Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie odpowiedziałeś na pytanie jak będzie sterowana podłogówka,

a od tego zależy to co Ci polecę,

to jak, zawór trójdrogowy z siłownikiem sterowany automatyką kotła,

czy też, układ ogrzewania podłogowego pracujący równolegle z centralnym ogrzewaniem na zaworze termostatycznym,

to drugie rozwiązanie jest nie tylko wg mnie gorsze

ale jest często stosowane, bo instalatorowi wygodnie jest zrobić podłogówkę wg schematu, "Panie damy rurę co 15 cm i będzie dobrze, jak panu będzie za zimno to podniesie Pan sobie temperaturę na kotle lub obniży jak będzie za gorąco",

do pierwszego trzeba mieć wyliczoną podłogówkę,

określ się

no raczej myślałem o 1 wersji z zaworem

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolego 1950 nikogo nie biję i wiśnia też nie jestem. Jak widzisz nie zakochałem się w jednej marce kotła i nie wielbię jej ponad wszystko.

Pisząc o przeciekającym kotle - nie pisałem bym przecież o takiej oczywistości jak woda z kotła wylatująca po wykreceniu zaślepek. Przeciek wystąpił przy wymienniku po pierwszych 30 minutach pracy kotła.

Spuszczać nie mam z czego - bo podałem faktyczną liczbę zakupinych i zamontowanych Brotje przez naszą firmę. Nigdzie też nie napisałem że wszystkie montowalem sam??

Z pewnych powodów rozumiem dlaczego możesz za marką Brotje nie przepadać, ale pozwolę sobie to zachować dla siebie.

Co od Innovenssa to wiem że jest sporo droższy od MCRa ale to tak jak z porownywaniem powiedzmy Opla Insignii do Corsy/Astry - trochę inna klasa.

Dużym aututem MCR byl fakt że z markowych kotłów był najtańszą opcją do której po dołożeniu vs 5500 można było podpiąć dodatkowy obwód np. podłogówkę z siłownikiem o której wspomniałeś i co jest ocywiście lepszym rozwiązaniem niż zabawy z RTLem... Tyle że obecnie pojawiają się już kotły niewiele droższe od MCRa (300-500zł) a z dużo lepszym sterowaniem. Bo nie powiesz mi że ten sterownik vs 5500 jest taki super łatwy w ustawieniach dla użytkownika...?

Artis0

Po wcześniejszym mailu sadzę, że masz również orientacje w cenach i możliwościach podłączenia, czy możesz mi podrzucić jak aktualnie kształtują się ceny Broetje, jestem w fazie planowania wpięcia takiego pieca (którego z nich w Twojej opinii ) w moje ogrzewanie miałowe? dzięki

To ja jeszcze raz:

Chcę zmienić źródło ogrzewania. W tej chwili mam piec na ekogroszek 17kw.

Myślę Saunier Duval THEMACLASSIC F AS 21 E - jednofunkcyjny kocioł gazowy wiszący z zamkniętą komorą spalania.

Mieszkanie to 130m2, wysokość 3m, ściany cegła 60cm, 5 cm styropian na elewacji. 10 cm styropian w posadzce, strop sąsiad. Istniejąca instalacja to alupex 6 grzejników + 2 łazienkowe, podłogówka 40m2, terma elektryczna z wężownicą 140l. Na grzejnikach mam termoregulatory.

Centralne obsługuje dwa lokale. W jednym 84m2 są dwa obwody - jeden na grzejniki, drugi na podłogówkę (ok25m2) . W drugim 47m2 - podłogówka (15m2) zasilana powrotem z grzejników. W całej instalacji są dwa obwody zasilania centralnego pierwszy - lokal47m2+grzejniki z lokalu 84m2, drugi podłogówka 25m2 z lokalu 84m2. Całość spinają 3 rozdzielacze. Kotłownia znajduje się w piwnicy.

Moje pytania to:

Lokal 47m2 musi być grzany w dzień natomiast lokal 84m2 po południu. Wobec tego gdzie zastosować czujniki. Może tylko pogodówkę.

Proszę o propozycję kotła gazowego do powyższych danych. tzn. jedno czy dwufunkcyjny, jaka moc. Nie rozważam kotła kondensacyjnego.

Czy istniejąca instalacja wystarczy czy będę musiał ją zmodyfikować.

