierzchni budynku i jak ocieplony budynek, jaki komfort-temp panowala w budynku przy grzaniu mialem, jaki rodzaj instalacji itp

wielkie dzieki za odpowiedź

prosze o krótka konwersacje

Dom bardzo dobrze ocieplony, styropian, plastiki, wełna, ale system grzewczy stary. Rury, kalotyfery żeliwne (250 żeberek), dobrze funcjonuje, na piecu zwykle temperatura 40-45 stopni i wystarcza. Chce gaz bo mam już dosyć miału, smrodu, popiołu, chce ten czas poświęcic dzieciom poprostu.

No i zastanawiam się czy dam rade finansowo, czy warto i w jaki piec jeszcze udeżyć.

wielkie dzieki za odpowiedź

prosze o krótka konwersacje

Dom bardzo dobrze ocieplony, styropian, plastiki, wełna, ale system grzewczy stary. Rury, kalotyfery żeliwne (250 żeberek), dobrze funcjonuje, na piecu zwykle temperatura 40-45 stopni i wystarcza. Chce gaz bo mam już dosyć miału, smrodu, popiołu, chce ten czas poświęcic dzieciom poprostu.

No i zastanawiam się czy dam rade finansowo, czy warto i w jaki piec jeszcze udeżyć.

prosze podaj powierzchnie budynku, jaka grubosc scian i ocieplenia, ile welny dom z poddaszem?

prosze podaj powierzchnie budynku, jaka grubosc scian i ocieplenia, ile welny dom z poddaszem?

tu wspomogę się moim teściem, więc

- 220 m2

- tu mam mały problem, zacznę od środka: postak biały, 1-2 cm przerwy, kratówka, 5 cm styropianu

- poddasze jest ale nie użytkowe, wysokość o 1 m, wyłożone ok 20 cm watą

Polecam kotły na gaz ziemny niemieckiej firmy JUNKERS. Sam mam piec tej firmy od wielu lat i nigdy mnie nie zawiudł

a ja mialem sunier duvall przez lat 11 bez awarii, teraz mam dedietrich

moj sasiad mial junkersa i po 3 latach zaniemogl na dobre, nie oplacalo sie go naprawiac, vaiilant mej kuzynki sie tlucze niemilosiernie a viessmann kolegi pochlania mega ilosci gazu

jaki z tego wniosek? zaden, wiec po co ta autoreklama

Hej RAPCZYN mam pytanie o dobór kotła. Dom o pow użytkowej 185 m2 ściany porotherm 44 + 10 styro. Skosy 28 cm wełny. Na dole 70% podłogówka i 2 grzejniki, góra Łazienka w podłogówce 13m2 plus 4 pomieszczenia z grzejnikami. Rodzinka na razie 2+1 ale do celowo 2+2:). Instalator proponuje MCR 24, ale po przeczytaniu kilku stron myślę że przesadził. Myślimy też o buforze z BIAWARU 220l na razie nie mamy w planach solarów. A jakie to są te bufory w systemie AQua z jedną wężownicą i czy w tym systemie zbiornik musi być większy od standardowego?

Moim zdaniem może do twoich potrzeb pasować np. Comfort ZSBR 16-3A.

Jeśli chodzi o kolektory słoneczne podłączone w systemie Aqua to można to zrobić do zbiorników od pojemności minimum 40l/m^ pow. czynnej kolektora Allstar lub Star azzurro.

ogrzewasz te 220m2

pustak bialy to silikatowy czy komorkowy, jaki gruby, czy jest pustka czy zaprawa zamiast pustki pomiedzy pustakami a kratowka? 5 cm styropianu to troche blado przy ogrzewaniu gazem...

to pustak komórkowy chyba 24 cm, jest pustka co jakis czas przewiązana, ściana ma jakieś 45 cm wszystkiego, jak wspomniałem piec miałowy trzymam na jakieś 45 stopni przy mrozach takich jak dzisiaj czyli -10, co Ty na to?

Banas przy Twej instalacji i grzejnikach kondensat bylby najlepszym wyborem z racji duzej sprawnosci przy niskiej temp zasilania

zastanawia mnie tylko czy zuzycie gazu bedzie racjonalne, konstrukcja sciany jest niewiadoma jak i jej izolacyjnosc z racji tej pustki, jest niby przewiazana ale zawsze moze byc ale

i wlasnie przy Twych przegrodach i powierzchni to raczej zapotrzebowanie na cieplo ok 20000kwh miec powienienes czyli ok 2000m3 gazu na rok, co daje kwote (gaz + oplaty) ok 3800-3900 zl/rok a rownie dobrze 300-400zl wieksza badz mniejsza

pozostaje kwestia czy ogrzewasz cala powierzchnie

a moze masz 24 cm bk + x cm styro + 12 cegla + 5 cm styro?

Edytowane przez face

Banas przy Twej instalacji i grzejnikach kondensat bylby najlepszym wyborem z racji duzej sprawnosci przy niskiej temp zasilania

zastanawia mnie tylko czy zuzycie gazu bedzie racjonalne, konstrukcja sciany jest niewiadoma jak i jej izolacyjnosc z racji tej pustki, jest niby przewiazana ale zawsze moze byc ale

i wlasnie przy Twych przegrodach i powierzchni to raczej zapotrzebowanie na cieplo ok 20000kwh miec powienienes czyli ok 2000m3 gazu na rok, co daje kwote (gaz + oplaty) ok 3800-3900 zl/rok a rownie dobrze 300-400zl wieksza badz mniejsza

pozostaje kwestia czy ogrzewasz cala powierzchnie

a moze masz 24 cm bk + x cm styro + 12 cegla + 5 cm styro?

Podsumowując piec 22-24KW firmy np: Broetje WBS lub WBK, u nas w okolicy jest dość duże parcie na te kotły z racji siedziby firmy BIMs Plus oraz servisu będzie dobrym wyborem? Z tej wielkości mogę odjąć garaż (nie grzeje) oraz w sypialni lubię mieć 16 stopni (najlepiej śpie, to jeszcze przyzwyczajenie jak byłem młodym chłopakiem i spałem w sypialni dziadków, ktrórzy nie grzali wcale) :D

witam, mamy pytanie o Wasze doswiadczenia w sprawie kotła gazowego - wykonawca poleca 2 kotły Buderus GB 152 lub Weischaupt WTC-W - ten drugi oprócz dużej róznicy ceny ma dodatkowo automatykę pogodową? Czy macie jakieś doświadczenia z tymi kotłami?

Podsumowując piec 22-24KW firmy np: Broetje WBS lub WBK, u nas w okolicy jest dość duże parcie na te kotły z racji siedziby firmy BIMs Plus oraz servisu będzie dobrym wyborem? Z tej wielkości mogę odjąć garaż (nie grzeje) oraz w sypialni lubię mieć 16 stopni (najlepiej śpie, to jeszcze przyzwyczajenie jak byłem młodym chłopakiem i spałem w sypialni dziadków, ktrórzy nie grzali wcale) :D

parcie jest, cena rowniez, skoro masz 9 tys na kociolek to prosze bardzo:)

ten powinien byc w sam raz http://alejka.pl/ecotherm-plus-wgb-20-c-kociol-kondensacyjny-gazowy-wiszacy-broetje.html

skontaktuj sie ze sklepem niech cos doradza