Czy przy ogrzewaniu gazowym przydają się termoregulatory, jeżeli tak to dlaczego.

Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie ponieważ jeszcze jestem "zielony" w temacie ogrzewania gazowego.

Możesz porównać sobie sprawności kotłów, zakres mocy, wydatek wody, itp. w dokumentach: 1; 2 (str.54); 3 (str.59).

Rozumiem, że kub. 1100m^3 jest kubaturą całkowitą. Licząc np. po powierzchni ogrzewanej (194m^2+32m^2) x 3m (wys.pom. w osiach) x 20W/m^3 (przykładowo) = 13,6kW.

Obliczenie obciążenia cieplnego - jeśli nie ma w projekcie, pomoże w wyborze odpowiedniego kotła.

Wiem, że późno ale jakoś mi to umkneło - głupio mi,

dzieki za pomoc

witam,

jesteśmy przed wyborem kotła. W projekcie mamy podany kocioł 24kw i zasobnik na 200l. Instalator proponuje nam kocioł Buderus GB022+120l+RC35. Prosiłabym o ocenę, czy jest właściwy dobór i dobry kocioł.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym (typowa stodoła - dom na planie prostokąta 10x15,7, dach dwuspadowy, żadnych lukarn, balkonów, wykuszy)

Pow. całkowita 217

Pow. użytkowa 178

Kubatura z projektu 1094

Kubatura pomieszczeń ogrzewanych ok. 640 (liczona przeze mnie)

docelowo 2 dorosłych domowników + 2 dzieci

Ściany porotherm 25 + 20 cm styropian

Dach ocieplony 20cm wełna + 10 cm na krokwie

Podłoga ocieplona 15 cm styropianu

Fundamenty ocieplone 12 cm (albo 15, już nie pamiętam)

Okna (pow. 41m2) - sześciokomorowe z pakietem trzyszybowym, okna z roletami

Okna dachowe (5 szt.) U=1,1

Kominek wolnostojący

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją

Ogrzewanie gaz ziemny

Kocioł kondensacyjny

Pomieszczenia:

poddasze - 3 pokoje, łazienka, pralnia, garderoba, pokój na antresoli

parter - pokój, mała łazienka, ciąg kuchnia/jadalnia/salon/klatka schodowa z czego nad salonem i komunikacją jest pustka wysoka na ok. 6,4m o pow. 30m2, wiatrołap, garaż (z grzejnikiem na wszelki wypadek), kotłownia.

Garaż jest w bryle budynku. Ściany i strop wspólny dla pomieszczeń mieszkalnych będzie docieplony styropianem.

Pomieszczenia są wysokie (będą miały ok. 2,8-3m)

Na dzień dzisiejszy plan jest taki, aby zrobić podłogówkę w całym domu. Są obawy, że podłogówka może nie dać rady ogrzać parteru ze względu na pustkę. Ma to zweryfikować projektant. Niemniej jednak przyjmujemy, ze podłogówka będzie wszędzie.

Czy ten kocioł z projektu nie jest przewymiarowany. Tak samo czy proponowany Buderus będzie dobry?

I przy okazji, może ktoś tu doradzi - czy jest sens inwestować w kolektory do cwu i brać droższy kocioł przystosowany do nich?

dziękuję z góry za pomoc

Edytowane przez Spirea

witam,

jesteśmy przed wyborem kotła. W projekcie mamy podany kocioł 24kw i zasobnik na 200l. Instalator proponuje nam kocioł Buderus GB022+120l+RC35. Prosiłabym o ocenę, czy jest właściwy dobór i dobry kocioł. ...

Moim zdaniem znaczenie lepszym wyborem ze stajni Buderusa będzie GB162 15kW.

czyli to 15 kw powinno starczyć?

jeśli można bliżej się dowiedzieć , czy warto dopłacić do tego GB162. Sprawdziłam na stronie producenta - na pewno 162 jest przystosowany do solarów. Różnica w sprawności to 3%. GB022 z zasobnikiem i sterownikiem rc35 to 6800 (w necie jest nawet po 5400). GB162 najtaniej znalazłam za 7 tys. zł, ale on występuje bez zbiornika. Ma z kolei więcej możliwości sterowania. Czy warto dobrać inne sterowanie niż to rc35?

Witam,

Pytania, które mnie nurtują sa dość typowe w tym wątku.

Kończę bliźniaka rozpoczętego przez dewelopera, wg projektu mam piec BROTIE ok. 14 KW, hydraulik równie poleca mi Brotie, ale słyszałem, że jest sprzedawany tylko instalatorom i cena kotłowni wychodzi ok. 10 k PLN, ja osobiscie po przeczytaniu Waszych opinii i porad sklaniam się ku Junkers Cerapur ZBB 14-3 C, ew, MCR 24

Dom 165 m2 z poddaszem użytkowym Ytong 24 plus 15 styropianu, poddasze będzie ocieplone 30 cm wełny, poarter 70 m2 podłogówki poddasze kaloryfery, czy dla tych danych te piece zapewnia ogrzewanie i c.w.u , jaki zasobnik dobrac dla 4-osobowej rodziny, w przyszłości planuje solary, więc piec powinien miec opcje współpracy z nimi.

Ewentualnie jakie inne mam brac pod uwagę?

Z góry dziękuje za pomoc.

Tomek

Ja mam pytanie co to znaczy że piec ma opcje współpracy z solarami. Tak na chłopski rozum jaka jest różnica jak będę miał solary i piec z opcją sterowania solarami a piec bez tej opcji w czym to jest lepsze jakieś oszczędności czy może tylko wygoda czy do zwykłego pieca coś bede musiał dokupić a do tego ze sterowaniem nie?

Proszę o łopatologiczna wykładnie.

Dzieki

Mam prośbę - podpowiedzcie mi w sprawie kotła gazowego. Wiem powiecie przeczytaj 78 stron to ci się rozjaśni,ale na usprawiedliwienie gaz wyszedł mi przez przypadek. miał być ekogroszek i już nawet wybralem piec (wszystko obczytane, kilka wizyt u sprzedawców, ludzi którzy użytkują takie piece), a okazało się że gazownia mnie zaskoczyła i będzie gaz i tu zaczynają się schody bo nie mam pojęcia za co się zbrać i stąd moja prośba do fachówców - bo widzę że są tu tacy (ewentualnie kilka wskazówek na których mógłbym bazować).

Kilka info o domu:

dom z pustaka max 25 cm + 20 cm styropianu

powierzchnia domu 135 m. powierzchni użytkowej

Strych użytkowy ocieplony wełną 30 cm

mieszkańcy 2 dorosłych + 2 dzieci

ogrzewanie to 60% podłogówka reszta grzejniki

Mam prośbę - podpowiedzcie mi w sprawie kotła gazowego. Wiem powiecie przeczytaj 78 stron to ci się rozjaśni,ale na usprawiedliwienie gaz wyszedł mi przez przypadek. miał być ekogroszek i już nawet wybralem piec (wszystko obczytane, kilka wizyt u sprzedawców, ludzi którzy użytkują takie piece), a okazało się że gazownia mnie zaskoczyła i będzie gaz i tu zaczynają się schody bo nie mam pojęcia za co się zbrać i stąd moja prośba do fachówców - bo widzę że są tu tacy (ewentualnie kilka wskazówek na których mógłbym bazować).

Kilka info o domu:

dom z pustaka max 25 cm + 20 cm styropianu

powierzchnia domu 135 m. powierzchni użytkowej

Strych użytkowy ocieplony wełną 30 cm

mieszkańcy 2 dorosłych + 2 dzieci

ogrzewanie to 60% podłogówka reszta grzejniki

kwota na kociol

powiem ci że nie mam zielonego pojęcia

ogólnie to chciałbym żeby było dobrze i tanio - ale tak to tylko w erze

wiesz myślę że max 10 tys. z zasobnikiem (ale naprawdę strzelam)

masz dobrze ocieplony dom, sporo podlogowki wiec przydal by sie kociol o mozliwie niskiej mocy minimalnej

przewymiaruj grzejniki

do tej kwoty musisz doliczyc jeszcze z ok 4 tys na komin, podlaczenie kotla i zasobnika, ksztaltki filtry, naczynie wzbiorcze itp

szukaj cos z serwisem blisko Ciebie a marki??buderus, immergas, dedietrich, broetje - konkretne modele juz padly tutaj na forum

a moze junkers cerapur smart 14-3 - b tani, moc min ok 3kW